2022. szeptember 29., csütörtök

Megreformálják a Bajnokok Ligáját

-

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy elfogadták a Bajnokok Ligája 2024/25-ös idényétől hatályba lépő reformját és többek között 36 csapatosra bővítik a főtáblát.

A szövetség bejelentette, hogy 2024-től milyen gyökeres változások lesznek a Bajnokok Ligájában. Első körben teljesen átalakul a lebonyolítási rendszer. Eddig 32 csapat jutott a főtáblára és nyolc darab négyfős csoportokat alakítottak ki, amelyből az első két helyezett továbbjutott a kieséses szakaszba, míg a harmadik az Európa Ligában folytatta a küzdelmet. 2024 őszétől 32 helyett 36 csapat szerepel majd a kontinens legrangosabb klubsorozatának főtábláján és a csoportokat egy nagy tabella váltja fel.

Az új szabályok értelmében minden csapat nyolc mérkőzést fog játszani és a sorsolás az úgynevezett svájci rendszer alapján fog eldőlni. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos teljesítményt nyújtó csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. A sorsolás mikéntjéről egyelőre nincsenek részletek, annyi biztos csak, hogy minden csapat nyolc különböző ellenféllel találkozik majd, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.

A 36 csapatból álló tabella első nyolc helyezettje automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, míg a 9 – 24. helyezettekre rájátszás vár a legjobb 16 közé kerülésért. Az UEFA döntött arról is, hogy a Bajnokok Ligája-mérkőzéseket – legalábbis a döntőig – továbbra is hétköznapokon játsszák le, tiszteletben tartva a hagyományosan a hétvégékre koncentráló nemzeti bajnokságok érdekeit.

Döntöttek arról is, hogy a plusz négy főtáblás helyet a következőképpen osztják szét:

– az UEFA-rangsor ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje automatikusan főtáblás lesz;
– a BL-selejtező bajnoki ágáról a mostaninál eggyel több, azaz öt csapat jut fel a főtáblára;
– egy-egy kvótát kap az aktuális előtti európai kupaidényben legjobb teljesítményt nyújtó két ország, méghozzá mindkettőnek ama klubja, amelyik az aktuális bajnoki tabellán a BL-be jutó csapatok mögött végez.

Az UEFA a Bajnokok Ligája mellett hasonló módon az Európa Ligát és az Európai Konferencialigát is megreformálja, így a csoportkörös lebonyolítás helyett ugyanúgy egy 36 fős nagytabella lesz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

10 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Tehát 18-18 meccs körönként… Jó ez a “közel azonos teljesítményt nyújtó” kifejezés. Induláskor lehet, hogy beetetésként egy nagycsapat kap egy kicsit. Ez lesz a BL-ajándék: a kisebb csapat örüljön, hogy ott lehet, örüljön az albán bajnok, hogy szétverheti a Liverpool… Ha nyer a nagyobb és erősebb csapat, akkor jöhetnek a nagyok egymás közti meccsei… Az is lehet, hogy az erősorrend alapján első körben mondjuk játszatják az 1-2., a 3-4. … 35-36. csapatokat, és amelyik nyer, az játszhat egy szintén nyertessel. Itt a kicsiknek (ha nyertek) lehet esélyük egy naggyá játszani… De szerintem ott lehet a vége is.

  Ugyanakkor ez az egész a csapatonkénti 8 meccsel arról szól az UEFA ötlete alapján, hogy ne csak a jelenlegi rendszer szerinti csoportonkénti 2-2 rangadó legyen (összesen 16), hanem jóval több. (A jelenlegi rendszerben ráadásul lehet, hogy a csoport második rangadója már nem is “igazi” tétmeccs, mert addigra el is dőlhetett a továbbjutás…) Az új rendszerben egy-egy sztárcsapat nem 2, hanem legalább 5-6 olyan meccset játszhat, ami csoportrangadó lenne a jelenlegi rendszerben. A 16 legerősebb csapatot tekintve legalább 4-5 csúcsrangadó lehet fordulónként, azaz legalább 32 ilyen meccs a csoportkörben, vagyis duplája a jelenlegi mennyiségnek…
  A kicsik többsége persze el fog szállni már a második körben, senkit sem fognak érdekelni, mindenki a legjobbakra fog fókuszálni, akik lényegében egymással fognak meccselni a továbbjutásért…

  A több meccs, a több nagy rangadó, az egyetlen tabella… Olyan ismerős valahonnan ez az ötlet… Á, persze nem a Szuperliga elemeit vette át (lopta el) az UEFA, ugyan már…

  Én még a sorsolást nem értem. A leírás alapján az, hogy ki kivel játszhat pl. a negyedik körben, csak a harmadik meccs után dőlhet el. De hogy lehet így terveznie egy szurkolónak? Most az van, hogy már szeptemberben megvan a decemberi meccs időpontja és helyszíne, az új rendszernél viszont sehol semmi…

  • Ez bizony tény, a Szuperliga begyűrűzött végül mégis, akármekkora aljas támadás volt is a szurkolókkal szemben, akiket az UEFA ugye nyilván megvédett a gonosz, pénzsóvár élcsapatok ellenében.

   Nyilván a háttérben folyamatosan egyezkedtek a renitens, áruló, hazug, és kizárást érdemlő klubokkal, és ez lett belőle, nem erőltetjük tovább a Szuperligát (amely azért egy valós veszélyforrást jelentett, bármennyire igyekeztek ezt kisebbíteni, amit, mármint a veszély valódiságát a jelenlegi döntés is alátámaszt), de akkor a jelenlegi rendszert meg kell reformálni.

   Ja, hogy a szurkolók nem tudnak előre tervezni? Ugyan már, ezek a meccsek bárkinek eladhatók, ha nem a szurkoló jön, az még jobb, mert a helyükre újabb futballturisták érkezhetnek.

   Azt hiszem, ha lehetnek az álszentségnek ilyesféle (1-10 között) fokozatai, akkor ezt itt most 8 uefával sikerült véghezvinni (hozzátéve, hogy a FIFA mindig üti az UEFÁ-t ebben a tekintetben :))

  • A szurkoló csak ne tervezgessen, vegye meg a BL 4. hazai mérkőzés (ellenfél kiléte még nem ismert) feliratú jegyet. Ahogy írtad is mivel “közel azonos teljesítményt nyújtó” csapat lesz az ellenfél, ezért ne kukacoskodjon az egyszeri drukker hogy ki lesz az. Ha meg mondjuk fradistaként idegenbe kell menned majd mérkőzésre és csak 1 (2) héttel előtte derül ki hogy ki az ellenfél nem mindegy Neked hogy Bécsbe vagy mondjuk Portugáliába kell utaznod? Ejnye, sok divatszurkoló előre tudni akarja hogy a szeretett csapatáért el kell-e utaznia a halál faxára vagy sem 😀 😀 😀

  • Ez a redszer hasonlít a sakk svájci rendszeréhez, ahol mindig az azonos pontszámú versenyzőket sorsolnak össze. Szerintem nem rosz ötlet, hiszen akár két vereséggel be lehet jutni a legjobb 8 közé ( sakkban is így van). Igaz ezeket egy helyszínen játszák.

 2. Ez egyébként a legtöbb komolyabb sakkverseny lebonyolítási módja is, bár ott szerintem több értelme van az élő pontrentszer miatt – pont alapú ranglista van, ha kikapsz egy azonos erejűtől, akkor mondjuk 10 pontot buksz, ha jóval gyengébbtől, akkor 30-at, stb, nem tudom pontosan, csak hasraütésszerűen mondtam valamit. És ha hasonló teljesítményű játékosokat kapnak, akkor kisebb a pontingadozás is rövidtávon, stavilabb a ranglista. Amúgy elképesztően jó és igazságos rendszer, csak hát ott van értelme, itt kicsit kevesebbet látom, az túl, amit Lansky írt, hogy több a rangadó.

  Csak az a baj, hogy már most is brutálisan túl van töltve a naptár, még több és még keményebb meccs nem tudom, hogy fog beleférni… eddig néha pihenhettek a csapatok a BL-ben, ellentétes okokból.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS