Itália leggazdagabb klubja, a Milan!

10

A Deloitte idén is elkészítette gazdasági elemzését a világ legnagyobb futballklubjairól, miszerint a leggazdagabb olasz klub az AC Milan csak a 7. helyet foglalja el, míg a tavaly mindent megnyerő Inter maradt a 9.Az előző évhez hasonlóan idén is a spanyol Real Madrid és a Barcelona végzett az élen és egészen a hatodik helyig nem is történtek változások – a Manchester United, Bayern München, Arsenal és Chelsea is megőrizte a pozícióját.A lista élmezőnye (zárójelben a tavalyi helyezés):

1. (1.) Real Madrid 438,6 millió euró

2. (2.) Barcelona 398,1 millió euró

3. (3.) Manchester U. 323,8 millió euró

4. (4.) Bayern München 323 millió euró

5. (5.) Arsenal 274,1 millió euro

6. (6.) Chelsea255,5 millió euró

7. (10.) Milan 235,8 millió euró

8. (7.) Liverpool 225,3 millió euró

9. (9.) Internazionale 224,8 millió euró

10. (8.) Juventus 205,5 millió euro

11. (20.) Mancheseter City 152,8 millió euro

12. (15.) Tottenham 146,3 millió euro

13. (11.) Hamburg 146,2 millió euro

14. (13.) Lyon 146,1 millió euró

15. (14.) Marseille 141,1 millió euró

16. (16.) Schalke 139,8 millió euró

17. (18.) A. Madrid 124,5 millió euró

18. (12.) AS Roma 122,7 millió euró

19. (-) Stuttgart 114 millió euró

20. (-) Aston Villa 109,4 millió euró.

Az elemzés a Milan kapcsán megállapítja, hogy a kihagyott 2008-09-es Bajnokok Ligája után, jót tett a klubnak anyagilag ismét szerepelni a sorozatban. Az hogy eljutottak a legjobb 16 közé 23.4 millió euró bevételt jelentett – míg az, hogy az előző évben részt vettek az UEFA kupában csak 400,000 eurót. Ha csak a TV közvetítésekből származó bevételeket nézzük a Milan a harmadik helyen áll, csak a két spanyol óriás előzi meg Berlusconi klubját.

Meglepetés, hogy a tavaly triplázni tudó Inter maradt a 9. pozícióban. A jegybevétele hihetetlennek tűnő 37 százalékkal nőtt az előző évhez képest, azonban még így is csak a 12.-ek ezen a téren. A Milanhoz hasonlóan, különleges TV közvetítési szerződéseiknek köszönhetően (112.9 milliós bevétel), csak a Real Madrid és a Barcelona előzi meg őket.

A táblázatból világosan kiderül, hogy a Juventus már nem a leggazdagabb olasz klub. A jegyeladásokból származó bevétel csak 8 százaléka a teljes bevételnek. Mivel most nem jutottak be a Bajnokok Ligájába, sanszos, hogy jövőre még az első tízből is kicsúsznak.

A tavalyi év legnagyobb vesztese az AS Roma, amely hat helyet visszacsúszva már csak a 18. leggazdagabb klub. Ez nagyban köszönhető annak, hogy az elmúlt öt évben először nem tudták magukat kvalifikálni a Bajnokok Ligájába. A listáról a Roma teszi zsebre a második legkevesebb pénzt a jegybevételekből – mindössze 19 millió eurót. Ugyanakkor a Serie A második helyén végeztek és újra ott vannak Európa legrangosabb kupasorozatában, így valószínűleg jövőre előrébb végeznek majd.

10 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Az a baj, hogy a cikkben az is benne van, hogy jövőre már kevesebb lesz a Milan bevétele, mert lejár a hazai közvetítésekért kapott pénzek szerződése! Persze gondolom a Milan újratárgyalja majd! A legnagyobb baj a nézőszámok körül keresendő. Míg Európa más top foci országaiban teltházzal, vagy közel teltházzal mennek a meccsek, Olaszhonban a félház vagy azalatt a jellemző és ritka az, hogy többen lennének. Ez pedig óriási jegybevétel kiesést eredményez. Ha ehhez hozzávesszük, hogy pl. a Milan is csak bérletben van a San Siroban, akkor a pénzügyi lemaradás pl. Angliával szemben már simán értelmezhető. Viszont amíg a szigeten a top klubok több száz milliós adósságokat görgetnek maguk előtt, Italia-banaz adósságok is (legalább is a Milannal) kevesebbek!

 2. ja.. főleg most a német bajnokságot kell valahogy mögénk utasítani, mert egyre csak azt mondják h cserélnek h a német bajnokságból menjen 4 csapat a bl-be, az olszból meg három.. az jó volt h tavaly az inter nyerte a bl-t, mert ha német nyert volna akk sztem tuti megcsinálták volna amit fent írtam.. bár idő kérdése sztem.. a német bajnokságba sokkal több néző is van, stb.. meg eredményesebbek is szinte.. idén meg kell magát ráznia minden olasz bl-es csapatnak h elfelejtsék a nagykutyák h megcserélik a bl-be jutó helyek számát a német-olasz bajnokságba…

 3. QA goal.comon ezt a cikket az alábbi szellemes címmel tették közzé: “Barcelona Kings Of Football, Real Madrid Kings Of Money”. :))

 4. A pézügyi fejtegetés teljesen OK.De a csapatok jó ideje próbálják visszacsábitani a szurkolókat a stadionokba, hisz azért Itáliába jóval alacsonyabbak a jegyárak mint egy német vagy angol topcsapat meccseire.A problémák bizony visszavezethetők a stadionok állapotára is,amelyet a nyáron Giancarlo Abete is kifejtett ,bizony Olaszországban 20 éve nem igen költöttek stadion fejlesztésre az egész ligában annyit ,mint mondjuk a Bayern vagy az Arsenal stadionjára.Nem beszélve az infrastruktúráról, egy esti Milan-meccsről próbáljon valaki tömegközlekedéssel eljutni,Milano bármelyik keleti oldali részébe.

 5. Ez nagyon igaz! Ősszel amikor kint voltunk a Milan-Juvén gyalog kellet hazamennünk, és párszor el is tévedtünk, mert a meccs után egyetlenegy metró ment és lehetetlen volt felférni.közölték hogy az az utolsó, a többiek meg szívták:|
  Szerintem Olaszországban elég nagy gond a jegyeladás mert rossz módszerrel csinálják, túl körülményes.

 6. Ez sajnos így igaz,Olaszországban akkor van telt ház ha BL meccs van,vagy rangadó.Milan-Parma meccsen is alig voltak,pedig egy MU-Wolves meccsen tele van a stadion.Ezért rossz a pénzügyi helyzet az Olasz kluboknál sajnos.

 7. Az a durva,hogy ekkora a különbség pénzben a kupák közt.Pontokban meg…..!Minek a németeknek még egy BL hely?A Mainz miatt maradjon le pl. egy Juventus…..kit érdekel a német foci.A Bayern az egyetlen stabil csapat ott,Dortmundban sok a néző de ritkán tudnak alkotni valamit.Az olaszok leszarják az EL-t!
  Régebben jóval előrébb állt a listán a Milan,sajnos most más a felfogása a vezetőknek.A nézőszám az elmúlt évek gyengélkedései miatt csökkent,míg az Interé nő.
  Pedig a világ kíváncsi lenne egy nagy Milanra,amivel biztosan több bevétel is lenne.Nem engedheti meg magának ez a klub,hogy középszerű legyen!!!

 8. Ez igaz ezzel egyetértek. Az hogy meg a német bajnokságból jöjjön 4 csapat az olaszból pedig három ez nevetséges.
  Hol van a német bajnokság az olaszhoz.

 9. Nagyon jó,h mi vagyunk a leggazdagabb olasz club,csak az a baj,h egy ilyen klubbnak nincs egy igazi irányító középpályása,mint amilyen volt Kaka vagy Pirlo pár évvel ezelőtt.. Így nem lehet sokat kihozni ebből a keretből..Öregecske a védelem közepe,fiatal,de rutintalan szélső védők,brusztoló ötlettelen középpályá,viszonylag jó támadósor..kevés!

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet