2022. szeptember 30., péntek

Berlusconit négy év börtönre ítélték

-

Négy év börtönbüntetésre ítélték Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt, a Milan tulajdonosát adócsalásért.

A prostituált-botrányai miatt is bíróság elé állított miniszterelnököt adócsalás miatt ítélték el Olaszországban. A börtönbüntetés mellett három év közügyektől való eltitlást is kapott.

A Corriere de la Sera szerint a hat évig tartó perben ez az elsőfokú ítélet. Berlusconi mellett az amerikai Frank Agrama producert három évre ítélték, a Mediaset, Berlusconi kereskedelmi tévétársaságának elnökét, Fedele Confalonierit felmentették. A cégre még 10 millió eurós büntetést is kiszabtak. A Reuters szerint a hír hatására a Mediaset részvényei elkezdtek esni.

Ez a per az első, amelyben elmarasztaló ítélet született. A többi perben vagy fölmentették Berlusconit a vád alól, vagy pedig a bíróság – elévülésre hivatkozva – beszüntette az eljárást.

Berlusconi egyébként hivatalosan tegnap jelentette be az aktív politikából való távozását az Il Giornale napilapban megjelent közleményében.  “Az Itália iránti szeretetből őrültségeket és bölcs dolgokat is el lehet követni. Tizennyolc évvel ezelőtt őrületből léptem színre, ami nem volt bölcsesség nélküli, most ugyanezért inkább eggyel hátrébb lépek” – ezekkel a szavakkal jelentette be Silvio Berlusconi, hogy 1994 óta először nem ő lesz pártja miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, hogy átadja a helyét a fiatalabbaknak. Arrivederci – írta  búcsúzásként Berlusconinak az Il Giornale, a család birtokolta napilap. Az újság főszerkesztőjének cikke szerint azért nem szabad isten áldjont mondani Silviónak, mivel “nála sose lehet tudni, hátha még visszatér”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

33 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

  • Így igaz, ez volt az ún. Cirielli-féle törvény. De nem az összes, csak bizonyos bűncselekmények esetében írt elő mentességet. Egyébként a 70 éves határt azért találták ki, mert Berlusconi egyik ügyvédje, Previti 70 éves volt, és éppen eljárás folyt ellene…

  • Sikkasztott.A fizetésképtelenség nem bűncselekmény ellenben az adócsalás.
   Vélhetően fellebbezni fog és a büntetését enyhíteni fognak a korára való tekintettel is.De szerintem a Milant már nem fogja tudni tovább vezetni mivel a közügyektől eltiltják ez szinte biztos.Szerintem a klubot az első komolyabb kérőnek el fogják adni.
   De benne van a pakliban h azzal az esetleges új tulajjal nem járunk éppen a legjobban.
   lásd:Pool vagy Róma

   A közügyektől eltiltott
   a) nem vehet részt népképviseleti szerv tagjainak választásában, népszavazásban és népi kezdeményezésben,
   b) nem lehet hivatalos személy,
   c) nem működhet népképviseleti szerv testületében (bizottságában),
   d) nem viselhet tisztséget társadalmi szervezetben, köztestületben, közalapítványban,
   e) nem érhet el katonai rendfokozatot,
   f) nem kaphat belföldi kitüntetést és külföldi kitüntetés elfogadására engedélyt.
   (3) A közügyektől eltiltott az ítélet jogerőre emelkedésével elveszti
   a) mindazon tagságát, állását, tisztségét vagy megbízatását, amelynek elnyerését az (1) bekezdés kizárja,
   b) katonai rendfokozatát, továbbá belföldi kitüntetését és azt a jogát, hogy külföldi kitüntetést viselhessen.

   Ez nálunk van nem hinném h az olasz törvény olyan sok pontban eltérne.

   • Kedves Palop!

    Nem tudom az AC Milan mint jogi személy milyen formában működik, de hogy nem társadalmi szervezet, köztestület vagy közalapítvány, az egészen biztos.

    Ha jól fordítom az olasz btk erre vonatkozó rendelkezéseit, akkor a közügyektől eltiltott elveszti aktív és passzív választójogát; elveszti a közügyek gyakorlásának jogát; nem láthat el közfeladatot (?); nem lehet gondnok, ill. gyám; tudományos fokozatait; valamint nem tüntethetik ki.

    Valószínűleg teljesen nem pontos a fordításom, de ez MAGÁNCÉGEK vezetésére nem terjed ki.

    Mindenesetre bízzunk benne, hogy eladja a klubot.

 1. ebből két dolog lehet, egy jó és egy rossz: nem kell leülni, ha fizet, és itt jönne az, hogy eladja a Milant ami jelen helyzetbe nekünk csak jó lesz vagy a rosszabbik, Berlu papa annyira ragaszkodik a Milanhoz (mivel ez egy család) hogy nem adja el, viszont kiárusítja a játékosokat, és a Primavera játékosai lesznek a felnőtt keretbe és a akkor már a nem a scudettóért játszunk, hanem a SeriA-ba való bejutásért, jobb esetbe

 2. Tudja esetleg valaki, hogy hány ügye van még Berlunak? Csak hogy tudjam mire számítsak. Mondjuk még másik 8 dolog miatt 10-20 milliókat, plusz kap még pár évet bónuszként… el is áshatjuk magunkat.
  Ha nem jön Ferrero (v vki más) nem csak a téli átigazolást felejthetjük el, de akár a serie a-t, ne adj Isten a klubot is.

 3. És ezek után védje valaki ezt az embert! Alvilág alja! Győzike 2!! Nem gond, legalább hátha bevonulásáig eladja a klubbot, a kaptárba meg 4 év alatt számolgathatja Ibraért meg Silváért kapott pénzt. Adócsalás? És védtétek sokan! Megérdemelted BERLU! Isten nem ver bottal. Így bebizonyosodott, hogy ezért nem költöttél az utóbbi időbe a csapatra.

 4. Leírnám, hogy nagyjából miről is van szó.

  Berlusconi egyik cége, a Mediaset, egy kereskedelmi tévétársaság. Amikor az amerikai filmek tömegével kezdtek megjelenni Olaszországban (az 1970-es évek végétől), ez szinte kivétel nélkül Berlusconi cégén/cégein keresztül történt. Ehhez persze meg kellett szerezni a filmek vetítési jogát. Az amerikai filmek sugárzási-vetítési jogai különböző offshore cégeken keresztül jutottak el a Mediasethez, volt azonban egy bökkenő. Nem az eredeti árak jelentek meg a mérlegekben, hanem egyre magasabbra “felturbózott” árak. A felturbózott és az eredeti árak közötti különbözetből pedig egy “alapot” hoztak létre, amely mintegy 280 millió €-ra rúgott. Ez a pénz tehát az, amely nem jelent meg a mérlegekben, kimutatásokban, és amely után természetesen nem is adóztak… Ezzel valósult meg a mérleghamisítás és az adócsalás.
  Bár Berlusconi próbálta magát kihúzni az ügyből, nem jött össze. 2008-ban egy olyan törvényt fogadtak el, mely szerint a legfőbb olasz közjogi méltóságok – Berlusconi ekkor miniszterelnök volt – ellen esetleg folyamatban lévő büntetőeljárásokat fel kell függeszteni. Ezt a törvényt az alkotmánybíróság megsemmisítette. 5 évvel korábban (2003) a törvényjavaslat (melyet el is fogadtak) egyenesen úgy szólt, hogy az 5 legfőbb közjogi méltóság (köztük a miniszterelnök) ellen nem indítható büntetőper hivatali ideje alatt, ráadásul az ellenük esetleg már megindult eljárásokat is meg kellett szüntetni (azaz nem csak felfüggeszteni)! Ezt is megsemmisítette annak idején az AB.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS