2022. november 30., szerda

Pioli három éve irányítja a Milant

-

Stefano Piolit pontosan három évvel ezelőtt, 1097 nappal ezelőtt nevezték ki a Milan élére és a története nem várt irányt vett: a csapattal visszatért a BL-be és bajnok lett.

2019 októberében a Milan vezetősége 7 mérkőzést követően menesztette Marco Giampaolót a kispadról és a helyét Pioli vette át, aki korábban nem tudott maradandót alkotni a Bologna, a Lazio, az Inter és a Fiorentina kispadján sem. A kinevezését nagy szkepticizmus övezte, olyannyira, hogy a közösségi oldalakat ellepte a #PioliOut hashtag már akkor, amikor még csak tárgyalások zajlottak és hivatalosan be sem jelentették a kinevezését. Így tiltakoztak a szurkolók az ellen, hogy Paolo Maldiniék az olasz szakembert bízzák meg a csapat irányításával.

A szurkolói felháborodás és véleménynyilvánítás ellenére a klub kiállt az álláspontja mellett és Pioli lett a Milan új vezetőedzője. Akkor talán nagyon kevesen gondolták, hogy az 56 esztendős tréner irányításával véget ér a hosszú évekig tartó középszerűség és sikerül talpra állítani a Milant. Az első hónapok kezdeti nehézsége és az Atalanta elleni katasztrofális 5-0-s vereség után 2020 januárjától látványos javulás kezdődött, mind a játék, mind az eredmények tekintetében. A világjárvány hatására felfüggesztették a bajnokságot, majd nyártól folytatódtak a küzdelmek és a Milan fantasztikus szezonhajrával fellépett egészen a 6. helyre és kiharcolta az Európa Liga-indulást a 2019/20-as szezonban.

A következő idényben a Rossoneri a második helyen zárta a Serie A-t és hét év után visszatért a Bajnokok Ligájába, majd a 2021/22-es szezonban a legoptimistább várakozásokat felülmúlva 11 év után újra a Milan lett Olaszország bajnokcsapata. A sikerekben vitathatatlan szerepe volt Piolinak, aki a csapattal együtt fejlődött és lépett magasabb szintre. A szurkolók az évek során olyannyira megkedvelték, hogy neki szentelték a “Pioli is on fire” dalt, amely minden mérkőzés előtt felcsendül a San Siróban.

Pioli az elmúlt három évben összesen 148 tétmeccsen irányította a Milant, a mérlege 86 győzelem, 35 döntetlen és 27 vereség, valamint 267 rúgott gól és 157 kapott gól.

PIOLI A MILAN ÉLÉN:

  M GY D V
Serie A 116 72 26 18
Kupa 10 5 3 2
BL 9 2 2 5
EL 13 7 4 2
Össz. 148 86 35 27

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

8 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS