2022. október 07., péntek

Két és fél “milanos ezüst” az olimpián

-

Ezüstérmet szerzett a londoni olimpiai játékokon a Milan két brazil játékosa, Gábriel és Pato, miután meglepetésre a mexikói válogatott szerezte meg az aranyérmet a férfi labdarúgótornán (1-2). A brazil válogatott csapatkapitánya az a Thiago Silva volt, aki bár a torna előtt távozott a Milantól, de azóta más klubcsapatban nem lépett pályára. A brazilok tehát továbbra is várhatnak az első olimpiai aranyukra, Mexikó pedig története során először jutott a fináléba, és mindjárt meg is nyerte azt.

A döntőben Gabriel és Thiago Silva végig a pályán volt, Pato csereként állt be, nagyjából 20 percet kapott a fináléban.

Mexikó a 18. nemzet férfilabdarúgásban, amelyik aranyat nyer az olimpián, és a 32., amelyik érmet szerez – a 31. éremszerző Dél-Korea volt.

A londoni labdarúgótorna gólkirálya a Milannal többször is tárgyaló, brazil Leandro Damiao lett 6 találattal a szenegáli Moussa Konaté (5) és a fináléban duplázó mexikói Oribe Peralta (4) előtt.

A mérkőzés után Thiago Silva nyilatkozott. A brazil csapatkapitány elmondta, hogy a torna végeztével Párizsba indul, hogy csatlakozzon új csapatához, a PSG-hez. Az olimpiai ezüstérmes focista a nyilatkozatában azt mondta, hogy számára megtiszteltetés volt viselni a Milan mezét. “Sok szerencsét kívánok volt csapatomnak, játékostársaimnak. Tudják, hogy Franciaországban én leszek a legnagyobb szurkolója a Milannak… “


EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

27 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Neymar nekem egyaltalan nem tetszett! szerintem Olaszban nem sokra vinne , Oscar szintem nem alakitott nagyott. Ami viszont tetszett,az Damiao, nah aki eddig sokalta a penzt ra az most lathatta. nagyon jo, eros , gyors, technikas es olimpiai golkiraly! Lehet hogy nam adunk erte 25 milliot, de azt nem azert mert nem er annyit, hanem mert nincs!
  Forza Milan!

  Jah, Hulk meg nagyon elferne nalunk!!

 2. Én sosem szerettem Hulkot, de nem igazán értem azokat akit őt szidják. Láttam 2 meccset az elsőt és az utolsót (k.va Olimpián sosem tudtam ki mikor játszik, nah meg dolgozni is kell). De első Hulk készítette elő szinte az összes gólt. A döntőben pedig az egyetlen veszélyes Brazil volt. Voltveszélyes lövése, majd gólja aztán egy gólpassz, amit nem is értem hova fejelt Oscar.
  Ettől függetlenül Hulk nekem továbbra sem szimpatikus, méghozzá a testfelépítése miatt. Szerintem 1 hosszabb sérülés és vége a pályafutásának.
  Damiao ígéretes tehetség ebben a csapatban, de a többi inkább túlsztárolt játékoska…

 3. A brazilok a korábbi meccseiket a tehetségükkel, az ösztönösségükkel, nem pedig a taktikai érettségükkel nyerték az olimpián. Az ellenfeleik is éretlenek voltak taktikailag, ez a mexikói csapat viszont több meccsen láthatta, hogy mit kell csinálni a brazilok ellen. Menezes hatalmas hibát követett el azzal, hogy igazi vezér nélküli csapatot állított ki az olimpiára. Thiago Silva nem viselkedett “kapitányosan”. A középpályán iszonyatosan hiányzott a rutin, miközben előjöttek a szokásos brazil hülyeségek, fegyelmezetlenségek (sarkazás a saját térfélen és a többi). A mexikóiak tökéletesen csinálták a dolgukat. Külön-külön a felét sem tudják technikailag annak, amit a brazilok, de hogy 99%-ban meg tudják valósítani, amit az edző megkövetel tőlük, az biztos. A brazilok tehetségesek, de ezen az olimpián – és főleg a tegnapi meccsen – jött ki az, hogy a brazil bajnokságban mennyire másodlagos a taktikai felkészítés. Utoljára 10 éve sikerült egy olyan brazil csapatot összerakni, amely látványosan és taktikusan is tudott játszani. Azóta annak ellenére nem tudtak igazán jó eredményeket elérni (világversenyeken – kivéve a Copát), hogy a játékosok zöme európai csapatokban szerepel (vagyis, ahol a taktikai felkészítés is komolyabb). 2006-ban az volt a jelszó, hogy “a sok sztár majd úgyis kitalál valamit”, gyakorlatilag a meglepetésre építették a játékukat. Ha pedig mindig a meglepetésre számít az ellenfél, akkor az előbb vagy utóbb már nem is lesz meglepetés… (Láttuk, mire mentek például Zidane-ék ellen.)
  2010-ben Dunga átesett a ló másik oldalára. Abból a csapatból pont az hiányzott, ami 2006-ban túltengett a selecaoban: a váratlan.
  2014-re persze nem lehet jósolni, de mintha Menezes most újra elsősorban a látványra, nem pedig a taktikai fegyelmezettségre akarná helyezni a hangsúlyt. Azt még talán el lehetne fogadni, hogy egy Brazíliában játszó tini elszórakozik egy-egy szituációt. De nem csak erről van szó… Thiago Silva meg sem közelítette azt a szintet, amit a Milanban, a Mourinho alatt kupálódott Marcelo a saját térfelén állt neki cselezgetni, a SAF által okított Rafaelről már nem is beszélve… Egy olimpiából nem feltétlenül kellene következtetni a 2 év múlva esedékes vb-re, de a brazilokkal kivételt tehetünk: az olimpián látott játékosok igen jelentős része a vb-keretbe is be fog kerülni. És amennyiben Oscar, Lucas, Ganso, Damiao, Neymar és a többi kiscsillag nem tanul némi “elméleti futballt” Európában, akkor ez a brazil csapat le fog szerepelni a hazai vb-n. Ha Brazíliát kellene osztályozni az olimpián, akkor a látványra 10-ből 8-ast vagy 9-est kapnának, de a taktikai részre legfeljebb 5-ös vagy 6-os értékelést.
  Az mindenesetre nem lehet túl szívderítő Brazíliának, hogy a született zsenialitásukkal semmire sem mentek a különben középszerű mexikóiak ellen. Márpedig a közép-amerikaiak lefocizták – igaz, “csak” taktikailag – a brazilokat. A brazilok olyanok voltak, mint az egyébként jeles tanuló, aki nem készül fel egy dolgozatra, és emiatt egyest kap. A mexikóiak pedig fordítva: a közepes tanuló keményebben készült a “dolgozatra”, és egy remek eredményt ért el.
  Hogy Menezest ki fogják rúgni, afelől semmi kétségem. És nem azért, mert rossz embereket válogatott be, hanem a koncepciója miatt. És nem játszhat va banque-ot Brazília 2 évvel a hazai vb előtt. Nekik azt meg KELL nyerniük. Rengeteg a tehetségük, de vb-t szinte csak tehetséggel utoljára talán az 1970-es – éppen brazil – válogatott nyert meg.
  Ha tehát Brazília világbajnok akar lenni két év múlva, akkor 90%-ban azokra építi a csapatát (keretét), akik 2014-ben elmondhatják magukról, hogy legalább 1-2 éve Európában fociznak, és magukra szedtek némi “elméleti futballt”. Enélkül nem fog menni.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS