Clarence Seedorf

0
Clarence Clyde Seedorf
Születési idő: 1976. április 1.
Születési hely: Paramaribo, Suriname
Nemzetiség: holland
Tétmérkőzések a Milanban: 433
Gólok a Milanban: 62

Clarence Seedorf 1976. április 1-én született Suriname fővárosában, Paramariboban.  Szüleivel két éves korában költöztek Hollandiába, egy kis faluba, Almerébe.

Nevelőcsapatában, az Ajaxban jobb oldali középpályásként debütált 1992. november 29-én, a Groningen ellen, 16 évesen és 242 naposan, mellyel a mai napig ő a legfiatalabb pályára lépő játékosa az Ajaxnak. Kétszer választották az év holland futballtehetségének, 1993-ban és 1994-ben. Csapatával két ízben is bajnok lett Hollandiában (1994,1995), illetve 1995-ben Bajnokok Ligája győzelmet is ünnepelhetett. A döntőben az ellenfél a Milan volt. Seedorf 54 percet játszott, a győztes gólt Patrick Kluivert szerezte a 85. percben.

1 év olaszországi kitérő után (a Sampdoria csapatában 32 mérkőzésen 3 gólt rúgott) 1996-ban a Real Madrid igazolta le. Hamar beilleszkedett és alapemberévé vált a klubnak, első három madridi szezonja alatt szinte minden mérkőzésen pályára lépett, jelentős szerepet játszva a Los Blancos sikereiben. Első évében rögtön bajnok lett a királyi gárdával, a következő évben pedig a Bajnokok Ligáját is megnyerték (a döntőben a Juventust győzték le 1-0 arányban, a gólszerző Mijatovic volt).

A királyi gárdától négy szezon után távoznia kellett, miután vitába keveredett Lorenzo Sanz elnökkel, így 1999 decemberében Seedorf visszatért Olaszországba. Kb. 24 és fél millió Euróért az Inter csapata igazolta le. Az Inter játékosaként gyengébb szezonjai következtek, legnagyobb sikere egy Olasz Kupa döntő, ahol 2-1-re kaptak ki a Laziotól, az egyetlen milánói gólt Seedorf lőtte.2 sikertelen év után a városi rivális AC Milanhoz szerződött. Carlo Ancelotti csapatában ismét megtalálta a helyét, Gattusóval és Pirlóval remek hármast alkottak a középpályán, és a sikerek sem kerülték el.  Első évében megnyerte a Milan 26 év után újra az Olasz Kupát. Ebben a szezonban győzte le tizenegyesekkel a Juventust a Rossoneri, így Seedorf az első (és a mai napig egyetlen) olyan játékos, aki 3 különböző csapattal is elnyerte a legrangosabb klubtrófeát.  A Milan színeiben még kétszer játszott döntőt a Bajnokok Ligájában, mindkétszer a Liverpool ellen. 2005-ben egy emlékezetes találkozón maradtak alul a vörösek ellen, de két év múlva javítottak, így a Milan a hetedik, Seedorf pedig a negyedik Bajnokok Ligája serlegét gyűjtötte be. Utóbbi Bajnokok Ligája menetelés egyik legnagyobb hőse volt a holland játékos. Legemlékezetesebb pillanatai a negyeddöntőben a Bayern München ellen adott sarkazós gólpassza Inzaghinak, illetve az elődöntőben lőtt a gólja a Manchester Unitednek. AZ UEFA a szezon végén megszavazta a Bajnokok Ligája legjobb középpályásának.

Utolsó nagy sikere a Milan színeiben a Scudetto újbóli elhódítása volt 2011-ben, melynek 35 évesen is aktív részese volt, 4 góljával.

2012-ben egy emlékezetes meccsen búcsúzott el a Milantól. A Novara elleni 2-1-es győztes meccsen ő adta a győztes gólpasszt a szintén búcsúzó Pippo Inzaghinak. Az aktív játékkal ezután sem hagy fel, Brazíliában, a Botafogóban folytatja pályafutását.

Ő a Milan történelmének legtöbbször pályára lépett idegenlégiósa, 432 tétmeccsel. Ezzel egyben az örökranglista 8. helyezettje a klubban.

A holland válogatottban 18 évesen mutatkozott be Luxemburg ellen. Legnagyobb sikerét a válogatottal a 2004-es portugáliai Európa Bajnokságon érte el, ahol bronzérmet szereztek. 2008-ban mondta le a válogatottságot. Egy világbajnokságon (1998) és három Európa bajnokságon (1996, 2000, 2004) vett részt, 87 mérkőzésen 11 gólt szerzett.

Igaz, csak két évig élt Suriname-ban, fontos számára, hogy lehetőségeihez képest segítse szülőhazája fejlődését: épített egy stadiont, melyet róla neveztek el. Jelentős humanitárius tevékenységet is folytat: 2005-ben hozta létre a „Champions For Children Foundation” nonprofit szervezetet, melynek célja, hogy a sport révén javítsa a gyerekek életkörülményeit. 2009. június 5-én bejelentette csatlakozását a Nelson Mandela Alapítványhoz. Feladata társaival együtt biztosítani, hogy Mandela öröksége tovább éljen.

2009-ben 51 százalékos tulajdonjogot vásárolt az AC Monza futballklubban. Üzlettársai az Internazionale korábbi védője, Giuseppe Bergomi, és az üzletember Salvo Zangari.

Seedorf Racing néven szerepelt csapata a gyorsasági motoros világbajnokság 125 cc-s kategóriájában, 2003-2007 között. 2004-ben csatlakozott a korábbi csapattárs, Roberto Carlos is társtulajdonosként, nevük pedig Seedorf RC3-ra módosult. Legjobb eredményüket Héctor Barberá szerezte 2004-ben, amikor második helyen végzett az év végi összesítésben.

Sikerei a Milanban:

2 Bajnokok Ligája
2 bajnoki cím
2 UEFA Szuperkupa
1 Olasz Kupa
2 Olasz Szuperkupa
1 klubvilágbajnoki cím

Sikerei az Ajaxban

1 Bajnokok Ligája

2 bajnoki cím

1 Holland Kupa

2 Holland Szuperkupa

Sikerei a Real Madridban

1 Bajnokok Ligája
1 bajnoki cím
1 Spanyol Szuperkupa
1 klubvilágbajnoki cím

Egyéb sikerei

Év holland futballtehetsége Hollandiában (1994,1995)

FIFA 100

UEFA Bajnokok Ligája legjobb középpályása (2006-07)

FIFA Klubvilágbajnokság – ezüstlabda (2007)

UEFA Év Csapata (2002, 2007)

EB bronzérem (2004)