Zlatan Ibrahimovic exkluzív interjút adott a France Footballnak, amelyben számos érdekes témát érintett. A svéd klasszis kitért a múltjára, a személyiségére, az Aranylabdára, a hibákra, a gyengeségeire és elárulta azt is, hogy mit akar csinálni a visszavonulása után.

MEGTALÁLTAD VALAHA A FIDO DIDO NEVŰ GYEREKKORI BMX KERÉKPÁRODAT?
“Nem… Ellopták tőlem és soha nem tudtam visszaszerezni, de talán ez volt a büntetésem az összes kerékpár miatt, amit én magam loptam el másoktól. Kár, mert az volt a kedvenc BMX-em.”

HA ELKAPNÁD AZ EMBERT, AKI ELLOPTA, AKKOR MIT TENNÉL?
“Vennék neki egy új kerékpárt és visszavenném az enyémet.”SOKAT ÍRSZ ERRŐL A TÖRTÉNETRŐL AZ ÖNÉLETRAJZODBAN. MIT GONDOLSZ, EZ LEHETETT A FORDULÓPONT?
“Fiatal voltam és ostoba. A túlélésért küzdöttem és ezért tettem bizonyos dolgokat. Szükségem volt egy kerékpárra, hogy ide-oda eljussak. Lopásra szántam el magam, hogy megoldjam a helyzetem. Amikor a kedvenc biciklimet ellopták, onnantól kezdve nem hagytam abba a kerékpárok eltulajdonítását másoktól. Ez azért volt, mert nem engedhettem meg magamnak egy sajátot. Ez a túlélés kérdése volt. Nem szép dolog, de megeshet ilyen, hogy előre tudj lépni, nem?”

MI LENNE AZ A DOLOG, AMIT ELLOPNÁL A FUTBALLBÓL, HOGY ODAADHASD A KIS ZLATANNAK?
“Semmit. Egyszerűen azt mondanám neki, hogy legyen türelmesebb és a kemény munka meghozza gyümölcsét. Keményen dolgoztam, de nem voltam túl türelmes. Azt akartam, hogy minden gyorsan történjen. Ezt üzenném a fiatalkori önmagamnak: »Zlatan, légy türelmes, dolgozz és higgy magadban!«”

HOGYAN BÍRKÓZTÁL MEG EZZEL?
“Fiatalon nagyon nehéz. Amikor már ilyen tapasztalt vagy, mint én, akkor megérted, hogy mit jelent a türelem. De ez nem olyan egyszerű fiatalon, amikor tele vagy ötletekkel, energiával, motivációval, fel akarod fedezni a világot és rengeteg tanulnivalód van. Tapasztalt emberekkel kell körül venni magadat, akik lehetővé teszik, hogy nyugodt maradj és a szemedbe mondják a dolgokat.”

MI MARAD ZLATAN IBRAHMOVICBÓL A KARRIERJE UTÁN?
“Nem tudom… Remélem, hogy valami maradni fog. Ha marad, akkor az azt jelenti, hogy jól végeztem a munkámat. Talán az elképzeléseim, a szemléletem. Higgy magadban, legyen saját személyiséged, ne félj kiállni magadért, ha valamit másképpen látsz és mindig légy nyitott gondolkodású!”

KÖVETTÉL EL HIBÁKAT?
“Minden nap hibázom. Ahogy most is, hogy itt vagyok és veled beszélgetek. Ez is hiba.”

A MI RÉSZÜNKRŐL IS HIBA?
“Részetekről nem… Minden nap hibázunk és ennek köszönhető, hogy jobb emberekké válunk. Senki sem tökéletes.”

MIRE VAGY BÜSZKE A LEGINKÁBB?
“Arra vagyok büszke, amit véghez vittem. Olyan helyről jövök, ahol mindenki ítélkezett és azt mondták, hogy ez nem lehetséges. Az emberek megbélyegeztek, hogy nem vagyok elég jó. És még mindig itt vagyok, 39 évesen és jól érzem magam. És büszke vagyok!”

JOBBAN IS CSINÁLHATTAD VOLNA?
“Ez mentalitás kérdése. Úgy gondolom, hogy mindig csinálhatjuk jobban.”

MÉG TE IS?
“Mindenki képes jobban teljesíteni. Fejben igyekszem a maximumot kihozni és ezt is teszem. Csinálhatnám jobban is? Néhányan azt mondanák, hogy igen. Ez vitatható.”

MINDEN BIZONNYAL MÁR BELEFÁRADTÁL A MÉDIA ÉS AZ EMBEREK VÉLEMÉNYÉBE, UGYE?
“Ez a munkám része. Nem ezt választottam, de amikor ilyen jó vagy, mint én, akkor minden magától jön és ezt vállalnod kell.”

MIT MONDANÁL AZOKNAK, AKIK SZERINT REMEK JÁTÉKOS VAGY A KISCSAPATOK ELLEN?
“Mindenkinek van véleménye és mindenkinek joga van kimondani, amit gondol…”

EZEK A KIJELENTÉSEK BOSSZANTOTTAK FIATALABB KORODBAN?
“Nem. Olyan volt, mintha olajat öntöttek volna a tűzre. Ez lehetővé tette számomra, hogy még többet tegyek. Éppen ellenkező hatással volt rám, ez motivált. Így haladtam előre és ez arra szolgált, hogy soha ne legyek elégedett. Ezeket a kritikákat arra használom, hogy újra fellobbanjon a láng bennem és energiát merítsek belőlük.”

VAN OLYAN, AMIT MEGBÁNTÁL?
“Nem. Minden, ami megtörténik veled az életben, annak úgy kell történnie.”

NEM SAJNÁLOD AZT SEM, HOGY NEM NYERTÉL BAJNOKOK LIGÁJÁT?
“Szerinted jobb játékos lennék, ha megnyertem volna?”

NEM, NEM FELTÉTLENÜL… RONALDO, A FENOMÉN SEM NYERT BAJNOKOK LIGÁJÁT…
“Pontosan. Csodálatos lett volna megnyerni a Bajnokok Ligáját. Nem nyertem meg, de ettől még nem leszek rosszabb játékos. Ez olyan, mint amikor az emberek azt mondják nekem: »Zlatan, nem nyertél világbajnokságot, ezért nem vagy jó játékos.« Hát, oké… Könnyebb megnyerni a vb-t, ha francia vagy és nem svéd. Mindenesetre a Bajnokok Ligájára visszatérve: minél többet vársz rá, annál csodálatosabb a győzelem, nem? Még vannak céljaim. Klubszinten mindent megnyertem, amit lehet, kivéve a Bajnokok Ligáját. De nem panaszkodom, mert jóval többet vittem véghez, mint sokan mások. Boldog vagyok.”

ARANYLABDÁT SEM SIKERÜLT NYERNED. HIÁNYZIK?
“Nem. Éppen ellenkezőleg: az Aranylabdának hiányzom én.”

2013-BAN A NEGYEDIK HELYEN VÉGEZTÉL AZ ARANYLABDA SZAVAZÁSON. EZ A LEGJOBB EREDMÉNYED. TERMÉSZETELLENESNEK GONDOLOD, HOGY SOHA NEM NYERTED MEG?
“Mindenki szeretne egy olyan trófeát megnyerni, ami azt sugallja, hogy te vagy a világ legjobb játékosa. A lelkem mélyén úgy érzem, hogy én vagyok a világ legjobb játékosa. Presztízs lenne megnyerni, de a szavazók döntenek. Én nem tudom, hogy mi alapján választanak.”

MESSI ÉS CRISTIANO RONALDO BEZSEBELTÉK A TRÓFEÁKAT. MI VAN BENNÜK, AMI BENNED NINCS MEG?
“Ha az egyéni képességekről van szó, akkor semmivel nem vagyok kevesebb. Ha a trófeákat nézzük… Nos, akkor igen, hiszen én nem nyertem Bajnokok Ligáját. De nem tudom, hogy mi alapján osztják ezt a díjat. Nem vagyok ennek a megszállottja. Amikor egy csapat együtt jól teljesít, akkor ebből következnek az egyéni elismerések, így az egyén sem lehet jó, ha nem megfelelő a csapatmunka.”

HOVÁ HELYEZNÉD MAGAD A FUTBALLTÖRTÉNELEMBEN? HA LENNE EGY ASZTAL, AKKOR TE HOL ÜLNÉL?
“Hogy érted ezt?”

KI ÜLNE VELED EGY ASZTALNÁL?
“Nem hiszem, hogy helyénvaló lenne összehasonlítani a játékosokat egymással. Mindenki a saját generációjában játszott, különböző csapattársakkal, ezáltal nehéz összehasonlításokat tenni. Úgy gondolom, hogy mindenkinek megvan a saját története és ezzel szembe kell néznie. Az asztalom tele lenne problémákkal.”

GONDOLOD, HOGY A SZEMÉLYISÉGED A FUTBALL KERETEIN KÍVÜL ALAKULT KI?
“Én egyszerűen önmagam vagyok. Az emberek mindig tökéletesek akarnak lenni. Mindig azt mondom, hogy légy önmagad, mert ez a tökéletes. Nem változom meg a sikerért. Semmiért sem vagyok hajlandó megváltozni. Továbbra is önmagam maradok, történjen bármi. Csak játszani akarok, győzni a csapatommal és a többi pedig jön magától. Nem én döntöttem úgy, hogy híressé válok. Nem választottam… Ez a munka része és következménye, ha jó vagy. Az emberek felismernek téged és így híres leszel. Azt akarom mondani, hogy az emberek sokat beszélnek, de ha nem vagy jó a pályán, akkor nem vagy ikon. Akkor számomra egy bohóc vagy.”

SOK BOHÓC VAN A FUTBALLBAN?
“Van egy pár…”

A PSG-NÉL A TÁVOZÁSOD ALKALMÁVAL AZT MONDTAD: »KIRÁLYKÉNT ÉRKEZTEM, LEGENDAKÉNT TÁVOZOM.« VAN MÁSIK LEGENDA, AKI UTÓLÉRT PÁRIZSBAN?
“Mint mondtam, minden embernek megvan a saját története. Nekem megvan a sajátom a PSG-vel. Eljött az idő, hogy valaki más ott hagyja a mottóját. Én megírtam a sajátomat, de ezt senki nem használhatja, másikat kell keresnie.”

AZ ÉLET TÖRTÉNÉSEK SOROZATA, MINDIG VAN KEZDET ÉS VÉG?
“Mindig. A legfontosabb, hogy hogyan kezded el és hogyan fejezed be. De ha elérsz valamit, akkor emlékezni fognak rád.”

TÉNYLEG ENNYIRE FONTOS SZÁMODRA, HOGY MINDIG EMLÉKEZZÜNK RÁD?
“Nem. Jó vagyok a munkámban és azért vagyok itt, hogy segítsek a csapatnak, megpróbáljak nyerni és a különbséget jelenteni a pályán. Nem kényszerből vagyok itt, hogy az emberek emlékezzenek rám. Ha emlékeznek rád, akkor az azért van, mert elértél valamit. Semmi több.”

ARROGÁNS VAGY KÉRKEDŐ VAGY?
Magabiztos. Nem vagyok sem arrogáns, sem kérkedő. Egy tudatlan valaki biztosan arrogánsnak nevezne, de egy intelligens ember azt mondaná, hogy magabiztos.”

JÓ ÉRZÉSSEL TÖLT EL, HOGY EGYEDÜLÁLLÓNAK TEKINTENEK?
“Nem vagyok különleges. Egy normál ember vagyok.”

A TÖRTÉNETED ÉS A PÁLYAFUTÁSOD KÜLÖNLEGESSÉ TESZ, NEM?
“Az más. A maga módján különbözünk egymástól, de belül a szívünkben mindannyian egyformák vagyunk.”

KIHASZNÁLTAD A SZEMÉLYISÉGEDET, HOGY ELREJTSD A GYENGESÉGEID?
“Amikor eléred ezt a szintet, akkor nincs más választásod. Nem azért vagyok itt, hogy megosszam az életemet az egész világgal. Profi futballista vagyok, így csak azt osztom meg, amit meg akarok. Nem bohóc vagyok az Instagramon, aki felkel és megkérdezi magától, hogy mi lenne a legjobb kép.”

A MAGABIZTOSSÁGRÓL VALÓ BESZÉD EGY MÓDJA ANNAK, HOGY ELFEDD A TÖRÉKENYEBB OLDALAD?
“Nem. Ha magabiztos vagy, akkor hiszel abban, amit csinálsz és hiszel önmagadban. Talán ez előnyt jelent, ami lehetővé teszi, hogy jól érezd magad. Nem arról van szó, hogy bármit is elrejts. Ez mentalitás kérdése és nem a gyengeségé. Ez erősség. Nekem is van törékeny oldalam. Vannak érzelmeim, gyenge pontjaim és dolgok, amik bántanak. Nem vagyok Hulk, nem vagyok Superman. Látod, hogy a pályán és azon kívül is magabiztos vagyok, de vannak sebezhetőségeim és gyengeségeim: az érzelmeim, de ez természetes dolog.”

JÁTSZOTTÁL VALAHA SZEREPET? SUPERMAN, HULK?
“Nem gondolom, hogy bármikor is szerepet játszottam volna. Én csak magamat adom, semmi több. Én így nőttem fel, végigjártam az utamat és megtapasztaltam dolgokat, majd felnőttem. Most családom van és két gyerekem. Az élet során új fejezeteken mész keresztül. Voltak csodálatos és nehéz pillanataim is. Amin keresztül mész az tesz azzá, aki vagy. Ma az vagyok, aki. Talán egy hónap vagy egy év múlva valaki más leszek. Minden attól függ, hogy min mész keresztül. Már nem vagyok 25, 30 vagy 35 éves és a gondolkodásmódom nem ugyanaz, de önmagam maradtam. Érettebb vagyok és másképpen kezelem a helyzeteket a pályán illetve azon kívül. Szeretnék profitálni abból, hogy a legmagasabb szinten játszom és megosztani a tapasztalataimat a csapattársaimmal a lehető leghosszabb ideig.”

KÖZEL 40 ÉVESEN MÉG MINDIG KEMÉNY LEGÉNY VAGY, VAGY MÁR NEM?
“Tényleg kemény legénynek tartotok engem? Kialakult benned egy kép rólam, de nem vagyok az. Erős és majdnem két méter magas vagyok, de ez azért van, mert edzem és dolgozom. Nem azért, mert izomagy vagyok és a Venice strandon gyúrok egész nap. Én így születtem, a szüleim is magasak, ilyen vagyok. Arra törekszem, hogy a játékomat az életkoromhoz igazítsam. Nem vagyok olyan gyors, mint 25 vagy 30 évesen, de mindent megteszek, hogy segítsek a csapatnak. Egyáltalán nem vagyok kemény legény vagy ilyenek.”

AKKOR KEDVES VAGY?
“Igen, az vagyok. Amikor megismersz, akkor rájössz, hogy milyen nagy szívem van. Ha nem ismersz, akkor utálsz engem.”

SZERETNÉD, HA MINDENKI KEDVELNE?
“Nem. Csak azt akarom, hogy az emberek felismerjék, ha valamit jól csinálok. Mondd el nekem, hogy mégis mi a szeretet! Nem az, amit a család és a hozzád közel álló emberek iránt érzel? Mi a helyzet a szurkolókkal? Vegyük például az Intert. Amikor ott játszottam imádtak engem, majd távoztam és többé már nem szeretnek. Szóval, mi is a szeretet?”

A CSALÁD…
“Pontosan. Ha valamit jól csinálsz, akkor szeretnek, majd hirtelen többé már nem. Ez lenne a szeretet? Hát egyáltalán nem. Nincs szükségem arra, hogy kedveljenek engem. Csak azt akarom, hogy az emberek tiszteljenek és értékeljék, amit teszek, ha azt jól csinálom. De ez egy globálisabb dolog. Ott vannak például azok, akik csak azért vesznek részt bizonyos jótékonysági ügyekben, hogy az emberek azt mondhassák róluk: »Hú, de jó ember, mert pénzt küldött a kórháznak.« Én is megteszem, de nem beszélek róla. Ha teszek valamit, akkor az azért van, mert akarom és senki nem fog tudni róla. Mert szívből teszem és ez nagy különbség.”

EZ MANAPSÁG A LEGROSSZABB DOLOG A FUTBALLBAN?
“Most ilyen a világ. Az emberek tökéletesek akarnak lenni és ilyen imidzset építenek. Végül minden esetben lehull a lepel és megismerjük, hogy kik ők valójában. Légy önmagad, ne próbáld megjátszani magad és ne legyél olyan valaki, aki nem te vagy! Ellenkező esetben úgyis megfizetsz érte. Ha ezt akarod, akkor tedd, de ne azért csináld, mert valaki azt mondta, hogy ez jó és tökéletesít. Ez egyszerűen manipuláció. Nem akarom, hogy manipuláljanak. Amit a közösségi oldalamon látsz, az a valóság. Egy személy és nem kettő.”

AMIKOR MEGKÉRDEZZÜK, HOGY SZERETNÉD-E, HOGY KEDVELJENEK, AKKOR ESZÜKBE JUT, HOGY SZÍVBŐL TANULTAD MEG A SVÉD HIMNUSZT.
“Amikor kicsi voltam, nem éreztem magam svédnek, mert azt éreztették velem, hogy más vagyok. Másképp kezeltek, másképp néztek rám… Ezért nem éreztem magam 100 százalékban svédnek. Ma azt mondom, hogy 100 százalékban svéd vagyok. Én az új Svédországot képviselem, most ilyen a világ. Ugyanez a helyzet Franciaországban. Amikor fiatal vagy, ezt nem tudod megérteni. Szenvedsz, de ennek következményei vannak. Mentálisan nehéz, ha másként bánnak veled és más vagy a szemükben, hiszen ez olyan, mint a gyerekek esetében a zaklatás az iskolában. Az emberek azt mondják: »Ne aggódj, majd elmúlik.« Ők nem tudják, hogy ez évekkel később pszichológiai következményekkel jár. A zaklatott személy mentálisan instabillá válik és traumát okozhat neki. Mindig azt mondom, hogy könnyebb elviselni egy pofont, mert az 5 percig fáj. Ha zaklatnak, annak a következményei az életed végéig fennállhatnak. Ezek az emberek tudatlanok és azt hiszik, hogy még élhetnek a régi világban. A feleségem 100 százalékban svéd, a gyerekeink ugyan keverékek, de ők is 100 százalékban svédek. Ez csodálatos. Most ilyen a világ, a nyitott világ.”

MÉG MINDIG ÉRZED A RASSZIZMUST SVÉDORSZÁGBAN?
“Én nem, de még mindig létezik. Mindenhol jelen van a világon. Mindig lesznek tudatlan emberek annak ellenére, hogy azért vagyunk itt ezen a földön, hogy megosszuk egymással a szeretetet, az örömöt és a legjobbak legyünk abban, amit csinálunk. Én focizok. Ez a legjobb módja annak, hogy szeretetet adjak.”

TOVÁBBRA IS ELTÉR A VÉLEMÉNYED LEBRON JAMESÉTŐL, AKIVEL NÉZETELTÉRÉSBE KEVEREDTÉL?
“Azt mondtam, hogy mi nem vagyunk politikusok. A politika megosztja az embereket, míg ezzel szemben az én világomban a futball egyesíti őket. Ez nagy különbség, mert volt alkalmam megismerni olyan embereket, akiket soha nem tudtam volna, ha nem focizom. Találkoztam emberekkel a világ minden szegletéből. Mi egyesítjük az embereket, a politikusok pedig megosztják őket. Ha politikus szeretnék lenni, akkor politizálnék. Mindannyiunknak csak azt kell csinálnunk, amiben jók vagyunk. A sport és a politika két különböző kategória. Ha intelligens vagy, akkor ezt megérted.”

NEM CSAK ARRÓL VAN SZÓ, HOGY FÉLSZ ÁLLÁST FOGLALNI A POLITIKÁBAN?
“Nem az a kérdés, hogy állást foglalok-e vagy sem. Az a lényeg, hogy mit csinálsz és milyen üzenetet akarsz közvetíteni. Mi, futballisták szeretetet és örömet szerzünk. Ez a legjobb eszköz erre, mert mi ebben vagyunk jók. Én a futballban vagyok jó.”

MIK AZOK A DOLGOK, AMIK FÁJDALMAT OKOZNAK NEKED?
“A világ teljesen megváltozott azután, amint átéltünk a vírussal és a karanténnal. Olaszországban jobb a helyzet, nemrég már ki tudtam ülni enni. Egyre több embert látok. Eddig más volt, bizarr… Csak egyetlen vágyam volt: hazamenni. Már hozzászoktam ahhoz, hogy az otthonomban vagyok, maszkot viselek az utcán és így tovább. Mentálisan nem lesz könnyű helyre rázódni, de remélem, hogy minden rendben lesz és minden visszatér a régibe. De ennek következményei lesznek a jövőre nézve, az biztos.”

FÉLSZ VALAMITŐL?
“Mi a félelem? Attól függ, hogy miről van szó. Nem félek szembe nézni a kihívásokkal és kipróbálni új dolgokat. Félek… félek attól, hogy megbetegedek, igen… De nem koncentrálhatsz csak erre, különben megőrülsz. Természetesen vannak félelmeim, de pozitív vagyok. Legalábbis megpróbálok az lenni.”

APROPÓ FÉLELEM. AMIKOR SZÜLŐKKÉ VÁLUNK, AKKOR FOKOZÓDIK A FÉLELEM, NEM?
“Nem lehet félelemről beszélni, ha a gyerekekről van szó. Ha gyerekeid vannak, akkor ők a gyengeségeid, ők a gyenge pontod, mert az életed többé már nem a saját kezedben van, hanem az övékben. Ők lesznek a legfontosabbak számodra. Ami velük történik, az sokkal fontosabb lesz, mint az, ami hirtelen veled. Ez lesz a gyenge pontod… Na, srácok! Már 30 perce megy az interjú. Nincs több időm. Túl drága vagyok ahhoz, hogy tovább beszélgessünk.”

MENNYIBE KERÜLSZ?
“Sokba… Kérdezd meg a PSG-t!”

VAN MÉG ÖT VAGY TÍZ PERCED?
“Rendben, csináljuk! De van más dolgom is.”

SZERETNÉNK BESZÉLNI VELED A VISSZAVONULÁSRÓL. FURCSA LESZ SZÁMODRA ABBAHAGYNI A FUTBALLT?
“Azt hiszem, hogy igen. Minden játékos számára nagyon nehéz, amikor eljön a visszavonulás pillanata. A pályafutásod során van egy programod. Minden nap felkelsz, reggelizel, edzel, befejezed az edzést, ebédelsz, hazamész, regenerálódsz, a családoddal töltöd az idődet vagy elfoglalod magad valamivel. És mindig ugyanez. Megnyomod az ismétlés gombot minden egyes nap. Fejben erre vagyunk beprogramozva és én ezt csinálom már 20 vagy 25 éve. Amikor befejezed az egészet és az első reggelen felkelsz, megkérdezed magadtól: »Mégis mi a franchoz kezdjek most?« Mert onnantól már nem vagy beprogramozva és új fejezet kezdődik az életedben. És ez ijesztő. Mit fogok csinálni? Még nem tartok ott és nem akarok erre gondolni. Ha eljön a pillanat, majd átgondolom.”

NEM AKARSZ PIHENNI, MIUTÁN VISSZAVONULSZ? AZT INNI ÉS AZT ENNI, AMIT SZERETNÉL KEDVED SZERINT?
“A karrierem után csak el akarok tűnni… Amikor ebben a világban élsz ilyen hosszú ideje, mint én, akkor tudod, hogy min mentél keresztül mentálisan és fizikálisan. Szóval én csak el akarok tűnni és élvezni az életemet.”

6 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet