A Milan jelene és j...
 

A Milan jelene és jövője

Oldal 28 / 28
 
hodyzoli
(@hodyzoli)

@anselmo Ritka mostanában hogy nem igazán értek egyet azzal amit leírsz, de a játékos politikával kapcsolatban én most máshogy látom ezt.

Maldiniék szerintem ott cseszerintették el, hogy játékos eladásból nulla bevételt hoztak, így minden mellényúlás masszívan a "pénztárcára" ment. CDK esetében meg ez nagyon látványosra sikeredett anyagilag. És azt gyanítom Maldini is azt képviselte amit itt írtál, azaz nulla érték eladás (Tonali tuti nem ment volna el ha Ő intézi az ügyeket) és minden évben ha nem is jelentős, de azért érezhető anyagi ráfordítással kell megerősíteni a keretet. A biztos pontok mozdíthatatlanok és ha többre nem telik mindig 1-2 poszt erősítése. Ami működhet, HA nincs mellényúlás. Ez a kártyavár dőlt össze CDK-val (akiről szintén lenyilatkozta Maldini hogy teljes a bizalom, megkapja az újabb évet bizonyításra, ami szintén lehet hibás lépés lett volna).

Most viszont én nem érzek akkora tragédiát az igazolásokat megnézve. Valóban többen nem váltak be eddig, de ahogy írtad is RLC és Pulisic minőségi előrelépés volt, tehát az egy igazán fontos (de nem nélkülözhetetlen) Tonali távozását követően lett két hasonlóan fontos kezdő játékos az igazolások közül. És szerintem ketten együtt már többet érnek mint Tonali egyedül. Ami meg az 50 millió veszteséget illeti ez sem teljesen korrekt, mert a két játékos nem építette le magát nullára, azt gondolom ha eladnánk őket 20-25 millió bejönne belőlük, mivel jó korban vannak és nem nulla az értékük, van bennük rendesen potenciál (nem Messias szint mondjuk egyik sem). A keretünk összértéke szerintem bőven emelkedett, HA olyan lenne az edző akkor ez egy jóval jobban forgatható keret lenne és ki tudja, ha normálisan lennének rotálva lehet többet is hozzá tudnának tenni a játékhoz és még kevésbé lenne az az érzése az embernek hogy több a melléfogás (de ezt az edző dolgot Te is írtad).

És én azt is gondolom hogy az előrelépés a bajnokságban is látszik, mert az edző nem lett jobb, a bajnokság nem lett gyengébb, csak a Napoli helyett most az Inter emelkedik ki, a többi "élcsapat" kb. ugyanazt hozza és most azért nem lenne szép innen az 5. helyen végezni csak, tehát azért a stabil 3. hely javulás, ami a keretnek köszönhető (BL-t hagyjuk, tavaly jó volt a sorsolás, idén meg halál, benne volt hogy simán kiesünk a csoportból).

Összességében én nem látom azt hogy Moncadáék ugyanazt a mercatot rakták volna le sikerességben mint Maldiniék és hogy ez egy félre sikerült átigazolási év lett volna és egy esélyük maradt max. Én tartom hogy jó munkát végeztek.

Következő év. Érdekes hogy ha lesz valaki, akkor ki fog menni. Én úgy vélem 1,5 nélkülözhetetlen játékosunk van. Theo szerintem a pótolhatatlan kategória, nem gondolom hogy megközelítőleg hasonló szintű embert tudnánk hozni, nálam Ő lenne az érinthetetlen (ha nem akarnak asszonnyal menni mondjuk a betöréses balhé miatt vagy hogy együtt játsszon a tesóval, mert akkor nincs mit tenni). Leao kérdéses, mert vitathatatlanul egy zseni ha akar és akkor pótolhatatlan is. De ha 175 milliót (vagy akár 120+-t) lerak valaki, akkor azért rajta elgondolkoznék. És azért nála azt se feledjük hogy akkor volt gyengébb, amikor Theo belső védőt játszott és nem volt egyben a bal oldalunk. Amint Theo visszakerült, azonnal megint jó meccsei vannak. Én ezt a páros mindenképpen megtartanám, nem itt keresném az anyagi stabilitás miatt eladható játékost, de az a kivásárlási ár nagyon komoly pénz. Masszív dilemma.

Ugyanakkor Maignan. Én TOP 5-ös kapusnak gondoltam mindig is, de idén nála valami megváltozott. Eddig is voltak sérülései, de a majmos balhé, a potyagólok nem voltak jellemzőek rá. 11-est nem is tudom már mikor fogott meg, igazi bravúrok is csökkentek. Így akármennyire is bírom, én ha lenne rá vevő Őt adnám el. Inter sem gyengült (sőt) sokat, pedig Onana is nagy évet ment tavaly, Sommer meg egy igai szürke eminenciás csak és lásd túlélték.

De lehet hogy a nemzetisége miatt Tomori vagy RLC is nagy pénzért értékesíthető lenne vagy akár a reklámértéke és az idei teljesítménye miatt Pulisic. Viszont mindent az edző függvényében kéne majd csak intézni. Ha marad (sajnos) Pioli, akkor nyilván csak játékoscsere és kereterősítés lehetne, de ha jön egy új edző, akkor annak függvényében lehetne értékesíteni hogy neki mik az elképzelései. De amit itt leírtam abból is látszik hogy én azt gondolom több lett az értékes játékosunk 1 év alatt, így pedig nem tudom azt mondani hogy Moncadáék hibáztak összességében.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.03.07. 11:21
Anselmo, R66, 123asd and 2 people reacted
hodyzoli
(@hodyzoli)

Ja és amúgy bocsi hogy hosszú lett, ritkán jutok oda hogy írjak, ilyenkor próbálok mindent egybe sűríteni 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.03.07. 11:22
bubu971
(@bubu971)
Írta:: @hodyzoli

Ja és amúgy bocsi hogy hosszú lett, ritkán jutok oda hogy írjak, ilyenkor próbálok mindent egybe sűríteni 🙂

Csak Lansky meg ne tudja 😀 .

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.03.07. 12:29
Anselmo
(@anselmo)

@hodyzoli Igen, azt mindenképpen adom, hogy Chukwueze és Musah pl. nem írták le magukat nullára, hiszen De Ketelaere esete mutatja, hogy még egy ilyen szégyenfalra kívánkozó első szezon után is ki fog érte perkálni az Atalanta 25+ milliót (legalábbis nagyon valószínűleg). Ehhez kellett azért Gasperini és néhány szerencsés tényező, de a tény az tény. Az is egyfajta üzletpolitika, hogy évről-évre eladod a kulcsjátékosok részét, és megpróbálsz újakat találni helyettük, én valahogy jobban hiszek az állandóság erejében (ésszerű keretek között persze). Ez az állandóság az Internél is elég jól működik. Amikor egyszer Hakimit és Lukakut eladták, azonnal jött is a visszaesés. Annak idején nekünk is jól állt, amikor volt egy stabil tengely (Nesta, Seedorf, Gattuso, Pirlo, Inzaghi, Shevchenko, Kaká, stb.) és ők sokáig érinthetetlenek voltak. Mondom, ez nézőpont kérdése, nem is egy egydimenziós kérdés, hiszen ezer tényező befolyásolja, de én jobban hiszek ebben.

Ami a játékospolitikát illeti, nem tudom egyértelműen megítélni (még) ki végzett jó, vagy jobb munkát és ki nem. Távlatilag Maldniék munkáját tudjuk megítélni az eltelt idő miatt, de nincs mivel összehasonlítani, nem telt el elég idő szerintem ehhez. Nekem azért van egy provokatív felvetésem...

Egy kicsit - talán önvédelemből - megpróbálunk most mindent is Pioli nyakába varrni, mert elég jól adja magát, látványosan gyenge amit művel, de nem lehet, hogy csak azért, mert titkon félünk, hogy mi van, ha mégsem csak ennyiről szól ez a sztori? Ritkán ennyire fekete-fehér minden... hogy itt a vezetőség szuper++ munkát végez, a keret kiváló, az igazolások is, csak hát van egy tökkelütött edző... azért én nem ringatnám magam ebbe a hiedelembe, mert szerintem ennél azért összetettebb a kérdés, és most kényelmes azt mondani, hogy minden puzzle darabka a helyére kerülne csupán egyetlen (jól eltalált) edzőváltással, és nincs amúgy itt semmi látnivaló, de én kötve hiszem, hogy csak ez nem működik a klubnál jelenleg.  

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.03.08. 09:18
dreid
(@dreid)
Írta:: @anselmo

Egy kicsit - talán önvédelemből - megpróbálunk most mindent is Pioli nyakába varrni, mert elég jól adja magát, látványosan gyenge amit művel, de nem lehet, hogy csak azért, mert titkon félünk, hogy mi van, ha mégsem csak ennyiről szól ez a sztori? Ritkán ennyire fekete-fehér minden... hogy itt a vezetőség szuper++ munkát végez, a keret kiváló, az igazolások is, csak hát van egy tökkelütött edző... azért én nem ringatnám magam ebbe a hiedelembe, mert szerintem ennél azért összetettebb a kérdés, és most kényelmes azt mondani, hogy minden puzzle darabka a helyére kerülne csupán egyetlen (jól eltalált) edzőváltással, és nincs amúgy itt semmi látnivaló, de én kötve hiszem, hogy csak ez nem működik a klubnál jelenleg.  

Piolival kapcsolatban még annyit, hogy azért hozza Arrigo Sacchi pontátlagát úgy, hogy nem vettek neki egy normális csatárt. A vezetőséget egyébként egyáltalán nem bírálom emiatt, mert ennyi volt a keret, ebből kellett kihozni a dolgokat. Viszont most jó a keret, ha igazolnak 1-2 jó csatárt, akkor igen jók lehetünk jövőre.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.03.11. 09:11
milandrukker
(@milandrukker)

@dreid Ezzel nincs is gond, sokan amugyis inkabb orulnek rossz jateknak, ami eredmenyeket is hoz, mint jo jatekkal folyamatosan bukdacsolni. Mondjuk en nem, en inkabb azt szeretnem latni, hogy van koncepcio es tartunk valamerre. Egyebkent a nulla jatekert azert az egy szem csatart kar lenne elovenni 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.03.11. 11:48
Anselmo
(@anselmo)

Sokat olvastam a fórumot a napokban, kíváncsi voltam, ki hogy éli/élte meg a történteket, és mit gondol. Kicsit azt érzem, nekem is jobbat tesz majd egy kis távolságot tartani a csapattól mostanában, de az biztos, hogy a nyár több szempontból is döntő lesz, és nagyon sok kérdésre választ ad majd. SPOILER - akinek nem elég erősek az idegei az újabb vesztes derbi után, az ne olvassa tovább :). 

Jelenleg a klub körül hiányzik a győztes a mentalitás. Ezt nem csak a játékosokra értem, hanem a vezetőségre is. Teszik persze a dolgukat, és a háttérben biztosan ezerrel megy az AI-kutatás is, meg a mindenféle adattömegek profi elemzése, megtérülési ráták számítása, szponzorok felkutatása, és a tárgyalások a stadion kapcsán. Ezt szerintem ki lehet jelenteni. Ilyen szempontból az AC Milan - mint szervezet - egy működő és élő organizmus. De sajnos nagyon hiányzik valami, ami a sikerhez elengedhetetlen, ez pedig a valós kötődés és szenvedély. Mert abból semmit nem látni. Adjuk-vesszük a játékosokat, most majd jön új edző is, meg U23-as csapat, de közben a pálya kíméletlenül visszatükrözi azt, amit ezek elfednek. Az Inter ellen sem önmagában az volt a probléma, hogy kikaptunk, a Roma ellen sem. Mindkét meccsen egy hitehagyott, szárnyaszegett társaság játszott 3x90 percen keresztül (a végén már fejét is vesztve). És ennek oka van. Több annál, hogy PIOLI. Aki azt gondolja, hogy egyedül miatta nem megy, és csak ő a fék, aztán happy end, az nagyon téved.  

Pioli szerves része a problémának, de nem "A probléma". Az igazi gond ott van, hogy a csapat maga nincs beágyazva egy jól körül írható és támogató - de egyben fegyelmező - közegbe. Önálló szigetként működik, amelyet csupa arctalan, személytelen hivatalnok vesz körbe. Nincs élő kapcsolat Furlani, Moncada, Scaroni és Cardinale, valamint a játékosok között. Emlékezzünk, Maldini ezt mennyire fontosnak tartotta. Vagy korábban Galliani és Berlusconi is. Ma mi van: Cardinale évente 2-szer tiszteletét teszi, a többieket meg hányszor látni kontaktálni és parolázni a játékosokkal? Csak a mindenféle marketing és bullshit szövegeket gyártják helyette. Ibrahimovic érkezése látszólag semmit nem változtatott ezen, neki sincs kapcsolata a játékosokkal, kívülről látható biztosan nem.

A csapat maga csak a Furlaniék által végzett üzleti tevékenységek egyfajta holografikus kivetülése a pályán. Ennyi. Adnak nekik kosztot és kvártélyt, masszírozzák őket, de közben ott vannak hagyva a pi...ába az országút szélén. Zavarodottak, se motivációjuk, se bátorságuk, azt se tudják kik ők, és honnan jöttek. Szerintem marhára nem azt érzik, hogy egy összetartó családi közösség tagjai, hanem hogy csupán egy-egy sort jelentenek a főkönyvi számokban. Nincs, aki erőt, támogatást, büszkeséget, hitet ad nekik. És akkor szerintü(n)k majd jön egy Lopetegui vagy Fonseca és hirtelen minden megváltozik?   

Sokan elaléltak a nyári mercatótól, meg a vezetőség páratlan munkájától. Könnyű igazolásokkal népszerűséget szerezni, ez a leginkább populista módja ennek. De közben ha azt nézzük, hogy kezelik a szurkolókat, a játékosokat, mennyire szenvtelen, arctalan módon, akkor mindenki legyen erős, de ez a vezetőség a legnagyobb seggfejek társasága. Kedve Gerry-val, folytatja a Furlani / Scaroni / Moncada trióval. D'Ottavio - az elvileg sportigazgatónknak - meg még a létezése sem bizonyított. Amíg nem lesz valós szenvedéllyel elkötelezett tulajdonos/vezetőség, addig hozhatnak ide bárkit edzőnek, játékosnak, ugyanaz lesz, mint a Manchester Uniteddel mostanság. De ennek felfogásához nem AI, hanem EQ kellene. Talán ezért nem megy. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.24. 07:39
Gagacs and bubu971 reacted
hodyzoli
(@hodyzoli)

@anselmo Lehet hogy így van, nekem csak az "csípi" ebben a szememet hogy:

1) Internél hatalmas anyagi zűrök IS vannak, a kínai tulaj szintén pár meccsen teszi csak tiszteletét (szinte mindig csak Zanetti-t látni, aki kb. Ibra náluk), aztán mégis működik a dolog, nem ezen múlik a csapat sikere, nem is úgy néznek ki mint az apátlan-anyátlan motiválatlan gyerekek a pályán

2) ELVILEG profi játékosokról van itt szó és nem kisbabákról, akik pénzért (nem is olyan rossz pénzért) játszanak, nem apuka kéne ELVILEG nekik

Persze, mélyebben gyökerezik a probléma mint hogy #Pioliout (játékos kiválasztás mentális elemzés nélkül?, túlzott családias kultúra, értsd "Milan-család" belengetése ami már nincs is? stb.), de ugye a "madame" lecserélése a legegyszerűbb, nem az összes csajé a kupiban. Viszont ha egyszer a madame is béna, akkor azért valahol el kell kezdeni. Én tartom hogy a felnőtt FOCICSAPAT körül Pioli a leggyengébb láncszem, azt viszont hogy a MILAN-on belül van nagyobb gond is, azt teljes mértékben elfogadom.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.24. 08:46
bubu971 and Gagacs reacted
dzsozy
(@Gunz)

@anselmo Valós amit írsz. Ez az érzékenyítés kora, ahol az identitások, a szerepek elmosódnak, megfordulnak és eddig nem létezőek is kialakulnak. Ennyit a társadalmi dolgokról, de nyilván ez kihat az élet más területére is.

Természetesen ki lehet ragadni a Milant az össz csapatok közül, de hirtelen nem igazán tudok felsorolni sok olyan toppon lévő csapatot, ahol megvan mindaz, amit írtál. Azt hiszem, hogy ez a jelenség az újgazdag csapatoknál erősen tetten érhető. Vajon milyen identitása van egy MC-nek, mondjuk egy MU-val szemben? Esetleg egy PSG-nek egy Marseilles -szel szemben? Jelenleg ott tartunk, hogy nagyon kevés kivétel van, a többi csapat, meg a színtelen, szagtalan, identitás nélküli, gépiesített modern klub.

Kicsit az az érzésem, hogy az új inter lett a régi Milan és fordítva. Ők teli vannak olaszokkal, a nemzetközi porondon is őket tartják számon, mi csak sokadrangúak vagyunk. A barcát tudom még identitásazonosnak mondani önmagával, bár ez is egy lightos kiadás és, ha Xavi elmegy, valószínűleg veszíteni fog még ebből is. Számomra a real is inkább lett egy Milanra hajazó csapat, persze ez nem lehet véletlen Ancelotti miatt. De hol van már az a királyi galaktikus gárda, akiknél sztárok, esetleg sztárok sokasága van? Most ki a sztár náluk? Vini, vagy Bellingham? Hol vannak ezek a játékosok egy Ronaldohoz (mind2), Zidanehoz képest? Ugyanaz a színtelen szagtalan, íz nélküli katyvasz, ellenben csapatszinten fel vannak építve.

 

Tetszik, nem tetszik ez most egy ilyen világ, a multikulti világa. A sport is egy eszköz a hatalmasok kezében. Vajon ezek az átalakítások, amik az elmúlt 25-35 évben végbementek a fociban kinek az érdekeit szolgálják? Mert nem a klubokét, nem a játékosokét. A mostani 1 tabellás 36 csapatos rendszer is egy vicc összehasonlítva akár a legelső bl idényekkel, vagy előtte a BEK-kel. Presztízst építhetsz úgy, hogy igazából nem érsz el sikert (bl-ben indulás 2-3-4. hely alapján) A hazai kupa le lett degradálva egy futottak még kategóriára stb. Az átjárás a bl és az el között is ezt a célt szolgálta: pénzt csinálni. 

 

Én azt hiszem, hogy az olyan korszakos csapatok kihaltak, mint a 90-es évekbeli ajax, milan, bayern, mu volt, illetve a juve, real, pool, barca is ide sorolható. Ezek mind tradicionális jegyeket hordoztak, melyek a pályán és azon kívül is megmutatkoztak. A húspiac bedarálta mindezt, ahogyan a klubokat is. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.24. 08:51
bubu971 and Gagacs reacted
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo nagyrészt egyetértek veled, de szerintem ez Maldinivel sem volt jobb (sajnos). Élő példa a tavalyi szezonunk. Oké, hogy BL-elődöntő (imádom mikor ezzel példálóznak 😆 ), csak aztán elfelejtik, hogy a toro ellen estünk ki a kupából, a szuperkupát ugye ne is említsük, a bajnokságot meg végképp. Szóval én ennyiben helyesbítenék.

Na, közben @hodyzoli is leírta. 🙂 

A hozzászólás módosítva: 1 hét telt el , Gagacs
VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.24. 08:54
bubu971 reacted
Oldal 28 / 28