Olasz lapértesülés szerint közel a megegyezés a Milan és az UEFA illetékesei között.

A Corriere della Sera beszámolója szerint a Milan képviselői kompromisszumot köthetnek az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA), amelynek értelmében a piros-feketék felhagynak az Európa Liga-indulással és cserébe az UEFA több időt ad a klub számára a költségvetés rendezésére – amelyre a jelenlegi határidő 2021.

A pletykák szerint folynak a tárgyalások arról, hogy valamilyen módon lezáruljon a hosszú ideje tartó bonyolult vita az UEFA-val a pénzügyi fair play megszegése kapcsán.

A lehetséges megoldás az előbb említett forgatókönyv. Amennyiben ez megvalósul, a Milan a következő szezonban nem vesz részt a sorozatban és a csoportkörben a kupagyőztes Lazio mellett a Roma, míg a selejtezőben a Torino fog szerepelni.

Az UEFA tavaly decemberben visszatartotta a Milan 12 millió eurós bevételét (amely az EL-szereplésből származott), mivel a klub a 2014-2017 közötti időszakban megsértette az FFP szabályait. Emellett a szövetség korlátozta a nemzetközi porondra nevezhető játékosok létszámát és elrendelte, hogy a Milannak 2021 nyarára eleget kell tennie a pénzügyi előírásoknak, azaz egyensúlyt kell teremteni a költségvetésben. Egy esetleges kompromisszum esetén az utóbbi szankció teljesítéséhez több időt kapna a klub.

Az olasz lap szerint az UEFA vezetői nincsenek ellenére a megállapodásnak.

19 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Nah, ez végre jó hír.
  Azt jelenti nem kell eladnunk a legjobbjainkat azért, hogy igazolni is tudjunk és hogy az FFP miatt végre már nem kell aggódnunk egy darabig.
  Még egy szezont szerintem simán kibírunk nemzetközi kupa nélkül, bár hiányozni fog.

  Kérdés, meg tudjuk-e tartani a játékosainkat és kit tudunk leigazolni, ha csak a Serie A-ban szereplünk.
  Érdekes lesz a nyár.

 2. Ez azért sokat elárul arról, hogy eddig is mennyire vette komolyan a Milan az EL-t. Mondjuk számomra is elenyésző ennek a sorozatnak a presztízse a BL-hez képest. Azt viszont nem tudom, hogy a következő szezon EL-bevételét is mindenképpen buktuk volna? Ha nem feltétlenül, akkor nem csak szokatlan, de talán megkérdőjelezhető lépés is.

  • 1. Az UEFA-nak nyilván valamivel jobb lenne egy El-résztvevő Milan, de nekik a lehetőség, az esély kell, hogy jövőre a Milan BL-résztvevő legyen. Az UEFA-nak ez a döntése eladható, viszonylag jól kommunikálható, és a rendszer működőképességét is bizonyítani lehet vele, ugyanis a Milannal szemben ez lényegében egy szankciót jelent, elő lehet adni, hogy senki, még a Milan sem menekülhet az FFP elől.

   A nézettséggel kapcsolatos veszteség minimális. Egyetlen csapatot sem néznek annyian az El-ben, mint néznének a BL-ben, mert mindenki pontosan tudja, hogy mi a különbség a két sorozat között. Kicsit olyan, mint annak idején, amikor a nagyobb tévéken ment a BL, míg a Story tévén adták az El-t… Mindenhol mérhető a különbség… Az El gyengeségét mutatja az is, hogy idén már nem először nyerte meg a BL-csoportkörből kiesett csapat (Atlético, Chelsea) a sorozatot…

   Az UEFA számára tehát a Milan kimaradása nem akkora pénzügyi veszteség, mint amennyiben mondjuk a a BL-ből maradtunk volna ki. A Roma vagy a Lazio ottléte bőven jó az UEFA-nak.

   Az UEFA bevételeinek nagyon nagy részét, majdnem háromnegyedét a BL teszi ki, az Európa-liga ennél jóval kevesebbet. Sajnos nincsenek friss adataim, de 2003 és 2011 között az UEFA összes bevételének 68%-át a BL-bevételek tették ki, a két Európa-bajnokság 21%-ot, míg a maradékot az UEFA-kupa (illetve Európa-liga) bevételei adták. A helyzet nem valószínű, hogy mostanra változott volna, legfeljebb még inkább eltolódott a BL irányába. A Milan ottléte tehát nem igazán osztana vagy szorozna. Sajnos nem arról van szó, hogy egy BL-esélyes Milan lenne ott, hanem egy jelenleg nem túl erős csapat.

   Annak idején Beckenbauert kérdezték arról, hogy mit szól ahhoz, hogy a Bayern nem indulhat a BL-ben. Erre ő azt mondta: “Akkor elindulunk az Európa-ligában vagy minek is hívják mostanában…” Szóval kb. ennyit ér. Az egyetlen hozománya, hogy a győztese BL-résztvevő lesz.

   2. Lentebb írtam, hogy ez a döntés igencsak szól a Milan súlyának, ez egy klubra szabott döntés lenne, attól tehát nem kell tartani, hogy ez precedenst teremt. A pénzügyi beszámolókkal, tervekkel valószínűleg meggyőzték az UEFA-t, hogy megvan a tőke, és a Milan a következő években úgy alakítja a költségvetését, igazolási politikáját, hogy abból BL legyen. És itt találkozik az UEFA és a Milan érdeke. A Milannal még jobban el lehet adni a BL-t (sok év után visszatérő sokszoros győztes), a Milant meg mindig is az hajtotta, hogy Európa elitsorozatában alkosson maradandót.

 3. Az utolsó fordulókban a chaten ezt a lehetőséget már felvetettük (nem tudom, kié volt az ötlet). Amennyiben ez történne, ez mindenképpen segítséget jelentene a Milannak. Ugyanakkor egyértelműen a “rendszer” gyengeségét – illetve igazságtalanságát – mutatná (ez persze nem a Milan problémája). A Milan ugyanis – mivel nem indulna semmilyen európai sorozatban – nem lenne köteles a szigorúbb szabályoknak megfelelni, továbbá a számára csak nyűgöt jelentő Európa-liga nélkül csak a bajnokságra koncentrálhatna. Ezzel pedig azon csapatokkal szemben, amelyek jövőre ugyancsak a BL-ért hajtanának, de idén az Európa-ligában “kötelesek” szerepelni, előnyösebb pozícióban lesznek. Ráadásul míg ezen csapatoknak figyelembe kell venniük a FFP szabályait, addig a Milan még haladékot (plusz 1-2 év) is kap. Az Európa-ligában való indulás az igazolási lehetőségek szempontjából nem jelent annyival nagyobb vonzerőt, így a Milan ebből a szempontból nem kerül mréhető hátrányba például a Lazióval, a Romával vagy a Torinóval szemben.

  A Milan tehát a most következő két mercato során megint esélyt kap, hogy egy olyan keretet hozzon össze, amely be tud jutni a BL-be. A FFP-t – gondolom – betartó Lazio, Roma és Torino számára inkább hátrányt jelent, hogy nekik a FFP szabályait figyelembe kell venniük, ráadásul egy nem annyira jövedelmező sorozat miatt (miközben elvileg a jutalmuk, hogy indulhatnak az El-ben), míg a Milan, amelyet tehát azzal szankcionáltak, hogy nem indulhat az El-ben, ezt arra használhatja, hogy jövőre ezeket a csapatokat megelőzve bejusson a BL-be.

  Amire “Milanka2013” utal, az pontosan ezt ennek a rendszernek a problémáját mutatja. Gyakorlatilag ez azt eredményezheti, hogy a Milan lazábbra engedheti a gyeplőt, de ezt majd az UEFA úgy fogja kommunikálni, hogy a Milan ugyan kapott kedvezményt, de annyira nem költekezhet túl, mivel érdeke, hogy minél hamarabb megfeleljen a szabályoknak. Holott ez a lehetőség csak arról szól, hogy a Milan előre tudjon menekülni. Kicsit olyan ez, mintha a Milan tudná, hogy mondjuk a 2020/2021-es mercató(k)ból ki fogják zárni, ezért idén mint az őrült elkezdene igazolgatni, mondván, a már megszerzett játékosokat úgyis megtarthatja.

  Biztos vagyok benne, hogy ehhez az ötlethez Bobannak akár közvetlenül, akár közvetve, de köze volt.

  Ez a döntés – ha van eszük Gazidiséknek, elfogadják, ha ezt felajánlja az UEFA – valószínűleg a Milannak, a Milan brandnek is szól. Vagyis kizártnak tartom, hogy ezt a lehetőséget egy kevésbé eladható klubnak is felajánlotta volna az UEFA, amelynek tehát csakis az lehet a célja, hogy a Milan visszakerüljön a BL-be.

 4. Támogatom az ötletet. Ha valóban bekövetkezik, akkor viszont nem kéne szarozni, igazoljunk minőségi játékosokat, mivel az UEFA hosszabbra engedte a pórázunkat.
  Egyetértek Lansky-val; Boban biztos benne volt ebben az száz… Nagy húzás volt idehozni a horvátot!

 5. Lépjünk vissza a SeriA-bol is amíg nem lesz annyi pénzünk, mint a JUvenak! ez a lépés a sport, annak értékeinek szemen köpése, megcsúfolása….. ennél nagyobb gyalázat már csak a calciopoli volt! pénz, pénz, pénz….mindenütt csak a pénz….tényleg idáig süllyedtünk? értem nem csak a Milanra, hanem a mindennapi értékrendünkre, a sport szellemiségére? felfordul a gyomrom!!!! és a legtöbb “szurkoló” még örül is ennek!!!! Nem értem, akkor miért kell egyáltalán pályára lépni? játszunk FIFA MAnagert vagy Monopolit vagy nem is tudom…gusztustalan!

  • Kezdjük talán ott, hogy az AC Milan egy PROFI futballklub. Teljesen mindegy, mióta drukkolsz a Milannak, de az biztos, hogy amikor a szurkolója lettél, akkor már régen professzionális klub volt, amely megpróbált gazdaságosan működni. Bár annak idején egyesületi formában alapították (tehát nem kimondottan “anyagi haszonszerzés” volt a cél), ma már naivitás (vagy inkább tudatlanság…) lenne azt hinni, hogy a Milan számára ne a pénz lenne az egyik legfontosabb elem…

   Nem akarlak elkeseríteni, de annak idején a Milan a pénznek és persze a remek edzőknek köszönhetően lett azzá a klubbá, amelynek jelenleg is drukkolsz. Berlusconi nem Donadoni leigazolásával kezdte a ténykedését, hanem azzal, hogy kifizette a Milan adósságait. Onnantól kezdve jöttek az igazolások, nem két fillérért. Csak mondanám, higy a Milannak négy olyan igazolása volt a története során, amely annak idején világrekordot jelentett: Schiaffino (1954), Gullit (1987), Papin (1992) és Lentini (1992).

   A kiindulópont, hogy a FIFA kitalált egy rendszert, amely semmi másra nem jó, csak arra, hogy az erőviszonyokat konzerválja: aki a tűz közelében van, és megszedi magát, gyakorlatilag csak hihetetlen bénaságának vagy pechjének köszönheti, ha kikerül az elitből. És miközben a FIFA/UEFA azt mondja, hogy a célja a kicsik felzárkóztatása, semmi mást nem tesz, csak alamizsnát oszt a szegényeknek. Azok a klubok, amelyek esetleg későn kapcsoltak, rosszul gazdálkodtak, pechjük volt stb., elszalasztották az esélyt arra, hogy bekerüljenek a gazdagok közé. És a rendszer úgy van kitalálva, hogy az olló minél jobban nyíljon. Na most, a Milan egyébként is rosszul mérte fel a pozícióit, rosszul is gazdálkodott, az adóssága brutálisan nagyra nőtt, tehát rossz helyzetbe került. Tulajdonosváltás történt – A PÉNZHIÁNY MIATT -, majd a kínai szerencselovag után jött egy befektetői csoport, amely kitalálta, hogy visszajuttatja a Milant az elitbe. De egyelőre még azért verheti a fejét a falba, mert megörökölte a Berlusconi-féle adósságokat, csontvázakat. Egyszerre kellene visszalapátolni a szart a lóba, és készülni a jövőre. A FFP sajnos úgy van kitalálva, hogy a rossz helyzetben lévő klubok egyik pillanatról a másikra lényegében nem tudnak bejutni az elitbe. Teljesen érthetetlen ez abból a szempontból, hogy ez lényegében a versenyt zárja ki. Egy eleve igazságtalan rendszerről van szó, amelyet egyébként a legtöbb klub igyekszik kijátszani. A spanyol klubok adósságait, a Real és a Barca helyzeti előnyét (egyesületi formájuk miatt kedvezőbb adózási lehetőségek) és a spanyol adózási szabályokat nem veszik figyelembe, a PSG és a City trükközéseinek nincs következménye… És akkor itt van a Milan, amely éppen megpróbálna alkalmazkodni a korábban az UEFA által tett megállapodáshoz, hogy rendbe tegye a pénzügyeit. De eközben vizsgálják a Berlusconi-éra végének ügyeit, ami miatt tulajdonosváltás történt… Elvárják, hogy egy AC Milan ne csináljon semmit éveken át, csak tegye rendbe a pénzügyeit…

   Most lenne egy megállapodás, amiről a cikk szól. Tehát volna egy szankció, hogy a Milan indulhat az Európa-ligában, hogy ott legyen, de rövidebb ideje lenne rendberakni a pénzügyeit. A másik verzió, ami a cikkben van. Miután a lényeg az, hogy a Milan megszegte a FFP-t, és van lehetőség a szankció megválasztására, ez a logikusabb döntés.

   Lehet, hogy a pénzzel kapcsolatos okfejtésed rendben is lenne. De akkor nem igazán értem, miért is drukkolsz az AC Milannak. Ha nem tudod elfogadni, hogy a Milan mint profi klub anyagi szempontokat figyelembe véve gondolkodik, akkor nem értelek. Akkor keress egy hetedosztályú csapatot Bulgáriában, amely nem így tesz. Annak idején, amikor BL-döntőre készült a Milan, és az előtte lévő bajnokin a B vagy a C csapat állt ki, arra gondoltál, hogy Ancelotti megcsúfolja a sport értékeit? Nem esetleg arra, hogy milyen jók döntött, hogy a legjobbjait pihentette a fináléra?

   Szerinted el kellene indulni az Európa-ligában, hogy a Milannak kevesebb esélye legyen BL-t érő helyen végezni, és kevesebb ideje legyen a költségvetése rendezésére, és hogy ennek következtében el kelljen adnia a játékosait?! Mert akkor itt az ördögi kör, ugyanis rosszabb játékosokkal csökken az esély a BL-re… Nagy ötlet lenne.

   A sport szellemisége nyilván fontos, ugyanakkor ez a szórakoztatóipar része. Mielőtt erkölcsi kérdéseket feszegetsz, esetleg nézd meg, hogy kik a szabályalkotók! Mintha Kim Dzsongun összeállítana egy emberi jogi kódexet, és ő ítélkezne arról, hogy ki tartja be az ott írt szabályokat. A FIFA meg az UEFA jön az FFP-vel? Azok, akik évtizedeken át gátolták az igazságosabb bíráskodást (videórendszer)? Akik Katarnak adták a vb-rendezés jogát? Akik kitalálták a jelenlegi BL-rendszert? Akik semmit sem tesznek az elszabadult igazolási díjak ellen? Akik asszisztálnak a Neymar-botrányhoz (Santos-Barca)? Az a FIFA dumál az FFP-ről, amelynek korábbi főtitkára – most már elnökként – vizsgáltatja ki a FIFA korábbi ügyeit, és a vizsgálat során valahogy mindig az derül ki, hogy érdekes módon ő annak idején főtitkárként soha semmiről nem tudott? És lehetne még sorolni.

   A Milan-szurkoló pontosan tudja, amit Balzac írt, hogy minden nagy vagyon mögött bűn rejtőzik, és hogy sem a Milan, sem más profi klub nem olyan tiszta, mint a friss hó. A Milan szurkolói szeretnének egy csomó sikertelen év után valami pozitívumot látni. Mint a Ryan közlegény megmentésében a partraszállásnál elsősegélyt nyújtó doki, akinek a betegét fejbelövik, és azt mondja, hogy az a szemét legalább az esélyt adta volna meg… A Milan nem makulátlan. De a “bűn” relatív. Mintha lennének kedvezményezett klubok, melyek BL-ben tartása fontos, és közben meg lehet büntetni a román vagy bolgár csapatokat, mert 150 ezer euro hiányzik a kasszájukból. A Milan csak annyit akarna, hogy legyen egyenlő a mérce, adják meg neki az esélyt, hogy észszerű határidőn belül talpra tudjon állni.

   Én speciel örülök, ha a Milan így cselekszik. Mi is a klub egyik szlogenje? Hogy a Milan egy nagy család. És a családjáért a vezetőknek kötelességük megtenni mindent. Gondolom, te is voltál már olyan helyzetben, amikor két “szankció” (pl. büntetés) közül választhattál, és nem feltétlenül az “erkölcsösebbet” választottad, hanem azt, amiből te jöttél ki jobban. A kiindulópont, hogy akik a büntetést kiszabják, azoknak van-e erkölcsi alapjuk ítélkezni, szankcionálni. Én úgy gondolom, hogy a FIFA meg az UEFA csak ne ítélkezzen, mert egyiknek sincs meg hozzá az erkölcsi alapja.

   A calciopoli meg nagyon nem jó példa, még párhuzamba állítva sem szerencsés előjönni vele. 2006-ban általánosan elfogadott alapelvek, a sportág tisztaságát szavatoló szabályok célzatos megszegése történt, amit valamennyi tisztességes klub elítél. A bírói pártatlanság az egyik olyan alapelv, ami sportágtól függetlenül kiindulópont. Ha ez sérül, semmi értelme a sportnak, a versenyeknek, és nem beszélhetünk sportértékről sem.

   Az FFP viszont nem egyetemes érték, hanem egy olyan szabályrendszer, amit fent kifejtettem, hogy miért inkorrekt, és amely eleve olyan céllal jött létre, hogy a versenyt kizárja, de legalábbis korlátozza. Az FFP-t bizonyos klubok lehet, hogy röhögve teljesítik, nekik tisztelet. Vannak olyanok is, amelyek megszegik, és mégsincs szankció, és van a Milan és még néhány klub, amelyet megcincálnak. Egyenlő mérce? Na persze.

   Akik érintettek voltak a calciopoliban, azok szabályt szegtek. A Milan miféle szabályt szegne meg azzal, ha a számára felkínált szankciók közül azt választja, amelyet magára nézve előnyösebbnek vél?!

 6. Sziasztok! Engem a elszomorít hír, még akkor is ha ezzel a “trükkel” kicsit levegőhöz is jut a klub.
  Mivel a BL-re évek óta esélyünk nincs, én igenis vártam a csütörtököket, mikor újra nemzetközi porondra lépett a Milan. (Bár azért a 6 meccsért talán tényleg nem kár mint 2018-ban 😀 😀 ) Az EL tavaszi szakaszában már igen pikáns rangadók is összejönnek, igazi erőfelmérő lett volna?? lenne hol tartunk, és a heti két meccs ritmusához is segített volna kicsit hozzászokni. Nincs nemzetközi rutinnal rendelkező csapatunk, pár meccs nem ártott volna. Jó felkészülés lett volna esetleg Lipcse/Lyon/Sevilla szintű csapatok ellen a BL-re és nem egyből Barcelona/Liverpool mélyvízzel kezdeni. Arról nem beszélve, hogy az edzőnk sem egy sok nemzetközi csatát megélt rutinos róka, neki sem ártott volna kicsit megérezni egy két nemzetközi rangadó hangulatát.