A Milan és az Inter megtette az első hivatalos lépést az új stadion építése felé.

Már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy a két milánói együttes egy új létesítmény felhúzását tervezi és egybehangzóan elvetették a San Siro felújításának lehetőségét a magas költségek, a korlátozások és a férőhely jelentős csökkenése miatt.

A klub a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a Milan és az Inter ma közösen benyújtotta a milánói önkormányzatnak a stadionprojekt műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának tervét. A projekt magába foglalja az új aréna építését illetve a környező terület átalakítását. A hivatalos közlemény szerint a beruházás több mint 1,2 milliárd eurós magánbefektetésből valósul meg.

A terv benyújtása az első hivatalos lépés, amelyet a Milan és az Inter megtett egy új, világszínvonalú, modern, fenntartható és multifunkcionális stadion építése felé. Az új létesítmény a San Siro területén épülne fel, a jelenlegi stadion mellett. A klubok által benyújtott dokumentáció egy részletes műszaki és mérnöki tanulmányból áll, amely még nem tartalmaz konkrét építészeti elemeket.

A Milan bejelentése szerint a projekt két részből áll.

– Egy új, modern, körülbelül 60 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése a jelenlegi San Siro mellett.

– Egy multifunkcionális környezet kialakítása a polgárok, a szurkolók és a turisták számára sportolási, szórakozási és vásárlási lehetőségekkel azon a területen, ahol jelenleg a stadion áll.

Ez egy széleskörű projekt, amely a tervek szerint több mint 1,2 milliárd eurós magánbefektetést igényel és a megvalósulása elengedhetetlen ahhoz, hogy a milánói futball újra az európai és a globális labdarúgás elitjéhez tartozzon. A tanulmányt a stadion törvény alapján készítették el. Minden beruházást a Milan és az Inter áll, cserébe a két klub 90 évre használati jogot kap a területre.

A két klub kizárólag a ma továbbított tervek elfogadását követően nyújtja be a végleges tervet, amelyek már tartalmazzák az új létesítmény és a terület konkrét építészeti elemeit. Ebben az esetben kiválasztják a tervező személyét a legjobb nemzetközi cégek építészei közül. A klubok célja egy konstruktív párbeszédet nyitni a helyi közösséggel a projekt optimalizálása és a szükségletek kielégítése szempontjából.

A Milan és az Inter döntése az elmúlt néhány hónapban végzett gondos elemzésen alapul. A klubok megvizsgálták a rendelkezésre álló lehetőségeket, beleértve a jelenlegi stadion szerkezetátalakítását is. Az elemzés azt mutatja, hogy egy új létesítmény építése a legjobb megoldás minden szempontból, mind a kluboknak, mind Milánónak. Az új stadion garantálja a legmagasabb szintű felhasználói élményt, a fenntarthatóságot, valamint megfelel a biztonsági előírásoknak és tiszteletben tartja Milánó törekvéseit az innovációra.

A megvalósíthatósági projekt részletesen elmagyarázza, hogy a klubok miért részesítik előnyben az új stadion építését a San Siro felújításával szemben. A jelenlegi aréna struktúrája számos technikai kérdést vet fel, amelyek megoldása teljes körű felújítást igényelne. Ez óriási kockázatokkal, lehetséges költségtúllépésekkel és kiszámíthatatlan komplikációkkal jár. Ezen kívül komoly biztonsági aggályokat és kérdéseket vetne fel a mérkőzések lejátszása az építkezés ideje alatt és alacsonyabb lenne a bevétel a befogadóképesség átmeneti csökkentésével (kevesebb mint 45 ezer férőhely).

A Milan és az Inter meggyőződése, hogy egy modern aréna építése a helyes követendő út.

7 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Én, személy szerint, nagyon sajnálnám a Szentélyt, mert tényleg egy tradícionális stadion, hisz szorosan kötődik mindkét klubhoz (a Milanhoz biztosan). Viszont abban igaza van sokaknak, hogy egy modern aréna tényleg közelebb hozhat minket az európai elithez, egy lépcsőfokot biztos lépnénk.
  Egyet nem értek: 60 ezer férőhely… Mi a halálért építettünk 60 ezres stadiont, amikor a Sassuolo meg a Frosinone ellen is több, mint 60 ezren váltottak jegyet a meccsre. Hangsúlyozom; a Sassuolo és a Frosinone!! Ez nekem érthetetlen…

  • Mert gazdasagosabb ha minden heten 60ezres telthaz elott jatszunk, mintha fenttartanank egy 80ezres stadiont evi 4-6 meccsert.
   Az Angol forumon alitolag kiszamoltak hogy 120-150millio euro bevetelt hozhatna ez a projekt evente, mindket Milanoi csapatnak.

 2. Meggyőződésem, hogy nem is akarták megmenteni a San Sirot amit nagyon sajnálok. Furán fog kinézniegy új meg egy lepusztult stadion egymás mellett.

  Az viszont megnyugtató, hogy a Juventus csirkeólját még így halvány időszakunkban is felülmúljuk. 🙂

 3. Az új San Siro a régi mellett fog felépülni, ahogy a cikk is írja, de ez nem jelenti azt, hogy a régi is megmarad, természetesen le fogják bontani. Csak az új stadion elhelyezkedésére akartak utalni.

  Elég szép kort megért a mostani stadion, nem lehet azt mondani, hogy az első adandó alkalommal ledózeroltatta a tulaj meg a két bérlő…

  A 60 ezres befogadóképesség teljesen rendben van. Többször is írtam, hogy nem ettől lesz jó vagy nem jó egy stadion. A legjobb példa erre a Liverpool, ahol “alig” 55 ezren is tízszer olyan hangulatot tudnak csinálni, mint a 100 ezres Camp Nouban.

 4. Sajnos a kisebb férőhely miatt (főleg ha megy a csapatnak és nagy az érdeklődés évről-évre) a jegyárak emelkedésére lehet számítani. Erről a Juve drukkerek tudnának mesélni.
  A másik óriási probléma a közös stadion. Én egyszerűen nem is értem. Innentől kezdve az összes bevételt felezni kell. Egy saját stadion legnagyobb haszna a sokoldalú felhasználás. Legyen ez koncert, kiállítás vagy akár bármi más. Ezeket a bevételeket hogy lehet megosztani? A kiadásokat hogyan lehet megosztani?
  De a legnagyobb gond a gyepszőnyeg. Nem vagyok ebben profi, de 2 TOP csapat 3 frontos harcában olyan terhelést kap a pálya, hogy azt nehéz orvosolni.

  • Ez tévedés, mert a mérkőzésekből származó teljes bevételt (jegy, stb.) azt az adott klub kapja, nem feleződik. A férőhellyel kapcsolatban annyit h ebben a szezonban alig haladta meg 1-1 meccsen a 65 ezret a nézőszám, talán csak a két rangadón. Ha a másik utat választanák akk a San Siro felújítása esetén jelentősen csökkenne a befogadóképesség, ha jól rémlik el kellene távolítani a harmadik gyűrűt.