Paolo Maldini, a Milan technikai igazgatója elmondta, hogy őt nem vonták be a Szuperliga indításáról szóló megbeszélésekbe és a felettesei hozták meg a döntést.

A játékosok, az edző és a vezetőség nagy része sem tudott arról, hogy hosszú időn keresztül tizenkét európai topklub egy elitliga alapításáról tárgyalt. A bejelentést követően külső nyomás hatására szinte az összes együttes meggondolta magát.

Paolo Maldini tiszta vizet öntött a pohárba és bocsánatot kért a szurkolóktól.

“Szeretném tisztázni, hogy soha nem vettem részt a Szuperligával kapcsolatos megbeszélésekben. Vasárnap este tudtam meg ezt, a klubok bejelentései után, mint ahogy mindenki más.” – mondta Maldini.

“Nyilvánvalóan ezt az én pozíciómnál magasabb szinten döntötték el. Zavart éreztem. Ez nem zárja ki, hogy felelősséget vállaljak és bocsánatot kérjek nemcsak a Milan szurkolóktól, hanem minden futballszurkolótól is. A Milan mindig tiszteletben tartotta a sport értékeit és úgy éreztem, hogy ezt el kellett mondanom.”

“Normális dolog, hogy 2021-ben egy klub igazgatója tisztában van azzal, hogy a bevételek fontosak. Fel kell tennünk magunknak a kérdést. Hová juthatunk? Egyértelműen nem változtathatjuk meg a sport értékeit és a meritokrácián alapuló elvét.”

“Serie A? Azért küzdünk, hogy a top 4-ben végezzünk. Ez van a játékosok szeme előtt.”

A hírek szerint a Milannál a tulajdonoson, az Elliott Managementen kívül Paolo Scaroni elnök és Ivan Gazidis vezérigazgató tudhatott a Szuperligáról.

21 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Ő helyesen cselekedett, azért kért bocsánatot, mivel a Milant képviseli, és a klub hibázott. Emiatt őt nem lehet felelősségre vonni a vezetők részéről, akiknek a felelőtlen döntése morális válságot okozott, össze is zavarta a fejeket rendesen. A klubnak az ilyen hiteles képviselői tudnak talán kihúzni bennünket a morális gödörből, amibe lökték a csapatot és a klubot. Nem lesz könnyű kimászni.

 2. “Serie A? Azért küzdünk, hogy a top 4-ben végezzünk. Ez van a játékosok szeme előtt.”
  Kész szerencse, mert így csak 2-1-re kaptunk ki. Mi lenne, ha nem küzdenének a srácok?

 3. NEm hiszem el, hogy egy klubbon belül nem tudnak ilyen fontos dolgokról, főleg amiben hatalmas összeg van szó.

  Ez olyan mint amikor Maldini fizetne egy játékosért de az elnök meg sem kérdezi ki ez? Bár ott tartanánk mondjuk…

  Nem Maldinit sértve mert sosem tenném a Capitano-t de ez blama. Nyílván ezt Gazidis nyilatkozta volna adtak volna nekik a szurkolók.

  • Nem akarok beleszólni, de te milyen jogon kérdezgetnéd a főnöködet, hogy ez mi, az mi? 😀 Tehát a főnökei simán dönthettek a feje felett. Van is az a mondás “felfelé nem érdeklődünk”. Vissza felé ugyanez nem igaz, ha van főnököd, akkor nyilván számonkérhet téged. 😉

   • Maldini milyen jogon tagadja meg a főnökétől hogy nem beszélhet a játékosokkal a mérkőzés előtt?

   • Egy normális szervezeten belül működik egy kommunikációs folyamat, amiről a vezetők tájékoztatják a beosztottakat. Még, jó hogy nincs főnököm 😀

 4. Ezt jó tudni, hogy ő nem lett teljesen lelketlen, mint a többi nagy vezető, akiknek csak a pénz fontos. Amúgy miért kéne mosakodni a meccs miatt? Nem vagyunk top csapat, ez benne van, hogy néha nem nyerünk meg egy meccset, ahol vezetünk, főleg ha nem a legerősebb kezdő játszik. Már az csoda, hogy második helyen vagyunk, mert az 5-6.-ik hely a realitás és ezt már több szakértő lenyilatkozta korábban.

 5. Amúgy nem értem miért kellett bocsánatot kérni. Ez egy profitorientált szervezet, a szuperliga mögötti ok nyilván az volt, hogy keresik a lehetőségeket.

  Ahhoz, hogy a szurkoló boldog legyen, jó (és sikeres) csapat kell. Jó és sikeres csapatot pedig – a tudomány jelen állása szerint – csak pénzből lehet ,,csinálni”. Az, hogy a szuperliga nem jött össze az egy másik dolog. Amúgy ezt a megnyilvánulást Maldini részéről nem érzem professzionálisnak. Maradjunk annyiban, hogy a football-hoz ért, de az üzleti dolgokhoz úgy néz ki, hogy kevésbé…

  • Mivel leírtad, ezért egyértelmű, de ha nem írtad volna le, akkor is nyilvánvaló lenne a hozzászólásod alapján, hogy nem érted, miért kellett bocsánatot kérni.

   • Elolvastam a kommented. Ezzel kapcsolatban kérlek abban segíts nekem, hogy miben hibázott a klub?! Abban, hogy egy olyan társuláshoz adta (volna) a nevet, amiben potenciálisan 2-3x annyi bevétele lett volna egységnyi idő alatt? Elmondom, hogy 2019-Ben a csapat bevétele 200m euró volt. Ezzel szemben a hírek arról szóltak, hogy a ligában való szerepléssel a csapatok megduplázhattak volna a bevételeket.

    Ha ez – üzletileg – nem racionális, akkor mi az?! Várom szíves érveidet.

    • A futball nem csak az üzletről szól. Láthattad, hogy vezető politikusok szólaltak meg azonnal, elítélve a ligát. Nagyon nagy a társadalmi szerepe a futballnak, semmi más sport nem képes ilyen érzelmeket kiváltani. Meg lehet nézni, milyen örömünnep tud kitörni egy-egy győzelem után. Nagyon sokrétű problémát jelentett volna, ha ezek a csapatok kiléptek volna a saját nemzeti bajnokságukból. Mind gazdaságilag, mind morálisan. Leértékelődtek volna a nemzeti bajnokságok, nagyon rossz üzenet lett volna, ha külön kasztot képeztek volna a liga csapatai. A teljesítmény alapú versenyeztetés rendszerének megszűnése pedig további problémákat jelentene. A téma tárgyalása egy (vagy több) könyvet is megtölthetne, milyen negatív üzenete és hatása lenne egy kiemelt, félig zárt, mások elől a levegőt elszívó rendszernek. Lényeges, hogy nem éreznék úgy az emberek, hogy a “futball mindenkié”, pedig belőlük él(ne). A válaszom nem lehet teljes, csak érzékeltetném, mennyire komplex a hatás. Nem lehet vegytiszta üzletként tekinteni a futballra.

     • Romantikus gondolat, amit a szurkolók akarnak és egyet is értek vele, de üresek a stadionok és a játékosok 10 millió fölött akarnak keresni, szóval bőven van baj és ezeket már rég meg kellett volna akadályozni a járvány előtt is. Elég baj, hogy csak akkor fognak össze és szólalnak fel a volt játékosok is, amikor tetőzik a baj.

      Szerintem nem akartak soha kilépni a bajnokságból és ez csak a demagóg részévé vált, ami mögé mindenki beállt. Ezért erre nagy hiba felhúzni az egészet. Sok hibája van az ötletnek, de a változtatást sürgette, mert valamit csinálni kell tényleg, csak nem ezt. Viszont ezzel most nyert az UEFA, FIFA és folytatódhat az ő korrupciójuk, mert birkák vagyunk és csak annyi történik, hogy nem akarunk új gazdát, de a régi is rossz csak őt már ismerjük.

 6. Tételesen néhány gondolat a leírtakkal kapcsolatban:
  – Sajnos vagy nem sajnos az üzletről szól. Még megyei vezetőknek és idővel kilóg a lóláb, és kiderülnek a mögöttes okai a nagy mecénáskodásnak… A profi football-ról meg ne beszéljünk… igenis bevétel és profit kell ahhoz, hogy egy csapat sikeres legyen és a szurkolóknak a kedvében járjon.
  – A véleményem szerint a vezető politikusok megszólalása mögött rideg érvek voltak (hol hatalmi, hol gazdásági).
  – Nem akartak kilépni a nemzeti bajnokságból (legalábbis a közlemény szerint nem).

  Azt meg megítélni, hogy ez mennyire volt komoly a 12 klub részéről, szinte lehetetlen (az én véleményem az, hogy egyáltalán nem volt az, csak ,,egy kis’’ nyomásgyakorlásnak szánták).

  Mindettől függetlenül én nem gondolom, hogy itt kanosszát kellene járni a feleknek emiatt, főleg úgy, hogy a jelenlegi rendszer a töredékét sem tudja megtermelni annak, mint amit az USA-ban képesek egységnyi idő alatt (NFL, NBA pl.).

  A változás elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy milyen úton és milyen eredménnyel fog bekövetkezni.

  • +1, nagyon egyet tudok érteni

   Nekünk az a dolgunk hogy szurkoljunk, nekik hogy a legjobb feltételeket teremtsék meg a sikerhez. És ez nem mindig egyeztethető össze a múlt romantikájával. De egyébként én is azt gondolom (pláne azután hogy ilyen gyorsan véget is ért ez az egész történet), hogy ez csak színjáték volt. Ha komolyan gondolták volna, akkor itt bizony kő kemény nyilatkozatok lettek volna hogy hogyan gondolják a bajnokságokat, hogyan képzelik el a játékosok szereplését, miért éri ez meg a nemzeti csapatoknak, miért lehet jó a nemzeti bajnokságoknak stbstb. És tovább megyek, nem tudhatjuk hogy a háttérben milyen alku született esetleg a felek között, miben engedett az UEFA/FIFA, ami után esetleg mindenki bocsi-bocsizik egyet és 2024-ben meg jön majd a nagy meglepi hogy mi is lett ezek után a BL-ből.

   • Igen ezzel elültették az emberek fülébe a dolgokat és konkrét ötleteket adtak, hogy hogyan kéne változtatni a BL-en és a világ minden pontján erről beszéltek, amit máshogy nem is érhettek volna el jobban, ha belegondol az ember. Kicsit zavar is, hogy ennyire hülyének nézik az embereket, hogy nem lehetett volna máshogy közölni ezt.
    Mindenesetre talán sose derül ki, hogy tényleg erre ment ki a játék.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet