Az Olasz Szövetség kapcsolatba lépett Piolival

26

A katari világbajnokságról való lemaradás következtében változás következhet be az olasz válogatott kispadján és egyelőre kérdéses Roberto Mancini jövője.

Mint ismert, Olaszország hazai pályán 1-0-ra kikapott Észak-Macedónia ellen a 2022-es világbajnokság pótselejtezőjében, így eldőlt, hogy nem lesz ott a novemberi tornán Katarban. A szövetségi kapitány a mérkőzés után elismerte, hogy elsősorban őt terheli felelősség a kudarc miatt és élete csalódásaként aposztrofálta a vereséget. Az Azzurri zsinórban a második vb-ről maradt le.

A Sportmediaset értesülései szerint Mancini jövője továbbra is nagyon bizonytalan a kiesést követően. Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) már megkezdte felmérni a potenciális utód érkezésének a lehetőségét.

Itt jön képbe Stefano Pioli, akinél már bepróbálkozott a szövetség. A Sportmediaset szerint a FIGC nemrég kapcsolatba lépett a Milan vezetőedzőjével, hogy puhatolózzanak és érdeklődjenek az elérhetősége felől a válogatott élére való kinevezés ügyében. Pioli szerződése 2023. június 30-ig szól a Serie A első helyén álló Milannal. Emellett más szakemberekkel is egyeztetett a szövetség, többek között Andrea Pirlóval és Fabio Cannavaróval.Állítólag Cannavaro pozitív választ adott és beleegyezett, hogy Olaszország szövetségi kapitánya legyen. A korábbi világbajnok védő mellé csatlakozna a stábba Marcello Lippi szakmai igazgatóként.

Mancini 2018-ban vette át az olasz válogatott irányítását és azóta 47 mérkőzésen ült a kispadon, a mérlege 32 győzelem, 11 döntetlen és 4 vereség.

26 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Én hülyeségnek tartanám. Talán soha nem volt ilyen jó az olasz válogatott, főleg ha a játékosok minőségét nézem, akik azért messze elmaradnak a belga-francia-angol-portugál, de még tán a spanyol vonaltól is. Látványos, élvezhető meccseik voltak, és most is jól játszottak, 32(!!!) lövésük volt, de hát egy meccsen bármi történhet, borzasztó nagy pechük volt, emiatt elküldeni egy edzőt nekem nevetséges volna.

  • ” Talán soha nem volt ilyen jó az olasz válogatott, FŐLEG HA A JÁTÉKOSOK MINŐSÉGÉT NÉZEM…”

   Remélem, ezt viccnek szántad. De ha mégsem… Hasonlítsd már össze a jelenlegi névsort a korábbiakkal! Kezdjük ott, hogy a jelen olasz válogatottjának nincs világklasszisa, míg például Lippi-féle 2006-os csapatban ha csak ezeket a játékosokat nézzük, akkor Buffon, Nesta, Cannavaro, Pirlo, Gattuso, De Rossi, Del Piero, Totti ez a kategória volt…

   Mancini kísérlete érdekes volt, és az olasz válogatott szebben is játszott, mint korábban. Mancini viszont egy évszázados futballkultúrát akart megváltoztatni, amikor játékstílust akart változtatni. Ez gyengébb csapatok (azaz nem a legszűkebb elitbe tartozó gárdák) ellen, valamint kisebb téttel bíró meccseken látható volt, működni látszott, eredményeket is hozott. Ugyanakkor ha megnézzük, hogy ebben a majdnem 50 meccsben hány “nagyvadat” sikerült legyőznie Olaszországnak, akkor igencsak negatív a kép. 11 rangadót vívtak az olaszok a Manci-érában top 10-es csapat ellen. Legyőzték egyszer Hollandiát és kétszer Belgiumot, de utóbbi kettő mérkőzésből csak az Eb-meccs tekinthető fontosabbnak (a Nemzetek Ligájában a belgák összeállítása sokat elárul). A többi mérkőzésen nem sikerült nyerni, esetleg büntetőpárbajban, mint a spanyolok vagy az angolok ellen.

   Mint kísérlet, tehát érdekes volt, mert meg lehetett nézni, hogy tudnak-e az olaszok másfajta stílusban focizni. Megállapítható, hogy bizonyos szinten és körülmények fennállása esetén tudnak. De amint egy erős(ebb) ellenféllel találkoztak, mint például a spanyolokkal az Eb-n, megpróbáltak visszanyúlni a “gyökerekhez”. Szembetűnő volt, hogy az Eb csoportmeccsein a könnyebb ellenfelekkel szemben az olaszok mennyire más futballt játszottak, mint az egyenes kieséses szakaszban. És ez nem csak az ellenfelek minőségével volt magyarázható.

   Ez az olasz válogatott kulcsposztokon nem üti meg a nemzetközi szintet. Donnarumma a következő 1 évtizedre megoldja a kapusgondokat (akármilyen jó is volt az a lövés, ami az észak-macedónok gólját eredményezte, abban Donnarumma vastagon benne van), de elég csak megnézni a hátvédeket. Milyen olasz válogatott az, amely szinte messiásként vár vissza egy formán kívüli, sérülések miatt rengeteg meccset kihagyó, a messze nem betonvédelmű klubcsapatában is csak peremember Chiellinit? Milyen olasz válogatott az, ahol egy De Sciglio szintű focista szóba kerülhet?! Máshol már valamennyire belementem a témába, így nem ismételném magam, de az olasz válogatottból hiányoznak a világklasszisok, hiányoznak a komoly meccsrutinnal rendelkező dörzsölt játékosok. Az alapértelmezett támadóhármasnak összesen(!) nincs 50 mérkőzése az európai klubfutball elitsorozatában, a Bajnokok Ligájában. Így nem lehet.

   Nem mindenért Mancini a felelős természetesen. A 2006-os világbajnokság óta a német és az olasz válogatott teljesen más irányt vett. A németeknek nem volt elég jó a harmadik hely, illetve látták, hogy változtatniuk kell. Az olaszok pedig a futballjuk megfelelőségét látták igazolódni a vb-címmel. Kicsit becsapta az olaszokat az Eb-ezüstérem, illetve úgy gondolhatták, hogy a 2010-es dél-afrikai vb betlije csak kisiklás volt. Utána viszont jött egy nagy pofon, hogy a tavalyi Eb után megint azt higgyék, hogy csak véletlenül nem jutottak ki az oroszországi vb-re. Kérdés, hogy Mancini akkor is stílusváltozást akart volna-e meghonosítani az olaszoknál, ha minőségibb emberanyaggal dolgozhatott volna, azaz: kényszer szülte-e azt, hogy így döntött. Ez a nyíltabb futball ugyanakkor nagyon veszélyes, még egy olyan csapat esetében, amelynek inkább a génjeiben van ez a fajta stílus. Az olasz pedig nem ilyen. Az olaszoknál korábban is voltak technikás játékosok, és a csapat stílusa mégis “olaszos” volt. Ki merné mondani, hogy Totti, Del Piero, Pirlo vagy Baggio nem volt technikás? Az edzők viszont olyan csapatot és játékfelfogást próbáltak kialakítani, ahol ezek a játékosok be tudnak illeszkedni az egészbe, és egy-egy villanással tudnak hatni a játékra (mint pl. Pirlo azzal a bizonyos gólpasszal a 2006-os vb elődöntőjében). Mancininek rendkívül nehéz dolga volt, mert reformokat vártak tőle, de ehhez nem volt megfelelő az emberanyag. Vissza kellett volna térnie a régi korok olaszos futballjához? Neki, aki igyekezett nyíltabb futballt játszatni a klubcsapataival? És ha vissza is akart volna térni, kik lettek volna ehhez a játékosai? Ebben az évtizedben az olasz válogatottban Bastoni, Chiesa, Donnarumma, Tonali és még esetleg Barella helye tűnik biztosnak. Erre a pár játékosra lehetne építeni a csapatot, de ez igen kevés.

   Az olaszoknál soha senkit sem érdekelt, hogy hogyan játszott a válogatottjuk, a szervezettséget és az eredményt mindig többre értékelték, mint a látványt, mondhatni, az olaszok nem spanyolok meg brazilok… Az észak-macedónok elleni 32 kapura lövés ellenére csak kevés igazi helyzetük volt az olaszoknak, a labdabirtoklással semmire sem mentek, mert nem nagyon késztették hibára az ellenfelet. Immobile alig tudta tisztára játszani magát, erre lett volna jó egy Scamacca, aki legalább fizikálisan lekötött volna legalább 1, de inkább 2 védőt, amire Immobile nem volt képes. Azt már a magyar válogatott is bebizonyította, hogy ha alig kell csinálni valamit támadásban, csak a védekezésre koncentrálni, akkor egész jól meg tudja oldani a meccseket. A világ futballja eljutott oda, hogy szinte minden csapat nagyjából megtanult védekezni, legalábbis az alapvető sablonszerű helyzetekre jól fel tudnak készülni. Lassan erőnlétileg sem kerül gondba az ellenfél, főleg ezzel a nevetséges 5 cserelehetőséggel. Az olaszok viszont mintha nem nagyon készültek volna B tervvel. A második félidőben a vendégek olyan magabiztosnak tűntek helyenként, mintha 3 góllal vezettek volna.

   Úgy gondolom, Mancininek a rugalmatlansága miatt kellene lemondania, mert neki igenis látnia kellene, hogy a futballfilozófiájába illeszkednek-e a rendelkezésére álló játékosok, és mindez párosul-e magabiztos eredményekkel az erősebb csapatokkal szemben is. Én úgy látom, hogy ez a filozófia nem alkalmazható, illetve talán ilyen tempóban semmiképpen. Az olasz játékosok technikai képzettsége elmarad az ehhez a stílushoz passzoló játékosokétól. Mondhatni, ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Márpedig ha Mancini marad, ragaszkodni fog ehhez a stílushoz, ami egy nyíltabb, az olaszok számára veszélyesebb helyzetet teremt. Arról már nem is beszélve, hogy 4-3-3-as rendszert játszat, miközben pl. Berardi minden, csak nem ehhez a rendszerhez passzoló szélső.

   Úgy gondolom, a futball “törvényszerűsége”, hogy Mancininek és az olasz válogatottnak ezzel a stílussal el kellett buknia, ahogyan Dungának is el kellett buknia 12 évvel ezelőtt a dél-afrikai vb-n.

   Az egész olasz futballnak reformokra van szüksége, mert mára ott tartunk, hogy nemzetközi szinten klasszis olasz futballistát alig tudunk említeni. Nincsenek megbízható, ikonikus védők, lesipuskás vagy erőszakos gólérzékeny csatárok, extrát hozni képes középpályások.

   A felmerült ötletek, hogy Pirlo vagy Cannavaro lenne Mancini utódja… Pirlo legalább már volt jegyzett klubcsapat irányítója. De Cannavaro? Aki kínai meg arab klubcsapatoknál bohóckodott? Ha az olasz szövetség azt akarja, hogy még jobban röhögjenek rajtuk, akkor Cannavarót nevezzék ki…

   • Félreértettél. Pont úgy értettem, hogy AHHOZ KÉPEST, MILYEN AZ ÁLLOMÁNY. Igaz, nem fejtettem ezt ki, de utána odatettem, hogy mennyire elmarad a minőség az esélyesekétől, szóval gondoltam egyértelmű.

    De még a nagy nevekkel sem játszottak ilyen szórakoztató focit amúgy, max kicsit jobbak voltak. Szerintem Mancini abszolúte maximalizálta ezt a keretet, jó, eredményes és szép játékot játszanak, most az hogy 32 lövésből egyet sem tudnak bekönyörögni, aligha az ő hibája. Előtte meg csak megnyertek egy EB-t, nem is akármilyen játékkal.

    • Kissé félreérthető volt (magyarán nem volt egyértelmű), de így oké.

     Az Eb-vel kapcsolatban az általam leírtaknak megfelelően nem értek egyet. A tavalyik kontinenstorna felemás képet mutatott olasz szempontból. A csoportmeccseken nagyon magabiztosnak tűntek, de az egyenes kieséses rendszerben ez nem igazán volt látható. Hogy ne lett volna megérdemelt az olasz siker, amit sokan mondanak, azt nem tudom elfogadni. Akkor, amikor nagyon kellett, akkor odatették magukat, és tény, hogy nem kaptak ki egyszer sem. Sehol sincs leírva, hogy egy vb-t vagy Eb-t úgy kell megnyerni, hogy mind a 7 meccsét behúzza a csapat. Ugyanakkor az összképet tekintve nem volt ez a győzelem egy olyan, amire alapozni kellene (így nem értek egyet azzal, hogy az olaszok “nem akármilyen játékkal” nyerték meg az Eb-t). Én azt tartom Mancini hibájának, hogy ebben a sikerben a problémákat, a negatívumokat, az ellentmondásokat nem nagyon vette észre; azt látta, amit látni akart, úgy gondolta, hogy az Eb-győzelem TELJES MÉRTÉKBEN igazolta a koncepcióját. Túl gyorsan jött a siker, és mintha elhitték volna, hogy a bab is hús.

     • Én aláírom, hogy sok mindenben igazad van, de ha az a szerencsétlen bolgár válogatott nem talál a semmiből egy gólt, vagy Jorginho csak az egyik tizit beveri…vajon akkor is ennyire nagy lenne a gond? Mert most úgy néz ki, hogy a csillagok is együtt álltak, hogy ez a kiesés összejöjjön, de reálisan nézve magával a selejtező sorozattal nem volt gond. Persze voltak forma ingadozások, nem volt Spinazzola, aki azért Chiesaval együtt nagyot dob a csapaton. Mintha nálunk Theo és Leao egyszerre lenne a partvonalon túl.

     • Oké, tényleg nem volt teljesen egyértelmű.
      Kicsit szőrszálhasogatásnak érzem a dolgot. Mármint valóban volt olyan meccsük, ahol nem domináltak, sé akár ki is eshettek volna, de szerintem ha az egész EB-t nézzük, ők voltak a legjobb CSAPAT. Kb 5 erősebb keret volt, vagy még több, de nemhogy összeálltak, tényleg szemet gyönyörködtető focit toltak, ami sosem volt jellemző rájuk.
      Nem voltak tökéletesek, persze, de attól még Mancini kegyetlen nagy dolgot hajtott végre, és nem csak eredményben. Oroszlánként küzdöttek, támadtak, hajtottak. Ez megmaradt a selejtezőre is, eleve hatalmas pechük volt, hogy a Svájciak behúztak így minden meccset, plusz abban is, hogy 32 lövésből egyet sem lőttek. Lehetett volna 6-0 is, nem Mancinin múlt.
      Összegezve szerintem ennél többet senki nem tudott volna kihozni ebből az elithez képest minőségtelen állományból, mint ő. EB győzelem – ha jól értem, te is azt mondod, hogy nem érdemtelenül, szerintem egyenesen megérdemelten, és egy sok szempontból peches kiesés a selejtezőben, de a játék itt is végig nagyon erős volt.
      Emiatt hülyeségnek tartanám a távozását. Ennél komolyabb játékot senki nem fog összetenni.

 2. Pioli maradjon csak…Szerintem ennek az Olasz válogatotnak csak annyi a baja hogy nincs igazi csatárja..(aki golt is tud lőni)..irányitója meg pláne nincs..Berrardi meg Chiesa jo szélső,ennyi.de Immobile Insigne Pellegrini minden csak nemjo csatár.(Balotelli lehet jobb mint ezek 3man.csak neki meg a fejével van baj…32 lövésből azért illene 1-2 golt lőni.egy nemtop csapat ellen.gyerekkorom óta Olasz válogatottnak szurkolok de szerintem most láthatjuk a leggyengébb válogatottat 1994 óta.Chielinit is elkell felejteni már..Florenzi ugy bekerült és legjobbak közt volt hogy nálunk padozik..Észak Irek Svájc ellen se rugtak golt..minek mennének VB re igy?Jorginhot haza küldeném braziliába..két 11 est is kihagyott 2 meccsen Svájc ellen..nincs jobb lövő hogy neki kell odaállni ugrálni mint a szöcske..?ott ment el a VB mikor a nagy Svájcot meg Észak Ireket se tudták legyőzni..még jo hogy lemond Mancini..ez az ő sara is sajnos. FORZA Milan!

  • Nemjó..bár sok gólt lőt lehet..egy gyenge Lazioba de felét kb 11esből lőtte.válogatottba kevés.minden meccsen eldobja magát kb 3-5 x a 16 osban..ez nagyon nemteccik nekem..ő egy jo csatár?nemzetközi szinten nagyon kevés…Portugáliának a cserepadján ült Törökotszág ellen bizonyos : Andre Silva,Leao,Joao Felix…lehet nemlőttek annyi golt mint Immobile az olasz ligában,de szerintem sokkal jobb csatárok

 3. Az Olasz válogatott legnagyobb baja az hogy megváltoztatták azt a határozatott hogy hány ideg játékos játchat az olasz csapatokban , ameddig max. három idegen volt addig volt lehetősége az olasz játékosoknak a fejlődésben , amióta ez megváltozott azóta az olasz válogatott bugdácsol !

 4. Túl van gondolva az egész!Az olaszok lőttek vagy 30-at kapura,míg macedónok 2-öt,abból 1 gól amiben szerintem is vastagon benne volt Dollár,és ez is a 92.percben amikor már nincs visszaút.Ilyen sajnos van és volt is a futbalban.Nincs itt akkora világvége mint amilyen lett belőle.Nincs sok klasszis az igaz,de szerintem nem sok válogatott akarná őket egy egyenes kieséses szakaszban.Én is azt mondom hogy sokszor jó volt nézni az olasz válogatott játékát és szerintem hatalmas hülyeség lenne leváltani Mancinit.Egy vérbeli befejező kéne de nagyon.

  • Én ezzel érték egyet. Látni kell, hogy nincsenek világklasszisaik, de bárkivel felveszik a versenyt. Egyedül a Spanyololok ellen néztek ki rosszul.

 5. Maradjon Mancini, teljesen jó lesz vele a folytatás. Ebből a valljuk be nem túl acélos keretből egy szerethető focit játszó egységet kovácsolt, látszott az EB-n is a csapatszellem. És azért csak nyert egy EB aranyat…még a veretlenségi rekord hab a tortán.

  Nyilván ebből a válogatottból senki nem férne be a 2006-os világbajnok csapat kezdőjébe…pont ezért is nagy eredmény amit elért.

  És egyetértek azzal hogy nincs egy jó csatára a válogatottnak. Ez látszik. Azért ha most van egy Pippo Inzaghi féle csatárunk akkor Nyilván nem.32 helyzetünk lett volna mert abból lett volna 16 les, de a maradék 16-ból bepiszkált volna kettőt…

 6. Bevallom én – mint 33-34 éve Milan drukker, de egy percig sem olasz drukker – egy hatalmasat röhögtem az eredményen, szegény kapuson meg pláne. 😉

  Pioli túl komoly ember ahhoz, hogy egy válogatottnál két rossz eredmény után megégesse magát.
  Nem voltak nagy eredményei korábban, a Milannál viszont bepótolt mindent, amit kellett. Szeretik, megbecsülik. Amíg ez a szekér megy, addig maradni fog.

  “Járt utat a járatlanért el ne hagyj!”

 7. Ahogy Lansky írta.
  Ebből az olasz válogatottból kb.3-4 játékos. lehetne a klasszikus olasz nemzeti csapatban!
  Sőt ezek szerint a szerencsén jobban múlt az Eb győzelem,mint a játékosokon!
  Az a csapat,aki nem tud gól rúgni az é.íreknek és a makedonoknak ne is menjen vb-re!
  A probléma szerintem,hogy nincs nagy olasz focista mostanában.
  Dollaruma,Veratti és Chiesa kb. ennyi!
  Hol van az utánpótlás???

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet