2023-03-18 Udinese-...
 

2023-03-18 Udinese-Milan

Oldal 2 / 2
 
R66
 R66
(@r66)

Sajnos úgy tűnik, hogy a formációváltás annyit ért, mint sebtapasz a nyílt törésre. Egy rövid ideig úgy-ahogy talán elfedte a tüneteket, de a problémák sokkal mélyebbek. Azt gondolom, hogy Pioli a filozófiaváltással nem jól reagált a körülményekre. Csak gondoljunk bele, hogy a tavalyi szezonban mi hozta meg a csapatnak az áttörést? Magasra tolt védelem, nyomásgyakorlás már az ellenfél térfelén és labdaszerzés után gyors ellencsapás. Ehhez adottak voltak gyors középső védők (Tomori, Kalulu), egy nagy játékintelligenciával rendelkező Kjaer. Szélsőhátvéd poszton ott voltak a szorgalmas iparosok, akik végig tudták robotolni az egész mérkőzést (Calabria, Sale) és Theo, aki gyilkos fegyver volt a magasan szerzett labdák utáni kontráknál, rendezetlen védelmek ellen. A középpályán adott volt egy Kessie, aki bár nem volt túl gyors, de fizikálisan nagyjából nem lehetett megverni és viszonylag jól játszotta ki a labdát veszélyhelyzetekből. Nem tudott és nem is akart kulcspasszokat osztogatni. Theo is bátrabban léphetett fel a támadásokkal, mert mögötte ott volt biztosítani az elefántcsontparti. A labdakihozatalokra, támadásépítésre meg ott volt Bennacer/Tonali.

Úgy gondolom, hogy az idei szezonban Pioli ott követte el az első hibát, hogy a meglévő rendszert erőltette tovább, úgy, hogy már nem állt rendelkezésre hozzá a megfelelő emberanyag. Bennacer és Tonali bár mindkettő nagy melót rak le a középpályán minden egyes alkalommal, de védekezésben közel sem tudják együtt azt nyújtani, mint Kessie. Pioli erre úgy reagált, hogy az egész csapatot hátrább rendelte, ezzel gyakorlatilag zárójelbe téve a védőink erényeit és felnagyítva a hiányosságaikat. Egyik középső védőnk sem egy kifejezett égimeszelő (Tomori 185 cm, Kalulu 182 cm magasak), ezért a beadásokból, szögletekből nem csoda, hogy nyeljük a gólokat, mint kacsa a nokedlit. Ehhez még hozzájött az, hogy a középpályás szűrés nem működik, hiszen nincs klasszikus labdaszerző kp a csapatban. Ezekből következik, hogy a támadójáték is behalt. Leaoék sokkal messzebb kerültek az ellenfél kapujától. A letámadás hiánya miatt sokkal kevesebbszer ronthatnak rá rendezetlen védelemre, kevésbé tudják kamatoztatni a gyorsaságukat, ami igazából a legfőbb erényük (ideértve Diazt is pl). Pioli egy kétségbeesett lépéssel (+1 KH) úgy, ahogy tudta palástolni a gondokat, de megoldás nem érkezett tőle.

Azt gondolom, hogy talán ő is látja a fenti dolgot, hiszen nem véletlenül próbálgatta Bakayoko-t, aki pont olyan karakterű játékos lenne, aki hiányzik a rendszerből (a kvalitásait most hagyjuk). Szintén rejtély, hogy Vranckx, aki betölthetné még ezt a pozíciót, miért lett pillanatragasztóval odarögzítve Adli mellé a padra.

A másik borzasztóan zavaró dolog, hogy a csapat mintha nem lenne rendben se mentálisan, se erőnlétileg. Hiányzik a tűz és a koncentráció is, ami szintén felvet bizonyos kérdéseket a stáb munkájával kapcsolatban. Ezt szintén felrónám Pioliéknak, ahogy azt is, hogy képtelenek voltak be/felépíteni az új igazolásokat. Tipikus olasz edzőbetegség, hogy görcsösen ragaszkodnak a "szent tehenekhez" a csapatban, még akkor is ha ezt semmi objektív dolog nem indokolja. Nagyon sajnálom Piolit, mert eleinte mutatott nagyon progresszív, az olasz bajnokságtól idegen taktikai elemeket, amikkel mindenkit meglepett, de sajnos ő sem tud kibújni a bőréből. A szezon végén nagyon meg kell gondolni, hogy merre tovább. A BL indulást még nem temetném, amíg lehet reménykedem, de a helyzet bizony igen komoly.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.19. 12:59
kissheva
(@kissheva)

Egyébként ez a bajnokság+Bl kombó nagyon jól beárazza az olasz csapatok erősségét. A Napolit leszámítva minden csapat szenved a bajnokságban, és kb azon múlik a bajnokság-beli eredmény, hogy ki milyen lábbal kelt fel aznap reggel. Az 2-6.helyig a csapatok egymás hibájából élnek. Egyszerűen nincsenek felkészülve a két-háromfrontos szezonra.
Ott van ugye 3 csapat a bl legjobb 8 között, illetve minimum 1 csapat ott lehet az elődöntőben is, viszont ez rohadtul nem tükrözi a bajnokság minőségét. A sinter és a Nápoly úgymond kötelezőnek mondott továbbjutáson van túl. Mi pedig, ha csak a formánkat nézzük, akkor csodával határos módon sikerült kiejtenünk egy ugyanúgy szar formában lévő Spurs-t. És akkor kaptak az olaszok egy hihetetlenül mákos sorsolást, de azért véletlenül se higgye senki azt, hogy egy év alatt ennyit erősödött a Serie A.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.19. 22:01
Gagacs
(@gagacs)

@kissheva akkor a spanyol bajnokságról mit mondjunk? 🤣 12 ponttal vezeti az a barsza aki a bl csoportkört sem élte túl, aztán az el-ből is kiesett. Oké, MU, de akkor is. A többi bajnokság sem jobb. Az a rém gyenge totenem bl helyen áll a pl-ben. Szerintem kár ezen elmélkedni.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 08:27
gumicsiga
(@gumicsiga)

A Napoliban most ott van egy bomba formában játszó klasszis Osimhen és Kvaratskhelia, akkorát húzott velük De laurentiis, amekkorát még soha senkivel (bár igaz, hogy Osimhenért mélyen zsebbe nyúlt). Nem kéne összehasonlítani a mi keretünkkel, nálunk a legnagyobb igazolás CDK volt, sztem nem hoz nekünk annyi pontot, mint a Nigériai...

Igazából a formával van a legnagyobb gond, Theonak az utóbbi meccseken jól ment, volt is belőle néhány jó eredmény, Leao nagyon gyenge, mióta nem megy neki szenvedünk a bajnokságban.

Ugyanez a helyzet a védelemben is nagyon hiányzik egy egy jó formában Kjaer hátulról, mert Tomori teljesítménye korántsem nevezhető stabilnak és itt egy kicsit kitérnék az Angolra.

Az első két gólunkat róla kaptuk, elsőnél egy rossz védekezés, másodiknál pedig rossz helyezkedés, ami nála sajnos elég gyakori. Mind válogatott szünet előtt fölmerül, hogy Southgate valami érthetetlen okból mellőzi őt, nálam ez sose volt kérdéses, ő egyszerűen nem tud jól helyezkedni. Gyors játékos jól szerel, vannak klasszis megmozdulásai, de nincs benne azaz ösztön, mint pl egy Chiellini-ben vagy Kjaer-ben, akik hiba nélkül le tudnak hozni több meccset is egymás után.

Igazából nem elég mély a keretünk ahhoz, hogy folyamatosan jó eredményeket érjünk el. Szerencse a sérülések elkerülése és a húzóemberek aznapi hangulata/formája kell ahhoz, hogy behúzzunk 1-1 szoros meccset -akár egy Olasz középcsapat ellen is-.

Lesznek stabil meccseink, ahol minden összejön, -ha szerencsénk van akkor ez pont egy Napoli ellen- és biztos lesz olyan, hogy az alsó házi Olasz csapatok ellen hullajtunk el pontokat, mert Leao épp hisztis hangulatban van, vagy Toure bekerül a kezdőbe.

Szenvedős szezonra számítok, le kell hozni a BL indulást és nyáron újra kell kezdeni a keret építését, alkalmas és motivált játékosok igazolásával.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 09:39
Anselmo reacted
Anselmo
(@anselmo)

@gumicsiga Elsőre annyit, hogy jobban nem is mondhattam volna :).

Én inkább abban látom ennek a jelenségnek a kulcsát, hogy a futballisták átlagszínvonala, tudása kopott meg nagyon látványosan a mondjuk 20-30 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A klubok erőszakkal uniformizálják az ösztönösebb tehetségeket is, aki pedig két-három egyeneset rúg, azt idejekorán leigazolja egy nagyobb klub (igaz, kedves CDK?). Sokszor a legnagyobb klubokban sem játszanak kiemelkedő képességű játékosok, a brutálisan elszálló fizetések miatt a cserepad pedig mindenhol silány minőségű, mert erre marad keret. Így a rotálás egyenlő azzal, hogy egy kategóriákkal gyengébb képességű játékos kerül be a kezdőbe. Emiatt aztán tényleg marad az, hogy ki milyen lábbal kelt fel, a bíró merre fúj egy váratlant, vagy milyen kapitális hiba csúszik be valakinél. A több frontos állandó igénybevétel így még a legnagyobbak esetében sem kivitelezhető, mindenkinek fel kell adnia valamit, a 8 közé jutó csapatok közül egyedül a Benfica és a Napoli tudja vezetni a saját bajnokságát pillanatnyilag, közülük 4 csapat (Real Madrid, Inter, Milan, Chelsea) 10 ponton kívül van a listavezetőhöz képest.

Már bocsánat, de ma szar futballisták vannak. Mindegyik csak akkor és addig ér valamit, amíg szét tudja futni az ellenfeleit, de pusztán ésszel, technikából, egyéni kvalitásból már szinte senki nem tud megverni senkit. Ha épp van kakaó a tankban, akkor megy, ha kifogyott, akkor megállt a tudomány. Mivel csak erőből, futással és ütközéssel, ultra-intenzív letámadással tudnak nyerni a csapatok, ezért ez ma úgy működik, hogy egy-egy kulcsmeccsre minden erejüket összeszedve mennek ki, két ilyen meccs között meg marad a fohász, szerencsefaktor, esetlegesség. Mert ötlettelenek, képzetlenek, ügyetlenek, és buták is összességében a mai focisták. A végletekig sematizált és agyonszabályozott csapatjáték sem segít nekik, ez a tyúk vagy tojás esete. De mit látunk ma? Ne lőj távolról, mert a statisztika szerint nem jó ötlet. Ne passzolj sarokkal, mert a számok azt mondják, hogy... ne alkalmazz tértölelő indítást vagy kiugratást, mert túl kockázatos, stb. Minden abba az irányba megy, hogy kiszámítható és prediktív legyen a futball, amit könnyű levédekezni, ha nincs brutális futómennyiség. Az pedig nem tud lenni minden meccsen, de még minden másodikon sem. A kicsikkel ugyanez van. Nem tudom, ki figyeli az eredményeket. De egy-egy ilyen bravúros "góliátölés" után a delikvens kiscsapat úgy kifingik, hogy többnyire a következő 3 meccsén jó, ha 1 pontot szerez összesen. Csak azt már a kutya sem nézi, a kutyát sem érdekli. Ők is szétbarmolják magukat egy-egy ilyen dicsőséges meccsre, aztán készen vannak. Kicsit nagyobban, de a Milan sem csinál mást a BL-ben.             

A mai futballban mindent a számok, statisztikák, a futómennyiség ural. Ez pedig megöli a spontaneitást, az ötletet, a kreativitást, amely régebben a kulcs volt annak egy-egy nagy csapat számára, hogy két fontos meccs között is hozni tudja az eredményeket egy másfajta játékfelfogással. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 10:39
gumicsiga reacted
dzsozy
(@Gunz)

Mondhatjuk azt, hogy nem elég mély a keret, vagy a Juve-Napoli-Inter trióban több a jó játékos. Ez lehet, hogy igaz is... De, mi a magyarázat arra, hogy egy Udine-Spezia-Sass stb csapat úgy odaver játékban, hogy mindenki csak pislog. Nekik mindig csak a Milan ellen jönnek össze a dolgok? Pont akkor sikerül a 40m-es átforgatás, az edzéseken gyakorolt tudatos mozgás+ egyérintős játék, vagy éppen amit elterveztek? 

 

Persze Krunic nem Modric, vagy Bena nem Xavi és Sale sem egy túl erős játékos, de azért könyörgöm 3. éve együtt van a csapat és a letámadáson és ad-hoc játékon kívül elvétve van tudatos csapatjáték. Olyan messze vannak egymástól a játékosok, amikor közel kellene hogy legyenek, vagy éppen fordítva, hogy az fájdalmas. Eszméletlen statikussá vált az egész játék. A Napoli-Lazio-Inter játékában laikusként is látni lehet a tudatos mozgásokat, de a kisebb csapatoknál is rendszerint látszik a játék. A Milan játéka esetleges és kezdetleges. Sokszor az az érzésem, hogy a játékosok buták, hogy felismerjék a játékszituációt, de azt hiszem, hogy ez az edző butasága, mert egy csomó mindent meg lehetne tanítani ezen a szinten is.

Emlékszem Pepre a Bayernnél az elején. Szerencsétlen vért izzadt és mutatta a pályán edzésen, hogy kinek centire pontosan hova kell mozognia, mi a játékhelyzet. És működött utána a játéka. Egy Bayernnél. Conte ugyanez. Persze az angol bajnokság brutál, de csak összekapta a londoniakat. Ugyanaz a játék, mint az Interrel Lukakuval. Csak ott Kanenek és Sonnak hívják a Lukaku-Martinez duót... Piolinak ez volt a letámadás, magas védekezés Theo-Leao+Ibra trió. De ez megváltozott. Erős a gyanúm, hogy Kessie kiválása mélyebb sebet ejtett a csapaton, mint azt gondolnánk. 

 

Ezt a szezont be kell mákolni a 4. hellyel, kerül, amibe kerül és nyáron akár Piolival, akár egy új edzővel, de újra kell gondolni a csapatjátékot, immáron Ibra és Zsiru nélkül. Ők maradhatnak cserének, de előre kell egy mozgékony, erős játékos. A kp-s játékot is át kellene gondolni, mert idén a Tonali-Bena duó nem működik. Érdekes módon a Tonali-Krunic duó jobban muzsikál. (szvsz)

 

Nagyon ingoványos talajon van jelenleg a klub, mert egy hajszál választja el a Milant egy komplett resettől. Hiszen lehetséges, hogy az Ibra, Zsiru, Diaz, Rebic, Leao, Origi hatos távozik a nyáron. Ez ebben a szezonban 32 gólt jelent (Rebic-Origi-Ibra ebből 6-ot vállalt) az 53-ból... Nem gondolom, hogy Maldini ki fog halászni a nyárra egy grúz Maradonát, vagy egy francia-belga csodacsatárt, aki 12-15 gólt fog szerezni...

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 10:54
Anselmo
(@anselmo)

@Gunz Ahogy írtam is fentebb, abszolút én is így gondolom. Buták és képzetlenek a mai játékosok, a 20-30 évvel ezelőtti elődeikhez képest. Egy rakás képesség ki sem alakult bennük, mert a modern futballban ezek nem követelmények, így nem is képzeték őket erre. 

Egyetértek, nagyon közel vagyunk egy teljes resethez. Én emiatt azért nem aggódom, mert éppen a fentiek miatt, semmi komoly értéket nem fogunk elveszíteni. Aki valóban az, mint Theo Hernendez, Maignan, Tonali vagy Bennacer, azok hosszan itt lesznek még, a többiekért meg nem kár. Origi, Rebic, Messias, a mai Ibrahimovic vagy Diaz teljesítményét egy random M'Bala Nzola, Pinamonti, Caprari vagy Beto is tudná hozni gond nélkül. Leao meg kinek hiányozna az egész 2023-as formájában? Semmit nem tesz a játékhoz, semmit nem csinál, csak flegmán, akarat nélkül tengődik. Játszani meg biztosan fog valaki akkor is, ha 14 játékos megy el a nyáron. Pótolható tucatjátékos szinte mind.       

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 11:13
dzsozy
(@Gunz)

@anselmo 

Nem feltétlenül gondolom, hogy régebben volt többfajta játékfelfogás. Persze egyrészt nem emlékszek a meccsekre, másrészt nem néztem kilószámra meccseket régen. De pl a 90-es évek Milan, Juve, Ajax, vagy utána (2000-2015ig) MU, Bayern, Juve, Milan, Barca, MU, Inter, Bayern, Real, majd a mostani PSG, City, Real, Dortmund játékában mindez hogyan valósult meg? 

 

Ezeknek a csapatoknak megvolt a korszakos játéka. Az volt begyakorolva, tökélyre fejlesztve. Nem hiszem, hogy az ajax a holland bajnokságban másként meccselt, mint a BLben. Vagy a Jupp féle Bayern, esetleg Mou Interje. Pep barcájáról ne is beszéljünk. A Juve is 1-0-kal húzta be a bajnokságokat, ahogy a Milan is a 90-es évek elején.

 

Azt adom, hogy uniformizált minden és statisztikailag vezérelt az egész foci-konstrukció. De éppen elégszer láthattuk, hogy mi van akkor, ha jön egy kipattintott csapat csupa rabarcúval és a karcsú balettos focisták meg parkolópályára vannak bodicsekelve. Fel kell venned a kesztyűt ez ellen. Vagy te is bevásárolsz a MészárosGym-ből, vagy ezek a csapatok nagy eséllyel szétkapnak fizikailag. Hiába ficánkol Diaz és gyorsan fordul, de a mostani felpumpált generáció pillanatok alatt odaér és ennyi volt a kreativitás.

 

A mostani számgép vezérelt, automatizált és előre lemodellezett focivilágban nem engedheted meg magadnak, hogy Theo ne menjen vissza védekezni, mert becsapdázzák a legkisebbek is ezt és utána ott fognak támadni. Ugyanez igaz a csatárokra is. Halaandnak is vissza kell zárni, mert ha nem teszi, akkor egy ügyesebb védő megbontja a védelem első vonalát a beindulásával. 

 

Azzal sem feltétlenül értek egyet, hogy a mostani játékosok butábbak. Inkább sokkal jobban beszabályozottak. A rizikócsökkentés jegyében a pályafutásuk alatt nincs lehetőségük nagyon továbbfejlődni, mert nagyjából hasonló szerepkörben maradnak. (ellenpélda: grízes ember, de Bruyne, Bale, Kimmich, Neuer, Messi, Cassano)

 

Az, hogy a játékosok átlagszínvonala csökkent a 20-30 évvel ezelőttihez képest az lehetséges, amennyiben a technikát érted ez alatt. De ez egyenesen következik abból, ahogy a foci átalakult és modern labdát rúgó futóversennyé és birkózássá satnyult. Hiszen, ha súlyt kell emelned és körözöl a pálya körül, akkor nem tudsz közben dekázni, meg szabit lőni. Másra megy el az idő, a hangsúly. Sőt érzésem szerint ez még jobban el fog tolódni ahogy a technika fejlődik. 

Fogalmam sincs az edzésmódszerekről és az azokat segítő modern kütyükről, de én el tudom képzelni, hogy pl a passz-reagálást/gyorsaságot nem úgy fogják fejleszteni, hogy kimennek cicázni, hanem majd kapnak egy vr szemüveget és egy kreált szitut, ahol sokkal gyorsabb ellenfelek ellen fognak gyakorolni. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 11:43
Anselmo
(@anselmo)

@Gunz Igen, nekem pont ezzel van a bajom. Hogy birkózás és futóverseny a futball. Minden más ennek a felfogásnak a következménye, mert az utánpótlás nevelés is ilyen szellemben történik. Ha sak ezzel a játékot ölik meg, és az egyediséget.

Amúgy az Ancelotti féle Milan sem azzal nyert meccseket "odahaza", hogy szétfutotta az ellenfelét. A kis csapatokat többnyire valami "touch of magic" ölte meg, egy hihetetlen bepassz, egy sarokkal történő érintés, Pirlo vagy Seedorf bomba 35 méterről, Inzaghi opportunista és már-már lehetetlen megmozdulásai, ilyenek. Most mikor látsz olyan, hogy Bennacer vagy Tonali 30-ról megereszt egy lövést? Soha. A két belső középpályás lényegében kapura veszélytelen, a 2000's Milanból meg jóformán legfeljebb csak Gattuso volt az. Mindenki másban bármikor benne volt a gól. Én tartom, hogy a játékintelligencia drasztikusan visszaesett. 20 éve még a klasszikus nagy csapatok a kicsiket nem erőből akarták mindig megverni, hanem azzal az óriási technikai fölénnyel, amely még a komolyabb futómennyiséget is ellensúlyozta, és ami ma már nem létezik. A Milan 2004-ben is megpróbálták sokan intenzíven letámadni, de többnyire sikertelenül. Kipasszolták. Ma nem tudják kipasszolni. Ők sem, de ugyanúgy bajba kerül szinte az összes elitcsapat is, ha valaki ezt játssza ellenük. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.03.20. 12:34
Oldal 2 / 2