Nem a legnehezebb csoportba, de a nehezebb ágra került az olasz válogatott a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság kijevi sorsolásán. Prandelli csapata a címvédővel, azaz a világbajnokkal is játszani fog a csoportban. Emlékezetes, hogy 2008-ban, a világfutball spanyol korszakának hajnalán a kontinensbajnokság későbbi győztese a legnehezebb mérkőzését a Squadra Azzurra ellen játszotta, csak tizenegyespárbajban jutott tovább.

A csoport

Lengyelország, Görögország Csehország, Oroszország

B csoport

Hollandia, Dánia, Portugália, Németország

C csoport

Spanyolország, Olaszország, Írország, Horvátország

D csoport

Ukrajna, Svédország, Franciaország, Anglia

Az olasz csapat, illetve a csoport mérkőzéseinek időpontjai, helyszínei:

június 10., vasárnap:
Spanyolország-Olaszország 18 ó, Gdansk
Írország-Horvátország 20:45ó, Poznan
június 14., csütörtök:
Olaszország-Horvátország 18 ó, Poznan
Spanyolország-Írország 20:45, Gdansk
június 18., hétfő:
Horvátország-Spanyolország 20:45 ó, Gdansk
Olaszország-Írország 20:45 ó, Poznan

A csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

negyeddöntő:
június 21., csütörtök:
A csoport 1.-B csoport 2. 20:45 ó, Varsó
június 22., péntek:
B csoport 1.-A csoport 2. 20:45 ó, Gdansk
június 23., szombat:
C csoport 1.-D csoport 2. 20:45 ó, Donyeck
június 24., vasárnap:
D csoport 1.-C csoport 2. 20:45 ó, Kijev

elődöntő:
június 27., szerda:
A1/B2 győztese-C1/D2 győztese 20:45 ó, Donyeck
június 28., csütörtök:
B1/A2 győztese-D1/C2 győztese, 20:45 ó, Varsó

döntő:
július 1., vasárnap 20:45 ó, Kijev

Az olasz válogatott tehát nem a legnehezebb csoportba került, de a világbajnokkal játszani mindig izgalmas. Ráadásul ezen az ágon van még Franciaország és Anglia is.

Az olaszok számára azonban nemcsak a nyitómeccs a címvédővel lesz óriási csata, de pikáns lesz a záró csoportmérkőzés is: ellenfelük, az írek szövetségi kapitánya az olasz labdarúgás egyik edzőlegendája, Giovanni Trapattoni. Érdekes, hogy 2009 óta háromszor is találkozott egymással a két válogatott (Bariban, Dublinban és a belgiumi Liege-ben), de az olaszok egyszer sem tudtak nyerni!

További érdekesség, hogy a 2002-es világbajnokságon az írek mostani kapitánya az olaszokat dirigálta, egy harmadik mostani csoportellenfél, a horvátok ellen. S déli szomszédjaink nyertek! Egyébként a Squadra Azzurra története során, öt kísérletből, még sohasem tudta legyőzni a horvát csapatot.

Az olasz válogatott szövetségi kapitánya Cesare Prandelli elismerte, hogy nehéz dolguk lesz a C-csoportban a jövő évi Európa-bajnokságon.

„Egy nagyon nehéz csoportba kerültünk. Nem akartunk összekerülni [Írország szövetségi kapitánya Giovanni] Trapattonival. De ott van a csoportunkban a világbajnok is. Jól fel kell készülnünk júniusra, egy nagyon nehéz torna vár ránk” – mondta Prandelli a Rainak a sorsolás után.  “Nem tudom ki lesz a könnyebb ellenfél Horvátország és Írország közül, ez nagyban fog függeni az aktuális formától is. Tudom, hogy Trapattoniék az utolsó pillanatig küzdeni fognak. Trapattoni mondta, hogy az ír válogatottal szeretett volna Olaszországban készülni a torna előtt, de így meg fogja változtatni a terveit. Mi maradunk Krakkónál.”

Az olasz szövetségi kapitány ezt követően elmondta, bízik Antonio Cassano és Giuseppe Rossi felépülésében.  „Remélem, hogy Rossi és Cassano is időben felépül. Az elkövetkező néhány hónapban kiderül, hogy ez lehetséges-e. Ha nem számíthatok rájuk, akkor sem változtatom meg a játékrendszerünket, továbbra is három középpályással és egy trequartistval játszunk.”


“Nagyon komplikált csoport a miénk – fogalmazott Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya. – Ott van benne egy olyan jelentős csapat, mint az olasz, és két másik együttes, amely könnyedén jutott túl a pótselejtezőn. Csak magunkra szabad figyelnünk, és úgy kell felkészülni a tornára, hogy a legjobb formában érkezzünk.”

Slaven Bilic horvát kapitány megtisztelőnek tartja, hogy a címvédő és a 2006-os világbajnokkal került egy csoportba az együttese: “Nem vagyunk favoritok, de élvezni fogjuk a tornát. Spanyolország a favorit, a többi három csapat egyenlőek. Trapattoni egy géniusz, nagyon várom a vele való meccset.”

 

10 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Nagy baromság, hogy a rendező(ke)t az 1-es kalapba rakják… Így biztos, hogy van 1-2 nagyon átlagos csoport, a másik 1-2 meg kifejezetten nehéz.. Ez persze a gyenge vendéglátó országoknak kedvez, míg az emiatt 1-2 kalappal gyengébb besorolást kapó országok jól megszívják…

 2. Spanyolok megint undorító Bunker focit fognak játszani!..
  A Németek most odafogják tenni magukat!..
  Német – Spanyol döntőre voksolok!..
  De Német – Olasz se lenne rossz.. mindenesetre remélem nem olyan lesz a döntő mint a VB -n.. hogy van 1 gól 120 perc alatt.. és geci unalmas!..
  A Bronzérem ért Urug – Német meccs pedig méltó döntő lett volna.. a 4-3 al.. gyönyörü gólokkal.. szép és izgalmas játékkal!

 3. Nálam a bunkerfoci az, ha egy csapat beáll a 16-osa elé és csak védekezik. A spanyolok azért nem kaptak gólt, mert nem tudták elvenni tőlük a labdát.
  Viszont jó, hogy egy csoportban vagyunk velük, mert így majd csak a döntőben kerülhetünk velük össze (a csoport után). És abban sem vagyok biztos, hogy a francia-angol ág nehezebb lenne a német-hollandnál.

  A lényeg, hogy bízhatunk ebben a megújult olasz válogatottban.
  Forza Italia!

 4. A legjobb 4 közé a németeket, a spanyolokat, a hollandokat és az olaszokat várom. Szerintem ezek a legerősebbek, jelenleg. Véleményem szerint, nem lesz cimvédés, és a legesélyesebbek a németek. Egy német-olasz döntőt szeretnék, egy olyan eredménnyel, mint 2006-ban volt. 🙂

  Forza Azzurri!

 5. bár elég szubjektív melyik ág az erősebb, mégis azt hiszem, sokkal többen hiszik azt, könnyű sorsolást kapott az Olasz válogatott. Az igazén komoly erőt képviselő csapatok a Spanyol, Holland, Német csapatok. Őket, ezzel a sorsolással, egészen a döntőig elkerüljük. (de az elődöntőig biztosan. Kivéve, persze a csoportmérkőzést, de a csoportból ezzel együtt is tovább kell menni)
  Szóval, szerintem a realitás az Olasz 4. hely, de nem lennék nagyon meglepve, ha picit többet mutatna az Olasz válogatott, mint amit várnak tőle. Nem is olyan régen volt egy hasonlóan nem favoritként várt világesemény…igaz az VB volt.