2023-01-14 Lecce-Mi...
 

2023-01-14 Lecce-Milan

Oldal 2 / 2
 
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo a baj ezzel (hogy kiszedjük amit lehet) a dologgal, hogy pillanatokon alatt visszasüllyedünk a posványba, ha nem tolnak több pénzt. A bl hely egyáltalán nem biztos. Ráadásul 24-től jön az új rendszer (pénzügyileg is). Ha akkor nem leszünk ott, akkor kb esélytelen lesz majd visszajutni.

Tegnap az összes üldöző hozta a meccsét, ás már csak 4 pontra vannak. Az kb semmi. Láttuk tavaly, hogy 7 pont elönyt is pillanatok alatt le tudunk adni...

Na mindegy. Nyáron kiderül merre megyünk tovább, és mit akar a redbird.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 06:41
Anselmo
(@anselmo)

@gagacs Maximálisan egyet értek veled :). Én nem is mondtam, hogy ez jó így, csak hogy ezt látom. Szerintem a RedBird úgy kb. semmi különöset nem akar azon felül, amit a hozzá hasonló alapok akarni szoktak. Egy önfenntartó és egyre több bevételt generáló klubot, amely hosszú távon nyereséges vagy minimum nullszaldós gazdasági társaságként működik. Röviden ennyit. Ehhez persze kellenek alapfokú eredmények (BL-indulás lehetőleg minden évben), de egy szint felett a bevételgenerálás már nem az eredmények függvénye, hanem a marketing, identitás, brand és egyéb bullshit hozzák. Az, hogy mint márkát, mennyire sikerül eladni világszerte. A futballnak ehhez már semmi köze. 

A gond az, hogy ezzel a szemlélettel nem lehet csúcson maradni (de még odakerülni is csak ritkán). Ma azok a klubok alkotják a tartós elitet, ahol a tulajdonosi körnek kicsit "tartalmasabb" vágyai vannak, mint a fenntarthatóság elérése (olajállamok, spanyol állam, korábban Kína, Oroszország, etc.). De valójában egyetlen dolog számít ma a futball világában - a hatalom. A személyes és/vagy országszintű befolyás, amelyet a mértéktelen pénz, gazdasági erő és kapcsolatok elegye alkot, és sokkal messzebbre nyúlik, mint a sport világa. 

Mi nem leszünk ott sehol sem, sem 2024-ben, sem utána Gagacs. Egyszerűen azért, mert a tulajunknak nincs igazán se pénze, se valós hatalma, amelyet a klub szolgálatába állíthatna. A Milant nem tisztelik többé még Olaszországban sem, Európában meg csak kiröhögik és lesajnálják. Ez akkor változhat meg, ha olyan tulaj lesz, aki letesz valaki asztalára 5 millió eurót CSAK azért, hogy mondjuk Theo Hernandeznek megengedjék, hogy a pályán csakis ő nyakláncot viseljen. Amit te (vagy én) szeretnél, az a jelenlegi eszköztárral és tulajdonosi motivációval lehetetlen. Ők úgy gondolták, hogy a tavalyi szezon volt a zenit, a kiugró eredmény, és most térjünk vissza a rendszerátlaghoz. Ahogy egy-egy kósza bajnoki cím után történik ez Dortmundban, Lille-ben, vagy éppen Leicester Cityben. Miért? Mert az sokkal fenntarthatóbb, olcsóbb és biztonságosabb. Alacsonyról nem lehet nagyot esni, hát ne másszunk túl magasra! Logikus.  Amit a klub megtermel magának, azt nagyjából elköltheti, de extra pénzt nem teszünk bele, és punktum. Így, ha véletlenül egyszer-egyszer nem lesz meg a 4. hely, akkor sincs nagy gáz, ha meg igen, hát dolce vita! Bocsánat, ha cinikusnak tűnik, de most így látom a dolgokat.    

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 08:04
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo de amíg a Dortmund meccsre, vagy egy leszter meccsre így is kijárnak, addig a Milan meccseken nem sokáig lesz teltház ha nem jönnek folyamatosan az eredmények. Ez tipikus Olaszország. Szerintem. Egyébként egyetértünk.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 08:14
Anselmo
(@anselmo)

@gagacs Torinóban is csak megszokták valahogy, hogy már nem ők a Grande Toro, látod, hogy örültek maguknak, mert egyszer az életben kiejtették a Milant a 16 között az olasz kupában :D. Kicsit epésen azt mondanám, látod azért is akarunk jóval kisebb stadiont a mostani helyett, mert egy 58.000-es kapacitás mellett kevésbé lesz feltűnő, ha csak 40 ezer ember ül kint, mint egy 85.000-es San Siróban :). De viccet félretéve, szerintem azt gondolják, majd csak hozzá edződik a mezei Milan-szurkoló, hogy mi a világ új rendje. Ha 10 év ehhez kevés volt, akkor majd 20 év elég lesz. Aztán majd ugyanolyan lelkesen kimennek, mint Dortmundban vagy Leicesterben most is.

Nem akar itt senki ugrálni. Jó lesz nekünk a középszer, az olcsóbb, biztonságosabb, fenntarthatóbb, és közel annyi bevételt is hoz, mintha halmoznánk a trófeákat - csak sokkal nagyobb kiadások és kockázatok mellett. Ezt a risket a PSG, a City tudja vállalni, mert végtelen a pénz, mi meg nem. Osztottak, szoroztak, és rájöttek, hogy a legmagasabb polc potenciálisan nem hoz annyival többet, mint amekkora kockázat és kiadás. Az araboknak más indítékaik vannak, nekik ez nem számít. Aki viszont gazdasági alapon tervez működni, annak nem éri meg túl magasra nőni. Ez a helyzet.  

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 08:33
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo pont nemrég olvastam, hogy 70.000-re akarják az új stadion kapacitását emelni. Mondjuk azzal kapcsolatban is lassan azt gondolom, hogy sose lesz. 😁 😂 🤣 

A toroval kapcsolatban annyi, hogy nekik kb nincs bevételük. Ez Olaszország. A PL-ben a leszterből lehet pénzt kiszedni, mert ott az utolsó is több bevételre tesz szert, mint az olasz bajnok. Németeknél nem tudom milyen tv-s stb bevételek vannak, de megkockáztatom, hogy komolyabb ott is, mint Olaszországban. 

Na mindegy. Figyelünk, várunk, szurkolunk. Többet nem igen tehetünk.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 08:41
Berka_
(@berka_)

@anselmo

Ezzel a szemléttel csak az a baj, hogy a sportban nem igazán így működik. Itt kb. az van, hogy ha jönnek az eredmények, jön a bevétel, ha nem, akkor nem. Itt nem lehet mindent marketinggel pótolni. Ha nem jutunk tovább a BL-ben, (vagy el sem jutunk a BL-ig), kevesebb lesz a bevétel. Ha nem jönnek az eredmények, kevesebb lesz a szponzori pénz (talán nem véletlen, hogy a scudetto után a Fly Emirates emelte a tétet, nem nehéz belátni, ha majd visszaesünk a középszerbe, akkor csökkenteni fogja). Ha nincs eredmény, kevesebb lesz a szurkoló, ha a Milan egy középcsapattá süllyed, akkor már a brand sem ér annyit, kevesebb mezeladás stb. arról nem beszélve, hogy igazolni is sokkal nehezebb egy olyan csapatnak, ahol nincsen komoly célok elérése esély.

Persze lehet, az a legnagyobb baj, hogy mi, akik elég régóta figyeljük a csapatot (én pl. 1987. óta), el lettünk kényeztetve a korábbi sikeres időszakkal, és nehezen akarjuk elfogadni, hogy olyan már nem lesz soha többé 🙁

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 08:53
Anselmo
(@anselmo)

@berka_ Erre gondolok én is, igen. Hogy egy 1987-2012 közötti 25 évvel összevetve ez a Milan már nem az a Milan, és nem is lesz többé. És igen, ahogy mondtam is, bizonyos fokú eredmények kellenek is, csak látszólag abban nem ért velünk egyet a tulajdonos, hogy ez mi is pontosan. Szerintük, ha a csapat többé-kevésbé versenyképes minden fronton, és az élcsapatok között van, az már elég. Nem kell nyerni is, vagy sokszor nyerni, elég, ha néha-néha összejön, egyébként meg fussunk egy erős átlagot, azt csókolom. És innen nézve most sincs baj, nincs miért beavatkozni, pánikolni, mert ezt a kitételt most is hozza a Milan. Egyértelműen gyengébbek vagyunk, mint tavaly, igen. De nekik még ez a szint is megteszi, mert a minimumot egyelőre hozzuk így is. Az ennél több meg nem elvárás (legfeljebb a mindenféle kifelé kommunikációban, amely a szurkolóknak és szponzoroknak szól, de a négy fal között nem gondolják komolyan).

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 10:39
Berka_
(@berka_)

@anselmo Akkor már csak az a kérdés, hogy Maldinit mivel sikerült beetetni. Mert elég egyértelműen elmondta, hogy addig marad, amíg lát esélyt a fejlődésre, valamiért mégis hosszabbított a nyáron...

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 13:02
gumicsiga
(@gumicsiga)

Szvsz ez javarészt Maldini és Massara projektje, ezért közük van a "fenntartható csapat " projekthez.

Én még így is bízok bennük, egyszerűen azt kell elfogadni, hogy ez a csapat nem egy átjáróház lesz.

Megfontoltan igazolunk és kivárjuk a játékosok fejlődéséhez szükséges időt. Ezzel szerintem nincs is baj, inkább a projekt közben történt változások, amik miatt most gyengébbnek tűnhet a csapt.

A teljes kezdőnkkel ott lennénk a Napoli nyakában, csak az a probléma, hogy idén alig léptünk pályára a legjobb kezdőnkkel -ellentétben a tavalyi évvel, ahol volt egy folyamatosság a keretben-.

Nálam Kjaer és Mika hiányzása a legnagyobb érvágás -Ibrat kéne látnom játszani, hogy őt is ide tegyem-, hiányzik Messias, Kessie 7 gólja akit nem sikerült pótolni tavaly óta.

Kalulu az utóbbi meccseken borzasztóan gyenge, nincs értelmes pótlása - nálam pl Romagnoli biztosabb pont volt - Belga vonal góljai hiányoznak, gyakorlatilag a középpályánk több gólt termel, mint a három Belga támadó.

 

Értem én, hogy a fiatal játékosok fejlődésében bízunk, de akkor is minőségi támadó,szélső,kp igazolását nem fogjuk megúszni, előbb vagy utóbb mélyen zsebbe kell nyúlnia a tulajnak.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 14:40
Rossoneri1978
(@rossoneri1978)

“Kicsit” hozzászoktunk a világvége hangulathoz azt gondolom.

a napoli is a semmiből épített legalábbis eddig fél évre megdöbbentő csapatot, a Milan azért komolyabb lábakon áll szerintem, háttérrel és pozitív jövőt remélni hagyó jelennel.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 21:36
kissheva
(@kissheva)

Kicsit becsapós ám ez a tavalyi Scudetto. Szvsz a tavalyi keret sem volt adott ahhoz, hogy bajnokesélyesnek kiáltottuk volna ki a szezon előtt. Kellett hozzá, hogy a teljesen átalakuló juve 10 év leggyengébb produkcióját nyújtsa, a Napoli sem volt meggyőző, ahogy korábban sem nagyon szólt bele komolyabban a bajnoki cím sorsába. Gyakorlatilag volt olyan periódusa a tavalyi szezonnak, hogy a sinterrel versenyeztünk ki a nagyobb lúzer. Mondanám, hogy egy bajnoki címet nem kell megmagyarázni, de valljuk be, hogy nem az történt, hogy végigdomináltuk a ligát, hanem kellett a többi vetélytárs gyengélkedése.

Ha idén levesszük a Napolit, aki kb külön bajnokságot játszanak, akkor ott vagyunk, hogy a 2-7. helyig van 4 pont különbség a csapatok között. És nem azért, mert a Roma-Lazio-Atalanta olyan jó lenne, hanem, mert az előttük tanyázók, köztük mi is valamiért nem képesek idén stabil teljesítményre. Ez látszik, illetve az egyenes kiesés szakaszban látszódni fog majd a BL-ben is. Jelenleg nem tart ott az egész olasz futball, hogy bármelyik csapat tényező legyen Európában. Amíg ilyen gazdasági helyzet van olaszhonban a csapatoknál, addig szerintem más járható út nem nagyon lehet, mint a miénk. Ez még mindig az út eleje, csak mondhatni, hogy a Scudetto kicsit keresztül húzta a tulajok számításait, és megjött a szurkolók éhsége is, ezzel az elvárások is nőttek.

Azt nem mondom, hogy maximálisan elégedett lennék egy dobogóval, de a szezon előtt sem magunkat mondtam a legesélyesebbnek a bajnoki címre scudetto ide vagy oda. Ez a keret egy folyamat közepén van, ahol még mindig vannak lyukas posztok, és olyanok, ahonnan ha kiesik egy játékos, a cseréje még meg sem közelíti őt. Amíg ez van, sajnos nem kell csodálkozni a hasonló hullámvölgyekre egy szezonon belül, mint amiben vagyunk épp.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.16. 22:01
Anselmo
(@anselmo)

@kissheva Azt gondolom, jól megragadtad a lényeget, valahogy tényleg így van ez a dolog szerintem is. Hiába a Scudetto, kicsit fájóan vettem tudomásul, hogy ettől függetlenül nem vették túl komolyan a Milant, és idén nagyjából azt is hozzuk ami ennek megfelelő. Nem lesz ez másképp az Arsenallal sem, hiába nyerik meg esetleg a PL-t, senki nem tartja igazán sokra őket most sem, és ez nem változik majd egy esetleges bajnoki címmel sem. Én azt nem tudom, hogy van-e egyáltalán olyan terv, hogy a Milant újra visszavezessék a közvetlen elitbe. Én ezt nem látom lehetségesnek, és reálisnak sem a jelenlegi keretek között.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.01.17. 13:37
Oldal 2 / 2