A Milan kedd este a listavezető Napolit fogadja a San Siro stadionban az olasz bajnokság 10. fordulójában. A piros-feketék az előző tétmeccsen egy héttel ezelőtt 3-1-re nyertek a Club Brugge ellen a Bajnokok Ligájában, míg a nápolyi alakulat a hétvégén 1-0-ra győzött a Lecce elleni bajnokin. Az összecsapást 20:45-kor rendezik a San Siróban és a Match4 élőben közvetíti. Forza Milan!
Fonseca megbontotta Pioli "pass to leao" rendszerét, amiben szabad keze (vagy inkább lába) volt a lusta zseninknek. A kompakt támadás és védekezés oltárán kívánja az edző feláldozni Rafát, az egyensúly érdekében. Megpróbálta átalakítani a játékát, de a játékos inkább bedurcizott, és bizalmi kérdést csinált a helyzetből: Ha bízna bennem az edző, akkor továbbra is szabad kezet adna nekem és én cserébe megoldanám a meccseket, ahogy eddig! Theo és a játékosok egy része Rafa mellé állt, egy másik része meg nem, mert egyet ért az edző fenti törekvéseivel. Van Leao ügy. A játékos képviselői egészen Furlaniig mentek a fonseca problémájukkal. Egyelőre ez a szappanopera a legizgalmasabb történet a szezon kezdete óta. Érdekes a vita, hiszen ha Okaforral összeállna a kompakt támadórészleg és jönnének az eredmények is, akkor Fonseca nyer. Ellenkező esetben belebukik a szerinte nemlétező Leao-ügybe.
Ennek fényében egy foggal körömmel küzdő, önérzetes csapatot várok, hátha megérkezne a várva várt minőségi ugrás, bizakodok a győzelemben.
Az előzetes kezdő alapján az Emerson-Royal - Thiaw - Pavlovic - Terracciano négyesből legalább kettő életveszély ránk nézve. Jobb napjukon talán csak Terrakotta, rosszabbik napjukon akár mind a négyen okozhatnak bajt. Lesz előttük egy idén teljesen semmilyen Loftus-Cheek és egy lassan elnyűhetetlen Fofana. Szóval ez egy pokolian nehéz meccs, ha nem otthon játszanánk, azt mondanám hogy csoda kéne az x-hez is, a jelenlegi Napolit nézve, így viszont bízok legalább egy döntetlenben azért.
@mutt Itt az ideje egy alapos paradigmaváltásnak a Milan játékában, és ebből a szempontból üdvözlendő, hogy Fonseca egy "egészségesebb" egyensúlyt szeretne létrehozni. Ha ma sem kezd a portugál, akkor azért lassan mindenkinek illő lesz belátnia, hogy sajnos nagyon is van "ügy" Leao kapcsán. Ezt már nehéz lenne egy újabb pihentetésre fogni - kiváltképp, hogy a hétvégén bajnoki sem volt. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza, ki mellé áll kicsoda, azon nehéz lenne vitatkozni, hogy nem jó, hogy így van ez az egész. A klub legértékesebb játékosa a padot koptatja, lassan elerodálódik a kapcsolata a Milannal, a csapattársak egy részével és a szakmai stábbal is, míg a játékosok egy másik csoportját pedig "megfertőzi", ez pedig elkerülhetetlenül a válság mélyüléséhez fog vezetni.
Szétesőben van a jelenlegi csapat. Leao helyzete mellett Calabria sorsa is kvázi megpecsételődött, Hernandez nem hosszabbított eddig és erős devianciákat mutat, de Tomori rúdja is kifelé áll egyre inkább, míg például Jovic, Florenzi, Abraham, Terracciano, Bennacer már szinte csak papíron a keret tagja, de érezhetően nem számolnak velük már. Maignan, Loftus-Cheek és Chukwueze sorsa pedig enyhén szólva is bizonytalan. Így egyre inkább körvonalazódik, hogy jövő nyáron ismét egy alapjaiban új csapatot kell majd építeni, újabb 8-10 igazolással. Van néhány fix és elkötelezett biztosnak tűnő pont (Reijnders, Fofana, Gabbia, Pulisic, Okafor, Morata, Pavlovic), de ez nagyon kevés játékos, a többiek sorsa pedig vagy nagyon bizonytalan, vagy egyenesen eldöntetett már. Ilyen körülmények között sajnos nagyon erősen benne van a pakliban, hogy ez a szezon igen csúnya véget fog érni. Én azt gondolom, hogy a 4. hely már... nos hát, ha elég, ha nem elég, de jelenleg nem gondolkodhatunk ennél többen.
Azt a kérdést most ne is nyissuk ki talán, hogyan is jutottunk idáig, messzire vezetne. Meg sokszor elmondtuk már. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bár senkit nem ment fel a jelenlegi helyzet, és a legkevésbé sem elfogadható, hogy itt tartunk most, de lassan el kell fogadni, hogy akárhogy is, de a puszta túlélésért küzd majd a Milan ebben a szezonban. Amit nevezhetünk a 4. helynek, de az is benne van, hogy még ez a cél is csak délibáb lesz a végére. Ha megcsípjük a BL-playoffot, és mondjuk májusra még mindig marad reális esélyünk a 4. helyre, akkor már örülhetnek a fejesek - már amennyire majd engedik őket ennek örülni a szurkolók és újságírók. Én elhatároztam, hogy jövő nyárig nem bántom tovább a klubot, mert atomjaira esett morálisan és szakmailag is, a keret közel felének már meg vannak számlálva a napjai a Milannál, ilyen körülmények között már nincs mit elvárni reálisan nézve. Látva, hogy mi zajlik itt, egy 4. hely és BL-playoff már bravúr lesz az én szememben.
Nyáron viszont nagyon komoly újrastrukturálás, szembenézés és őszinte önkritika vár a Redbirdre, ha nem akarják végképp elveszíteni az irányítást a klub felett.
@anselmo Tavaly kb ugyanezt leírtad egyszer, levezetve a játékosokat, hogy ki marad, ki fog távozni stb. A metk kb ugyanígy jött ki, hogy kell majd 10-12 játékost igazolni, mert nem marad senki. Ehhez képest azért hál'isten nem jött be a számításod :))
Hogy van-e Leao ügy vagy sem, ez kissé komikus számomra. Ha valóban profinak gondolja magát, akkor elgondolkodik, hogy vajon mit is csinál rosszul, ha az edző nem számít rá illetve a fél stadion kifütyüli, és megpróbál változtatni De persze ilyenkor mindenki hülye csak ő nem. Ez meg kb már óvoda, hogy a képviselői mennek az igazgató bácsihoz, mert nem úgy táncol a mester, ahogy ő fütyül. Néztem az el Classico-t (kb a 60-70. percig, amíg be nem aludtam), és feltűnő volt, hogy Vinícius, - akit egyébként rühellek a viselkedése miatt - milyen intenzitással presszingel, és üldözi az ellenfelet, letámadja, próbál zavart kelteni. Na ehhez képest a mi Rafank sétálgat, mint aki a Váci utcán nézelődik. Ég és föld a két játékos.
Hogy ne offoljam szét a topicot, én már maximálisan elégedett lennék az x-szel főleg annak függvényében, hogy kik fognak ma tőlünk hiányozni.
Úgy volt, hogy egy haverommal megyek majd erre a meccsre, akinek aztán még sem volt alkalmas, így marad a tv. Na ilyenkor szokott az lenni, hogy gálázunk, hogy fájjon a szívem. Bezzeg, ha mentem volna, fixen kapnánk egy 5-öst 😀
@kissheva Igen, kb. ezt írtam tavaly ilyenkor is, de nem hiszem, hogy ez ne lett volna így végül, mert hatalmas játékosmozgás volt megint. Távozott De Ketelaere, Krunic, Saelemaekers, Giroud, Kjaer, Pellegrino, Adli, Pobega, majdnem Bennacer is, Kalulu, Romero, ez vagy 10 játékos, és érkezett is megint Fofana, Pavlovic, Emerson Royal, Morata, Abraham, még a télen Terracciano, és Gabbiát is hazarendelték, vagyis folyamatosan évek óta az van, hogy hatalmas mozgások vannak minden évben, és nincs semmi állandóság. Valahogy sosem sikerül összerakni úgy azt a keretet, hogy ne legyen exodus a végén. Vagy ezért, vagy azért. És előre megkockáztatom, most nyáron se lesz ez másképp, a pillanatnyi keretből megint 8-10 játékos távozni fog, és megint jön majd közel ennyi helyettük. Vagy az ifiből, vagy máshonnan, de garantálom, hogy megint így lesz, ahogy tavaly is így volt, és annak előtte is. Persze egy része majd megint csak kölcsönbe megy, mert nekünk máshogy nem megy, de a vége megint az, hogy az edző majd nem velük számolhat, hanem másokkal.
Vagy te ezt nem így látod? 🙂
Ha már szóba jött ez a bizonyos Leao ügy találtam rá most egy jó ,,témát"
Ugye tegnap a közösségi oldalán Morata gratulált az aranylabda győztes Rodrinak a győzelméhez amivel alapból semmi baj nincs, de erre nem sokkal Leao is kitett egy posztot Viniciusról, amiből arra lehet kikövetkeztetni, hogy ő a Brazilt pártolta tegnap (gondolom tudjuk mi történt tegnap, így azt is hogy ez miért volt), aztán jöttek is az újságírói cikkek
Nem tudom hogy ennek pl mennyire lesz hatása az öltözőn belül (reméljük semennyire), de ha lesz akkor most már nagyon örülnék ha a Portugál vagy beállna a sorba, vagy pedig menjen mert ez így hosszútávon nem lesz jó hogy lesz 2 tábor, bár nagyon már nem látom ki lenne Leao mellett
@kissheva Igen, kb. ezt írtam tavaly ilyenkor is, de nem hiszem, hogy ez ne lett volna így végül, mert hatalmas játékosmozgás volt megint. Távozott De Ketelaere, Krunic, Saelemaekers, Giroud, Kjaer, Pellegrino, Adli, Pobega, majdnem Bennacer is, Kalulu, Romero, ez vagy 10 játékos, és érkezett is megint Fofana, Pavlovic, Emerson Royal, Morata, Abraham, még a télen Terracciano, és Gabbiát is hazarendelték, vagyis folyamatosan évek óta az van, hogy hatalmas mozgások vannak minden évben, és nincs semmi állandóság. Valahogy sosem sikerül összerakni úgy azt a keretet, hogy ne legyen exodus a végén. Vagy ezért, vagy azért. És előre megkockáztatom, most nyáron se lesz ez másképp, a pillanatnyi keretből megint 8-10 játékos távozni fog, és megint jön majd közel ennyi helyettük. Vagy az ifiből, vagy máshonnan, de garantálom, hogy megint így lesz, ahogy tavaly is így volt, és annak előtte is. Persze egy része majd megint csak kölcsönbe megy, mert nekünk máshogy nem megy, de a vége megint az, hogy az edző majd nem velük számolhat, hanem másokkal.
Vagy te ezt nem így látod? 🙂
Ezt mindenféle negatív gondolat nélkül írtam, csak megmosolyogtam, mert emlékeztem a korábbi írásodra is. 🙂
Egyébként igazad van, de tavalyi keretből húzóemberek nem távoztak, csak akiknek már nem volt olyan a formájuk, mint korábban vagy, akik kiegészítő emberek voltak, vagy még azok sem.
De igen, abban egyetértek, hogy nem sok állandóság van mostanság a keretben. És egy élcsapatnak pont nem így kéne működnie.
Kell egy gerinc, akik az állandóságot jelentik, ez a sucdetto évében hellyel-közzel megvolt. Ott kellett volna finomhangolni a kereten, de azóta csak a lejtmenet van elhibázott vezetői döntések és igazolások miatt.Meg kell nézni az európai élcsapatokat, hogy mennyire minimális változások vannak a keretben, vagy a kezdő 11-ükben évről-évre. Persze, hogy könnyebb dolga van az edzőnek, ha egy összeszokott társasággal kell dolgozni, minthogy minden évben szinte új csapatot, stratégiát kell építeni, mert folyamat változik a keret összetétele.
Szóval egyetértek veled, csupán megjegyeztem, hogy korábban is ezt leírtad. 🙂
@kissheva Valószínűleg öregszem már, hogy minden évben leírom ugyanazokat a sorokat... vagy csak a csapat problémái nem változnak 😃. Unalmas már, tudom... 🤣.
Egy nagycsapatnak valóban nem így kéne működnie, ez nagyon találó meglátás amúgy. Az Ancelotti érában is az volt a nagy erősség, hogy volt egy többé-kevésbé fix gerinc, akik körül a kiegészítő emberek váltogatták egymást, de az alap megmaradt nagyon sokáig. Ma a többi nagy csapat a világon szintén így működik. Szóval az állandóság is egyfajta ismertetőjegye a nagycsapatoknak.
Hú ez a szpíker.. Leao utálatáról szólt a meccs 80%-a.. Esküszöm csak miatta vártam a miharabbi lefújást. Sosem volt szimpatikus, de ma új mélységet ért el nálam.
Azért még is csak két egyéni hibából kaptunk megint gólokat.
És az atyaúristen helyzete sem elég, hogy gólt rúgjunk.
Nekem igazából az az érzés volt a legfájóbb, ami az 5 perc után bekapott gól után jött, hogy oké, akkor ez ennyi. Normál esetben, úgy gondolná az ember, hogy van még 85 perc, az rengeteg idő, de sokat látott Milan szurkoló tudja, hogy ez nem az a meccs lesz.
Conte azt játszotta a Napolival amit tud a kerete. Vannak elől klasszisok akiknek elég két hiba és büntetnek. Aztán beállnak hátra és ki van védekezve a meccs. Nekünk viszont bántó, hogy annak ellenére hogy megkaptuk a területet, csak egy lesgólig és néhány pocsék lövésig jutottunk, a nagy helyezetek nem jöttek.
Újabb értékes meccs veszett oda. Egy párat még el lehet lőni így, aztán majd szépen eheti ez a vezetőség azt amit megfőzött, ha majd távolódnak a BL helyek.
@deeo Pontosan ugyanezt éreztem tegnap este az 5. percben. Olyan jól megfogalmzatad, hogy ezt muszáj volt elmondanom 😅.
@deeo Hasonló érzésem volt nekem is a bekapott gól után, de kitartottam és végig néztem (szenvedtem). Közben olvastam a chatet és megtudtam, hogy Fonseca jobb edző mint Conte. Szóval nincs gond... egy szoftver nem tévedhet 😀
Mi szurkolók pedig továbbra is rághatjuk a kefét.
@jencius Igen, ezt hívják focinak, ki kell használni az ellenfél hibáit. Ők ezt lazán fél gőzzel megtették, mi meg brusztolva mindenhonnan lövöldözve nem. Mert kihagyott komoly ziccereinkre én nem emlékszem egyre sem, lesgól, több gyenge távoli lövés és néhány olyan kijátszott helyzet volt, ahol még egy jó passz kellett volna hogy igazi helyzetről beszélhessünk.
Mindent elmond a meccsről hogy Conte az utolsó kb. negyed órára a két legjobb/legveszélyesebb játékosát lehozhatta mert tudta hogy itt nem kell aggódnia, ez a csapat a másik oldalon esélytelen két gól lőni, lehet ellenük pihentetni. És még egyszer úgy, hogy a Napoli kb. 50%-on sem pörgött. Bekkeltek, kontrázgattak, profin (nagycsapatosan) megvertek egy tipikus középcsapatos ellenfelet.
Merthogy pontosan úgy nézett ki a csapatunk mint egy jó brusztolós középcsapat. Mentek, akartak csak hát a minőség az nagyon nem volt ott. Vannak a fiatalok akik (remélhetőleg még) kevesek voltak egy derbihez (Pavlo, Musah, Okafor, Thiaw), meg voltak a nem túl jó formában lévő többiek és ennyi, a 4 tényleg nemzetközileg is minőséginek nevezhető játékosunkból (Theo, Leao, Puli, Reijnders) egyik sem volt ott a pályán a kezdetektől. Sajnos Maignan, Morata, RLC, Fofana, Chuk idén inkább negatív mint pozitív teljesítményt rak le az asztalra, 1-1 jó meccs még csak-csak becsúszik náluk, de alapjáraton lefelé tendáló a formájuk/teljesítményük. Royal meg Terra szót sem érdemelnek, eleve egy olasz középcsapat a szintjük.
Hozzáteszem Leao padoztatása teljesen jogos volt, csak éppen a lehető legrosszabbul sült el, teljes öngól lett. Mert pont ez volt az a meccs így hogy az elején azonnal gólt kaptunk, amikor nem a védekezése volt fontos a szélsőinknek, hanem a védelem bontása lett volna a lényeg. Abban meg Leao sokkal jobb mint a szerethetően brusztolós, de kb. mindenben átlagosan közepes Okafor.
Kicsit Moratáznék is. Eleve nem örültem hogy Ő jött, de elfogadtam hogy kellett egy idősebb vezéralkat a pályára, így nem lehet kimondottan rossz igazolásnak nevezni. És a tűz valóban ott van benne, csak éppen nagyon nem jól használja. Tök jó csapatember meg minden, viszont rengeteg energiája elmegy arra hogy folyamatosan és akár percekig p*fázik ha nem tetszik neki valami. Az hogy magyaráz és az elejétől a végig "ugat" a bírónak az nem példás vezetői hozzáállás. Pláne hogy dobálja magát és teljesen alaptalan az esetek 90%-ában a "felháborodása" teszi igazán bicskanyitogatóvá azt amit csinál.
És akkor Fonseca. El kell ismerni tökös volt és nem is lehet felróni neki hogy kihagyta Leao-t, illetve hogy Puli betegsége miatt egy védekezőbb csapattal kezdett. Meg amúgy működött is amit akart többé-kevésbé, két egyéni hibából jött a gól és nem abból mint eddig sok meccsen hogy a védekezés összeomlott. Viszont azt is be kell látni hogy közepes iparosokból nem nagyon lehet minőségi csapatot összerakni. Meccs előtt az volt a legnagyobb kérdés hogy ki nyeri a "cicaharcot" és látva a mérkőzést én Leaoéknak adom a pontot, mert kell egyszerűen a minőség is a pályára a lelkesedés és a szív mellé, amikor az ellenfél jó vagy jobb mint a mi csapatunk. Mert egyébként ez a színtelen-szagtalan valami lesz belőle, ami tegnap is volt. És már arra sem lehet fogni hogy idő kell. Flicknek, Conténak, Slotnak, Kompanynak stb. elég volt ennyi idő hogy látszódjon a munkájuk "gyümölcse". Pedig nem indultak jobb helyzetből, talán csak Slot kapott olyan csapatot, akitől nem volt elvárva a minőségi javulás, mert eleve magas szinten voltak. Napoli, Barca játéka és identitása szét volt esve teljesen, Bayern a kőkorszak óta először nem lett bajnok egy zöldfülű edző csapata ellen. És ugyanennyi idő alatt Ők már rendbe rakták a csapatukat annyira, hogy jó értelemben látszódjon a munkájuk. Fonseca meg elveszítette az öltözőt ez már teljesen egyértelmű Leao ismételt kihagyásával, nem hallgatnak rá a legfontosabb játékosai a csapatnak és a probléma hogy ha Őt támogatják Theo, Leao stb. helyett, akkor pontosan ezt a teljesítményt konzerválják amit tegnap is láthattunk. Ez közép- és kiscsapatok ellen elég lehet akár egy kiugró több gólos győzelemre is, de komolyabb célokért így nem küzdhetünk. Bár ugye gyanúsan nem is ez a cél, a lényeg hogy papíron a számok szép pozitív számot mutassanak. Ez a hüle focsi a pályán meg csak nyűgnek van.
Összegezve. Egy percig nem éreztem hogy lenne bármekkora esélyünk a pontszerzésre egy jó ha 50%-on pörgő csapat ellen, akik a végén még meg is aláztak minket azzal, hogy simán lekaphatták a legjobbjaikat. Anno az öregedő Ancelotti csapat csinálta ezt, villantak az öreg klasszisok egyet-egyet és szépen nyugisan lehozták 1-0-ra, 2-0-ra a meccset, Pirlo, See stb. meg kb. lepihenhette az egész mérkőzést a középcsapatok ellen. Nem volt nagy foci, de ennyi kellett tőlük. Most ugyanezt éreztem csak fordított szereposztásban. Idejött egy csapat akik tudták mit akarnak játszani és fél gőzzel lesimázták az ellenfelet. Bántóan simán, pont annyit engedve (gyenge lövések, végig nem vitt akciók) ami belefért nekik. Nem voltam dühös, nem voltam (vagyok) csalódott, mert akkora volt a minőségi különbség edző, taktika és szervezettség (egy szóval minőség) terén, hogy nincs (nem volt) értelme idegeskedni.