Minden egyes csapatépítés alapja egy jó edző. A jó edző nem egyenlő Fonsecával. Ameddig ő, vagy hasonló kaliber ül a padon, nem jogos elvárni bármilyen fejlődést. El fog jönni az a pont, amikor a vezetésnek is már ciki lesz a helyzet és változtatni kell...de akkor mi lesz, ki fog érkezni? Két edzőt fogunk fizetni (Pioli, Fonseca), már csak elviekben sem lehetséges egy 3. (top) edző érkezése.
Már az érkezése előtt tudtuk, hogy Fonseca be fog sülni...páros lábbal kellene vele együtt kirúgni azt, aki idehozta.
Felesleges bármilyen meccselemzés...elértük azt a szintet, hogy már maga a csapat is unszimpatikus.
@rakuzan annyiban szerencsénk van, hogy Pioli ma aláírhatja az arabokkal a szerződést, így őt nem kell majd fizetni. Viszont már többször leírtam. Ez egyszerű matek, összeadok, kivonok, stb. Sokkal de sokkal többet veszíthetünk azzal, hogy nem jutunk be megint a BL-be, meg idén nem jutunk tovább, esetleg nem nyerünk meccset sem, szurkolók elmaradása, és még lehetne sorolni, mint hogy 3 edzőt fizessünk egyszerre. Köztük esetleg egy top edzőt. Ma DDR-t kirúgta a Róma. Nekünk szerintem legkésőbb az inter elleni meccs után, de nagyon nagyon maximum az októberi válogatott szünetben meg kell tenni. Az inter után lesz még Lecce, Leverkusen, Fior meccsek. Szerintem ez a 3 meccs alap esetben elvárható 7 pont. Talán jó ha 3 lesz belőle.
Bocs az OFF-ért, ez lehet már az edzőkérdés topikba kellene.
Gyakorlatilag nem egészen 2 év leforgása alatt eljutott odaáig a klub az új vezetéssel, hogy már lényegében minden rosszul működik. Kezdve a vezetői hierarchiában dolgozókkal - akik semmihez nem értenek és folyamatosan rossz döntéseket hoznak, a szakmai vezetéssel, amely Fonsecával az élen teljesen érdemtelen és alkalmatlan. A játékosok egy része teljesen hitehagyott és demotivált, a maradék meg vagy nem tudja, mit kéne csinánia, vagy eleve meg sem üti a mércét - magyarán nem ide való a képességei alapján. A szurkolók kezdenek elfordulni a csapattól. Itt tartunk most, innen kell felállni. És ezt szinte kimondani is őrület.
Nagyon ritkán látni egy ilyen múltú klub ilyen mértékű félremenedzelését. Ma élő szinte egyetlen példa a Manchester United, ahol szintén nem látszik, és remény is alig van arra, hogy 10 év után kimásszanak a gödörből, annyira mélyen vannak morális, szakmai és mindenféle szempontból.
Olyan gesztusokat, arcokat, játékképet látunk a pályán hétről-hétre, ami iszonytató. És még csak most indultunk meg a gödör alja felé igazán, nem az alját értük el, efelől mindenki biztos lehet. Ha nem lesz 180 fokos fordulat a klub működésében csakhamar, akkor nagyon sötét évek elé nézünk ismét. Nem mintha az elmúlt évek olyan nagyon világosak lettek volna, maximum a banter érához mérve. De ha belegondolunk, a Milan elmúlt 11-12 évéből maximum talán 2 szezon volt olyan, amely érdemi örömöket is hozott, a többi csak szenvedést. Trófea pedig 13 év alatt 2 db jött össze, abból is az egyik egy nyomorult szuperkupa. A Milan egy teljesen útját vesztett klub lett.
@gagacs 100%-ig biztos vagyok abban, hogy nem fog úgy érkezni még egy edző, hogy már kettőt fizetünk. Ezen segíthet Pioli aláírása, de sajnos erős kétségeim vannak, hogy kivel akarjuk pótolni Fonsecát, már ha fogjuk...nem tudom, hogy ez a vezetőség be tudja-e látni a hibáit és azonnal változtatni (eddig nem ezt tapasztaltuk). Inkább valószínű, hogy foggal-körömmel kitartanak a végsőkig Fonseca mellett.
Ha a derbin is belefutunk egy jelentősebb pofonba, azonnal lépni kell(ene).
@rakuzan eljönne ezeknél is az a pont, hogy fizetnek 3 edzőt. Bár lehet visszakönyörögnék inkább Piolit. 🤣
Hogy egy tulajdonosnak miért lehet jó az, hogy nem vagy csak nagy Rizikó árán jön be a vállalkozása-illetve jut remélt haszonhoz, azt nem igazán értem. Azon túlmenően, hogy ezt a sportágat teljes egészében tönkretették és itt már nincsenek emberi értékek, hovatartozás érzet(Klub, de még lassan ország szinten sem) És euró milliókkal úgy dobálóznak mint más emberek, de vállalkozások, önkormányzati költségvetések stb. sem-Mint mint az eszmei értéket vesztett hanyatláshoz vezet klub szimpátiától teljesen függetlenül, hiszen ez ma már csak és kizárólag pénz. Hogy ezen a pénzen valaki tud szakértelmet, tehetséget, szervezettséget és a többi vásárolni, megint más kérdés.
nem vagyok vele tisztában, hogy a mai világban ténylegesen minimálisan csak négy öt vagy akár 7 millió € / év fizetésért lehet megfelelő szakmai és emberi tudással rendelkező edzőt szerződtetni, viszont ha ez így van, akkor még mindig sokkal olcsóbb lett volna így tenni mint ennek a jóval többszörösét bukni, nemcsak a verseny díjak Elbukásaából adódóan, de nyilván hosszútávon szurkolói és marketing szempontból is erős visszaesés lesz minden ilyen esetben. Pontosan ezért nem értem, hogyha ezek a játékosok tudás szerint nem megfelelőek akkor miért keresnek euró milliókat, ha pedig ilyen szinten a játékosokkal nincs probléma, akkor miért kell azzal A pár millióval az edző személyén spórolni.
@rossoneri1978 Nekem meggyőződésem, hogy ez nem elsősorban a spórolásról szól. Ez inkább egyfajta pozitív mellékhatás, de nem a fő cél az edzőválasztás során. Egyszerűen arról van szó, hogy a minőségi edzők attól minőségi edzők, hogy van egy határozott képük, filozófiájuk, amelyben hisznek, sikereket értek el vele, és amelyre fel akarják húzni a klub működését. Vagyis azt kérik a klubtól (pontosabban annak vezetőségétől), hogy segítse minden eszközzel az ő filozófiájának megvalósítását, némely esetben akár rendeljen alá neki bizonyos üzleti és folyamati érdekeket. Röviden bizonyos mértékig kontrollt szeretne kapni azért cserébe, hogy tartja a hátát az eredmény szállításáért.
Ezen a ponton pedig összetűzésbe kerülünk az amerikaiak (RedBird) szempontjaival. Ők ugyanis maximális kontrollt akarnak, amelyet kizárólag ők gyakorolnak, és azt akarják, hogy éppen az edző rendeljen alá mindent az általuk megszabott gazdasági és üzleti érdekeknek, főzön abból, amit kap, amit elérhetővé tesznek számára. Hogy az micsoda, az pedig nem elsősorban edzői-filozófiai és taktikai alapokon dől el, hanem az alapján, hogy az adott pillanatban üzleti opportunizmussal, egyszeri lehetőségek kihasználásával mit tudnak jutányos áron, kedvezményesen letárgyalni, annak mekkora a resales értéke, milyen megtérülést várhatnak tőle, és ár-érték arányban mennyire olcsó valami. Ez már színtisztán a haszonszerzésről szól valóban, hiszen itt nem relatíve aprópénzről beszélünk, mint egyetlen edző megfizetése kapcsán. Az edzőválasztás csak áldozatául esik ennek az egoista, haszonelvű és "control-freak" gondolkodásmódnak, de nem az a FŐ ok, hogy az edzőn spóroljanak.
Csak nekik a fentiek miatt ellenérdek egy karakteres, karakán, kiforrott ideákkal rendelkező edző szerződtetése, mert úgysem óhajtják figyelembe venni a kéréseit, ha azokkal nem értenek 100%-ig egyet. Ez pedig csak konfliktust szülne. Vagyis beletörődő, sodródó, irányítható ember kell nekik, aki szó nélkül fejet hajt a vezetők - akár sportszakmailag megalapozatlan - döntései előtt is.
Én ezért nem vagyok optimsta az edzőváltást illetően. Hiszen egy karakteres / sztáredző szerződtetése nem csak anyagilag lenne nekik fájó döntés, hanem fel kellene adniuk bizonyos fokig a saját szentnek és sérthetetlennek vélt gondolkodásukat, önös érdekeiket, és kontroll mániájukat is. Ehhez pedig túl arrogánsnak és beképzeltnek látom ezt a vezetőséget. Lehetséges, hogy az események annyira rossz irányt fognak venni, hogy előbb-utóbb nem lesz más választásuk, ám tartok tőle, hogy ez még nem a közeljövőben lesz. De szívből remélem, hogy tévedek.
Ezért mondom sokszor, hgy itt legfentről rohad a klub lefelé. Hiszen néhány dliettáns bróker, bankár, scout és egyéb arcok szeretnék önfejűen meghatározni, hogyan lesz a PÁLYÁN sikeres egy futball klub, és nem kérnek ehhez azok segítségéből, akik már építettek fel sikeres focit, futball klubot Európában, nem kíváncsiak a véleményükre, és ez a legtöbbször nagyon csúnya véggel szokott zárulni.
@anselmo Azt kell hogy mondjam, hogy sajnos a legtöbb esetben jól látod a dolgokat. Ez leginkább szeretet klubunk helyzetéből kifolyólag elképesztően szomorú. Attól eltekintve hogy ilyen messziről, kisemberként, még a legnagyobb részletek ismerete is hiányzik, mégsem lehet józan ésszel felfogni, hogy tulajdonképpen merre is tart a klub mi az értelme annak a folyamatnak ami jelenleg zajlik. Mert a főkönyvi kivonat ok is csak addig fognak stimmelni amíg valamilyen jellegű eredmények vannak, hiszen mint minden esetben bukni és Üzleti részesedés veszíteni mindig sokkal könnyebb mint azt megszerezni. Márpedig a szurkolók, szponzorok, szakemberek és a többi ismét távol fognak maradni.
Nem gondolom teljesen reálisnak azt, hogy teljes kontroll mellett anyagi deficit legyen a végállomás. Azért ezek a csávók nem homolapátolással lapátolták össze a milliárdjaikat... Számomra elképzelhetetlen egy ilyen kvalitású klubnál, hogy nincs legalább 3-4 lehetséges forgatókönyv, előrejelzés anyagilag, hogy mi történik akkor, ha pl a csapat nem jut be a bl-be. Aztán meg szépen patikamérlegen kimatekolják, hogy ennek mekkora a valószínűsége. Majd cselekednek.
A keret szerintem egyáltalán nem kutyaütő. Szinte kivétel nélkül válogatott játékosok a francia, holland, spanyol, portugál válogatottban. (ez összesen 5 kezdőjátékos és Puli) Rajtuk kívül a másodvonalas válogatottakból is ott van néhány játékos. Tehát majdnem ki lehet tenni egy kezdőcsapatot A és B kategóriás válogatottak focistáiból.
Teljesen felesleges volt elküldeni Piolit, mert várható volt, hogy annál érdemben nem lesz jobb. Csakis magasabb polcon lévő edző közül szabad választani, vagy nagyon keménykezű edzőt idehozni.
@Gunz Szerintem túl sokat féltelezel róluk. Az, hogy valaki összeharácsolt egy csomó pénzt mondjuk a bankszektorban, az nem jelenti automatikusan azt, hogy akkor mondjuk a divatszakmában vagy a kozmetikai iparban is fantasztikus sikerei lesznek. Minden szakmában, iparágban egy kicsit másra kell ráérezni, hogy sikeres legyél. Persze vannak közös metszetek, ez tény, de az is, hogy csak a közös metszetekre alapozva nem lesz senki sikeres. Ez a projekt vagy akármi, most sportszakmailag látszik megbukni, mert abban nem volt kellő hozzáértés, és nem volt tanulási hajlandóság és alázat sem. Ennek az a természete, hogy idővel anyagilag is maga alá fogja rántani a klubot, mert itt nem ömlik a pénz alanyi jogon, mint a PL-ben. Ettől ma még odébb vagyunk, de tartósan rossz eredmények és játék esetében láttuk már egyszer, mennyire a tönk közelébe lehet jutni a Serie A-ban. Ezt a szezont még el lehet engedni, de ha a következő is olyan lesz, akkor már erősen szorulni fog a hurok. Amit megint csak erős visszavágásokkal és minőség romlással lehet majd kezelni, és a klub egy ördögi körbe kerül ismét, mint a "kukázós" Berlusconi időszakban.
Tudom, mert én is ezt érzem, hogy az ember szeretné bizotnságba ringatni magát, hogy ezek úgyis vérprofik, istenkirályok az üzleti életben, hát akkor semmi baj nem lehet, van egy B terv, C terv, de sajnos van olyan, amikor egyszerűen csak el van szarva az egész koncepció. Itt a kérdés csupán annyi szerintem, hogy van-e bennük annyi belátás, alázat, hogy totálisan szembe mennek-e majd a saját elhibázott koncepciójukkal és hozzáállásukkal. Vagy, ha rájönnek, hogy ez bizony így nem fog menni, akkor máris nem lesz olyan szexi nekik ez az egész, és itthagyják a boltot.
De ha így folytatják, akkor hatalmas baj lesz, és ez látszik is, hiszen 2 éve folyamatosan romlik a helyzet, az eredmények, a klub körüli miliő, az edző, és a szakmai vezetés minősége, a játékosok állapota, majdnem minden az anyagi helyeztet kivéve. És előbb-utóbb az is megroppan.
A legfontosabb az lenne, hogy az önámítással kell leszámolni legelőször. Azért is tartunk ott, ahol, mert könnyebb út volt a szerencsés vagy kétértelmű eseményeket önigazolásra használni, mint önkritikát gyakorolva szembenézni az egész koncepció gyengeségeivel.