2022. december 02., péntek

Gazidis: “Szkeptikusok voltak a politikánk miatt”

-

Ivan Gazidis, a klub vezérigazgatója beszélt a kezdetekről, a 2019-ben indított fiatalítási projektről, a játékosok igazolásának menetéről, Paolo Maldini kulcsfontosságú szerepéről, Zlatan Ibrahimovicról, az új stadionról és a labdarúgás legfőbb problémáiról.

A KEZDETEKRŐL
“Nem volt számomra kényelmi vagy alacsony nyomású választás a Milan. Ugyanakkor hittem a lehetőségben. A Milan a világ labdarúgásának egyik legnagyobb klubja és úgy gondoltam, hogy valami újat adhatnak az olasz futballnak. Az első válaszom a megkeresésre az volt, hogy lehetnek olyan jelöltek, akik hozzám képest már jól ismerik Olaszországot, de az Elliott nem gondolta meg magát. Végül úgy döntöttünk, hogy közösen belevágunk.”

“Akkoriban sok nagy értékű szerződés volt a csapatban. Túl sok olyan játékos volt, aki nagyon sokba került, mint például Bonucci. Az előző vezetőség hosszabbított Donnarummával, aki egy kiváló kapus, de hatalmas értékű szerződést kötöttek vele. Ezeknek a játékosoknak a fizetése túl magas volt a pályán nyújtott teljesítményhez képest. Körülbelül 10 különböző példa volt olyan játékosra, aki ebbe a kategóriába tartozott. És nagyon nehéz megválni azoktól a játékosoktól, akik túl vannak fizetve a teljesítményükhöz képest. Ha mégis sikerül megszabadulni tőlük, akkor utána hozni kell helyettük valakit, aki pótolja őket a pályán. Nyilvánvalóan a pénzköltés az egyetlen módja annak, hogy új impulzusokat hozzunk, ezért az a cél, hogy az igazolás hatékony és eredményes legyen.”

A FIATALÍTÁSI PROJEKTRŐL
“Sok szkepticizmussal szembesültünk a fiatalítási politikánk miatt, különösen a Milannál. Úgy gondolom, hogy Olaszországban általánosságba véve szkeptikusok a fiatal játékosoknak való esély megadását illetően, a Milannál pedig még inkább a közvélemény és a környezet nyomása miatt. A San Siro terhe képes szétzúzni a fiatalokat.”

A 2019-ES MERCATÓRÓL
“Azok a játékosok, akiket abban a nyári átigazolási időszakban igazoltunk, a mai napig kulcsfontosságú elemei a csapatunknak.”

A JÁTÉKOSMEGFIGYELÉSRŐL
“Nagyon gyakran látom azt a futballcsapatoknál, hogy a játékosmegfigyelői és az elemzői stáb ellentmondásban van egymással, ami problémát okoz a klubon belül. Az elemzés tényeken alapul. Ha nem hiszel az elemzésben, akkor olyan, mintha azt mondanánk, hogy nem hiszel a tényekben. A tények mögött magyarázatok vannak, amelyeket meg kell vizsgálni. A tények nem adják meg a választ, de nagyon releváns kérdéseket vetnek fel.”

A 2018-AS EURÓPA LIGA-KIZÁRÁSRÓL
“Valószínűleg ez volt a legmélyebb pont. Nagyon nehéz volt elfogadni, hogy kizárnak egy olyan klubot, amely a Bajnokok Ligájából szerzett hírnevet. Ugyanakkor a Milannál soha nem az üzlet volt az első gondolat. A futballklubok egy társadalmi és kulturális intézmények, de ha nincs mögöttük egy szilárd üzleti terv, akkor könnyen összeomolhatnak. A karantén időszak alatt nem volt nyomás és a szünet miatt a játékosok szorosabb, jobb kapcsolatot tudtak kialakítani egymással. Majd véget ért a lezárás és a teljesítmény egyre jobb lett.”

IBRA ÉS KJAER ÉRKEZÉSÉRŐL
“Mindketten nagy mértékben hozzájárultak a Milan újjászületéséhez. Megérkeztek a csapathoz és nagy segítséget nyújtottak a fiataloknak. Ibra soha nem hajlandó elfogadni senkitől 110 százaléknál kevesebbet és mindenkivel szemben megköveteli. Valójában már egy évvel korábban megpróbáltuk visszahozni a Milanba, de akkori Ibra úgy érezte, hogy még nem jött el az idő. A LA Galaxyban játszott és még egy évet ott akart lenni. Zlatan nagyon erős személyiség. Ha rossz környezetbe kerül, akkor súrlódások alakulhatnak ki. Úgy gondolom, hogy a mi környezetünk volt számára a tökéletes kihívás. Az volt az egyik legnagyobb kihívás a karrierjében, hogy képes-e a Scudettóhoz segíteni ezt a csapatot.”

LEAÓRÓL
“Kezdetben nem volt egyszerű dolga. Nem sokat játszott és a teljesítménye ingadozó volt, ezért egy kis időre volt szüksége. Megkapta az időt, a támogatást és nem változtattunk a tervünkön.”

AZ IGAZOLÁSOKRÓL
“Egy játékos szerződtetéséhez zöld utat kell kapni a játékosmegfigyelői stábtól, az elemzői stábtól, Maldinitől és tőlem. A klub pénzügyeinek rendben kell lennie és szükség volt arra, hogy az Elliott rövid távon több pénzt fektessen be a klubba és higgyen a vezetőségben illetve a csapatban.”

“Egy új játékos keresési folyamata során Maldini kulcsszerepet tölt be. Mindenkivel leül beszélgetni, hogy megértse a játékosokat, hogyan gondolkoznak és mi motiválja őket. Paolo egy referenciapont számunkra, aki kapcsolattartóként egyeztet az ügynökökkel. A következő beszélgetés közvetlenül Paolo, Ricky és az adott játékos között zajlik. Rögtön sajátos kapcsolatot alakít ki velük, mert ismeri a fiatal játékosok bizonytalanságait, hiszen ő maga is átélte ezt az egészet és tisztában van az aggodalmakkal. Theo Hernández egy jó példa erre. A Real Madrid rendszerében volt, de kölcsönadták és készek voltak végleg elengedni. Paolo Ibizán találkozott Theóval, aki éppen nyaralt. Leültek kávézni, ebédelni és hosszasan beszélgettek. Ekkor alakult ki közöttük az a szoros kötelék, ami a napig fennáll. Paolo nagyon jól megértette, hogy Theónak játékosként és emberileg is fejlődnie kell, ezért a szárnyai alá vette. A mai napig minden edzésen ott van és figyeli a játékosokat. Nem tolakodik be az edző szférájába, de mindig van néhány jó szava a játékosok felé és érdeklődik irántuk. Ma reggel Paolo és Theo nagy öleléssel köszöntötte egymást Milanellóban. Theo szinte a második édesapjaként tekint Paolóra, aki ilyen mély kapcsolatot alakított ki a játékosokkal.”

A STRATÉGIÁRÓL
“A stratégiánknak négy alappillére van. Az első a pályán nyújtott teljesítmény javítása, a második a megfelelő menedzsment kialakítása és a harmadik a bevételek új szintre emelése volt a jó eredményeknek köszönhetően. A negyedik alappillér a stadion.”

AZ ÚJ STADIONRÓL
“Van egy magánfinanszírozású projektünk, amelyen nagyon sokat dolgoztam az első évben, de az olasz politika és a bürokrácia miatt akadályokba ütköztünk. Most viszont újra látjuk a fényt az alagút végén, megkaptuk a jóváhagyást. A stadion ügyében van néhány lépés, amelyről nyilvános vitát kell indítani. Nagyon optimista vagyok, hogy a stadionprojektünk jövőre minden jóváhagyás után elindul.”

A KLUB ÉRTÉKEIRŐL
“A büszkeség a pályán nyújtott teljesítményből fakad, de az értékekből is. Sok időt fordítottunk arra, hogy a cél és az igazi értékek vezéreljenek bennünket. Keményen dolgoztunk a rasszizmus megfékezéséért és befektettünk a női csapat létrehozásába is.”

“A Milan a labdarúgás egyik óriása, amelyet csak életre kellett kelteni. Azt hiszem, hogy ezt sikerült megtennünk, de ez még csak a kezdet. A klub növekedésének következő szakasza nagyon fontos lesz.”

“Nagyon hiszek abban, hogy egy vezérigazgató első számú feladata, hogy megpróbáljon pótolhatóvá válni. Ez egy nagyon erős szervezet, nagyon jó felsővezetéssel. A vezetőségben lévő minden igazgató első osztályú szakember. Ha a klub most sokkal jobb helyzetben van, mint négy évvel ezelőtt volt, az teljes mértékben sok ember erőfeszítéseinek köszönhető: a vezetőség, a szakmai stáb, az edző és a játékosok munkájának. Ez nem változik. Az új tulajdonos azért lépett be, mert tetszik neki a klub irányvonala és szeretné tovább vinni.”

A FUTBALL PROBLÉMÁIRÓL
“A labdarúgásban tapasztalható hatalmas költekezés sok feszültséget okoz a rendszerben. Ez kevésbé versenyképessé teszi a futballt, pedig ez a legjobb foci, amit valaha láttunk. Csodálatos a játék látványa, de egyre kevesebb olyan csapat van, amely képes pénzügyileg ilyen szinten versenyezni. Nyilvánvalóan a Premier League növekedése van középpontban. A PSG befektetése egy újabb elem és a Premier League-en kívül mindig ott lesz a Real Madrid, a Barcelona, a Bayern München. Az olasz labdarúgás viszont lemaradt. Az elmúlt egy évtizedben a Juventus volt az egyetlen olasz klub, amely azért tudott versenyképes maradni, mert befektetett egy új stadionba és jól menedzselte a dolgokat. Elkeserítőnek találom, ha a futball csak a pénzről szól. Az álmoknak és az ötleteknek is helyet kell biztosítani. Ezek nehezen érvényesülnek. A Szuperliga rosszul lett megalkotva és feszültséget teremtett a klubok között. Valójában maga a Premier League a Szuperliga és Európa többi része megpróbálja megtalálni a módját annak, hogy a jövő ragyogó legyen. Tizenöt éve szorgalmazom, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa Liga bevételei közötti szakadékot csökkenteni kell. Ami ezzel együtt jár, az a hatékony költségkontroll. A Pénzügyi Fair Play volt az első kísérlet, ami valójában a labdarúgás nagy részénél ez némileg hatékony volt, de nem kontrollálta a szélsőséges kiadásokat.”

AZ OLASZ FUTBALLRÓL
“Az olasz futballklubok hatalmasak a történelmük és az általuk képviselt kultúra miatt. Az olasz futball nehéz időszakon megy keresztül, de meggyőződésem, hogy 10 év múlva virágzó lesz. Modern stadionokban fognak játszani a legnagyobb klubokkal, a legjobb játékstílussal, a világ legszenvedélyesebb szurkolói előtt. Nem csupán Milánóban, hanem egész Olaszországban.”

Forrás:milannews.it

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

3 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Két megjegyzés.

  1) Szkeptikusak voltak a politikánk miatt.

  2) Amit mondott, hogy “egy vezérigazgató első számú feladata, hogy megpróbáljon pótolhatóvá válni”, utalás arra, hogy távozóban van. Kérdés, hogy mi az oka. Más irányvonalat akar követni a klub? Mást alkalmasabbnak talál a vezetőség a posztra? Vagy nincs meg annyira az összhang a felek között? Esetleg Gazidis érezte úgy, hogy ebből a melóból mindent kihozott?

  Összességében meg lehet elégedve Gazidisszel az Elliott.

  • Szerintem ő úgy gondolhatja, hogy az Elliottal mindent megvalósítottak, amit vállaltak, sőt, ha belegondolunk akkor túl is teljesítették. Nem volt egyszerű, voltak mélypontok, de megcsinálták és ebben neki is komoly szerepe volt Maldiniék mellett. Volt az a komoly rákbetegsége is, szóval érthető, ha átértékelte a dolgokat az életben és valljuk be, meg lehet érteni ha ki akar szállni.

   Abban igaza van, hogy a vezetőségnek egy jó működő gépezetnek kell lennie, amelyből ha kiveszünk egy-egy elemet, attól függetlenül továbbra is eredményesen tud működni.

   Mondjuk engem speciel meglepett, hogy anno habozott, amikor ajánlatot kapott az Elliottól a Milan CEO posztjára és azt válaszolta, hogy talán lenne más szakember, aki nála jobban ismeri a környezetet.

 2. Kvázi igy kell szarból várat épiteni. Mert valljuk be amikor ide jött egy kilátástalan közép csapat voltunk. Most pedig kevés olyan csapat van a világon akiknek ennyire rendben lenne a pénzügye mint a Milánnak .Hatalmas pacsi és köszönet mindenért Ivan ❤️🖤

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS