Paolo Maldini

0
Paolo Maldini
Születési idő: 1968. június 26.
Születési hely: Milánó, Olaszország
Nemzetiség: olasz
Tétmérkőzések a Milanban: 902
Gólok a Milanban: 33

PAOLO MALDINI : EGY LEGENDA TÖRTÉNETE

Paolo Maldini 1968. június 26-án Milánóban született. Öt testvére van, három nővér és két öccs. Gyermekként zongorázni tanult és angolórákat vett. Jó tanuló volt, kitűnő sportoló lett belőle.  Dacára, hogy édesapja Cesare Maldini  nagy játékos volt az ifjú Paolót többen győzködték ne legyen labdarúgó ő mégis ezt a pályát választotta magának. Nem hiába ! Maldini már kis srácként  nagy tehetségnek tűnt fel a szakértők szemében. Nereo Rocco a  Milan akkori edzője beszélt Cesaréval, hogy nevezze be fiát egy toborzóra. Mindez 1978. szeptember 12-én történt (Paolo 10 éves volt ekkor).

Ezen a napon kötelezte el magát örökre az AC Milan csapatához !

A kezdeti időkben a félénk srácon – amit  évekkel később Billy Costacurta is megerősített – már látszott mennyire határozott és meggyőző lesz a gyepen. Különösen igaz ez ha édesapja, Cesare veszi majd át a csapat vezetését.

Első alkalommal 1985. január 20-án szerepelt a Serie A-ban az Udinese elleni idegenbeli meccsen. Ekkor Nils Liedholm volt a csapat edzője, a „Báró” állította Sergio Battistini sérülése miatt a csapatba. Legenda született ! Liedholm mester Paolóhoz fordult és így szólt „öné a pálya, ha akarja” természetesen erre nem lehetett nemet mondani. Maldini már húzta is magára a 14-es számú mezt és elindult a taccsvonalhoz, hogy életében először pályára lépjen felnőttek között. A mérkőzés 1-1-es döntetlen eredménnyel zárult, a Milan egyenlítő gólját Hateley szerezte. A találkozó annyira kimerítette a mindössze 16 és fél éves srácot, hogy következő napon kimenőt kért a suliból amit meg is kapott. Karrierje kezdetén született korunk egyik zsenije Cristiano Ronaldo vagy a Formula-1 világbajnoka Lewis Hamilton nem szólva Senderosról mai (hajdani) csapattársáról ! Alexandre Pato meg csak 1989-ben látta meg a napvilágot, amikor Paolo már kihagyhatatlan tagja volt a Milan csapatának.1985-ben történt a szörnyű Heysel-tragédia 39 áldozattal a Liverpool-Juventus BEK-finálé előtt .A Hellas Verona,  a Bordeux, a Barcelona, Everton  és a Bayern  bajnokságot ünnepelt ez évben. Alain Prost először lett világbajnok a McLaren pilótájaként vagy Matts Wilander és Chris Evert nyeri a Roland Garrost.

Maldini kiszoríthatatlan lesz a a védelemből és megkapja az azóta védjegyének számító 3-as mezt. A következő szezonban, 1987. január 4-én s majd két évre a bemutatkozásához képest megszerzi első gólját és ekkor még 20 éves sem volt !  

Arrigo Sacchi érkeztével új korszak köszönt a Milanra, sorra nyerik a trófeákat és lassan körvonalazódik  a legeredményesebb klub titulusa. Némi súrlódás és incidens is akad Paolo és Sacchi viszonyában. Sacchi szóvá teszi, hogy vagy playboy leszel fiam vagy  normális futballista, döntsél ! Maldini összeszedi magát és még abban az évben megnyeri első trófeáját, ami egy Scudetto 1987-88-ból.

A válogatottbeli bemutatkozás sem várat sokat magára. 1988. március 31-én Jugoszlávia ellen debütál Azzurri mezben Splitben 19 esztendősen. Azeglio Vicini úgy dönt, hogy az ifjú titán Maldinit teszi a csapatba a rutinos Francini helyett. Ez a  mérkőzés is 1-1-el végződik.

A meccs után a rivális Inter  védő klasszisa Giuseppe Bergomi ódát zeng Paolóról : „ Maldini jelenség a pályán ! Úgy játszik, hogy  nyugalmat és biztonságot sugároz a többiek felé. Egy igazi klasszis.”

Részt vett az 1988-as NSZK-beli Eb-n , ahol a Squadra Azzurrát a szovjet válogatott állította meg az elődöntőben. Ezzel Európa bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát.

1988-ban a belgrádi BEK meccset meg kellett  másnap ismételni, mert a bíró félbeszakította a nagy köd miatt. Mindkét találkozó 1-1-el zárult és csak 11-esekkel ment tovább a Milan !

Nagyon nehéz ütközet volt ez. A negyeddöntő sem ígérkezett egyszerű feladatnak. A Werder Bremen nagyon jól helytállt csapatunk ellen, de végül továbbmentek a Rossonerók. Az elődöntő amilyen félelmetesnek tűnt mégis gála lett belőle. A Real Madridot összesítésben 6-1-el küldtük pihenőre. A  barcelonai döntőben  pedig a román Steaua Bukarest próbált ellenállni esély nélkül, ugyanis a Milan  legázolta ellenfelét és Maldini megnyerte élete első BEK trófeáját ! 24 év után ismét Európa trónján a Milan.

1987-ben megismerkedik a venezuelai Adriana Fossa-val és  7 évvel később feleségül veszi. Fosa nem érti  a San Siroban kifeszített Fossa Dei Leonis transzparenseken, miért az ő neve szerepel J 2 fiúgyermekük születik Christian és Daniel Maldini. 2001-ben  Christian fia már a Milan Giovanili team tagja, apja teljesen meghőköl ettől az ötlettől, de elfogadja. A kis Maldini követi nagyapja és apja útját.

1989-90-ben Maldini elszenvedi első komolyabb sérülését, ami ráadásul elég komolynak is tűnik. A Milan Paolo nélkül is menetel a bajnokságban és nagy versenyt vív a Napolival a bajnoki címért . 1990. április 22-én elérkezik egy döntő meccs Milan számára. 2-1 arányú verességet szenvednek Veronában , elúszni látszik a bajnoki cím… Az utolsó fordulóban a nápolyiak nem botlanak a Lazio ellen ezzel övék történetük 2. Scudettója.

1.      Napoli 51 pont; 2. Milan 49 pont

1990. május 23-án a BEK-döntőben Bécsben Rijkaard góljával két ólmosan mozgó csapat meccsén a Milan kerekedik felül a Benfica felett. Ez Paolo 2. BEK győzelme !

1990 júniusában kezdődött  a Mondiale Olaszországban. A hazai csapat is nagy favorit volt, különösen Roberto Baggio zseniális játékának és Toto Squillacci gólképességének köszönhetően. Vicini csapata az elődöntőben éppen Nápolyban Maradonáékkal futott össze !

A mérkőzés 1-1 után pokoli 11-es párbajban dől el. Sergio Goycochea kivédi az olasz válogatott szemét. A finálé hatalmas csalódás, egy Matheus  büntető dönti el , előtte való napon az olasz csapat legyűri Angliát a bronzmeccsen 2-1-re. Paolo Maldini világbajnoki bronzérmet nyer.

1990. decemberében  újabb kihívás előtt állt a Milan . Tokióban kellett megnyerni a Világkupát és ez könnyedén sikerült a piros-feketéknek a paraguayi Olimpia Asuncion elleni 3-0-s győzelemmel. Maldini újabb trófea birtokosa, elképesztő karrier  ilyen fiatalon sorra halmozza a serlegeket !

Következő szezonban  több sérülés is gyötörte, de bizakodott, hogy egymás után 3 ízben meg tudják nyerni a BEK-et . A marseille-i meccsig semmi gond nem volt, ott viszont egy áramszünet vetett véget a milánói álmoknak. Történt , hogy az első meccsen a San Siroban elért 1-1 után  1-0-s vesztésre álltak a francia kikötővárosban, amikor sötétség borult a pályára A Milan játékosok 2 perccel a játék vége előtt kérték a játékvezetőt, hogy szakítsa félbe a meccset . Ez így is történt, de az UEFA  ezt rossz szemmel nézte és zöldasztal mellett 3-0-s gólaránnyal a franciáknak adta a meccset.

Utólag Maldini elismerte butaság volt amit tettek, de így  sem képes elfogadni azt a vereséget, amit az UEFA rájuk rótt.

A szezon végén távozott Sacchi mester és a válogatott kapitánya lett, Fabio Capello  vette át a Milan  edzői posztját. Berlusconi merészet húzott egy rutintalan fiatal edzőt ültetett a padra. Sokakban kételyek merültek fel hogyan fogja megállni a helyét. Nos a válasz utólag ismert : nagyszerűen !

1993-ban elérkezett a Marseille ellenében a visszavágás lehetősége, ezúttal a müncheni BL fináléban egy Basile Boly fejes döntött ismételten a franciák javára. Óriási csalódás volt ez a Milan számára . Közben a bajnokságban azóta is egyedülálló tettet hajtott végre csapatunk azzal, hogy 58 mérkőzést lehozott vereség nélkül ! A parmai Faustino Asprilla gólja volt a végállomás pont a San Siroban…

1994 tavaszán úgy vágott neki a csapat a BL döntőnek, hogy most először a Cruijff vezette Barcelonát tartották esélyesebbnek ! Az ellenfélnél a megállíthatatlan Romário vagy Sztojcskov  voltak a legveszélyesebb emberek mégis csapatunk 4-0-ra legázolta őket.

Maldini még csak 25 éves és  már 3. BEK/BL trófeáját nyeri !

Fabio Capellót pedig végleg elismerte a világ ezután a fényes siker után.

 

 

USA 1994, világbajnokság

Sacchi és csapata magabiztosan utazik ki, megpróbálják megnyerni a vébét !

Az akkortájt a világ legjobb csapatának számító Milanból 7 ! játékos szerepelt a válogatottban. Olasz szokás szerint kudarccal indult a vb, egy kínos verség az írektől (0-1) majd javítás nyögvenyelős meccsen a norvég csapat ellen (1-0) és végül egy X a mexikóiakkal. Kínkeserves továbbjutás a csoportból, jön az  addig remeklő Nigéria

Baggio-Nigéria 2-1. Majd a spanyolok elképesztő izgalmak és olasz továbbjutás.

Az elődöntőben Bulgária az ellen, kemény meccsen  továbbjut Sacchi csapata és eljut a végállomás közelébe, a döntőbe. Ott Brazília vár Maldiniékre és sokak számára örökké emlékezetes ahogy Baggio fölévágja a büntetőt a 11-es párbajban . Olaszország elbukik. Egy rendkívül fáradt csapat ezüstérmet nyer, Paolo Maldini 2. vb érme ezúttal már ezüstösen csillog. A meccs után Maldini letört volt akárcsak többi társa. Viszont egy életre emlékezetes momentum maradt számára USÁ-ból, amikor Franco Baresi a torna végén odaadta neki a csapatkapitányi szalagot.

 

 

A következő idény (1994-95) gyengére sikerül. A bajnokságban csak 4. lesz a csapat és elveszti a BL döntőt az Ajax  ellenében.

1995-96-ban a Capello éra utolsó bajnoki címét gyűjti be a Milan. Hamar búcsúzik a csapatunk az Uefa kupától, a Bordeaux  állítja meg Maldiniéketa negyeddöntőben.

1996 Európa bajnokság, Anglia. Maldini először kapitány nagy  válogatott tornán. Sajnos rosszul sül el a torna a Squadra Azzurra  részére, rögtön kiesnek egy  nagyon erős csoportból ( Oroszország, Csehország, Németország) – utóbbi két csapat játszotta a döntőt.

A Milan nehéz időket élt meg Capello mester távozása után. Az uruguayi Oscar Washington Tabarez csúnyán „megbukott”.  Csak 11. helyen zárják a bajnokságot 1996-97-ben . Csúfos kudarc ! A következő idény elején visszatér Capello , de csak 10. helyen zárnak. A csapat ekkor szenvedi el a Juventus elleni 1-6-os vereséget  és Roma is kitömi fiainkat egy ötössel. Válságos  évek voltak.

France ’98 : Az olasz válogatott ezúttal nem  szenved a csoportkörben, legrosszabb meccsük a Chile elleni 2-2. Természetesen sikerül továbbjutni a csoportból  és a norvégok nehézkes kiejtése után a francia csapat várja őket a Stade de France gyepén. Elképesztően kilátástalan játékkal kihúzzák a büntetőpárbajig, de ott elvéreznek. Maldini és csapata súlyos kudarccal a háta mögött távozik a rivális otthonából …

A klubcsapatnál új idény , új remények. Berlusconi ismét merészet  lép és előhúzza cilinderéből Alberto Zaccheronit. Kevesen gondolták volna, de 10 hónap elteltével a csapat begyűjti 16. bajnoki címét. Maldini immáron hatszoros bajnoknak mondhatja magát  ! Maldini szavai: „Zaccheroni új 3 védős taktikát  (3-4-3) játszatott velünk. Először picit furcsa volt, meg kellett szokni, de bevált a mester húzása. Abban a szezonban tőlünk jobb volt a Lazio és a Parma is ! Ez a szív, a lelkesedés diadala volt. Talán életem legnagyobb sikere. „Sajnos a korai BL búcsú miatt Berlusconi megvált „Zacc”-tól

2000-ben járunk a belga-holland Eb-n, Maldini  jó szokása szerint ismét kapitánya a már Dino Zoff vezette csapatnak. A csapat elsőként jut tovább a török, belga és svéd válogatottat megelőzvén a csoportjából. A negyeddöntőben 2-0-ra verik Romániát. Az elődöntő nem mindennapi izgalmakat hoz  a házigazda Hollandia ellen. Megint a büntetőpárbaj dönt, ezúttal Italia javára ! Toldo kapus önkívületben védte a tizenegyeseket és következtetett a finálé ismét a nagy rivális franciák ellen. Delvecchio gólja szinte már a győzelmet jelenti az Azzurriknak, amikor az utolsó percben  egyenlít Wiltord. Olaszország összeomlik és a győzelem is kicsúszik a markukból. David Trezeguet gólja csak ezüstérmet hoz Paolo nyakába. – ez már a 2. EB érme 1988. után- Óriási a csalódottság az olasz oldalon, pedig Maldini megfogadta az amerikai vébé után, hogy Olaszországgal valamilyen trófeát nyer. Sajnos ez nem sikerült neki…

A Milannál újabb edzőváltások : előbb édesapja Cesare került a kispadra majd a török Fatih Terim.  A török szakember úgy látszik csak hazájában tudott próféta lenni, az olasz kalandja csúfos  véget ért. Elérkezett Carlo Ancelotti nagy korszaka !

2002 Japán, Korea Vb

A Trapattoni vezette olasz csapat nagy nehézségek árán túléli a csoportot (Mexikó, Ecuador és Horvátország) A nyolcad döntőben Ahn Dzsung Hwan  és  az ecuadori Byron Moreno jelenti az Azzurri csapat búcsúját, kritikán aluli bíráskodás mellett.

Maldini számára ez a kudarc jelentette a válogatottbeli búcsúzást ! Sokan próbálták győzködni mindhiába… 126 alkalommal szerepelt a nemzeti színekben és 7 gólt szerzett.

Olaszország mély letargiában… Berlusconi megpróbál egy új arcot hozni Paolo mellé a Milanba, aki nem más mint Alessandro Nesta a Lazioból. Sok elemző szerint a Maldini-Nesta duónál nem volt jobb belső védő páros Itáliában ! Az egyikük hihetetlen rutinja, másikuk fürgesége miatt alkotta a Milan történetének legjobb védőpárosát.

2003. tavasza a Milan szárnyal a Bajnokok Ligájában és egészen a manchesteri döntőig jut, ahol véletlenül az ősi rivális Juventus FC-vel mérkőzhet Európa trónjáért.  A nagy várakozás rányomja bélyegét a játékra, szinte eseménytelen 0-0 után a két cerberus Nelson Dida  és Gigi Buffon igazolhatja kivételes képességeit. A milánói kapus nyeri a párbajt, ezzel hozzájuttatja Paolot a 4. BL elsőségéhez ! Paolo Maldini édesapja után 40 esztendő elteltével  emelhette fel a BEK/BL trófeát. Családi hagyomány lett.

A 2003-as év megkoronázásaként még európai Szuperkupát és  olasz kupát is nyer, valamint decemberben a tokiói Világkupa döntő 2. helyezettje.

2004-ben a Milan és a Roma uralja a bajnokságot. Utóbbinak Capello az edzője és amennyiben  2004. január 6-án legyőzik a Rossonerokat, akkor aligha veszi el tőlük bárki a bajnokságot. Nem így történt ! A Milan az Olimpicoban 2-1-re győzött és végül felőrölte a római riválist a bajnoki hajrában. Megszerezve a 17. – eddigi utolsó – bajnoki címét.

A bajnokságot 2004. május 16-án ünnepelte a  San Siro közönsége egybekötve a másik lombard csapat sztárjának,   Roberto Baggionak búcsújával a futballtól. (Milan-Brescia 4-2)

36 esztendősen már a visszavonulását fontolgatta, de előtte még szerette volna megnyerni 7. BL serlegét. Ezért Isztambulba kellett utazni és a Liverpool csapatát legyűrni. Maldini szerzi az első gólt a meccs 1. percében ! és közelinek tűnik az álom, amikor már a félidőben 3-0 áll a Milan neve mellett. Sajnos a 2. félidőben a Liverpool minden erejét összeszedve lefaragja hátrányát, egyenlítenek ! Sevcsenko eldönthette volna a meccset, de ajtó ablak helyzetet puskázott el. Jönnek az idegtépő büntetők  amit már a csak a lelkileg feltámadt angol csapat nyerhet meg a letört Rossonerok kárára.

A következő idény az olasz futball legszégyenteljesebb időszaka. A Juventust megfosztják a bajnoki címétől , száműzik a B ligába. A Milan, Lazio és Fiorentina is súlyos  pontlevonást kap. Közben a piros-feketék 2006. tavaszán elvéreznek a BL-ben  a Rijkaard edzette Barcelonával szemben, ez majdnem Maldini búcsúját jelenti a nemzetközi porondtól.

2006. nyara világbajnokság. Ezúttal már Maldini nélkül Lippi válogatottja óriási daccal, hogy feledtesse a calciopoli fekete árnyékát. És láss világ csodát, nem a legnagyobb favoritnak számító Azzurrik megnyerik a vébét !

Azt ezt követő  szezont (2006/07) 8 pontos hátránnyal kezdi a  Milan. Óriási lelkesedéssel, motivációval küzdenek a felzárkózásért, mely végül egy bajnoki 4. helyezésben testesül meg. SuperPippo Inzaghi vezérletével menetel a csapat a BL-ben. Egy könnyű csoportból továbbjutva (AEK, Lille,Anderlecht) a nyolcaddöntőben a Celticet kínkeservesen, majd a Bayernt a 4 közé jutásért könnyebben ütik ki a rossonerók. Az elődöntő mondhatni álomjátékot hoz, az Old Traffordon ugyan 3-2-re kikap a Milan, de a visszavágón szakadó esőben nem kegyelmeznek Kakáék az angoloknak. Sima 3-0 a vége. Irány az athéni BL döntő és ott megint a Liverpool  a legyőzendő fél !  Inzaghi mestermunkája meghozza Paolo számára az 5. ! BEK/BL trófeát. Maldini Athénban játszotta 8. BEK/BL döntőjét  ! (5 győzelem, 3 vereség) ami rekordnak számít. Erre  csak Francisco Gento volt képes  az ’50-es – 60-as években. (6 győzelem, 2 vereség).

Paolo ismét a pályafutása lezárásán gondolkodik, mondván a csúcson kell abbahagyni, de meggyőzik, hogy játsszon még és megnyerheti a tokiói Világkupa  döntőt is. Maldini igent mond a folytatásra ! De előbb még az Európai Szuperkupa döntőt nyerik meg egy gyászos hangulatú meccsen a Sevilla ellen 3-1 arányban. (Antonio Puerta, a spanyolok játékosa 3 nappal a finálé előtt hunyt el…)

Decemberben Maldini  már 3. alkalommal emelhette magasba a Világkupát miután 4-2-re verte a Milan a Boca Juniorst. Akkor még nem tudta, hogy ez lesz pályafutása utolsó győzelme.

2007/08 a bajnokságban botladozik a Milan és végül lecsúszik a BL indulásról. A Fiorentina az utolsó körben vívja ki az ottani részvételt. Közben a Bl-ben is elvérzik a csapat az Arsenal ellen., pedig az első mérkőzés bizakodásra adott okot a londoni 0-0-val. A San Siroban lefocizta csapatunk az Ágyús brigád és megérdemelten jutottak tovább. Paolo Maldini utolsó BL meccse tehát rosszul sikerült, az élet néha kegyetlen tud lenni…

2008. nyarán Paolo bejelenti, hogy a még a szezont végigjátssza és utána visszavonul.

Sajnos nem nyerhet csak UEFA Kupát, de megpróbálják elhódítani az eddig még el nem nyert serleget. (mint később kiderült több UEFA Kupát  egyik csapat sem fog megszerezni 2009. őszétől) a csapat megerősödni látszik Berlusconiék megszerzik a Barcelonától Ronaldinhót és Zambrottát. Visszatér a tékozló fiú Andrij Sevcsenko. Minden adott egy jó szezonhoz.

Az UEFA Kupában a későbbi döntős Werder Bremen állít stoptáblát csapatunknak. Ez volt Paolo utolsó nemzetközi kupamérkőzése.  Egyetlen cél maradt ezután a Milan számára, elérni a 2009-10-es BL indulás jogát. Maldini utolsó fellépése a San Siroban több ok miatt is keserűre sikerül, Francesco Tottiék elrontják a szép búcsút (Milan-Roma 2-3) és a Curva Sud transzparenst rak ki, hogy kapitány csak egy volt : Baresi. Ez nagyon rosszul esett Paolónak  és hiába az elnézéskérés a klubtól szomorú befejezés lett ez így.

A bajnoki bronzérem sikerült és a Capitano utolsó A ligás mérkőzésen a firenzei Stadio Franchiban szép győzelemmel  köszönték meg a csapattársak Paolo Maldininek és mint utóbb kiderült Carlo Ancelottinak az eltöltött eredményes és szép éveket.

Sebastien Frey,  a Fiorentina kapusa teljesen meghatódott, hogy részese lehetett egy élő legenda búcsújának. „Maldini példakép minden labdarúgó számára, büszke vagyok, hogy többször is játszhattam ellene.” – mondta a francia hálóőr.

 

Rino Gattuso Maldiniről : „Mindig  Milan tifo voltam, emlékszem amikor  srácként a tévén néztük őt a barcelonai BEK döntőben a Steaua ellen. Egy bálvány , nagy példakép mindenki számára. A hihetetlen játékintelligenciája , lelkesedése eléképesztő. Ő bátorított  amikor a csapathoz kerültem. A hozzáállása példaértékű , egy zseniális embert ismertem meg benne ! „

Mauro Tassotti : „ Maldini nagyon elegáns futballt játszott és még a nehéz időkben sem adta fel ezen hozzáállását. „

Alessandro Nesta : „Nagy bajnok a pályán és az életben is !”

Ronaldo : „Úgy vélem Maldini volt a legjobb hátvéd, aki ellen játszottam. Mindig odaért én megpróbáltam őt kijátszani azzal, hogy nem rá hanem másik védőre vezettem a labdát. „

Zinedine Zidane : „Nagyon nehéz volt ellene játszani és passzolni. Szinte alig hibázott a játék során ! Amíg fizikailag rendben volt, ifjabb volt még a támadásoknál is besegített. Kénytelen voltam a jobbszélen játszani ellene, mert nagyon jól  lezárta a baloldalt. „

Bobo Vieri : „ A legnagyobb rivális legjobb védője volt. Gyors és erős, nagyon taktikusan zavart meg illetve szerelt. Egyszer megesett, hogy eltörtem véletlenül az orrát, ez nekem fájt. A lelkemnek fájt. .”

Arrigo Sacchi : „Ő az egyik legnagyobb bajnok és nemcsak az olasz, hanem  a világ futballjában is !”

 

PAOLO MALDINI SZÁMOKBAN

 

Született : 1968. június 26. Milánó

Szerződése a Milannal : 1978. szeptember 12.

Serie A bemutatkozás:. Udinese-Milan 1-1, 1985. január 20.

Utolsó mérkőzése : Fiorentina-Milan 0-2,  2009. május 31.

Első gólja : Como-Milan 0-1 , 1987. január 4.

Első olasz kupa meccse: Genoa-Milan  2-2, 1985. augusztus 21.

Utolsó olasz kupa mérkőzése : Roma-Milan 2-2, 2003. május 31.

Első európai kupameccse : Auxerre-Milan 3-1 , 1985.  szeptember 18.

Utolsó európai kupameccse: Milan-Bremen 2-2 , 2009. február 26.

Első Bajnokok Ligája meccse: Slovan Bratislava-Milan 0-1, 1992. október 21.

Első u21 válogatott mérkőzése : Olaszország-Ausztria  0-0, 1986. november 12.

Utolsó u21 válogatott meccse : Franciaország-Olaszország  2-1, 1988. március 16.

Első a válogatott meccse : Jugoszlávia-Olaszország  1-1, 1988. március 31.

Utolsó válogatott meccse: Dél Korea-Olaszország 2-1, 2002. június 18.

Első gólja a válogatottban : Olasország-Mexikó 2-0, 1993. január 20.

 

Hivatalos mérkőzései: 1040

Serie A: 648

Coppa Italia: 72

BL: 141

UEFA: 20

Egyéb nemzetközi (Világkupa, Eu Szuperkupa): 21

OlaszU21: 12

Olasz válogatott : 126

világbajnokság: 23

Euro: 13

egyéb( barátságos, selejtező): 90

 

Gólok: 45

Serie A: 29

Coppa d’Italia: 1

BL: 3

Italia – U21: 5

Italia A: 7

barátságos-/selejtezőmeccs: 7

 

 

Rekordok 2009.június 1.-el bezárólag

 

Mérkőzések az AC Milanban 902

Mérkőzések a Serie A-ban: 648

Európai kupamérkőzések : 174

Válogatott mérkőzések : 126

Bldöntőben részvétel: 8 (5 győzelem)

A leggyorsabb gól BL-döntőn : 53 másodperc elteltével (2005)

Apa és fia 40 év elteltével emelhette magasba a BL trófeát (Cesare Maldini 1963 és Paolo Maldini 2003-ban !)

 

 

Trófeák

 

SCUDETTÓK

1987-1988, 1991-1992, 1992-1993, 1993-1994, 1995-1996, 1998-1999, 2003-

2004

COPPA D’ITALIA

2002-2003

OLASZ SZUPERKUPA

1988, 1992, 1993, 1994, 2004

BEK / BAJNOKOK LIGÁJA

1988-1989, 1989-1990, 1993-1994, 2002-2003, 2006-2007

EURÓPAI SZUPERKUPA

1989, 1990, 1994, 2003, 2007

VILÁGKUPA

1989, 1990

KLUBVILÁGBAJNOKI CÍM

2007

ÖSSZESEN: 26 TRÓFEA