2022. szeptember 30., péntek

A világ 12. legértékesebb kerete a miénk

-

Lansky alábbi írása hozzászólás formájában érkezett egy cikkünkhöz. Miután tényekre támaszkodik, érvelése és stílusa kiváló, úgy gondoltuk, hogy külön is kiemeljük.

Jelenleg 230 millió eurót ér az AC Milan kerete, ez azt jelenti, hogy a keretértéket tekintve 11 klub előz meg bennünket. Mindez ugye azért érdekes, mert a Juventus kivételével egyik csapat sem a Serie A-ban szerepel, a Milan mégis a 15. helyen tanyázik. Íme a lista.

1) Barcelona (651 M)
2) Real Madrid (601 M)
3) Manchester City (498 M)
4) Manchester United (441 M)
5) Bayern München (416 M)
6) Chelsea (387 M)
7) PSG (308 M)
8) Juventus (307 M)
9) Arsenal (284 M)
10) Tottenham (254 M)
11) Liverpool (239 M)
12. AC MILAN (230 M)

Meglepőnek nem lehet nevezni az első 10 helyen lévő csapatokat. Azon túl, hogy igen értékes a keretük, érdemes megtekinteni, hogy a bajnokságukban miként szerepelnek. Saját bajnokságát vezeti a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Juventus. A Premier League-ben második helyen áll a MU, harmadikon a City, ötödiken a Tottenham. Az Arsenal csak a 9., de az ő céljuk csak a 3-4. helyek egyikének megszerzése lehet. A Real Madrid úgyis oda fog érni a második vagy az első helyre, így az ő jelenlegi ötödik helyük nem sokat jelent.

Két kakukktojás van, a Liverpool és a Milan. Tekintve azonban, hogy a Liverpoolénál öt angol csapat kerete is értékesebb, így az ő gyengélkedésük – szerintem – kevésbé feltűnő (persze ez nem magyarázza meg, mit keres a Liverpool előtt a Swansea vagy a WBA). Magyarán, a Milan azzal “büszkélkedhet”, hogy bár Európában – persze papíron – az övé a tizenkettedik legdrágább keret, ez egyelőre még ahhoz sem elegendő, hogy a dobogó közelébe kerüljön a saját bajnokságában.
Ha megnézzük a fenti keretértékeket, általában elmondhatjuk, hogy e csapatok teljesítménye arányban áll azzal, amennyit “érnek”. Egy kivétel van csak, ez pedig a Milan.

Olaszország második legdrágább keretéről beszélünk, és hiába van “csak” 80 millió eurónyi különbség a Juve és a mi keretünk összértéke között, jelenleg jobb nem összehasonlítani a két csapatot… Ráadásul – erről is írtam már korábban – nekünk nem is a Juventusszal kell(ene) hadakoznunk a scudettóért, hanem – reálisan – a dobogóra állni. Úgy gondoltam, ehhez 6-7-8 vereség is elegendő lesz. Hogy a Juve előrébb jár, abban nem kételkedtem. Hogy esetleg a Napoli-Lazio-Roma-Inter négyesből is lesznek csapatok, amelyek nyerhetnek ellenünk, szinte biztosra vettem, de bekalkuláltam néhány (1-2) meglepetést is. Ehhez képest egyszerűen tragédia, ami történik. Két hónapja tart a bajnokság, és verhetetlen ellenfelünk nem is volt. Ha egy Inter vagy egy Lazio elleni pontvesztést be is kalkuláltunk, még mindig marad 6 meccs, amelyen talán nem 7 pontot kellett volna gyűjtenünk.

Allegri kapcsán már írtam, hogy korábban megvédtem. Szerintem addig, amíg jönnek az eredmények, nincs ok arra, hogy egy edzőt el akarjunk küldeni. Allegrinek szerencséje volt, hogy voltak olyan játékosai két évig, akik zseniális focisták voltak. Jöttek az eredmények is. Allegri nem annyira irányította a csapatot, inkább menedzselte, megteremtette (vagy próbálta megteremteni) azokat a feltételeket, hogy a rendszere működni tudjon. Ez Olaszországban – dacára a tavalyi második helynek – működött is. Allegri olyan volt, mint egy középszerű QB, akinek egyetlen feladata, hogy vigyázzon a labdára, futtassa az órát, ne csináljon hülyeségeket. A gond akkor következett be, amikor nyáron fordult a kocka. Én még akkor is úgy gondoltam, hogy Allegri egy jó edző. Bár messze nem tartottam olyan képességűnek, mint néhány elődjét a Milannál, de arra gondoltam, hogy ha fel tudta mérni a szerepkörét, és képes volt menedzselni a csapatot, megteremteni azokat a feltételeket, hogy – legalábbis Olaszországban – szinte mindig tudjon egy 70-80 százalékot nyújtani a csapat, ami az esetek többségében elegendő a pontszerzéshez, akkor elég jó edző ahhoz is, hogy kitalálja, mit csináljon egy sztárok nélküli Milannal. Nos, a felkészülés és az idény eddigi része (összesen három és fél hónapja) alatt nem tudta kitalálni, mit tegyen.

Bár az idény elején többen írták, hogy “az EL-helyek egyike sem lesz meg”, “a középmezőnyben fogunk végezni”; “a kiesés ellen fogunk harcolni” stb., nem hiszem, hogy 100 százalékig komolyan gondolták.

Nem tudom, hogy a Milannal kapcsolatban mellélőttem-e már ennyire. Dobogóra vártam a csapatot, ha jól rémlik, második helyre, a BL-ben pedig a csoportgyőzelem után már arra gondoltam, akár egy könnyebb csoportmásodikon átjutva megint meglenne a negyeddöntő.
Ha most kezdődne az idény, most is tartanám, hogy ez a keret egy dobogós helyezésre jó lenne. Csalódtam Allegriben, mert jóval többet néztem ki belőle. Voltak ugyan dolgai, amelyekből következtetni lehetett volna arra, hogy mennyire jó edző, de azt kell mondanom, hogy sokkal jobban bíztam benne, mint kellett volna. Lehet, hogy tévedek, és jobb edző, mint amit most mutat, és egyszerűen csak a Milannal nem tud mit kezdeni, de most azt látom, hogy ez a feladat meghaladta a képességeit.

Hogy Rijkaard mennyire lenne jó megoldás? Egy legenda, ezt tudjuk. Eredményei is vannak. Tekintélye lenne. Hogy mennyire tudná motiválni a játékosokat, nem tudom. Úgy gondolom, ennek a csapatnak most nem egy nagyon jó edző kellene elsősorban, hanem egy új edző. Hasonló a helyzet, mint Mourinho és Avram Grant, netán Benitez és Leonardo esetében. A portugált és az izraelit össze sem lehet hasonlítani zsenialitásban, és Benitezt is sokkal képzettebbnek tartom, mint Leonardót. Mégis, egy leszállóágban lévő Chelsea-t, illetve Intert tudtak jó irányba kormányozni, pedig a kereten nem változtattak jelentősen. Egyszerűen elfáradt a kapcsolat, és váltani kellett (persze tudom, hogy Mou gyakorlatilag lemondott, míg Benitezt kivágták). Allegri és mondjuk Rijkaard esetében sem az a lényeg, hogy a holland jobb edző-e, mint Massimo. Szerintem nem. Egyszerűen más. A játékosok pedig most másra vágynak. Ráadásul azzal sem tudják doppingolni magukat, hogy “de legalább az eredmények jönnek”. Hatalmas szakadékot érzek a csapat és Allegri között. Ahogyan azt látom, hogy vannak gárdák, amelyeknél az edző és a csapat együtt lélegzik, úgy nálunk mintha két különálló organizmusról beszélnénk.

Lehet a mostani helyzetünkön siránkozni, de lassan a bajnokságnak abba a szakaszába érünk, amikor már dönteni kell, hogy mit akarunk kezdeni idén, illetve jövőre. Most pár héten belül akár másfél évet is veszíthetünk. Mert ha most töketlenkedünk, és a “majd csak lesz valahogy” elvén gondolkodunk, akkor ez az idény is tönkremegy, ráadásul jövőre nem lesz nemzetközi porond sem. Ez pedig tíz-, de lehet, hogy százmilliókkal is visszavetheti a klubot értékét tekintve.

Az edzőkérdésről… Ha választhatnék, nem Rijkaard érkezne. De inkább ő, mint hogy maradjon egy olyan edző, aki szemmel láthatólag képtelen motiválni a csapatot, képtelen nyerni a csapattal, képtelen kivezetni a csapatot a kátyúból. Most egy jó válságmenedzser kellene. És nem biztos, hogy a legjobb edzőkből lesznek a legjobb válságmenedzserek… Ha hosszabb távú terveink vannak, akkor Guardiola kell a kispadra. Ha nyáron akarunk “új életet kezdeni”, akkor viszont jó lehet Rijkaard is (nem hiszem, hogy Frankban gondolkodnánk 2013/14-ben is). Az az egy biztos, hogy ez így nem mehet tovább.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

23 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Így vagyok én is, és szerintem sokan is, hasonlóan az átigazolási idény kezdetén és végén. Az elején repkedtek a jó nevek, a végén meg már annak is örültünk ha jött valaki. Allegrinek köszönjük meg a semmit, amit a csapatért tett és váltsunk…akárkire, már mindegy az is..csak ne ő. A keret nem lenne ennyire “szar”, amint amit a helyezések mutatnak. Akadnak jó játékosok: Boateng-Montolivo-Pato-Sharaawy-De Jong (a formáról most nem beszélnék). Ezzel a kerettel sokkal előrébb kellene lennünk a tabellán. Lehetnek itt mentális bajok, hogy Ibra és Silva helyére kellene lépni, de ezt senki nem vállalja fel. A játékkal is alapvetően ez a baj. Gyakorlatilag kifutnak a zöld fűre és lesz ami lesz, még görcsösnek se nevezném a játékot, mert abban legalább van akarás. Itt az se. Változtatni kell minél hamarabb.

 2. Nagyon jó kis cikk,nem akarom hosszabban kifejteni a véleményem Allegriről.Valóban amíg voltak kulcsjátékosai,akik ki tudták húzni a bajból,addig nem jöttek ki a hiányosságai.Sajnos most már tényleg láthatjuk,hogy ő egy jó edző,de nem egy TOP-csapat élére való.Kiválóan tudja felkészíteni a középcsapatokat,és ennek estünk mi is áldozatául,hogy ami az ő fejében él,nem nekünk való.
  Ha Rijkaard jön,Guardiola biztosan nem.Nem fog Rijkaard egy tavaszra vagy csak 1évre aláírni hozzánk.

 3. Arra nagyon kiváncsi lennék ha a PSG nem fektetett volna a csapatába egy nyár alatt egy laza 100 milliót, vajon hol állnának….
  Az hogy mi jelenleg a 12.helyen portyázunk, ez teljesen átmeneti dolog, mert az Antonini, Mesbah duó rövidesen elkezd szárnyalni, és piaci értékük egyszerűen felbecsülhetetlen lesz 🙂

 4. Gratula Lansky!
  Ez egy nagyon jó írás!Bent van minden aminek lenni kell!Én pont ugyanigy gondolom a dolgokat,azzal a kis külömbséggel,hogy még te bizalmat adtál Allegrinek,addig én tudtam,hogy belőle soha nem lessz nagy edző.Ő egy középszerű tréner aki tud dolgokat,de ez a MILÁN!Ide kevés ez a tudás!A scudettót is azért nyertük meg vele,mert az Inter leszálló ágban volt a Juve meg csak kereste magát!Persze nekünk akkor még minőségi csapatunk volt tele rutinos játékosokkal.
  Nem is tudom mit látnak ebben a fazonba a vezetőség!Lehet hogy nekeik is menni kéne?
  A keretre vissza térve is jó az írás!Szégyen hogy ilyen játékos állománnyal itt tartunk!
  Szerintem a fejekben kéne rendet tenni,és egy kis motiváció és szépen lassan megindulnánk felfelé,(persze NEM Allegrivel)
  Én Guardiolának örülnék a legjobban.Ő egy igazi VEZÉR EGYÉNISÉG!Látni hogy van valami az agyában!Ahogy ő áll a kispadál és irányitsa,biztatja a többieket az kevés edző tudja.És persze a váratlan húzásai amire nem számit a ellenfél.
  Addig is jöhetne a holland akit ugyanugy tisztelem!
  Szóval edző váltás kell barátaim és megindul az a szekér kifelé a sz…ból!

 5. Gratulálok Lansky-nak,az írása túlnyomó többségével egyetértek!!
  Talán annyi észrevételem lenne,hogy papíron lehet,h a 12. legjobb keretünk van a világon, de véleményem szerint a védelmünk katasztrófális és nincs egy igazi vezéregyéniség sem a csapatban.(Amilyen pl. Ibra volt.)
  Az hogy a keret minősége még sincs összhangban a csapat jelenlegi formájával és bajnoki ill. BL-találkozókon nyújtott teljesítményével,igenis felveti az edzőkérdést.
  Én sem szidtam soha Allegri-t,de be kell látni nagy igazság,hogy valaminek történnie kell,ha edzőváltás segít a jelenlegi krízisen,akkor történjen meg!!
  Ehhez kapcsolódik,h a vezetőség és a tulajdonos is fejéhez kaphatna mielőtt végleg összeomlik a klub és elveszíti minden “vonzerejét”…
  Sajnos nagyon úgy tűnik,h a tendencia folytatódik és minden olyan játékost pénzzé tesznek,aki még piacképes.Ez a folyamat pedig ahhoz vezethet,hogy senki sem fog a Milan-hoz igazolni,aki valódi erősítést jelentene.Új tulajdonost és egy karizmatikus új edzőt a Milan-ba!!!

  FORZA MILAN!!!

  • Egyetértek, lényeges, hogy nincs védelmünk és igazi vezéregyéniségünk, valamint még néhány gondolat:
   1. A játékosok összértékéből Pato-t és Didac Vila-t szerintem nyugodtan levonhatjuk, mivel alig állnak rendelkezésre. -33.5m
   2. Nocerino és Abate összesen majdnem 30m-t ér, ez azért nagyban köszönhető a nyári eb-nek is, nem érzem reálisnak.
   3. Robinho is inkább a csak a neve miatt ér 18,5m-t, ráadásul mostanra már ő is egyre többet sérült.
   Ezt a néhány játékost reálisan számolva is kiváncsi lennék, hogy hányadikak vagyunk.
   (A számokat a transfermarkt.de oldalról szedtem.)
   4. A mostani Milan-t látva egyre inkább kiütközik, hogy Kaka óta nincs egy igazi támadóközéppályásunk, szervezőnk. Nem véletlen, hogy ilyen reménytelen a támadójáték. Lehet, hogy Allegri kapott néhány igazolást – bár nem azokat akiket szeretett volna -, és találhatna ki megfelelőbb taktikát, de ezt a vezetőségnek már évekkel ezelőtt orvosolni kellett volna. Lehet jó taktikát kitalálni de kreatív támadójátékos(ok) nélkül nem várhatunk gólokat, szép játékot.

 6. Csak az faj, hogy sokan sok mindent megjosoltak (amit a hulye is latott), hogy elobb-utobb vissza fognak utni a dolgok de a nagy okosok megis megcsinaltak. Aztan persze megmagyarazzak a hulyeseget is. Inkabb az egesz csapatot tonkre teszik mintsem beismernek a hibajukat. Hogy mindez egy tudatos csapatepites jol kitalalt resze lenne? Hat nem hiszem.

  • Jó kis írás, de én (a műved első felét tekintve) nem állnék be a bólogatók közé! Szép és hasznos tudomány a matematika, de Te is tudod nagyon jól, hogy ez futball!

   Szerintem butaság lenne pusztán a keret értéke alapján levonni messze menő következtetéseket, amikor agyon sztárolt fiatalok tehetségekért 35-40 milliókért, egy igazi klasszis Ibraahimovic pedig 20 millióért vált klubot, egy két éve elvétve pályára lépő, semmit sem mutató Patot 23-24 millióra taksálnak, de jelenleg nála még egy pályán feltornyozott 5 millió €-s pénzkupac is hasznosabb lehet, Abate 14 millióra van értékelve, de az 5 évvel fiatalabb De Sciglio, aki kb. ugyanazt a szintet hozza, csak tud beadni is, ő pedig 1,8, azaz nyolcad annyit ér… Csalóka!

   Sajnos a klubunk valós értéke (szerintem) kevesebb, mint a fentebb említett 230 millió. Sajnos! Az sem elhanyagolható tény, hogy amikor egy játékos a noname ligából egy neves csapathoz kerül, akkor akarva-akaratlanul is felmegy az ára. Erre nálunk a legjobb példa Traoré. 1,3 millió volt a piaci értéke, de miután leigazoltuk máris 3 millióra emelkedett! Tavaly Mesbah értéke is megugrott januárban, de mára visszaesett 1 millióra. Nocerino 7,5 milliót ért mielőtt megvettük, futott egy nagyon jó szezont és 13,5 re felkúszott a mutató, de azóta egy nagy nulla a teljesítménye. Bojan csak azért ér 13-at, mert Barcelona nevelés, Pazziniről meg inkább ne is beszéljünk…
   Ezzel egyrészt azt akartam érzékeltetni, hogy az átigazolás egy nagy csapatba az esetek túlnyomó többségében a játékos értékének növekedését jelenti. Azonban a szar teljesítmény ezt rend szerint vissza is veti. Most még papíron jól mutat a 230 millió, de majd megnézhetjük pár hónap múlva vagy szezon végén a számokat.

   Előre leszögezem, hogy nem Allegri védelme a célom, mert sosem volt a kedvenc!
   Sajnos nagyon sokan leegyszerűsítik fekete-fehérre a problémát és ráfogják Allegrire, pedig a dolog sokkal bonyolultabb és összetettebb (legalább is szerintem)! Te is említetted, hogy az edzőnek volt 3,5 hónapja, hogy összegyúrja a csapatot. 3,5 hónap úgy, hogy elment a csapattól Van Bommel, Seedorf, Aquilani, Maxi Lopez, Gattuso, Nesta, Silva, Ibahimovic majd augusztusban Cassano, hogy csak a fontosabb, meghatározó játékosokat említsem. Ez a névsor még a két tehetséges szélső védőnkkel is (Antonini, Abate) ütősen hangzik. A helyükre pedig július végén érkezett Traoré, Montolivo, Constant, Acerbi, majd augusztus utolsó hetében Pazzini, Bojan, De Jong, Niang.
   Sajnos a szarrágásnak (vezetőség) köszönhetően nem tartottuk meg Aquilanit, Maxi Lopezt (ők ketten bőven elfértek volna, főleg annak tudatában, hogy az ászaink eladása után nem lettek pótolva, vagy csak létszámban), nem voltunk hajlandóak hosszabbítani Nestával, Seedorffal, pedig ezek a játékosok most igen hiányoznak. Így utólag persze könnyű okosnak lenni…
   Nesta, Silva, Van Bommel elengedése után Allegri tudta nagyon jól (legalább is gondolom), hogy szopni fog a csapat és nem véletlenül hallhattuk tőle egész nyáron, hogy olyan kp.-sra van szüksége, aki a védelem előtt tud játszani/szűrni, hiszen tisztában volt vele, hogy Silva nélkül a védelem halott lesz, hiába érkezik Acerbi. Az átigazolásokra a pénzt sem az edző adja, tehát kuss van és majd kap valamit, amit a vezetőség jónak lát. Belső védőket meg kapott 2-t, egy olcsót, aki nagy kérdőjel volt, meg egyet kölcsön, aki valamikor játszott a Serie A-ban, majd kiesett a Villlareallal az első osztályból. Így azért nem egyszerű felkészíteni a csapatot, ráadásul még a sérülések sem kerülték el a játékosokat nyáron.

   A távozó játékosok egy része érthető, hiszen öregek voltak és sokkal többet, néhány kivétellel, már nem tudtak volna hozzátenni. Sajnos a probléma egyik legfőbb oka az, hogy a csapatrészek vezérei távoztak. Silva a védelemből, azóta fejetlenség van és átjáróház! Ibra a támadósorból, azóta alig vagy egyáltalán nem tudunk gólt lőni, ráadásul vele a kreativitás is kihalt a támadásokból és az ő elvesztése nem csak az általa egy szezonban szerzett 35 gól és 15 gólpassz veszett el, hanem azok a gólok, amiket Boateng, Nocerino neki köszönhetett, hogy három védőt magára húzva a többiek helyzetbe tudtak kerülni. A kp.-ről távozott van Bommel és See papa, azaz mondhatni a két vezér. Bommel nagyon jól lekövette és rombolta a támadásokat, See papa pedig hiába volt szörnyen lassú, még így is képes volt meccseket eldönteni. Az az érdekes, hogy a három csapatrész közül a kp.-n vehető észre a legkisebb visszaesés, hiszen a De Jong, Montolivo páros meccsről meccsre jobban teljesít, de a támadások szervezése még mindig nagy gondot jelent és véleményem szerint itt van a legnagyobb probléma!

   jelenleg két és fél kreatív játékos van a keretben, Montolivo, Robinho a fél pedig El Shaarawy, aki le lett korlátozva a csatár feladatok elvégzésére, ezért ő a fél. Ráadásul Robinho egy jó ideje sérült, tehát marad Montolivo. Allegri kitalálhat egy jó taktikát, kreatív támadásépítést, jó felállásokat, de egy valamit nem tud. Nem tud beállni meccsközben és oda tenni a lasztit a másik játékos lábár, nem tudja kiugratni a játékosokat. Hiába mondja el mit kell csinálni, ha a csapat nem képes azt megvalósítani. Értesd ezt úgy, hogy (mivel Robika sérült) Montolivo az egyetlen kreatív játékos a pályán, nála a labda, körbe veszik ketten, még ha ki is hozza a letámadók szorításából két dolgot tehet: 1. fölíveli, de nincs kinek(Pazzinit hagyjuk), esetleg megpróbálja kiugratni Fáraót, amire láttunk is egy-két példát, vagy esetleg az EB Balotelli németek elleni gólja előtti passz. 2. lepasszolja a labdát valakinek a kp.-n, vagy hátrafelé. Ha hátrafelé megy a passz, akkor az azt jelenti, hogy nyomás alatt van a védelem és egy vaktában felívelés lesz a vége, legtöbb esetben labdavesztéssel. Ha egy kp.-s társ kapja, pl: Boateng, akkor ész nélkül lő, ha De Jong, akkor ő egyszerűen egy alibi passzal elintézi. Ha Emanuelson kapja, akkor ő vagy megindul, egy ember mellett elviszi, majd elveszíti. Sajnos Montolivo nem tudja egy másik kreatív játékoshoz továbbítani a labdát. Régen volt egy Pirlo, aki adhatta a lasztit Seedorfnak, aki lecumiztatott 2-3 játékost, majd gólpasszt adott vagy 30-ról beverte, vagy esetleg Kakának adta. Pirlo adhatta Kakának is, aki vagy megindult vele és gólt lőtt vagy gólpasszt adott mondjuk Shevchenkonak, aki szintén nem volt buta a futballhoz. Régen a 4 kp.-sból 3 kreatív, technikás játékos volt és egy romboló Gattuso személyében. Persze, hogy volt foci, lőttük a gólokat, szépen játszottunk, jöttek az eredmények.

   Tehát még egyszer! Allegri mindenre fel tudja készíteni a csapatot, csak a váratlan helyzetekre, pillanatokra nem, amiken csak a játékos a pályán tud változtatni, lereagálni, meghúzni a váratlan cselt, passzt, hogy megoldja azt, amit az edző a padról ordibálva nem tud. Hiába látja ő, ha a játékos nem képes megoldani a felmerült problémát és nem tud helyesen és elég gyorsan dönteni.

   Véleményem szerint ez a legnagyobb problémánk, hogy évek óta nincs egy igazi kreatív, irányítani képes támadó kp.-s, tetőzve azzal, hogy most megszabadultunk a vezérektől és a kreatív, technikás játékosoktól.

   Egy hülye példával le is vezetem, hogy mit veszítettünk az elmúlt két évben:

   Vegyük a Barcelonát és a Milant. Vajon milyen eredményt érne el a Barcelona, ha elveszítené Xavit (Pirlo) tavaly, majd idén nyáron Messit (Ibra), Puyolt (Nesta), Piquét (Silva), Busquetst (Van Bommel), David Villát (Cassano) ( a többi távozónkra nem találtam megfelelő alteregót 😀 ) és nem nyúlhatnának egy olyan komoly ifi kerethez, mint ami van, ráadásul közel sem a csapat színvonalának megfelelő képességű játékosokkal lennének pótolva?! Igaz maradt volna még így is rengeteg fantasztikus játékosuk, de biztos vagyok benne, hogy nagyon megérezné a csapat a hiányukat. Ezt a példát nem kell szó szerint venni, mielőtt még nekem állnátok. A lényeget gondolom mindenki meg fogja érteni!

   A motiváció!

   Szerintem a jelenlegi fiatal és gyenge képességű keretnek elég motiváció kellene hogy legyen az, hogy a Milan mezért húzhatja magára, de még az idősebbeknek is. Egy Inter elleni derbi előtt meg komolyan gondoljátok, hogy az edző dolga lenne plusz motivációt adni, amikor egy derbinél motiválóbb dolog egy Milan játékos számára valószínűleg nem is létezhet!

   Allegri!

   Sokatok azt mondta régebben és még most is, hogy Allegrit a vezetőség irányítja és olyan edző kellene, aki az asztalra csap és nem enged az elveiből. Mi van, ha a vezetőség kényszeríti, hogy ezt meg azt játszassa ilyen meg olyan formációban. Láttunk már arra példát, hogy Berlusconi beleszól ebbe-abba, kit hol kell és milyen rendszerben játszatni… Ha így lenne, akkor az edző helyében csupán dacból is azt csinálnám, amit a vezetőség mond, egy “nesztek basszameg, ezt akartátok” gondolattal a fejében. Lehet, hogy Galliani és Berlusconi ezért nem akar megválni tőle! Ki tudja?!

   Részemről egyelőre ennyi!

   Lansky! Azzal viszont egyet értek, hogy kit látnál szívesen a kispadon, mint új edző.

   • Ebben sok az igazság ráadásul tudni kell, hogy amikor egy játékos átigazol (tökmindegy, hogy honnan hova) emelkedik az ára vagy csökkenés helyett marad. Egyszóval egy átigazolás növeli a játékos értékét éppen azért, mert ez azt jelenti, hogy jó játékos, mert kell másoknak. Sajnos sokszor emiatt egy nem valami jó játékost “dobálnak” ide-oda, mert mindenhol szerencsét próbál és emiatt nő a nemlétező értéke. 🙁
    Természetesen amit leírtál az is hozzájárul az esethez és én teljesen egyetértek veled csak hiányosnak találtam ebben a tekintetben.
    Egyébként én nagyon meglepődtem, hogy ezek a játékosok összességben ilyen jó helyet foglalnak el a ranglistán.

 7. A nagy csalódást jelentő transzfer után, hogy Ibra-Silva-Cassano elmentek, még mindig azt mondtam hogy meg lehet a dobogó. Idáig mindig azt mondtam hogy maradjon Allegri. Ha pl a Manchester United-et nézzük, ott is voltak hullámvölgyek és már hány éve Sir Alex Ferguson az edző?!
  De most már azt mondom kell egy új szemlélet,új taktika. Gyengébbek vagyunk mint a tavalyi keret, de ebből a keretből sokkal többet ki lehet hozni. Még mindig maradtak zseniális játékosaink.

 8. Ez a “generációváltás” túl drasztikus volt. Időben előbb kellett volna elkezdeni. Plusz Ibra, Silva és Cassano eladása csak olaj volt a tűzre. Van Bommel távozása és Muntari sérülése szintén. Minőségi pótlás alig volt, talán kivétel de Jong és Montolivo. A védelem csapnivaló. Nesta még mindig jobban játszana, mint Bonera, de talán Yepesnél is. Nincs vezéregyéniség, nincs irányító, nincs aki összefogná a csapatot. Allegrinek ez így nagy falat. Nem tudom, ki lenne képes ilyen helyzetben eredményeket elérni.

 9. Alapvetően a cikk eleje szinte tökéletes! A csapat teljesítményének – már ha lehet annak nevezni – megítélése nagyon stílusos és szóról szóra igaz.
  Valóban nagyon sokat gyengült a keret, de lássuk be, a Serie A sem az, ami mondjuk 10 éve volt. A mostani cserepadunkkal is nemzetközi kupaszereplésért kellene küzdeni.

  És akkor térjünk rá “mesterünkre”. Milyen edző? Senki nem tudja… csak látszólag az a feladata, mint egy normális edzőnek. Sajnos Berlu nem a régi. Nem csak most sikerült először elítélni, de a “féltett kincsével” már nem csak mint tulaj és elnök szeret foglalkozni, hanem meggyőződésem, hogy ő állítja össze a csapatot. Legalábbis megmondja kiknek kell tuti játszani és kiknek nem feltétlenül. Ezt nem sokan viselnék el – ezért van még mindig itt Allegri, semmi másért.
  Most a bírósági ítélettel remélhetőleg ez változni fog, és ha valóban így van, akkor egyből edzőváltás is lesz. Ez világos, mint a nap.

  Az a durva, hogy egy fél szezon alatt is nagyjából fel lehet jönni a középmezőnyből, de valaminek történnie kell valóban.

 10. És ha megnézzük a másik 11 csapat keretét, akkor azt látjuk, hogy egyikben sem történtek olyan mértékű és drámai változások, mint a Milanéban. Keret értéke (papíron), játékosok tudása (ugyancsak papíron) ide, vagy oda, nem azt mondom, hogy reális a helyezésünk, de törvényszerű volt egy ilyen szezonkezdet. Allegri olyan szempontból tapasztaltan, hogy olyan keretet még nem kellett menedzselnie (ahogy Lansky nagyon helyesen írja), amelyiknek ennyire kihúzták a méregfogát. Volt egy elképzelése eddig, azt gondolta, hogy az ezzel a kerettel is működni fog. Tévedett, belátta, ezt láthattuk az elmúlt két meccsen. Most gyakorlatilag bechmarkingol (bocsánat a kifejezésért), megpróbálja alkalmazni a más olasz csapatoknál bevált 3-5-2-es, 5-3-2-es szisztémát. 4-5 meccsen belül kiderül, hogy mire megyünk vele.

  • Nem fogsz ki rajtam! 🙂

   1. Sao Paulo – 111 M euro
   2. Santos – 81 M euro
   3. Internacional – 58 M euro
   4. Fluminense – 44 M euro
   5. Corinthians – 42 M euro
   6. Flamengo – 34 M euro
   7. Cruzeiro – 34 M euro
   8. Palmeiras – 34 M euro
   9. Vasco – 30 M euro
   10. Gremio – 28 M euro
   11. Botafogo – 27 M euro

   Bár nem kérted, még itt van néhány argentin élcsapat értéke.
   1. River Plate (ARG – 31,3 M euro)
   2. Boca Juniors (ARG – 30,5 M euro)
   5. Independiente (ARG – 23 M euro)
   7. Vélez Sarsfield (ARG – 22,7 M euro)

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS