A Milan az előző fordulókban mutatott formához képest meglepően jó teljesítménnyel rukkolt elő a Juventus otthonában, azonban a csapat végül nulla ponttal távozott Torinóból. Gennaro Gattuso szerint a csapat nem érdemelt vereséget, azonban nem kívánta kommentálni a játékvezető ítéleteit.

A Milan szombaton 2-1-re kikapott a Juventustól és a klub, a sajtó illetve a szurkolók részéről is nagy felháborodás követte Michael Fabbri játékvezető tevékenykedését.

“Nem akarok a játékvezetésről beszélni, de nem érdemeltük meg, hogy elveszítsük ezt a mérkőzést. Egy nagyszerű csapat ellen játszottunk. Nagy hiányérzetünk van, amikor ilyen teljesítményt nyújtunk és mégis kikapunk. Képesnek kell lennünk felkapaszkodni a tabellán és eredményeket elérni, mert ezek növelik a csapat önbizalmát. Több pozitívum is volt, amire lehet építeni. Hét mérkőzés maradt és az Olasz kupában is érdekeltek vagyunk. Mindenáron el kell érnünk a mi Scudettónkat, azaz a Bajnokok Ligája-kvalifikációt. A pozitívumokat figyelembe véve távozunk Torinóból.” – mondta Gattuso.

“Jól járattuk a labdát és ugyan nem mutattunk annyira nagy minőséget, de időnként nagyon hatékonyak voltunk. Még mindig életben vagyunk és a jövőben sok pozitívumot kell felmutatnunk. A legnagyobb aggodalmam az volt, hogy esetleg elvész a csapatszellem. Úgy gondolom, hogy ma harcoltunk. A legfontosabb, hogy nem veszítettük el az elszántságot.”

“Kessié? Tudjuk, hogy mit adott nekünk az érkezése óta. Ő egy nagyon fontos játékosa a csapatnak. Kezdetektől fogva elmondtam, hogy részemről nincs harag. Ő és Biglia is hibázott, de bocsánatot kértek. Tisztában vagyok azzal, hogy mit képes adni a csapatnak játékosként és emberként.”

“Ez már a hetedik év, hogy a Milan pontok nélkül távozik Torinóból a Juventus ellen. Voltak játékvezetői hibák, de mi is követtünk el hibákat, amiket elkerülhettünk volna. Lehettünk volna jobbak és szerencsésebbek is. A videóbíró egy lenyűgöző találmány és nagyon szeretem. Csak használni kellene. Nem tudom ki döntött arról, hogy nem jár tizenegyes, de nem akarok kifogásokat keresni.”

Gattuso mellett a Milan spanyol kapusa, Pepe Reina is nyilatkozott a mérkőzést követően.

“Úgy vélem, hogy jó mérkőzést játszottunk és nem érdemeltünk vereséget. Ez a meccs lökést fog adni nekünk a szezon hátralévő részére, hogy elérjük a céljainkat. Örülnünk kell a mai teljesítményünknek. Nem valószínű, hogy ilyen játékkal a közeljövőben kikapunk. Karakteresen és győzelemre játszottunk egy olyan stadionban, ahol nagyon nehéz. A játékvezető elmagyarázta, hogy miért nem adott büntetőt. Amikor a játékvezető visszanézi az esetet, akkor tízből kilenc alkalommal megváltozik a döntése, mert egyértelműen látszik a szituáció. A játékos olyan területet védett a karjával, amit általában nem képes lefedni. Számomra ez kezezés, de a játékvezető hozott egy döntést és ez ellen semmit nem tudunk tenni. Örülnünk kell a teljesítményünknek, mert ha így játszunk, akkor jó eséllyel elérhetjük a célunkat, azaz a Bajnokok Ligáját. Így fogunk mindenki ellen harcolni, felemelt fejjel és összeszorítva a fogainkat.”

Leonardo, a Milan brazil igazgatója nem titkolta véleményét és éles kritikákat fogalmazott Fabbrival szemben, továbbá szót ejtett Gattuso jövőjéről is.

15 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. “A játékvezető elmagyarázta, hogy miért nem adott büntetőt. ”

  Erre a magyarázatra kíváncsi lennék…

  A labda általában elég gyorsan közlekedik a pályán, és ha közel van a játékos, sokszor nem tudja elrántani a kezét előle. Nyilván senki sem akar beleütni a labdába, mindenki próbálja természetes módon tartani a kezét, továbbá senki sem akar kibillenni az egyensúlyából, így a kéz is ennek megfelelően lendülhet. Mindezektől függetlenül az ilyen helyzeteket tipikusan be szokták fújni büntetőnek, mert nem igazán érdekli a bírókat, hogy éppen esett, csúszott a játékos, volt-e ideje elrántani a kezét stb.

  Annak idején volt egy meccsünk, amikor teljesen véletlenül a játékosunk kezére pattant a labda, ráadásul rendkívül látványosan. A közelében nem volt senki, a bíró talán még látta is, és továbbot intett. Ez az a helyzet, amikor a bíró vélhetően úgy ítélte meg a szituációt, hogy szimpla ügyetlenség, ami nem akadályozott meg semmit, mert a legközelebbi ellenfél vagy 30 méterre volt.

  Jelen esetben azonban – legalábbis így gondolom – a bírónak nemcsak azt kellett volna megítélnie, hogy a játékos kezének hol kellett volna lennie, vagy hogyan kellett volna azt tartania, hanem azt is értékelnie kellett volna, hogy mit akadályozott meg a védő azzal, hogy a labdát blokkolta Alex Sandro keze. A beadás kulcs-, sőt gólpassz is lehetett volna.

  Amikor büntetőt és sokszor piros lapot ad a bíró egy lövésnél, sokszor előkerül érvként, hogy az ítélet azért ez, mert “gólba tartó labdát” blokkolt a játékos. Hogy esetleg a kapus foghatta volna a lövést, netán kapufa lett volna (vagy mint a PSG-MU meccsen, amikor még a kaput sem találta volna el a labda), nem számít. Ugyanez az érv pl. az “utolsó emberként” elkövetett szabálytalanságnál (ha jól tudom, ilyen szabály nincs, ez inkább a gyakorlatban alakult ki), amikor a védő pl. lerántja a kilépő csatárt, aki már csak a kapussal kerülne szembe. Ott sem nézi a bíró, hogy a kapus védhette volna-e a lövést. És a legfurcsább esetek egyike, amikor a csatár úgy tolja meg a labdát a 16-oson belül, hogy esélye sincs arra, hogy elérje, és a kapus elkaszálja a lábát. A bíró ilyenkor sem nézi, hogy volt-e reális esély arra, hogy a csatár elérje a labdát, majd gólt rúgjon. Itt valamiféle “objektív felelősséget” állapítanak meg, amit a bírók – helyesen – leegyszerűsítenek arra, hogy megnézik: merre tartott a labda, akadályozta-e (vissza- vagy lerántotta-e) a védő a kilépő csatárt, illetve volt-e kontakt a csatár és a kapus között.

  Amennyiben ezeket a szituációkat objektíve értékelik, akkor az ilyen esetekre is ki lehetne terjeszteni, ellenkező esetben súlyosabb vádak is megfogalmazódhatnak a bírókkal szemben. Míg korábban arra egyszerűsödött le a probléma, hogy látta vagy nem látta a bíró a szituációt, addig a VAR korában (tehát visszanézve) egy ilyen ítéletnél további magyarázatra lenne szükség. Itt is abból indult ki az egész, hogy az egyik legjobb VAR-bíró azt mondta Fabbrinak, hogy nézze vissza az esetet. Ezek szerint ő is úgy ítélte meg, hogy ez legalábbis gyanús. Fabbri szögletet ítélt, tehát megállapítható, hogy az esetet a két bíró is másként ítélte meg. Amennyiben azonban a fenti gondolatmenetet követnék, akkor itt vita nélkül 11-est kellett volna ítélni, mivel megvalósult három konjunktív feltétel: 1) kezezés történt; 2) a kezezés a 16-oson belül történt; 3) a kezezéssel legalábbis helyzetet akadályozott meg a védekező játékos.

  • Vállát találta el a labda és az természetes pozicíóban volt, úgyhogy jól ítélt ott, de a juve büntetője nem volt jogos és vissza se nézte a felvételt, úgyhogy ott hibás döntés történt. Mindig is mondtam, hogy a VAR nem megoldás igazából, mert a videófelvétel alapján se mindig lehet egyértelműen látni a helyzetet és elsőre én is azt láttam, hogy kezezés, de azzal nagyobb a baj, hogy nem néznek vissza minden kétes szituációt. Igazából a beadás ember mögé is érkezett, de attól még lehetett volna gólhelyzet belőle, de ha gólokkal verjük a juvet, akkor nem sokat tud tenni a bíró, úgyhogy ebben kell fejlődni.

 2. Szerintem telibe a könyökét találták el Sandronak és véletlenül se természetes testhelyzetbe,ráadásul blokkolni akart.Én is emlékszem vagy 2éve egy ilyen szitura és simán kaptuk a tizit és ha jól rémlik az a végéhez közel volt és jött is a bukó.Az amit az videobiroval művelnek az nevetséges.De az nagyon csúnya hogy 7 éve képtelenek vagyunk ott nyerni.Oké nem a juvét kell megverni na de mégis,egy mecsen bármi lehet(nem ezt szokták mondani?)

  • Ja könyök tájékon találja el és simán befújható lett volna, de ha valami magyarázatot akarok keresni, hogy miért döntött így, akkor arra jutok, hogy talán nem érezte a szándékosságot emiatt, mert közel volt a testéhez a könyöke. Szeretném azt hinni, hogy nem bundáznak ennyire látványosan ellenünk már több meccs óta, de ha tényleg ennyire egyértelműen csalnak, akkor miért nem hívjuk le a csapatot a pályáról, hogy legyen valami botrány, mert akkor lesz csak következmény, így a VAR jelenlétében hazudnak az emberek szemébe és egy hét múlva senki nem fog erről az esetről beszélni. Remélem lesz valami komoly következmény a tárgyaláson, de ezt kétlem, mert csak megbüntetik ezt a senki bírót és jöhet helyette száz ugyanilyen.

   • Megtehetek,mert tudatában vannak annak,hogy kétes szituációban a bíró az ő javukra dönt;elég,ha a mezőnyben rendszeresen engedi őket durván és tisztázatlanul szerelni és még sárgával sem bünteti őket.Nem kell ehhez tizit befújni vagy lesgólt megadni,pont elég,ha a mezőnyben állandó fölényben vannak a bírói támogatásnak köszönhetően.

 3. Egyértelmű hogy 11-es volt, de erre nem foghatjuk mert kevésre rá Piatek betalált, valószínűleg így is úgy is 0:1-el fordultunk volna. Jobban befolyásolta a mérkőzést az, hogy a Juvénál engedett mindent a bíró, nekünk lefújt mindent. Calha sárga lapja is kiverte nálam a biztosítékot… viszont az is tény hogy egyéni hibák miatt kaptuk a 2 gólt, a tizi jogos volt a Juvénak, labdát így eladni hátul pedig nem lehet. Meccs előtt sima zakóra számítottam, ezzel ellentétben a mutatott játék képe alapján jó érzéssel néztem a meccset mert most volt csapategység. Egy-két megmozdulás pedig parádés volt, gondolok itt Suso sarkazós cselére…ha így fel tudnánk pörögni a szezon végére akkor simán meg kellene lennie a BL helynek.

 4. Az egyik dolog, hogy szinte csak Alex Sandro kezezéséről beszélünk, meg Musa 11-eséről. Az előbbit megmagyarázzuk, hogy “nem baj, a juve így is úgy is jobb csapat” (megjegyzem évek óta ez megy, és nem értem, hogy miért kell nekik egyáltalán elindulni a serie A-ban, miért nem kapják meg a trófeát már az elején??), a másikra meg ráfogjuk, hogy “miért kell ilyen hülyeséget csinálni” (nos, valóban miért)?
  De elfeledkezünk arról, hogy bizony Samut is elég rendesen meggyötörték a 16-oson belül, talán mandzukic volt az… Szerintem ezt is számon kérhetjük a bírón!

  A másik dolog, hogy a vereség ellenére elég nagy a hurrá hangulat, amit nem nagyon értek. Egyfelől valóban rendben van, hogy (egy játszani nem igazán akaró) juve ellen az első félidőben a vártnál jobban játszottunk. De a 60. perc után megint kipukkadt a csapat – egy-két ember kivételével. Ez kétségbeejtő!
  Ősszel milyen sokan örömködtek, amiért kiestünk az EL-ből “mert így csak egy frontra kell koncentrálnunk”! DE HOL A KONDI??

  • Én ugyan ezt mondtam. Tettem elég bolond módon a Facebook-on amire meg is kaptam, hogy hülye magyar vagyok aki úgy forog, mint a napraforgó a csapat teljesítménye tükrében. 😀
   Holott már tavaly sem volt erő, ősszel is voltak gondok. Csak azért mert Gatta anno 2 meccset is bírt volna egymás után, még nem biztos,hogy edzés módszerei jók (eleve más az erőnléti edző a csapaton belül).
   Az ennél is nagyobb probléma már tavaly is egyértelmű volt. Nulla rotáció. Mióta Zapata felépült mondom, hogy jó-jó kevés gólt kapunk, de azért nem egy isten-király védelem ez amihez tilos hozzányúlni. De ugyan ez elmondható középpályáról és támadókról is. Fikázzuk nyugodtan Montolivo-t vagy Bertolacci-t, de a Seria A csapatainak több mint felében simán kezdő lenne mindkettő, akkor nálunk miért nem jók 3-4 meccsenként 1x a kezdőbe?
   Lerágott csont értem én…. De én drukker vagyok aki jövőre is szurkolni fog és nem mindegy hogy BL-ben, EL-ben vagy csak bajnokságban.