Maldini kiakadt a VAR-ra és a játékvezetésre

17

Paolo Maldini, a Milan technikai igazgatója a sokadszori játékvezetői hiba után az idei szezonban először a nyilvánosság előtt kritizálta a játékvezetést és a VAR működését, valamint beszélt a csapatról, a hiányosságokról és a bajnoki címért vívott harcról az Udinese elleni 1-1-es döntetlen után.

“Először is a teljesítményünkkel és a hibáinkkal kezdem. Nem vagyunk tökéletesek, sok dologban kell még fejlődnünk. Ez igaz a többi csapat esetében is, tekintve, hogy még mindig a tabella élén állunk annak ellenére, hogy az Internek kevesebb meccse van. Kijöttek a hiányosságaink és nem vagyunk olyan élesek, mint amilyennek kellene, ez egyértelmű. Salernóban és most az Udinese ellen is vezetést szereztünk, ami talán a legnehezebb, de aztán mégsem sikerült nyernünk.” – mondta Maldini a lefújás után.

“Egyébként van egy rendelkezésre álló eszközünk, a VAR, ami azt a célt szolgálja, hogy eloszlassa a kétségeket a bizonyos szituációkban. De amikor ténylegesen használják – ahogy ezúttal is történt – az csak ártalmas és nem ez volt az első ilyen alkalom. Nyilvánvaló hiba történt. Azt hiszem, hogy ez csak a figyelmesség és a futball értésének kérdése. Legyen szó akár kezezésről, akár egy leshelyzetről, az ítéletért felelős személynek értenie kell a futballt.”“A harmadik dolog, amit később meg is fogok ismételni azoknak, akiknek valóban hallaniuk kell: a Milan a tabella élén áll és minden tiszteletem, de nem fújhatnak mindig újonc játékvezetők a San Siróban. Ezek a mérkőzések alapból nehezek, ráadásul óriási nyomás nehezedik rájuk egy debütálás alkalmával és ez még jobban megnehezíti számukra a játékvezetést. A futballvilágban mindenki átélte a debütálást és mindannyian tudjuk, hogy bizonyos dolgok csak tapasztalattal válnak könnyebbé. Sajnos összességében a játékvezető több esetben sem hozott jó döntést és alig volt folyamatos játék a pályán megszakítások nélkül. Kétségtelenül nehéz volt kezelni ezt a meccset, de újonc bíróként még nehezebb.”

Maldinit a csapat jelenlegi formájáról és a következő meccsekről is kérdezték.

“Az elme irányítja az egész testet, de az élesség nem csak fejben dől el. Sok fiatal játékosunk van a keretben és a feszültség kezelése az egyik legnehezebb dolog. Ugyanez a probléma áll fenn, mint egy debütáló játékvezetőnél. Sok játékosunk most versenyez először egy trófeáért, szóval ennek is érezhető a hatása. Ez tapasztalattal megoldható lesz. Ha visszagondolok arra, amikor játékos voltam, a nagyobb meccseken jobban küzdöttem és ez mentális hozzáállás kérdése volt.”

“Remélem, hogy a nagyobb csapatok ellen felszabadultabban fogunk játszani. Nem tudom, meglátjuk… Úgy fogunk felkészülni az Olasz kupára, ahogy azt egy ilyen rangos mérkőzés megköveteli: egy Inter elleni elődöntő, amely egyben egy kulcsfontosságú mérkőzés egy trófea megnyeréséhez.”

VIDEÓ: AZ UDINESE JÁTÉKOSA KÉZZEL SZEREZTE MEG AZ EGYENLÍTŐ GÓLT

17 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Jogosan mert nem elég hogy semmit nem játszott a csapat, de még hozzá majdnem kaptak vagy három gólt is de csak egyet kaptak és azt is kézzel….

 2. Ha felmegyek az M7-esre a biciklimmel (ahogy szoktam), és elgázol egy kamion, akkor nem a mentőt hibáztatom, hogy miért ért oda későn.

  Amiket Maldini mond, az csak ócska magyarázkodás. A játékosaink mindannyian cselekvőképes profik, akik eurómilliókat keresnek, többségük Milan-mezben is több tucatnyi mérkőzésen van túl. Nagyon kevés újonc játékosunk van (aki meg nagyon fiatal, az egyébként sem nagyon játszik), elvileg erre készülnek egész héten…

  A Sassuolo a rangadókon általában jól teljesít, mert feldobja őket a lehetőség, hogy a “nagyokat” megtréfálhatják. Rajtuk nincs nyomás, támadhatnak, legfeljebb kikapnak. A Milan esetében éppen ideje volna befejeznie az edzőnek meg a vezetőségnek, amit évek óta nyomatnak, hogy milyen fiatal a csapat. Ez korábban takarózásnak elment, most viszont már egyre kevésbé lehet ezzel eladni egy-egy gyengébb eredményt és/vagy játékot. A fiatalságot ne keverjük össze a rutintalansággal. Egy 35 éves játékos is lehet rutintalan, és egy 21-22 éves játékos is lehet rutinos. A keret nagy része igen sok meccsen van túl, hozzászokhattak volna már ahhoz, hogy a Milanban vannak célok, és az nem az élvonalban maradás. Ha nem bírják a nyomást, akkor igazoljanak a Torinóhoz vagy az Empolihoz.

  Azzal a Maldini-féle kijelentéssel sem tudok mit kezdeni, hogy a nagyobb csapatok ellen reméli, hogy felszabadultabban fognak játszani… A bajnokságban nagyjából minden harmadik mérkőzés számít rangadónak a Milan szempontjából: az Inter, a Juve és a Napoli van az első polcon (ezek mondjuk a “csúcsrangadók”), a Lazio, a Roma és az Atalanta a másodikon (ezek legyenek a “sima” rangadók), a Fiorentina és mondjuk újabban a Sassuolo a harmadikon (ezek csak a “kellemetlen ellenfelek”), míg az összes többi csapat esetében egyértelmű győzelmi kényszerben van (kell hogy legyen) a Milan. Nyilván a tabella alsó 10 csapata ellen sosem fog 60 pontot szerezni a Milan, de egy e csapatok elleni pontvesztés a nem várt eredmények kategóriájába fog tartozni. El kell tehát fogadni, hogy nem lehet mindig rangadókat játszani, ezekhez a meccsekhez is úgy kell hozzáállni. Örülni kell, hogy az ellenfél kisebb tudású, talán nem bünteti olyan keményen a hibákat, nem bírja a tempót, de teljesen mindegy, hogyan, kötelező házi feladatként ezeket is meg kell oldani. Én nem azt éreztem, amit Maldini látott, hogy a játékosok feszültek lettek volna, azaz, hogy nem felszabadultan játszottak. Felkészületlennek, ötlettelennek tűntek, ami gond, mert azért jó pár játékos van, akiben megvan a kellő vagányság, még akkor is, ha az néha meggondolatlansággal párosul. Azt még megérteném, hogy bizonyos meccsszakaszokban vagy a kapott gól után egy ideig feszültek (“megfogta őket a gól”), de 90 percen át?!? Feszült a csapat 0-0-nál, majd 1-0-nál, majd 1-1-nél is? Tehát egész meccsen? Vagy ez most már így lesz? Akkor kezd el feszült lenni egy egész csapat, amikor vezeti a tabellát? Mi ez a hülyeség? Egy semmit sem nyert csapatot lelkesítsen már az, hogy még nem nyert semmit, és hogy a bajnokság kétharmadánál 9 ponttal megy például a Juve előtt, ráadásul pár héttel korábban megverte a bajnokot… Lehet menni utcát seperni, ott tényleg nem kell izgulni, hogy “vajon holnap lesz-e szemét abban a mellékutcában”…

  Maldini a teljesítménnyel és a hibákkal kapcsolatban a dolgot letudja kb. annyival, hogy nem voltunk élesek, fejlődnünk kell… Az elmúlt két meccs a fejlődés melyik stádiuma? Egy-egy mérkőzés 90 percig tart. Egy FELKÉSZÜLT csapat képes arra, hogy amennyiben gyengébben is teljesít pl. az első félidőben vagy addig, amíg nyert helyzetből ki nem egyenlít az ellenfél, hogy vált, nagyobb nyomást generál, változtat, pláne akkor, ha a tudásbeli fölénye is megvan – a Salernitana vagy az Udinese ellen ez nem kérdés, hogy megvan. Nem véletlenül emeltem ki a felkészült szót, mert véleményem szerint a Milan pl. a Salernitana elleni meccsre nem készült fel. Én nem azt láttam, hogy megszakadt volna a csapat, és alakította volna ki a helyzeteket ezerrel, csak azok nem mentek be. Az, hogy ez kinek a felelőssége, most nem kérdés, de ezt én nem tudom elfogadni, hogy “mert fiatalok” vagy “feszültek”. Annak idején volt itt egy szurkolótárs, aki szinte szerelmes volt Luca Antoninibe, és mindig megvédte azzal, hogy “mert izgult”. Nem tudott érdekelni, mint ahogyan az sem, hogy miért művelte ezt a Milan tegnap. Azt hiszem, “SempreMilan” írta azt – még előnyben -, hogy itt most a lényeg a győzelem. Ha 1-0-val nyerjük a meccseket botrányos játékkal, öngólokkal, nyilván nem lenne akkora gond. De ez olyan, mint a labdabirtoklási fölény. Ha nyer a csapat, amely 75%-ban birtokolja a labdát, akkor mondható, hogy megérdemelt a siker, és ilyenkor ez a statisztikai adat támogató jellegű. Ha viszont nincs győzelem, akkor a világon semmit sem ér, és csak a hülyék hivatkoznak rá. A tegnapi meccsen nem is tudom, mi volt. Mintha augusztusban egy első felkészülési meccs lett volna, amikor még senki semmit nem tud, nem gyakorolt be. Hogy fáradtak a játékosok? Mitől? A heti egy meccstől, amiken most már alig lehet látni azt az intenzív letámadást és általános nyomásgyakorlást, ami hónapokkal ezelőtt még megvolt? Ezen a meccsen még azt sem lehetett látni, hogy megszakadtunk volna a vezető gólig, és utána vettünk volna vissza, majd az egyenlítés után nem tudtunk reagálni. Nem. Itt a vezető gólunkon talán mi lepődtünk meg a legjobban. (Nekem egyébként igencsak véleményesnek tűnt Leao találata, de ez sem tartozik ide.) Sem előtte, sem utána nem láttam, hogy annyira focizni akartunk volna.

  Most még egész jó a helyzet, mert a “kisebbek” ellen van (volna) eredménykényszer. Idővel viszont az következik, hogy a csapat szintet lépjen, és a nagyobbak ellen is legyenek eredmények. Aki egy ilyen hagyományokkal rendelkező klubhoz igazol, az ezt vegye tudomásul.

  A bíró nyilván hibázott, vezethette volna jobban is a meccset, én esetleg már a második időhúzásnál nyomtam volna a sárgát az Udinese kapusának, de először nézzük meg, hogy a Milan mit tett azért, hogy ezt a meccset megnyerje, és mit tett az Udinese azért, hogy ne kapjon ki. Az elszomorító az, hogy a vendégek sokkal inkább rászolgáltak az 1 pontra, mint a Milan a 3-ra. Ez pedig bíró ide vagy oda, szégyen.

  • Lansky, a biciklis hasonlatod nem igazán tükrözi a Milan helyzetét. 😀 Fogalmazzunk úgy h ez olyan, mintha decemberben mentél volna a bicikliddel a kerékpárúton, zöld a lámpa aztán telibevág egy autó (Milan-Napoli). És ezt kihozzák az illetékesek h valójában Te hibáztál mert a biciklid első kerekének a guminyomása nem volt megfelelő.

   Aztán januárban autóba ülsz, hogy ne történjen meg újra h elütnek, mész az úton és frontálisan belédszáll egy autó (Milan-Spezia). A hibázó sofőr kiszáll, elsírja magát, Te megvigasztalod, a rendőrség elveszi a jogosítványát, aztán egy hét múlva már újra a volán mögött ül.

   Februárban ismét mész az úton az autóval és lesodor a kamion (Milan-Udinese). Egy szemtanú (VAR) azt állítja, hogy Te hibáztál és a kamion vétlen volt. Ezért téged megbüntetnek, aztán kikerül a felvétel, amin megállapítható h az eset teljesen ellentétes a szemtanű által látottakkal. 😀 😀

   • És az őszi inter ellenit se felejtsd ki – és akkor ezek csak a súlyos VAR hibák. Ezeken kívül is voltak érdekes felfogásban vezetett mérkőzések (persze ez benne van a pakliban)

 3. Egyfelől valóban bosszantó, hogy újabban xarok vagyunk, de azért abban is lehet valami, hogy a nagy csapatok egyik ismérve, hogy akkor is tudnak nyerni, ha gyengén játszanak. Ergo nekik is vannak gyengébb meccseik. De mi van akkor, amikor a bíró is beleavatkozik a játékba? Ehhez már “nagyon nagy” csapatnak kell lenni??
  Értem én, hogy nem mehetünk el a gyenge produkció mellett, na de ne is tűrjü szépen csendben az ilyen ámokfutást – mert egyszer még lehet hiba, de ez már mindennapos, hogy a VAR a kárunkra téved!
  Ezt úgy hívják máshol, hogy csalás, és ez független a játék színvonalától.

  Szóval igen, rendet kell tenni a csapaton belül; világos, hogy erősíteni kell(ett volna); ÉS ki kell állni az igazunk mellett a botrányos játékvezetéssel szemben!

 4. Hamár a hasonlatoknál tartunk, akkor képzeljük el hogy Tyson Furyt hátulról lecsapom egy baseball ütővel.
  Ugye akkor mondhatná a többség hogy oké.. lehet mentegetőzni hogy baseball ütő meg minden, de ő egy világbajnok boxoló én meg nem is vagyok boxoló.. tehát ne takarózzon a baseball ütővel, mert igazából el kellett volna hajoljon és megverjen, hiszen osztálykülömbség van köztünk.

  Az én véleményem ezzel szemben, hogy abban a pillanatban hogy baseball ütővel hátulról lett leütve, már nem kell magyarázkodni.

  PErsze egy favágó Udinesenek kellett volna rúgni 2-3 gólt, igaz, de kézzel szerezték az egyenlítő gólt és 1-1 lett. Ennyi! Ezen nincs mit magyarázni.

 5. Az Udinese ellen mostanában nem megy a csapatnak a szép játék, de a pontvesztéshez kellett a VAR hibája is. Engem az újonc csapat elleni pontvesztés jobban zavar, mert ott egyértelmű képszakadás volt a játékosoknál. Még nincs vége semminek és lehet javítani, remélhetőleg Pioli időben megoldja és akkor ez egy jó ébresztő volt a bajnokság hajrája előtt, mert tavaly is ott vérzett el a fiatal csapat.

 6. Egy szónak is száz a vége minimum 8 ponttal többnek kéne hogy legyen ha a bírók és a vár rendesen végzi a munkáját. Akkor meg most nincs miről beszélgetni.
  Simán vezetnénk a bajnokságot!

 7. Leao gólja persze teljesen szabályos volt.
  Vicces ez az állandó var-ozas meg bírózás. Romagnoli lőtte be a kapuba a labdát. Udinesenek joval tobb kapura lövése volt

 8. Kafú te mit szívsz?jo cucc lehet..szerintem Leao golja teljesen rendben volt..ha valaki szerint nem az nemis Milan drukker..szerintem.na mindegy..biztos kicsi a tv-nk.vicces a war- ozás?inkább szánalmas ahogy használják..igaz az Udine többet lőt kapura.és?a focit gólra,jogos gólra játcák..

 9. Akkor nagyon egyszerű a megoldás!
  Amelyik meccsen ilyen fiatal és rutintalanul (még csak véletlenül sem lélektelenül)játszanak a srácok akkor arra a meccsre egy szakadt eurót se kapjanak!
  Szerintem 2-3 ilyen rutintalan előadás után rögtön rutinossá válnának ezek az úgynevezett sztárok!

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet