Ismert Rocchi álláspontja, Guida magyarázkodik

9

Olasz sajtóhírek szerint a játékvezetők küldéséért felelős Gianluca Rocchinak nem igazán nyerte el a tetszését Paolo Maldini legutóbbi nyilatkozata, amelyben kritizálta a játékvezetést az újabb hiba után.

A Milan pénteken 1-1-es döntetlent játszott az Udinesével és újabb súlyos – a mérkőzés végeredményét döntően befolyásoló – hiba történt, ugyanis Destiny Udogie kézzel juttatta a a labdát a Rossoneri kapujába az egyenlítő gólnál, azonban a VAR nem avatkozott be. A klub az elmúlt hónapokban a sorozatos bírói hibák ellenére rendre nem kommentálta az incidenseket és eddig a pontig Stefano Pioli is – más Serie A-s edzőkkel ellentétben – mindig kerülte a játékvezetők kritizálását, azonban most a klub részéről Paolo Maldini nem ment el szó nélkül a VAR működése mellett és kifejezte elégedetlenségét.

A Corriere della Sera beszámolója szerint a Milan vezetőségének a fellépésének célja nem az erős kritizálás és a feszültség okozása volt, hanem egy konstruktív párbeszéd kezdeményezése az Olasz Játékvezetők Szövetségével a helyzet javulása érdekében.Maldini a tőle megszokott eleganciával és tiszteletteljesen fejezte ki a véleményét a játékvezetők küldéséről és a VAR-ról, azonban ez Rocchinak – aki a bírók küldéséért felel az olasz élvonalban – nem igazán tetszett és meglepődve fogadta az újonc játékvezetőket illető kritikákat. Az aktuális szezonban Rocchi irányításával egy generációváltás van folyamatban az olasz játékvezetésben, ami az illetékesek szerint szükségszerű lépés volt.

A Corriere hozzátette, hogy ugyan Rocchi nem volt elégedett a Milan-Udinese meccset vezető Matteo Marchetti tevékenységével, de az újonc játékvezető nem fog eltiltást kapni – ahogy a VAR-szobában helyet foglaló Marco Guida sem, akinek a kollégájával ellentétben egyértelmű a felelőssége. Állítólag Guida magyarázatot adott és a jelentésében arról írt, hogy a képkockák alapján nem volt teljes bizonyossággal megállapítható, hogy valóban az Udinese játékosának kezéhez ért a labda. Azonban a visszajátszások és a megjelent felvételek alapján ezt elég nehéz elhinni.

9 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Azt nyilván nem lehet megcsinálni, hogy az újonc bírókat csak a Salernitana-Empoli szintű meccsekre küldjék, így logikus, hogy a San Siróban is kapjanak meccset. De ezeket a bírókat a bíróküldésért felelős szervezet találja meg, gondolja alkalmasnak arra, hogy vezethetnek meccseket az élvonalban. Más egy meccs egy 10 ezres stadionban és más 60 ezer ember előtt, ezt is elfogadom. De vannak szabályok, amiket elég jól alkalmazhattak a fiatal bírók, mert különben nem kerültek volna oda, hogy a Serie-A-ban vezethessenek meccset. Az előnyszabály a sokadosztályban és a BL-döntőben is ugyanúgy alkalmazandó. Az időhúzás is, mert a bírónak a tendenciát is figyelnie kell. A hülye is tudja, hogy a San Siróban egy kisebb csapat ellen a Milan az esélyes, és az ellenfél úgy érkezik, hogy jó neki a döntetlen is. Na most, ha ez megvan, az esetek többségében megpróbálja húzni az időt a vendég csapat. Ezekre a tendenciákra figyelni kell, követni és megakadályozni. Sajnos a szabálytalanság az szabálytalanság, azt le kell fújni, ha olyan, nekem inkább a kirúgásoknál nem tetszett, hogy Silvestri vagy tucatnyi alkalommal csinálta meg ugyanazt, hogy majdnem 1 percig szarakodott. Ezért második alkalommal már szóban figyelmeztetni kellett volna, a harmadik alkalommal pedig kivágni neki a sárgát.

  Maldini nem annyira a generációváltás ellen emelt szót. A francot sem érdekelne, ha egy 20 éves bíró jól vezetne egy meccset. Én úgy gondolom, hogy adott esetben egy gyorsabb tempót esetleg nehezebben követhet le a bíró, nem vesz észre valamit, amit mondjuk a Serie B-ben észrevenne, kisebb faultokat is lefúj az élvonalban, amit a másodosztályban befújna stb., ehhez kell a rutin. Ahhoz viszont nem rutin kell, hogy egy szabálytalanságot, ami után a “sértett” csapat előnybe kerül, lefújjon, megakasztva ezzel a támadást. A “hibát” nem pontosan értelmezik vagy használják egy adott szituációra. Ha rossz helyen vagy rossz szögben van a bíró, amikor egy szabálytalanság történik, ezért nem látja a történést, akkor mondhatja, hogy hibázott, amennyiben utólag úgy ítéli meg, hogy jobban is helyezkedhetett volna. Egy előnyszabály megítélése nem ilyen hiba, hanem a szabályok rosszul értelmezése, ami alkalmatlanságot feltételez, mert a bíró nem tudja, hogy mit kellett volna csinálni. Ez ugyanaz a helyzet, mint amikor lábbal hazaadják a labdát a kapusnak, ő azt megfogja, a bíró pedig 11-est ítél. Ez a szabály nem ismeretét vagy helytelen alkalmazását jelenti. Ez pedig nem korfüggő.

  Hogy a VAR szobában mi történik, az teljes rejtély. Én azt látom, hogy ezek a szobák rogyásig vannak számítógépekkel, nyilván megfelelő felbontású monitorokkal. Ha Guida nem látta, akkor vizsgálja addig, amíg egyértelmű nem lesz. Lehetett volna azt is mondani, hogy úgy ítélte meg, hogy nem ért hozzá a játékos kezéhez a labda. De azt mondták, nem lehetett egyértelműen megítélni… Ez azért érdekes. Nekem gyanús, hogy Leao gólja miatt kompenzáltak egy kicsit. Ha azt hagyták, akkor ezt is hagyták.

  Mókás, hogy Rocchinak nem tetszik a kritika, de közben ő mondhatja, hogy nem elégedett a bíróval… A generációváltás jó dolog, de csak akkor, ha az eredménnyel is párosul. A fiatal bíró legyen rutintalan, mert az egy bizonyos szintig tolerálható (bár úgy gondolom, a bírók is figyelik, hogy milyen stílusban kell vezetni a mérkőzéseket), de ha nem tudja megfelelően alkalmazni a szabályokat, akkor lapozgassa még egy kicsit a szabálykönyvet, vizsgázzon le újra, és jöjjön vissza, ha már minden szabályt tud.

 2. Ami tisztan mutatja, hogy Rocchi total fogalmatlan az az, hogy ezek nem tevedesek, hanem szandekos dontesek. Nem ketes esetekrol van szo, hanem teljesen egyertelmu helyzetekrol, tehat a tevedes abszolut kizart. Milyen jo bironak lenni, hiszen semmi felelosseged nincs, ha hibazol, akkor is megmagyarazzak, hogy tulajdonkeppen nem ugy van az. Es akkor olyan esetekrol nem is beszelunk, mint a Spezia elleni, amikor is a gyoztes golt szerzo jateskonak mar reges regen az oltozoben lett volna a helye. De persze azt is megmagyarazzak, meg olyan az szitukat is, amikor tobbszor is agyon rugjak a Milan jatekosokat, amire persze nem jar lap, bezzeg az elso Milan szabalytalansagnal villan a sarga(Sokszor amugy nem jogtalanul, csak kerdes, hogy az ellenfelnek miert nem?).

 3. Több alkalommal tévedtek súlyosan és nem is lett szóvá téve, most egyszer a sokadik alkalommal szóvá tették és már fenyít az idióta Rocchi. Mondjuk teljesen mindegy én már elengedtem ezt a bajnoki címet is szokás szerint és a “szurkolók” közt is sokan megmagyarázzák, hogy nem érdemlünk győzelmet, ahol nincs 100%-os fölény és gála játék, ezért fölösleges foglalkozni a játékvezetőkkel, ha nem parádés a játékunk. 😀

  • Én is ez az elvakultságot nem értem. 1 vagy 2 gyengébb meccs után itt már megy az, hogy Pioli out, meg BL-re sen kvalifikálunk, meg gyengék a játékosok, meg nómenjnek pszichiátriára… tényleg ezeket a kommenteket olvasva azt hinné az ember, hogy a belga másodosztály 15. csapatáról beszélünk.

   Közben meg az elvárások mennek, hogy de mivel bajnokesélyesek vagyunk, minden hülye kiscsapatot bucira kéne verni. Nem tudom, komolyan azt hittük, hogy végigtoljuk úgy az összes meccset, mint az első 8-9-et, ahol 1 kivételével mindent nyertünk? Meg komolyan azt hisszók, hogy egy nagcsapat nem botladozhat kiscsapatok ellen? Főleg a La Ligában és itt, ahol tömörülnek, védekeznek, időt húznak.

   És meg is nyertük volna ezt és a Spezia ellenit is, hozzátenném.

   • Az elvakult szemlélet valóban káros, de úgy gondolom teljesen jogos az, ha a szurkolók kritikákat fogalmaznak meg olyan “teljesítmények” után amit a csapat az elmúlt két meccsen művelt. Aki ismeri az olasz focit, az tudja nagyon jól, hogy egy olasz kis csapatot ritka esetben gáláznak le a nagyok 4-5 góllal. Ez nem a spanyol bajnokság ugye.
    Na de az, hogy három tudatos gólhelyzetet nem tudunk kidolgozni a KÉT meccsen összesen a tabella végén helyezkedő csapatok ellen, az több mint botrány, és igenis teljesen jogos a szurkolók felháborodása. Nem kell szépíteni azt ami szar volt. Azt sem tudom elfogadni, hogy két napja a VAR a téma egy ilyen nulla teljesítmény után és megy a mutogatás. Nem szoktuk még meg hogy az ostoba Serie A játékvezetés keresztbetesz ott ahol tud idén? Nem kéne eljutni oda, hogy egy talált gólos előnnyel remegünk az Udinese ellen otthon, hogy kihúzzuk-e.
    A héten scudetto prémiumról jöttek a hírek, tehát nem az elvakult (szerintem inkább vak) szurkoló találja azt ki, hogy akár szóba jöhet a bajnokság megnyerése is, még ha többek szerint (szerintem is) ez teljesen irreális cél. Ennek megfelelően akkor elvárnánk egy tudatos támadásépítést legalább.
    Ez most szar volt, és mondjuk ki ha valami szar. Aztán menjünk tovább és javítsuk ki! Forza!