2022. november 29., kedd

Maldini: “A Milan projekt kezesének érzem magam”

-

Paolo Maldini terjedelmes exkluzív interjút adott a trentói Sportfesztiválon és beszélt többek között a Scudetto megnyeréséről, a Frederic Massarával való közös munkájáról, Charles De Ketelaeréről, az új stadionprojektről és számos érdekes kulisszatitkot osztott meg.

A 2022-ES SCUDETTÓRÓL
“Az első Scudetto igazgatóként nagyon fontos és nagyon különböző volt a korábbiakhoz képest. Igazgatóként nem tudsz pályára lépni és kiengedni a felhalmozódott adrenalint. Feszültség van benned a mérkőzések előtt, azonban nincs lehetőséget játszani. Csak megfigyelő vagy és ez egy teljesen más munka. Amikor 2018-ben visszatértem, volt egy általános elképzelésem arról, hogy milyennek kell lennie egy igazgatónak. Azóta jó tapasztalatokat szereztem. Három csodálatos év volt és ez egy olyan projekt, amely nagy elégedettséget adott a klubnak illetve a szurkolóknak. Nehéz időszak volt, amikor aláírtam a Milanhoz. Nem éreztem magam késznek és megfelelőnek erre a pozícióra. Leonardo nagyon sok mindent tanított, szakmailag és emberileg egyaránt. Rendkívüli pillanat volt ott lenni Reggio Emiliában, aztán a Dóm téren a bajnoki cím ünneplésén.”

A SZEMÉLYE ÁLTAL ADOTT ELŐNYRŐL AZ IGAZOLÁSOKNÁL
“Ezzel az előnnyel kezdtem, de ez nem csak azért van, mert részese voltam a Milan történelmének. Az előny pontosabban a klubhoz kapcsolódik, amely nagyszerű volt az 1950-es, 1960-as években illetve az 1970-es évek végén, majd a Berlusconi-korszakban is. A klubnak olyan történelme van, amelyet nem kell bemutatni, mert önmagáért beszél. Ha egy ekkora klub hív, akkor könnyebb meggyőzni egy játékost, de igazat kell mondani és hitelesnek kell lenni, mert csak így nyerheted el a bizalmat.”

A HÍRES IBIZAI TALÁLKOZÓRÓL THEÓVAL
“Az első igazolás tulajdonképpen Krunic volt, akivel már egy évvel korábban megállapodtunk. Ez volt az első transzfer, amelyet egyedül bonyolítottam le. Theo esetében először a Real Madriddal egyeztettünk, majd utána a játékossal. Úgy beszéltem Theóval, mint egy édesapa a fiával. Nagyon jól tudom, hogy milyen nehézségeken megy keresztül az ember ennyi idősen. Mindig azt mondom, hogy vannak szép pillanatok, de nehéz időszakok is, ezért igyekszem mindenben támogatni a játékosaimat, emberileg és futballistaként egyaránt.”

A MUNKÁJÁNAK NEHÉZSÉGEIRŐL
“Különféle nehézségek voltak, mert ez egy teljesen más projekt, mint ami a Berlusconi-korszak legsikeresebb éveiben volt. Nehéz évek voltak a klub mögött, a csapat nem tudott bejutni a Bajnokok Ligájába, ezért egy hiteles és nyerő projektet kellett felvázolni a játékosoknak, miközben csökkenteni kellett a költségeket. Kicsit úgy érzem, hogy én vagyok a Rossoneri projektjének kezese. Normális, hogy egy nagy vállalatnál az emberek nem eresztenek gyökeret, de nekem megvan a kötelékem a klubbal, amióta az édesapám több mint 50 évvel ezelőtt a Milanhoz érkezett.”

A JÁTÉKOSKÉNT VALÓ DEBÜTÁLÁSÁRÓL
“Nagyon régen volt, csodálatos évek voltak. A serdülőkor egy fantasztikus időszak. Én 16 évesen fiúként egy férfiakkal teli környezetben találtam magam. Tudom, hogy miben szenvedtem, milyen bizonytalanságaim voltak és jól emlékszem az áldozatokra, amiket hoznom kellett. Ha lett volna valaki, aki egy kicsit jobban támogatott volna, jobb lettem volna. Ezért akarom mindig támogatni a játékosaimat.”

A FEBRUÁRI INTER ELLENI DERBIRŐL
“Giroud egy bajnok. Nyert egy világbajnokságot, szerepel a válogatottban és egy példamutató profi játékos. Egy bajnok legfőbb jellemvonása, hogy alázatos és csapatember. Egy játékosból mindig akkor jön elő a bajnok, amikor szükség van rá. Kezdetben némi sérülés akadályozta, de aztán megmutatta, hogy mire képes. Belül tudtuk, hogy egy olyan lehetőség kapujában állunk, amellyel valóra válthatjuk az álmunkat. Éreztük és hittünk benne, aztán végül meglett az eredménye. Giroud vételára a Chelsea-nek? Valójában a bónuszok nem aktiválódtak, mert ahhoz el kellett volna érnie egy bizonyos meccsszámot.”

RICKY MASSARÁRÓL
“Először is, a mi duónk egy trióból alakult ki. Amikor Leonardo úgy döntött, hogy távozik, egyedül voltam és a maradásért azt kértem, hogy én dönthessek a menedzsment felállításáról. Először Bobant hívtam fel, aki a barátom és nagy szakértelemmel rendelkezik a futball világában, aztán szükség volt egy sportigazgatóra is. Tudva, hogy a klub új sportigazgatót keres, sok telefonhívást kaptam és pozitív visszajelzések voltak Massaráról. Nem ismertem őt, de volt közös futballmúltunk, hiszen gólt szerzett ellenünk a Pescarában. Volt egy megbeszélésünk és nagyon megkedveltem őt. Minden ekkor kezdődött. Korombeli, de az enyémhez képest más utat járt be és különböző látásmóddal rendelkezik, ez fontos. Nagyon jól ismeri a futballt és nagyszerű munkát végez. Gyakorlatilag olyanok vagyunk, mint egy pár és nagy összhangban dolgozunk.”

KJAERRŐL
“Kedveltem játékosként, de nem ismertem őt alaposan. Massara volt az, aki nagyon ragaszkodott a leigazolásához.”

AZ ÁLOMSZERŰ BAJNOKI CÍMRŐL
“Volt egy elképzelésünk, amit továbbítottunk a játékosoknak. Ugyanez történt velem is a legutóbbi Bajnokok Ligája-győzelemnél. Akkor a szezon első része nem volt túl jó és november környékén nem játszottunk jól. Carlóval megpróbáltunk reagálni és körüljártuk a Bajnokok Ligája megnyerésének gondolatát. Zaccheronival ugyanez történt, amikor megnyertük a bajnokságot. Én nagyon realista vagyok, de egyben nagy álmodozó is. Hiszem, hogy nagyon sok sportoló és csapat esetében a maximális eredmény és a siker elérésének alapja az álmodozás. Ez olyan, amit idővel megtanultam és ez önbizalmat ad. Nem voltam biztos abban, hogy meg tudjuk nyerni a Scudettót, de hittem benne, mert tudom, hogy milyen értékes a csapat. Ezt mondtam karácsonykor is. Valójában nem volt büdzsénk igazolni. A Juventus megszerezte Vlahovicot, az Inter szerződtette Gosenst, aztán némi büdzsét kaptunk, de ekkor azt mondtam: »Nem akarom. Erősek vagyunk úgy, ahogy most vagyunk.«”

KALULU BEROBBANÁSÁRÓL
“Abban az időszakban Kjaer és Romagnoli is sérült volt, továbbá Tomori meniszkuszát megműtötték. Hat vagy hét mérkőzést kellett lejátszanunk úgy, hogy csak Kalulu és Gabbia volt bevethető a védelem közepén. Az előző szezonbeli Scudetto-győzelmünkben az a szép, hogy minden játékos kivette a részét belőle: Tatarusanu a derbin kivédett büntetőjével vagy éppen Daniel fiam a Spezia elleni góljával. Az egész csapat szerepet vállalt, természetesen Pioli irányításával, aki tényleg kulcsszerepet játszott ebben a fantasztikus sikerben.”

GERRY CARDINALÉRŐL
“Amikor kétségeim voltak, elmeséltem neki a történetemet.” – mondta nevetve. “Más országból érkezett és más sportágakat szokott nézni. Olyan volt, mintha egy baseball legendával mennék ebédelni. Meséltem neki a gyökereimről, az életemről. Gerry egy olyan ember, aki nagyon energikus. Figyelmes, meghallgat másokat és dolgozni akar. Nagyon kedvelem őt. Az elhangzott cél egyfajta folytonosság megteremtése az Elliotthoz képest. Egy gazdaságilag talpraállított klubot vásároltak meg, amelynek most egy kicsit nagyobb cél felé kell visszakapaszkodnia.”

A BAJNOKOK LIGÁJÁRÓL
“Nincs ígéret… Egyetlen dolgot ígérhetek: nem fogjuk túllépni a gazdasági korlátainkat. Mindez az egész olasz futball szerkezeti átalakítását szolgálja, szinte elviselhetetlen a különbség az angol labdarúgáshoz képest. Angliában az utolsó helyezett is nagyobb büdzsével rendelkezik, mint bármelyik olasz csapat. Vannak más fegyvereink is, mint például a történelem és az elképzelések. Az elkövetkező években egyensúlyba kell hozni a bevételeket és a kiadásokat. Nem léphetjük túl a lehetőségeinket.”

“A vágy, az elszántság és az ambíciók megvannak. Ambiciózus csapatot akarok látni, mert mi vagyunk a Milan és a történelmünk magáért beszél. Ez nem csak a Milanra, hanem az egész Serie A-ra is igaz. A televíziós jogdíjak is túlságosan alacsonyak a valódi értékünkhöz képest.”

DE KETELAERÉRŐL
“Először is, az átigazolási piac dinamikus. Charles előtt megpróbáltuk leigazolni Botmant, akinek az érkezése teljesen kimerítette volna az igazolásokra szánt költségvetésünket. Ezért azon a poszton más játékos lehetett volna a célpont. A májusi elképzeléseink nagyban különböztek attól, ami végül történt. Ezen a ponton nem kell átlagos játékosokat szerződtetnünk. Olyan játékosokra van szükség, akik nagy potenciállal rendelkeznek és Charles is ilyen. 2001-es születésű és nagyszerű dolgokat mutatott a Bajnokok Ligájában. Időre van szüksége. Tudom, hogy a sajtó és a szurkolók türelmetlenek, de időt kell adnunk neki. Platinit hoznám fel példaként, aki az első hat hónapban nem teljesített jól a Juventusban, majd olyan formában játszott, hogy mindent megnyert. Egy 2001-es születésű játékos még nem áll készen arra, hogy ilyen nagy felelősséget vállaljon egy olyan klubban, mint a Milan. Egyensúlyt kell teremtenünk. Tisztában vagyunk azzal, hogyan tudjuk a fiatal játékosokat segíteni a fejlődésben. Nagyon bízunk a fiatalokban, nem mindenki válik be, de nincsenek kétségeink Charles képességeit illetően.”

PIOLIRÓL
“Ismertem őt, mert sok évvel ezelőtt játszottam együtt vele az olasz U21-es válogatottban. Nem tudtam, hogy olyan töltet van benne a pályán, ami átragad a játékosokra és hihetetlen energiát szabadít fel. Minden nap képes valami kivételes dolgot közvetíteni a csapatnak és nem keres kifogásokat. Mindent elfogadott, amit kértünk tőle, mert ő ilyen. Stefano fejlődött és fejlesztette a csapatot, ő egy született vezető. Az érkezésekor a ‘Normal One’ jelzőt ragasztották rá és manapság a normalitás kivételes dolognak számít. Különleges kapcsolatunk van. Vitázunk, megosztjuk egymással a véleményünket, gondolatainkat és harcolunk. Végre megtalálta azt a környezetet, amelyben meg tudja mutatni, hogy valójában milyen ember és milyen edző. Megvan a véleménye a stratégiáról és a jövőről. Nem annyira konkrét nevekről egyeztetünk, sokkal inkább különböző profilokról. Elmondta nekünk, hogy sok játékost nem ismert azok közül, akik érkeztek. Megosztjuk egymással az ötleteinket, hogy mire van szükség. Például Botman és Tomori teljesen más játékos. Különböző időszakokban először az egyikre, majd a másikra volt szükségünk, aztán végül meggondoltuk magunkat és stratégiát váltottunk.”

ÚJ FIATAL CSATÁR ÉRKEZÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉRŐL
“Meg kell néznünk, hogyan alakul ez a szezon. Nyitottnak kell lennünk.”

A MOTIVÁCIÓRÓL
“Vannak statisztikák, mondatok ellenfelektől, volt csapattársaktól vagy éppen korábbi edzőktől. Stefano tudja, hogyan kell motiválni a csapatot és gyakran kitesz valamit az öltözőben.”

IBRAHIMOVICRÓL
“Ő is tudja, hogy nem egyszerű a felépülés, de amikor Rickyvel elmentünk hozzá a szerződéshosszabbítási ajánlat miatt, azt mondtuk neki, hogy biztosnak kell lennie abban, hogy főszereplőként tud visszatérni a szezon második felére. Vissza akar térni ahhoz a formához, amellyel meghatározó volt a pályán, amikor fájdalom nélkül tudott játszani. Száz százalékban a futballra kell koncentrálnia és a jövőt illetően nem kell aggódnia. Kissé aggódik, hogy egy nap vissza kell vonulnia, de ez természetes. Idővel rájössz, hogy a folytatás inkább erőfeszítés.”

AZ ÚJ STADIONRÓL
“Azt mondhatom, hogy az évek során jól működött a közös stadion. Egyáltalán nem jelent problémát, ha két csapat egy stadiont használ. Nem tudom, hogy a jövőben milyen döntés fog születni. A San Siro egy emlékekkel teli stadion minden Milan szurkoló számára, de a kérdés az, hogy a múltban akarunk élni vagy pedig valami újat alkotni. A Milannak nem lesz vége a San Siróval, a klub megy tovább. Létre kell hoznunk valami újat, ami versenyképessé tesz bennünket, ez pedig a stadion. Ellenkező esetben maradhatunk itt, ahol most vagyunk, hogy a múlt szépségeiről beszélgessünk, de ez annyira nem izgat.”

GALLIANIRÓL
“Ő nem csupán a Milan igazgatója volt, hanem egyben a szurkolója is. Amikor a játékvezető hibázott a Spezia elleni mérkőzésünkön és nem adta meg a gólunkat, 15 nappal később a Monzának vezetett mérkőzést. Galliani belépett a játékvezetők öltözőjébe és így szólt: »Hogy merészelted elvenni azt a gólt a Milantól?« Az évek során volt néhány nézeteltérésünk, de most fantasztikus kapcsolatunk van. Soha nem felejtjük el, amit a Milanért tett. Belül ő egy Milan-szurkoló és egy nagyszerű igazgató, aki hihetetlen dolgokat csinált a Monzánál. Éljen sokáig Galliani! Nagyon sokat köszönhetünk neki.”

DANIEL ELSŐ GÓLJÁRÓL
“Érzelmi hullámvasút volt, őrült érzések törtek ki. Természetesen érzelmi szempontból vissza kellett fognom magam, hiszen meg kell felelnünk a klubon belüli pozíciónknak, de abban a pillanatban felesleges lett volna színlelni. Tudom, hogy Daniel azért van ott, ahol tart, mert megérdemli. A vezetékneve csak aggodalmat és az összehasonlítások csak terhet okoztak számára. Manapság sokkal rosszabb, ami a közösségi oldalakon történik. A fiaim tudják, hogy ők döntöttek a futballista karrier mellett. Még a 3-as mezszámról is az övék lesz a döntés. Elmúltak 18 évesek és felnőtt emberek.”

AZ ÉDESAPJÁRÓL, CESARE MALDINIRŐL
“Nagyon boldog lett volna az édesanyámmal együtt és örültek volna annak, hogy igazgatóként bajnoki címet nyertem, miközben az unokájuk úgy nyert trófeát, hogy játszott és gólt szerzett. Hatalmas öröm lett volna számukra, de biztos vagyok benne, hogy fentről látták.”

SILVIO BERLUSCONIRÓL
“Nemrég felhívott, hogy ajánljon egy igazolást, de nem árulhatom el a játékos nevét. Gyakran beszél Piolival és leggyakrabban azt tanácsolja, hogy ne játsszuk meg ilyen sokszor a kapusunkat. Aztán megőrül, amikor Maignan 80 méteres indítása után gólt szerzünk. Nagyon örül ennek az útnak, amelyre a klub lépett és továbbra is rajong a Milanért.”

MAIGNANRÓL
“Nagyon szubjektív eldönteni, hogy ott van-e a világ legjobb három kapusa között. Mike sok más kapushoz képest különleges, amit csinál a pályán. Jobbal és ballal is kiváló a rúgóképessége és ez nagyon jó a belsővédőink számára. Mike egy modern kapus és nagyon ambiciózus. Ő egy nagyon, nagyon sikeres vétel volt és hatalmas igazolás a mai modern futballban.”

A SZEZONRÓL
“Nem tudom, hogy mit várhatok ettől a szezontól, nagyon furcsa lesz. Senki nem tudja, hogy mi fog történni. Azok szabadságra mennek, akik nem lesznek ott a világbajnokságon, majd január előtt folytatjuk a felkészülést. Sok minden függ a Bajnokok Ligája csoportkörétől. Ha továbbjutunk a kieséses szakaszba, három naponta meccsünk lesz. Úgy döntöttünk, hogy két részre osztjuk a szezont. Véleményem szerint ez a csapat erősebb a tavalyinál és nincs szükség üzengetni Cardinalénak. Mi vagyunk a bajnoki címvédők és a felelősségek nem ijeszthetnek meg minket.”

AZ INTER ÉS A JUVENTUS NEHÉZSÉGEIRŐL
“Előfordulnak a nehézségek, egyébként az Inter tavaly nagyszerű szezont zárt. Hála Istennek mi jól teljesítettünk. Nagyon sok dolog van, amin gondolkozok és nehéz a riválisokról beszélni. Megértem a gazdasági nehézségeket is, de szerencsére mi egy másik úton indultunk el pénzügyi szempontból.”

A NYÁRON ELUTASÍTOTT AJÁNLATOKRÓL
“Igen, voltak… Mondtam egyes kluboknak, hogy ne is keressenek minket. Theo? Nem én mondtam… Ő egy nagyon magas szintű futballista. Nem csak érte, másokért is érkeztek ajánlatok, de nincs szükségünk arra, hogy bárkit eladjunk, mert a költségek rendben vannak. Ugyanakkor már nincsenek érinthetetlen játékosok a mai világban.”

AZ ÁLOMIGAZOLÁSRÓL
“Nem szeretek ilyenről beszélni. Nagyon realista vagyok és megvannak a lehetőségeink. Szeretek álmodozni, de a lehetőségeink keretein belül. Nem mondok konkrét neveket, akikről álmodozok, mert azt remélem, hogy sikerül leigazolni őket.”

A KÖVETKEZŐ ÁLOMRÓL
“Mindig a klub érdekeit kell előtérbe helyezni, ezek a személyes javakat is szolgálják. Paul Singer – aki csak két mérkőzést látott a helyszínen azóta, hogy az Elliott megszerezte a Milant – azt mondta nekem: »Lenyűgöztél! Szerencsés vagy, mert a munkáddal boldogságot adhatsz az embereknek.« Ő a legjobb Milant látta a pályán. Mindenesetre igaza van. Nagyszerű dolog elmenni dolgozni és megpróbálni boldogságot szerezni másoknak. Szerencsés vagyok, hogy pozitív üzeneteket kapok. Ha hitelessé válsz, az emberek példaként fognak tekinteni rád. Ezek apró, de nagyon fontos dolgok.”

AZ IGAZGATÓI MUNKÁRÓL
“Ez olyan dolog, ami fejlesztett, erősített engem és segített átlátni, hogy milyen nehéz feladat igazgatónak lenni. Nekem nem voltak ilyen igényeim, nagyon jól elvoltam, de amikor jött a lehetőség, a megfelelő pillanatban ragadtam meg. Remélem, hogy a legmagasabb szinten tudok teljesíteni. Nem számítottam rá, de meg kellett tennem és lassan megfelelőnek érzem magam erre a munkára, amit az első 6 hónapban egyáltalán nem éreztem. Minden új volt számomra, de Leonardo csak nevetett.” – tette hozzá mosolyogva.

És ezzel elkészült az acmilan.hu történetének leghosszabb, magyar nyelvre lefordított interjúja több mint 16 500 karakterrel. 🙂 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

4 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS