2023-05-13 Spezia-M...
 

2023-05-13 Spezia-Milan

Oldal 3 / 4
 
hodyzoli
(@hodyzoli)

@gumicsiga Az a baj hogy leírod szépen hosszan hogy milyen játékosok kellenek a Serie A-ba, gyakorlatilag ezzel azt is leírod hogy mennyire nem alkalmasak szerinted a most igazolt játékosok, utána meg leírod hogy Maldini-ék nélkül sehol nem lenne a csapat. De ha azt mondod hogy egyértelmű hogy CDK, Origi stb. nem való a Serie A-ba, akkor azért valahol mégis az Ő hibájuk is hogy ennyire erőltették/erőltetik őket, nem? Teljesen egyértelmű hogy az előző nyárig nagyon szépen építkeztek (Maignan, Kalulu, Tomori, Theo, Bennacer és még lehetne sorolni a fű (és ár) alatt megszerzett játékosokat), de attól még be lehet ismerni hogy ezt az egy évet "benézték". Ez semmit nem von le az érdemeikből.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 11:37
Anselmo
(@anselmo)

@hodyzoli igen, pontosan, ezt az évet nagyon csúnyán benézték, és a klub hatalmas árat fog fizetni ezért. A kis hibák mindig benne vannak és bocsánatosak, de ekkora mellényúlások után eddig mindenkinek mennie kellett az amerikai érában. Leonardo sem úszta meg, hogy a Piatek/Paqueta ügy után felelősségre ne vonják, és előtte Mirabelliék egynyári ámokfutása is vaskos következményekkel járt - személy szerint rájuk és a klubra nézve is. 

Azt gondolom, hogy az általad is említett első eresztések (Theo, Bennacer, Leao, Maignan, stb) leigazolását még egy gondos tervezés és előkészítés előzte meg. Az utóbbiak viszont abszolút a fércmunka tipikus esetei, előkészítetlenül és mélyebb elemzések nélkül lettek végrehajtva. Hogy mást ne mondjak, Origi esetében tudva lévő volt, hogy állandó fizikális problémái vannak, ezért sem kellett a Liverpoolnak már. De Ketelaere leigazolása előtt a magyar sajtóban is megjelent, hogy a srác az utcára is fél lemenni egyedül és össze-vissza szorong, mégis idehozták egy vagyonért. Vranckx a Wolfsburgba sem fért be, Dest szóra sem érdemes, Adli a kiesett Bordeauxnál sem volt fix kezdő, Pobega pedig csak az UEFA homegrown rule miatt kellett kb. Ezek egyike sem volt átgondolt és bölcs döntés, ahogyan Devis Vasquez téli leigazolását sem érti senki, de egyel korábbról a Messias, Lazetic, Ballo-Touré, Bakayoko felé eresztés is teljesen érthetetlen dolog volt. 

Valami újabban nem működik megfelelően a kiválasztási folyamatok terén, és ebből most komoly gondok lesznek.

A hozzászólás módosítva: 12 hónap telt el , Anselmo
VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 12:41
Lansky
(@lansky)

A tavalyi scudettót nem úgy értékelte a klub, ahogyan azt kellett volna, és nem úgy, ahogyan azt a vezetőség kommunikálta. A józanabb szurkolók az örömködés mellett rávilágítottak arra, hogy milyen összetevői voltak a bajnoki címnek. Mert az nem egy abszolút, csak a Milanon múlt, inkább egy relatív, "ellenfelektől függő" SZERENCSÉS, DE MEGÉRDEMELT siker volt. A szerencsés és a megérdemelt kifejezéseket sokan mintha egymást kizáró fogalmaknak tekintenék, pedig ez tévedés. Tavaly a Milan élni tudott a lehetőségeivel, nyomás alatt is jól teljesített, de a riválisok is betliztek. A Milannak ki kellett használnia az adódó lehetőséget, és ki is használta. Élhetett volna ezzel a Lazio, a Roma, az Inter, a Juve, de nem élt. A scudettót egy reálisan gondolkodó vezetőségnek úgy kellett volna értékelnie, hogy a véletlent, a szerencsét kizárja, és csak azt nézi, hogy önerőből mire lett volna képes a csapat. És ez nem sikerült, vagy eleve rossz volt a megközelítés... (Ez olyan, mintha a Juve esetleges pontlevonása miatt most is bejutnánk a BL-be, majd döngetnénk a mellünket, hogy milyen jók vagyunk…)

Az egyik problémát abban is látom, hogy - ellentétben a Berlusconi-érával - nincs meg az összhang a tulajdonos, Cardinale és az igazgatók között. Különböző érdekek ütköznek, és Maldiniék képtelenek megértetni a felsőbb vezetőkkel, hogy mi kellene a sikerhez, a stabilitáshoz. Minden területen történtek hibák, edzői és igazgatói szinten is, de minden terület tud mutogatni a másikra, hogy ezért vagy azért tartunk itt. Eleve problémás egy amerikai-európai kapcsolat, és nem lehet az Amerikában alkalmazott "önműködő" mechanizmusokat egy az egyben átültetni az európai rendszerekbe. Ha valaki megvesz egy NBA- vagy egy NFL-csapatot, azt iszonyatosan nehéz "elrontani". Minden évben haszon van, éveken keresztül lehet bénázni, hülyeségeket csinálni, idióta draftokat összerakni, nevetségesebbnél nevetségesebb szerződéseket kötni, mert a liga megvédi a hülyéket is, sőt, segíti őket. Azzal, hogy a New England Patriots dominálta a 2000-es évek elejét, illetve a 2010-es évek második felét, semmiféle olyan anyagi előnyhöz nem jutott, amire a teljesítménye alapján rászolgált volna. És azzal, hogy jó pár csapat nevetséges eredményeket ért el, anyagilag egyáltalán nem járt rosszul. Ez az, amihez az amerikaiak hozzászoktak, az önműködés. Ez pedig az európai sportokban nincs meg. Folyamatosan teljesíteni kell, be kell jutni valahová, tovább kell jutni, nincsenek állandó résztvevőket felvonultató ligák. Nincs olyan, hogy vegetálunk 1-2 évig, és majd visszatérünk, mert ezzel egy klub százmilliókat bukhat, és egy láncreakciót indíthat el: szponzorokat, játékosokat, edzőket, szurkolókat kell megtartani. Európában a teljesítmény, az eredmény adja a pénzeket (meg a sejkek), az USA-ban, a rendszer generálja a bevételeket. Az NFL összevethető az UEFA-val, de csak annyiban, hogy az UEFA és az NFL is mindenképpen nyer. Mindkét szereplőnek lényegében tök mindegy, ki nyer, ki jut tovább, mert bevétel lesz. Az NFL-klubok is szeretnének nyerni, de egy Jerry Jones nem dől a kardjába, mert a Dallas Cowboys 30 éve nem nyert Super Bowlt. Képzeljük el, hogy ez működhetne-e Európában pl. egy Florentino Perezzel, mi lenne, ha bajnoki ezüstöket meg BL-negyeddöntőket halmozna a Real Madrid... Szóval igen nehéz egy amerikainak megmagyarázni, hogy itt bizony folyamatosan teljesíteni, invesztálni kell, ez egy ilyen verseny. 10 milliós BL-bevétel egyetlen meccsen. De ha nincs BL, akkor nincs ez a 10 millió... Azt mintha értenék, hogy mit jelent a BL, de az ellenfelek erejét, eltökéltségét nem érzékelik. Pedig nem kell hozzá sok ész, hogy lássák, mindenki oda akar bejutni, és hogy ezt nem lehet úgy tekinteni egy bajnok Milan esetében sem, hogy akkor jövőre lazán, minimális invesztálással is meglesz a legjobb négy.

Úgy gondolom, a tavalyi év után tehát kissé arrogáns lett a Milan. Nem lett nagyképű vagy öntelt, ezt nem gondolnám. De mindenképpen olyan képességeket, tulajdonságokat, tudást, kiforrottságot stb. tulajdonított magának, amivel nem rendelkezett, nem rendelkezik. Naiv volt? Ezt meg nem hinném. Valahol a kettő között van az igazság, mert a klubok egymást is figyelik, nem kizárólag saját magukat. Látniuk kellett, ekkora tapasztalatuk már van, hogy mihez mi és mennyi kell. Látniuk kellett, hogy ha valahol, akkor az európai klubfutballban soha nem lehet megelégedni azzal, ami van. És a scudetto, illetve a minimalista nyári mercato inkább azt mutatta, hogy ok nélkül bíztak abban, hogy ez is elég lesz. CDK leigazolása jó húzásnak tűnt, de a hiányosságok zöme megmaradt. Moncada kapcsán úgy tűnik, általános megelégedettség tapasztalható, ugyanakkor a felfedezettjei közül kérdés, miért nem tud beépíteni senkit Pioli. Rossz a játékos vagy Pioli képtelen integrálni a játékost? Valami nem oké ezzel.

Én úgy gondolom, mindenkinek megállapítható a felelőssége a kialakult helyzetért. CDK kapcsán másról sem volt szó, mint a türelemről, hogy időt kell neki adni. Nos, ez az, ami nincs. Annak idején Kaká kapcsán nem volt sürgős őt beépíteni, mert volt mellette egy Ruí Costa. Akkor a Milan önerőből BL-be tudott jutni. Most a kassza nagy része ráment egy tehetségesnek tűnő srácra, aki jelen állás szerint a Milan mercatotörténetének top5 legrosszabb transzfere. Egy olyan valaki, aki esetében az életkorából, előéletéből (egy középszerű belga bajnokságban szerepelt) is inkább arra lehetett következtetni, hogy nem nyújt azonnali megoldást a támadó középpályás posztra (én persze reménykedtem, hogy de, főleg az első meccse után). A többi problémát pedig a szőnyeg alá söpörte a vezetőség. Hogy mely posztokon kellett volna erősítés, tudjuk. Ha tudták (tudták???) Maldiniék, hogy mennyi van erősítésre, forszírozzák CDK-t? Ha tudták, nem biztos, hogy felelősségteljes dolog volt.

A nyári erősítéseket tekintve úgy volt vele a Milan, hogy a 4 meglesz, ha a címvédés nem is. Úgy, hogy közben minden rivális próbált erősíteni, mindenki javulni akart. Mi alább adtuk az igényeinket. Mint egy meccsen, amikor nem nyerni, hanem úgy megy ki egy csapat, hogy “csak ne kapjunk ki”…

Az erősítéseket megnézve… Honnan, mely csapatoktól, milyen előélettel érkeztek az érintettek? Szinte mindegyikre azt lehetett írni, hogy fiatal meg tehetséges, esetleg több poszton is tud játszani. Ezek a játékosok a jelen Milanja számára nem jelentettek erősítést, mert ez a fogalom azt jelenti, hogy az illető képes arra, hogy azonnal javítson a fennálló helyzeten. Adli, Vranckx, Thiaw, Origi, CDK… Aki korábban az volt, az Maignan. Még a jelenlegi keret legjobbjának, Leaónak vagy Theónak is kellett több mint egy év, hogy erősítést jelentsen. Mindezek alapján a Milan ezt afféle pihenő szezonnak tekinthette, “elég lesz ez is” alapon… Mint fentebb írtam, ezt nem lehet büntetlenül csinálni.

A Juventus kizárása megmentheti a Milant, így kaphat még egy esélyt de ez sovány vigasz. A scudetto egy önigazolás kellett volna hogy legyen a vezetőség számára, hogy azok, akik irányítják a Milant, bár nem tévedhetetlenek, de értenek ahhoz, amit csinálnak. A bajnoki címhez mindenki hozzátett: Maldiniék, Pioli, a játékosok. De nem hiszem, hogy közülük mindenki úgy állt a következő szezonhoz, hogy ez bizony felelősséggel is jár. A kesergés, hogy mindenki a bajnokot akarja megverni, ezért kettőzött erővel küzd ellene, az ment. A sérülések, a többes terhelés, a világbajnokság mind-mind olyan tényező volt, ami mindenkit érintett, de egyik sem érhette váratlanul a Milant. Mégis így tűnt.

Vezetőségi (anyagi jellegű) problémák is voltak (a téli mercato komédiája, amikor állítólag Maldiniék félreértelmezték Cardinale szavait, és úgy gondolták, hogy az 50 millió csak 2022 nyarára vonatkozik, míg Gerry mindkét mercatóra értette az 50-et, olyan szintű amatörizmusra vall, ami szinte hihetetlen), szakmaiak is (a CDK-transzfer egyelőre egy olyan súlyos hiba, ami alapján a vezetőséggel egyetértve nem biztos, hogy még egyszer egy hatalmas összeget mernék adni Maldiniék kezébe, hogy egy "majd beválik" igazolást összehozzanak), hogy Pioli munkásságáról nem is beszélve.

A játékosok vagy az edzői teljesítmény elemzése akár nyer, akár veszít a csapat, előjön. Az edzői szakma már csak olyan, hogy őt veszik elő, ha gyenge és nem nyer a csapat, és nem biztos, hogy őt dicsőítik, ha trófea kerül a vitrinbe.

Talán egy újabb írásban lehetne elemezni a csapat és az edző teljesítményét; én úgy gondolom, mindkét "fél" vastagon benne van az idei botrányos teljesítményben. Ami nem is biztos, hogy a helyezésben mutatkozott meg, hanem az elképzelés nélküli, egysíkú játékban. Amikor hónapokkal ezelőtt leírtam, hogy meglátásom szerint semmit sem fejlődött a csapat az előző idényhez képest, és akkor valaki jött azzal, hogy "de távozott Kessie". Igen, de ezt vélhetően Pioli tudta meg elsőként. Volt egy nyara arra, hogy kitalálja, hogyan tudná stabilabbá tenni a Milant, ha már egy ilyen játékosa kiesett. Nemcsak a nyár nem volt elég erre, de tkp. az egész szezon sem. A botrányos eredmények után, amikor már a szakadék szélén volt a csapat, jött a rendkívül látványos(nak tűnő) játékrendszerváltás, ami azonban nem társult stílusbeli váltással. Eltűntek alapvető dolgok a csapat játékából, és ami érdekes, hogy néhány meccsen ezek mégis előkerültek, de amolyan üdítő kivételként. Jött is ilyenkor általában az eredmény. A keret forgatása elmaradt, ami előidézett egy olyan helyzetet, hogy amikor a "B csapat" lépett pályára, akkor azzal csak a saját dolgunkat nehezítettük meg. Tud-e pihenni az az alapember, aki 15. meccsen pihen, de a 16. meccsen kettőzött erővel kell hajtania, mert a 15. meccsen a B csapat pontokat veszített, így a 16. mérkőzésen egyértelmű győzelmi kényszer van (holott jó lett volna akár az X is)? Voltak, akik leírták, hogy egyszer az a baj, hogy Pioli nem rotál, utána meg, ha kicseréli a csapatot, az sem tetszik. Nos, aki nem látja be, hogy miért nem jó egyik sem, az hülye, és kész. Ugyanezt tudom írni azokra, akik a BL-álmokkal kapcsolatban olyanokat írtak, hogy "de eljutottunk végre a méltó helyünkre, és meg kell próbálni a BL-t, így jogos volt a pihentetés". Az ilyenekkel nem nagyon tudok mit kezdeni. A gond az, hogy Pioli hasonlóan gondolkodott, ami rengeteg pont elvesztésébe került. Hogy mennyire nem tudott a csapat mit kezdeni a betömörülő csapatok ellen, az már nem is meglepő. Vajon erre sem számított Pioli? Hogy a bajnok ellen esetleg 10 emberrel fognak időnként védekezni a csapatok? Ez meglepte? Az szomorú. A játékosok beépítése tkp. értékelhetetlen. Próbálkozások voltak, de teljesen rendszertelenek. Thiaw-ról teljesen véletlenül derült ki, hogy egészen ügyes, És hát voltak játékosok, akik esetében a minimum, hogy nem ügyetlenebbek, mint mások, mégsem kapnak lehetőséget. Hangsúlyoznám, hogy most már 5 cserelehetőség van. Ha az lenne, mint pár éve, amikor még csak háromszor lehetett változtatni, Pioli keretforgatási, illetve játékosbeépítési szisztémáját akkor is elégtelennek értékelném. Így viszont, hogy minden meccsen lehetőség van a kezdő csapat felének lecserélésére, egy vicc. Írom ezt úgy, hogy tudom, Theo Hernandez helyett FBT nem alternatíva, Leao helyén Rebic szintúgy. Ugyanakkor eltelt az idény úgy, hogy azok az új játékosok, akik sorsáról dönteni kellene, alig kaptak lehetőséget, így tehát fogalmunk sincs, mi alapján fogják azt mondani például Adlira vagy Gabbiára, hogy miért menjen vagy miért maradjon. Az egyetlen kivétel CDK, akiből igazság szerint annak, amennyit láttam játszani, a fele is sok lett volna.

A játékosok felelőssége sem kerülhető meg természetesen, de ilyenkor megint vissza lehetne kanyarodni az edzőhöz, hogy az előző szezonban mégis miért tudtak focizni a játékosok, most meg egy csomóan miért nem... Persze nem edzői hiba, hogy Tonali 30-ból 2 szögletet tud normálisan kivitelezni; hogy a szabadrúgásaink ellen nemhogy sorfal nem kellene, sokszor kapus sem; hogy a játékosok zömének passzkészsége sajnos elképesztő képzetlenségről tanúskodik (ahhoz, hogy az európai elit közelébe érjünk, legalább 85%-os passzpontosság kellene, mi ettől 5%-ra vagyunk; és még egy adalék: a rövid passzaink tekintetében csak az utolsó 5 csapatot előzzük meg a Serie A-ban); a szögletek kivédekezése sem erősségünk; pontrúgásokból sem vagyunk veszélyesek; a helyzetkihasználás meg teljesen rapszodikus.

Úgy gondolom, ebben a csapatban a leírtak ellenére több van. Nem scudetto matéria ez a Milan, de a top 4 egyértelműen benne van. Ezt ügyes igazolásokkal, megfelelő edzői munkával fel lehetne tornászni úgy, hogy a Milan ne azért legyen bajnokesélyes, mert az előző idényben megnyerte a scudettót, hanem hogy "alapból" az legyen. Az erőnléti problémák kiküszöbölhetőek lennének a keret megfelelő forgatásával, esetleg játékrendszerek váltogatásával, de adott esetben azzal is, ha bizonyos meccseken nem kellene végig darálni, hanem az eredmény állása következtében csak figyelni, húzni az időt. Adott esetben ugyanis két 4-0-s mérkőzésen sem biztos, hogy elfárad egy játékos annyira, mint egy olyan félidőben, amely során hátrányból kell(ene) fordítania a csapatnak.

Hogy milyen játékosok kellenének, az egyértelmű. Két olyan csatár, aki mögött Giroud harmadik számú lehetőség. Hogy Ibrahimovictól el kell köszönni, az nem kérdés, bár olvastam valakitől, hogy még egy évre meg kellene tartani. No comment. Ha Leao marad, akkor a széljáték is marad, így viszont a jobb oldalra is kell egy - mondjuk ki, klasszis - jobbszélső, akinek megvan a sebessége, tud cselezni, és nem borul fel, mint Brahim Diaz, ha rálehel a védő. Elvileg védekező középpályásból megvagyunk, de úgy gondolom oda is kellene egy minőségi játékos, ugyanis a modern futball követelményének Krunic és Tonali sem nagyon felel meg, ami az előrejátékot illeti. Krunic lelkes, sokat fut, ütközik, szerel, tehát ami a gattusói erényeket illeti, rendben van, de támadásban kb. annyit tesz hozzá, amennyit Rino. Tonaliban látok e téren valamiféle fejlődési lehetőséget, de tartok attól, hogy megreked a fejlődésben, és lesz belőle egy Montolivo 2. Tonalinak passzkészségben mindenképpen javulnia kell, mert a 75% egyenesen botrány, még akkor is, ha ez főleg a hosszabb passzai gyengesége (alig 50%) miatt van. Ezzel azt éri el, hogy azt a labdamennyiséget, amit megszerez, a rossz passzaival lényegében semmissé teszi.

Előrelépési lehetőség rengeteg van. Fizikálisabbnak kell lenni, ez az Inter ellen látható volt. Az, hogy szinte kizárólag kontrákra épít a csapat, és rendezetlen védelemmel szemben képes bármire - néhány kivételtől eltekintve -, nem lehet érv. Minden komolyabb célokat maga elé tűző csapat szembesül ezzel a problémával, meg is küzdenek ezzel, de ez van. A pozíciós játék terén tehát rengeteg hiányosság van. Nincsenek befutások, a védőink vagy a középpályásaink sokszor láthatóan nem mernek megcsinálni egy keresztpasszt, inkább plusz egy húzással váltanak oldalt, ami máris helyzeti előnyt teremt az ellenfélnek, nem keressük (vagy találjuk meg) az üres területet, ha megtaláljuk, nem kapcsol a játékos, hogy oda kellene befutnia, sokszor nincsenek meg az automatizmusok. Ezek olyan hiányosságok, amiket egy BL-be igyekvő csapatnak tudnia kell.

A játékosok terén tehát kellene néhány valódi, azonnali erősítés. Ami az edzőt illeti... Úgy gondolom, a leírtak alapján nem lehet megtartani Piolit. Nézetem szerint nem elsősorban azért, hanem annak ellenére sikerült ebben az idényben például a BL-elődöntő, mert ő volt az edző. Mint írtam, nem láttam a csapaton, hogy fejlődött volna. A fontossági sorrend tekintetében pedig amikor a bajnoki hajrában a B csapattal állt ki a Cremonese ellen, megbocsáthatatlan. Nem azért, mert gálaelőadás lett volna az alapcsapattal, hanem azért, mert az alapján a Milan BL-helyzetét, esélyeit teljesen irreálisan mérte fel, nem fogta fel, hogy ebben a helyzetben nem lehet kockáztatni, hanem a biztosra kell menni. Kockáztasson egy sokszoros bajnok (Manchester City), hogy legfeljebb elbukja a bajnokságot, de simán ott lesz a BL-ben. Vagy a Real Madrid, amely már elbukta a bajnokságot, de simán ott lesz a BL-ben, vagy az csapat, amely már biztosan bajnok. De ne a Milan, amely a realitást tekintve gyengébb, mint akármelyik finalista, de a bajnokságból még kvalifikálhatja magát a BL-be. Úgy gondolom, olyan alapon, hogy "úgysem jönne jobb", nem lehet megtartani valakit. Nem hiszem, hogy egy olyan edzőt, aki tavaly nyert életében először valamit, ne lehetne pótolni. Itt azért nem egy Arrigo Sacchiról beszélünk...

Elvileg van hátra három forduló, 9 pontot lehet szerezni, meglehet a legjobb négy, de az a produkció, amit a Milan idén művelt a Serie A-ban, nem volt méltó a klubhoz. Teljesen egyértelmű, hogy innentől már csak a csoda menthet meg bennünket, illetve az, ha a Juventust elmeszelik. Ettől még úgy gondolom, meg kell lépni azokat, amiket már egy éve kellett volna - játékosok tekintetében. Piolitól pedig - akár lesz BL, akár nem - el kellene köszönni.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 18:11
Gagacs and bubu971 reacted
Anselmo
(@anselmo)

@lansky nem sok minden van, ami megfogalmazódott bennem az utóbbi hónapokban, és nem írtad le most. Odatenném, mint egy esszét a csapat helyzetéről Maldiniék elé, és kérjük érte a tanácsadói díjat...

Közben a FB oldalunkon még olyanok mennek, hogy "Semmi gond, jön egy 3/3, + megcsapjuk az Intert és irány Istambul! FORZA MILÁN per sempre!!!!". Meg olyanok, hogy "Ibra rendet rak a fejekben, és csont nélkül meglesz ez, ne temessétek a csapatot!! Zlatan te vagy a király, mutasd meg, hogy mi vagyunk a Milan, forzaaa!!!!". 

Imádom. Hogy is mondjam... azért is szeretek idejárni, mert ehhez képest ez egy intellektuális paradicsom, ahol csupa értelmes arc van, és az ember nem érzi azt, hogy mindjárt ő belőle lesz Michael Douglas az Összeomlásból...

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 20:38
bubu971 reacted
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 

A baj az, hogy a romák tettek egy szivességet. Ha netán a juvet tényleg lemeszelik akkor meglehet a bl, ahogy a MESTER is megfogalmazta fentebb, és jön majd a "melldöngetés".

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 20:42
Anselmo
(@anselmo)

@gagacs arra mérget lehet venni. De szerintem ehhez még az sem kell majd. Tovább megyek, a mindenkori vezetőség további 3 évig abból akar majd megélni (Piolival az élen, ha itt marad), hogy bejutottunk 16 év után a BL-elődöntőbe, így a fejlődés és a projekt megkérdőjelezhetetlen. Szóval ha nem meszelik el a Juvét, akkor majd erre fognak hivatkozni. Meg arra, hogy bár csak az Arnautovic és Strefezza jönnek majd a nyáron, de a könyvek és az gazdasági helyzet kiváló. Az új stadion pedig 2029-től mindent megváltoztat majd. Csak azt nem nézik majd hülyének, aki láthatatlan. Vagyis Cardinalét. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 20:51
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo 🤣 🤣 🤣

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 20:55
ACM_GRA
(@acm_gra)

Még egy gondolatot ide biggyesztenék a csupa csupa jó gondolat mellett, amit itt a többi “kolléga” megosztott. 🙂

Tény, hogy ez egy balul sikerült szezon, nem vitás. Még akkor is, ha elmeszelik a Juventust. Viszont ami ezt az egész szezont megmenthette volna, (legalább is nálam) az a Bajnokok Ligája döntő. Hosszú idő után nagy meglepetésre (a keret erősségét tekintve) eljutottunk a BL legjobb 4 csapata köze, ahol nem a City vagy a Bayern volt az ellenfél, hanem csupán az Inter, azaz a városi rivális. (nem lenézve őket!) Kell ennél nagyobb esély a fináléba jutásért 20 év után?! Tudtuk, hogy nehéz lesz (bár tényleg van még egy visszavágó) de az már kevésbé volt benne, hogy ennyire sima lesz majd az Inter továbbjutása. A jelek alapján erre lehet következtetni, hogy valószínűleg kedden is nagy gondban leszünk. Számomra ez óriási csalódás. Tényleg nem vártam csodát, sem BL-döntőt, de azt reálisnak tartottam, hogy ez a Milan van annyira szervezett és intelligens hogy mindvégig esélye legyen a továbbjutásra. A 2004-es görög válogatott remek példaként szolgálhatott volna, hogy nem kellenek feltétlenül extra klasszisok, meg labdazsonglőrök ha az adott csapatnál inkább a szervezettség, szív, taktika dominál, semmint a magas szintű technikai tudás. Taktika egyáltalán volt az első meccsen? Nem vagyok benne biztos. Az elején ráadásul egy U19-es csapat benyomását keltettük, nem pedig egy vérprofi brigád benyomását. A szervezettséget sem éreztem, annak ellenére hogy tényleg akadt pár lehetőségünk. (ezt sem lehet elvenni a srácoktól, voltak helyzetek) Nekem az volt végig az érzésem az odavágón, mintha elfelejtettük, hogy 2023-at írunk és nem mondjuk 2005-öt. Túlságosan is “nagycsapatként” viselkedtünk, ahelyett hogy alkalmazkodtunk volna az ellenfél taktikájához, stb. Nem azt mondom, hogy nem küzdöttünk vagy tettünk meg mindent a győzelem érdekében, hanem hogy az elvárt szintnél jóval gyengébben teljesítettünk. Eddig védtem Piolit (továbbra is azt mondom, hogy csak akkor távozzon ha jön helyette egy tényleg jobb edző, máskülönben cseberből vederbe kerülünk) de most már belátom, hogy ő egy rendkívül közepes tréner. Egy ilyen kiélezett párharc során, ahol az Internek lényegében csupán a kispadja erősebb (sztem az A csapat egál, pláne Leoval) nem szabadott volna megtörténnie annak, hogy így átgázolnak rajtunk. Nem úgy vertek le, hogy rúgtunk 5 kapufát és találtak 2 mákos gólt, hanem úgy, hogy rúghattak volna reálisan 3-4-et is. Ha innen továbbjutunk, megeszem a kalapom, de ettől azt hiszem egy cseppet sem kell tartanom.

Összeségében csalódás ez a szezon (részsikerek ide vagy oda) és nálam tényleg csak akkor kerülne talán minden megbocsátásra, ha mi mennének Isztambulba, nem pedig az Inter. (nyilvánvalóan az említett problémák egy BL-döntő esetén is fennállnának ugyanúgy változásokra lenne szükség, stb)

A Serie A-s blama is fáj de az még inkább, hogy kb 10% esélyünk van az Inter ellen továbbjutni. (annak tudatában nagyon fájó, hogy mindent a BL-re tettünk fel.)

Végszóként: Nem az a baj, hogy kiesünk, hanem az, ahogy kiesünk! 

A hozzászólás módosítva: 12 hónap telt el , ACM_GRA
VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.14. 22:17
bubu971 reacted
Anselmo
(@anselmo)

@acm_gra Tulajdonképpen én is csak annyit vártam el az elődöntővel kapcsolatban, hogy az utolsó pillanatig lehessen miért izgulni és legyen nyitott a dolog (persze azt nem bántam volna, ha lelépjük az Intert, és ey 4-0-s vezetésnél nem lett volna miért izgulni :D). És valószínűleg még ezt sem sikerült megugrania a csapatnak - hozzátéve, hogy ha találunk egy gólt valahogy az első félidőben, és a védelmünk nem a 6-8 éves korosztály ifjúsági csapatait idézi majd - akkor talán lecsoroghat majd úgy a 90+ perc holnap este, hogy látszólag akár még lehet is valami... de annyira padlón van ez a csapat, az Inter meg annyira a fellegekben, hogy ez legfeljebb csak sót dörzsölne a sebeinkbe. 

Valóban, AHOGYAN kiesni készülünk most, az nem elfogadható. A bajnokságban is annyi remény maradt, hogy Maldiniék remegő kézzel a Gazzetta hasábjait kell olvassák minden reggel, hogyan alakul a Juventus ügye, és hogy egy csökkentett, "csak" 9 pontos levonás nekünk egyáltalán elég lesz-e, mert most 8 ponttal van előttünk a Juve. Tiszta szánalom. És eközben a BL-visszavágó kapcsán is Milan történetének legnagyobb csodája kellene - pedig elvileg tényleg arra tettünk fel mindent. 

Pioli és a csapat viszonya viszont elfáradt. És itt most nem (csak) azért kell edzőt cserélni, mert idejön Guardiola vagy Nagelsmann helyette, hanem mert időnként kell a változás. Ancelotti sem azért ment el 8 év után, mert volt nála jobb opció, csak mindkét fél érezte, hogy ebben már nincs több, meg kell újulni egymás nélkül. Én most ugyanezt érzem. Pioli megtette, amit tudott, amit a középszerű képességei engedtek, de a csapatnak új szemlélet, új impulzus és új attitűd kell, ha nem akar menten visszafejlődni a giampaolói szintre. Ez tőlem lehet Italiano, De Zerbi vagy Thiago Motta is, én nem bánom, csak valamerre el kell mozdulni már innen, mert ez az út a szakadékba vezet. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 09:13
Berka_
(@berka_)

@acm_gra És ha megvan a BL döntő, jövőre meg marad az EL, az miért jó? 

Az Inter elleni odavágóval csak annyi a probléma, hogy a Napoli ellen mindkét meccset ugyanígy kezdtünk, szóval nem egy véletlen eset volt. Ott szerencsénk volt, mert nem kaptunk gólt, most nem, mert az Inter vágott 2-t. De ez megtörténhetett volna egy körrel korábban is nem a csapaton, és nem Pioli zseniális taktikáján múlt, hogy nem így lett.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 10:47
gumicsiga
(@gumicsiga)

@hodyzoli Igen, hibáztak Maldiniék, CDK-val nagyot, Adlival és Vracxx-al is, összesen 42-45M€-t költöttünk el a padra úgy, hogy a keretből hiányzik legalább ugyanennyi. Amellett, hogy mennyit bukunk játékosokon, nehéz lenne összeszámolni, hogy mennyit nyertünk rajtuk.

Szerintem óriási teljesítmény, hogy ennyi pénzből összeraktak egy bajnok csapatot, ilyen büdzsével a Roma, Atalanta szinten kéne lennünk.

Szarul hangzik, de egy Atalanta is kétszer annyi pénzt költött idén játékosokra, mint mi... Nyilván utólag ennyi pénzből is ki tudnánk hozni jobbat, de én továbbra is úgy gondolom, hogy télen még menthető lett volna ez a szezon és lehetett volna pótolni a hiányosságokat úgy, hogy nyáron is a pénz döntött a középpályás igazolásakor.

 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 10:54
LireMille
(@liremille)

Pontosan, csak a vakszerencsén múlott. Ezt ismerjük el. De ettől még a tények makacs dolgok. A Milan újra Európa legjobb 4 csapata között van, nyertünk egy bajnoki címet, mindezt két szezon leforgása alatt. Pioli az edzőfejedelmek magasságába emelkedett, ha nem is tudása, de az eredményei által biztosan. Nincs a világon, aki ezek után kirúgná! Mármint ilyen könnyen. Biztosra veszem, hogy ha nincs a VB télen + Ibra sérülései, akkor itt csont nélkül a bajnoki címért megyünk most is. A svéddel minden más lett volna, ha az a műtét jobban sikerül... vagy utána nem peches... Az a pali született győztes, ha jobban jelen lehetett volna, akkor itt mindenkire ráragadt volna a siker, ahogy tavaly is. Szóval ennyin múlott. A VB nekünk komolyan keresztbe tett, másoknak nem annyira. Ezt meg lehet vizsgálni, hogy miért, igen.    

Nem jól alakul(t) ez a szezon, de arról nem Pioli tehet, hogy a keret egyetlen extraklasszisa - Ibrahimovic - végig sérült volt, hogy Maignan is szintén a szezon felében, és hogy Katar elég sok kenőpénzt adott a FIFA-nak. Arról sem, ha a cserék minősége nem megfelelő. Pioli felé csakis hálával és tisztelettel adózhatunk, és szégyellje magát mindenki, aki egy BL-elődöntő után el akarja küldeni most. Ha majd jövőre is 8. helyen végzünk, talán. Addig is szorítsunk, hogy Ibra még egyszer felépüljön és megmutassa, ki a faszagyerek, érzem a tűzt a paliban, ki kéne használni, hogy ég benne a bizonyítási vágy.    

A hozzászólás módosítva: 12 hónap telt el , LireMille
VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 11:04
R66
 R66
(@r66)

A témához nagyon nehéz még mit hozzátenni, de szerintem Maldiniék felelősségét talán érdemes még körüljárni. Számomra borzasztóan furcsa volt ez a mercato és nem csak abból a szempontból, hogy utólag kb minden igazolás besült. Ha visszanézzük a híreket, akkor volt egy világos elképzelés, hogy a vezetőség hol szeretne erősíteni. A legfontosabb cél talán Botman volt. Ha valaki, akkor Maldini biztosan látta, hogy pontrúgásoknál, szögleteknél borzasztóan gyenge a csapat (akár támadásban, akár védekezésben is) és ide bizony kell egy erős, jól fejelő ember Tomori mellé. A másik stratégiai pont az pedig Kessie pótlása lett volna, ahova R. Sanchest szánták. Amikor a tulajdonosváltás és egyéb okok miatt mindkét célpontot elbukta a klub, akkor ahelyett, hogy elővettek volna valami B opciót, érzésem szerint rögtönzésbe kezdtek és koncepciót váltottak. Ennek köszönhetjük hogy Diaz és Adli mellé harmadiknak(!) megkaptuk CDK-t a TKP posztra és másra gyakorlatilag nem is maradt igazán pénz. Pedig a fenti lyukak mellett még ott volt az égető csatár és jobbszélső kérdés is.

Innen nehéz eldönteni, hogy a fenti dolgokba a tulajdonosváltás miatti hercehurca, vagy egy elhibázott stratégiaváltás kavarhatott-e be, mindenesetre a csapatnak nagyon nem fér bele, hogy ekkorát betlizzen az átigazolási piacon. Ha a Red Bird felelős tulaj, akkor bizony itt nem csak Pioli, hanem Maldiniék feje fölött is ott kell, hogy lebegjen Damoklész kardja.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 11:27
Gagacs
(@gagacs)

@r66 a Gazzetta szerint lebeg. Aztán ez ugye sajtóhír, hogy mennyi a valóságtartalma nem tudni.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 11:54
dzsozy
(@Gunz)

@liremille 

Én komolyan elszomorodom, amikor ilyeneket olvasok, hogy "csak ennyin múlott". 

Nem csak ennyin. Ez egy olyan kártya, amit látszólag tök jó kijátszani és bekajáltatni másokkal. Többen leírták már, hogy mik is voltak azok az események, amelyek folyamatában ide vezettek. 

 

Piolit már régebben el akarták küldeni. Volt egy réteg, aki az előző szezon után, mert látta azokat a jeleket, amik most is itt vannak és beigazolódtak azóta. Persze egy scudetto után ki az a buta, aki elküldi a mistert, minden sikernek a kovácsát? Ez egy védhető álláspont, hogy majd egy normális előszezon + mercato után mutassa meg Pioli, hogy nem egy kifutott szezon volt. Utána a januári ámokfutás után már erősödtek a pioli out hangok, de jött két 1-0-ás eredmény és a T'ham elleni továbbjutás.

Aztán a komplett AC eddig jól befürdött ezzel a szezonnal. Pioli keze vastagon benne van a rossz szereplésben. Ez mind taktikai, mind pszichológiai és csapatmenedzselési szinten tettenérhető volt. Ebből a középső az, ami miatt a játékosok sem teljesítettek azon a szinten, mint előtte 2 évig. Viszont a másik két pont már világosan látszódott az előző szezonban is. Pont a nem megfelelő motiváltság miatt -lásd a játékos nyilatkozatokat, amiket el is ismertek sok meccs után; a' la em volt megfelelő az intenzitás/hozzáállás címszó alatt- fáradt el ez a kapcsolat Pioli és a többiek között. 

Aztán jött a BL. Ismét védhetővé vált az egész szezon, mondván már majd 20 éve vártunk erre. Persze, hogy vártunk. Én is azt mondtam, hogy, ha már eljutott ide a csapat, akkor egész egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy csak a bajnokságra koncentráljon és elengedje a BL-t. Az Inter elleni meccs előtt írtam, hogy sokkal jobbnak tartom őket és max 30%-ot adok a Milan továbbjutására. Sikerült ezt is a 0 közelébe letekerni. Mindemellett a bajnokságban sem lett egyre valószínűbb a 4. hely elérése, pont ellenkezőleg. Bár még van 90-120 perc a BL-ből, és 3 meccs a ligában, de minden jel arra utal (kezdve a nyilatkozatoktól, a látott formán át, a keret mélységén keresztül a sérülésekig), hogy ez a szezon csúfos lesz. Anyagilag nem biztos, de, ha nincs BL, akkor az vízválasztó is lehet a jövőre nézve.

 

Persze a szezon végén ismét kijátszható lesz, hogy csak igazából annyin múlott a BL döntő, hogy Leao sérült volt és Ibra is, meg Minyon is, meg a vb is ott volt karácsony előtt, és, ha mindez nem lett volna, akkor 20 pontot verünk a Napolira CDK vezérletével. 

 

Tudom, csak a balszerencsén múlott, de ettől a tények makacs dolgok, ezt ismerjük már be.  

VálaszIdéz
Közzétéve : 2023.05.15. 12:02
Gagacs and bubu971 reacted
Oldal 3 / 4