2024-04-18 Roma-Mil...
 

2024-04-18 Roma-Milan (EL)

Oldal 2 / 3
 
Anselmo
(@anselmo)

Szerintem éppen ez a defetista, kockázatkerülő hozzáállás jellemző az egész vezetőségre is. Pioli a már ismert rossz, többnyire hoz egy vállalható szintet (amihez persze néha egyes ellenfelek kizárása is kell), tehát meg kell tartani. Nem milliárdokat kereső edző kell, hanem olyan, akiben van tűz, elképzelés, karizma. Az a bizonyos 2013-2018-as időszak nem önmagában az edzőválasztás miatt volt olyan, amilyen. Berlusconi ki volt vérezve, a kínaiak össze-vissza kapkodtak, adósságtengerben úszott a klub, ingyen igazolt senkiket 2012 és 2017 között. Azzal az eresztéssel maga Guardiola sem tudott volna mit kezdeni. Minden elhibázott volt, és totális káosz uralkodott azokban az években. 

Sajnos pont az tartja fent 2 éve Piolit a víz felszínén, hogy néhány szerencsés momentumba kapaszkodik rengeteg szurkoló és a klubvezetők, miközben a pályán látottak ordítanak a változásért. De sokan - a döntéshozók közül is - ezzel a b...i, csak "legyen meg a 3 pont, más nem számít" mentalitással gondolkodik, és nem lát tovább az orra hegyénél. Miközben a meccseink 80%-án értékelhetetlen a játékunk, nincs fellelhető taktikai repertoár és tudatosság. A kicsik ellen az egyéni képességek eldöntik a javunkra többnyire, néhány rangadón meg szerencsések vagyunk, a többségét meg persze bukjuk, ahogyan az európai meccseket is. És ez IS elég... ennél komolyabb szegénységi bizonyítványt nem állíthatna ki a klub önmagáról. 

De ha nem akarom felmenteni a játékosokat sem. Nagyon sok közülük nem erre a szintre való (Calabria, Adli, Pobega, Musah, Thiaw, Jovic), mások kivénhedtek (Giroud, Florenzi, Kjaer), a maradék pedig hajlamos többet gondolni magára és magáról, mint ami indokolt volna. Alázat meg nulla. Ezért mondom, hogy fundamentális problémák vannak, amelyek persze nem állnak meg Pioli személyénél. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 10:55
bubu971 and kissheva reacted
dzsozy
(@Gunz)

@gagacs Már hogyne lenne indok. Mégis mi, ha nem indok. Pioli 4/5, vagy 3/4 alkalommal hozta a bl-t. A Roma eddig csak arra példa, hogy van egy igen jó periódusuk. Semmit nem nyertek még idén sem. Majd De Rossira térjünk vissza 2 év múlva. Az tény, hogy most egyben van a társaság, az is, hogy kiverte a Milant. Ehhez kellett Mou rombolása és most valami összeállt. Közel sem biztos, hogy Rossi ezt egy évvel ezelőtt, vagy egy évvel később tudta volna/tudja hozni. Maradjunk annyiban, hogy Pioli a 2-3. legjobb eredménnyel rendelkező edző olaszban az elmúlt 3-5 évben...

Mondhatjuk, hogy középszerű, de azért a valóságot nem takarja. Középszerű játék, az igen, az van. De csak odaevezi a csapatot a bajnokság elejére. Nem felejtettem el a tavalyi szutykot, ahogy az ideit sem fogom. De azért ne tegyünk már úgy, hogy itt most aztán minden egy kalap szart sem ér, mert ez nem igaz. 

Legyen leváltva Pioli, ezzel egyet tudok érteni. Szeretném én is, ha a csapat karaktert és kvalitást 🙂 mutatna minden meccsen. Látom azt is, hogy Piolival ezt nem nagyon fogja hozni.

 

Ugyanakkor 2019 óta, kb akkor vették át a klubot, történt "némi" előrelépés pont a középszerűségből.
1. nincsenek anyagi gondjai a klubnak

2. ha hinni lehet a híreknek épülni fog hamarosan (már tényleg) az új stadion

3. bajnok lett a csapat

4. kvázi stabil bl résztvevő a Milan (kérdezzük meg a MUt erről)

5 sikerült megerősíteni a csapatot

6 nőtt a brand és a legtöbb játékos értéke

 

2016-ban ezt senki sem gondolta. Tény, vannak pontok, amit lehetne sokkal jobban/eredményesebben csinálni. De ahogy mindenki elmondta a bullshit szöveget, ez egy fejlődési folyamat és türelmesnek kell lenni. Nem jönnek a dolgok egyik pillanatról a másikra úgy, hogy mellette a stabilitás is megjelenik és állandósul. Én azt szeretném, ha a Milan biztonságos úton visszakerülne a 2. polc tetejére, első polc aljára és után még eggyel feljebb. 

Talán jelenleg egy Mottával ki tudnék egyezni, mondván adjunk teret a fiatalabbnak, a modernebb felfogásúnak, de benne is óriási rizikót vállalnának szerintem. Az látszódik, hogy megjelentek az új edzőpalánták, kiknek a fociján felnőttünk. Alonso, Motta, De Rossi, Inzaghik, Gila, Arteta stb. Most még olcsón lehet belőlük csemegézni. Pár év és a legjobbak, tehetségesek mennek angliába...

 

 

 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 12:26
bubu971, 123asd and R66 reacted
Gagacs
(@gagacs)

@Gunz a kopasz nyert egy darab bajnokságot. Oké, nem kis dolog, de ennyi (szerintem a kopaszé volt ott a legkevesebb érdem). Se egy kupa, se egy szuperkupa, semmi más. Egyszerűen nem, hogy fejlődne a csapattal, inkább visszafejlődik, és a játékosok is. Ja, és 5/3 az a behozta BL helyre a csapatot... Mert mindig elfelejtitek, tavaly NEM végeztünk BL helyen.
Ja, és a legfontosabb. A kopter milyen edző volt mikor szerződtették? Tán sztár edző volt, ugye? 😀 Egy árva bronzérme volt neki a lazioval, minden más csapatnál megbukott kvázi. Szóval inkább az a bullshit duma, hogy "maradjon, mert a következő ki tudja beválik e". Nem mondom azt persze, hogy jöjjön bárki (az inkább költői túlzás részemről), de igen is lehetne találni (ha akarnának) fiatal, tehetséges megfizethető edzőt.

A hozzászólás módosítva: 2 hét telt el 3 alkalommal , Gagacs
VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 13:43
bubu971 reacted
Anselmo
(@anselmo)

@Gunz Ha csak tavaly nem zárják ki a Juventust, máris nem mondhatjuk el, hogy a Milan állandó, stabil BL-résztvevő. És ez nem Piolin múlt. Hogy a banter-érához képest történt-e előrelépés, azt senki nem vitatja. De hogy ennek az előre lépésnek mennyi köze van Piolihoz, az már egy teljesen másik kérdés. Valamennyi egészen biztosan van, ezt sem vitatja talán senki sem. Az eredményeken keresztül a pénzügyi stabilitásra is volt hatása, de azt gondolom, hogy azt döntően a klubvezetés érte el a magas fizetésű játékosok elpaterolásával, a szponzori bevételek növelésével, de persze a BL-pénzek is kellettek hozzá. Tényleg sok minden javult, de azért szögezzük le, hogy a 2013-2020 közötti időszak a klub történetének leghosszabb sötét időszaka volt, amellyel csak a 1980-1986 közötti évek vetekedhetnek. Szóval ne ez legyen már a "benchmark", hogy divatos szóval éljünk.  

Azt nagyon károsnak érzem, hogy miközben a Serie A egyre progresszívebb edzőkkel (S. Inzaghi, Motta, De Rossi, Gasperini), egyre jobb futballt játszik, a Milan egy ennyire ódivatú, retrográd és egysíkú felfogással rendelkező edzővel menjen akár egy évtizedig is, mint Pioli. A Juventus ugyanezt a hibát követi el: Allegri már teljesen alkalmatlan a modern kor követelményeihez, mégsem képesek tőle megszabadulni. A Roma megtette, látjuk az eredményt. Mourinho elküldése hatalmas fellélegzés volt annak a csapatnak. Senki nem vitatja a valós érdemeit. De attól, mert egykor a Trabant is komoly áttörés volt a semmihez képest, ma már senki nem azzal szeretné róni az utakat. A világ változik, fejlődik, új trendek és felfogások uralkodnak, amelyekkel a csaknem 60 éves Pioli már nem tart lépést. 

Azt pedig külön kiemelem, hogy a játékosok indiszponált és lélektelen játékának is biztosan van oka. a Leverkusenben, Interben, Aston Villában, Atalantában hogy van az, hogy a játékosok kaparnak, csúsznak-másznak, nálunk pedig egykedvűen korzóznak, meg flegmáznak? Ez kinek a hibája? Ezt így jó nézni neked 10-ből 8-szor? Megéri az idődet? Ha igen, akkor szíved joga, de nekem ez nem elégséges. Főleg, hogy elég szétnézni máshol, és könnyen látható, hogy nagyon másképp is lehetne.   

Van egy erős állításom: ma a Milan szinte nem tudna úgy edzőt váltani, hogy az ne lenne pozitív hatással a játékosokra. Vagy ezért, vagy azért. A háttér stabil, nincsen káosz, az edző-játékos kapcsolat viszont elfáradt, és amúgy sem halad a korral. Hacsak nem Rafa Benitez, Paulo Sousa vagy Rudi Garcia lenne az utód, hanem egy fiatal és szenvedélyes edző (akiket említettél is), elképzelhetetlennek tartom, hogy az ne adna pozitív értelemben egy jókora löketet.  

https://sempremilan.com/curva-sud-change-of-coach-must

Csak még annyi, hogy itt hagytam a Curva Sud vezetőjének nyílt levelét. 

A hozzászólás módosítva: 2 hét telt el , Anselmo
VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 13:52
bubu971 reacted
123asd
(@123asd)

Kicsit megkésve én is elmondanám mit gondolok jelenlegi helyzetünkről. Előre megjegyezném, hogy annak maximálisan örülni tudok, hogy egy jó kis délelőtti bográcsozás közben nem ezen kellett idegeskednem. 

Kezdeném azzal, hogy szerintem Pioli sorsa ezzel el is dőlt szerintem. Mivel este színházba voltam így lemaradtam ,,szerencsére" az első félidőről, de nekem a pofám leszakadt, hogy az ellenfélnél DDR motiválni, lelkesíteni tudja a csapatát, mert taktikailag szerintem kb Pioli szintje, de lelkesíteni, motiválni meg tud. Simán elképzeltem volna tőle, hogy ha nála valaki egy Leao féle sétálást letol a meccsen azt úgy leüvöltené, hogy ihajj. Bezzeg nálunk nemhogy taktika, de még ez a motivációs jelleg sincs meg Pioliban. A kopasz már a VB-után teljesen kiégett. Egyébként nekem nem volt különösebb problémám előtte vele kapcsolatban, de most jött el az, hogy meg kell köszönni a munkáját. 

Az, hogy tavaly még nem rúgták ki megértem, mert gyakorlatilag önerőből nem sikerült elérni a bl helyet (nálam egyébként ez már ők lett volna a kirúgásához), de elérte a bl-elődöntőt, meg gondolom Maldini után csak olaj lett volna a tűzre a kirúgása. Kapott egy új esélyt, 120M értékben lett neki igazolva, úgy hogy szinte mindenki jó igazolásnak mondható az egész szezont nézve, és nem mellesleg olyan igazolások, akik az ő kérésére érkeztek. 

Itt folytatom. Alapvetően, ha valaki elém rakja tavaly nyáron azt, hogy 2 helyen végzünk, a blben 3 helyen leszünk, az elbe negyeddöntőig mentünk, és az igazolások elég jól beváltak, ezt bármikor aláírom, de ha jobban megnézzük nem ilyen rózsás a helyzet. 

A bajnoki címért folyó versenyből már decemberben kiszálltunk, a bl kiesés alapvetően kudarc, de igaz halálcsoport, meg azért a PSG-Newcastle meccsen egy számunkra elég hátrányos ítélet született, de a Newcastlet meg a Dortmundot az első meccseken gólokkal kellett volna verni.  Az el-ben meg amint kaptunk egy erős ellenfelet, már gyengén is játszottunk. 

A másik meg az, hogy a védelmet még mindig nem tudja megszervezni. Igaz, sok volt a sérült, meg kellettek kényszermegoldások, de az nem azt jelenti, hogy minden f...om kiscsapat ellen nyelni kell a gólokat. Az viszont említésre meltó, hogy nagyon sok gólt lövünk, de 1-2 meccsen még mindig látszik, hogy ez sem tökéletes. Példának mondanám, a Newcastle és a Dortmund elleni odavágót, de még akár a 2 Róma elleni meccset. DDR csapata 2 kaput eltaláló lövésből gólt szerzett, mi meg 4 ből 1-et, de az is egy fejes csak. Alapvetően ez nem feltétlen Pioli hibája, de az, hogy minden meccsen pl azt a Giroudt játszatja, aki rengeteg helyzetet hagyott ki, az már az ő hibája. Egy edzőnek látnia kell, hogy melyik játékosa milyen formában van. Hát nekem nem úgy tűnik hogy ezt látja. 

De hogy rövidre zárjam Piolit legkésőbb a szezon végén el kell küldeni, és hozni egy másik edzőt. Hogy ez ki lesz azt majd a vezetőség eldönti, de nem hinném, hogy ennél sokkal lejjebb lenne. 

A hozzászólás módosítva: 2 hét telt el , 123asd
VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 14:45
Anselmo and bubu971 reacted
Lansky
(@lansky)

Nem igazán értettem, hogy “Dio” meg “Anselmo” miért szólította meg “HegyalJanit”, mikor nem is írt ehhez a topikhoz hozzászólást. Na mindegy. 🙂

Amikor sokadik alkalommal arról mentek a pletykák, hogy Pioli alatt inog a kispad, és a szurkolók írogatták az érveket Pioli védelmében, illetve a leváltása mellett, írtam arról, hogy amennyiben marad, szinte biztosan lesznek jó (jobb) meccsei, akár bravúros győzelmei, sorozatai. Mint tudjuk, maradt, és valóban jöttek is jobb meccsek, sorozatok.

De én úgy gondolom, nem azért voltak jobb periódusok, mert Pioli az edző, hanem annak ellenére. Én viszonylag gyorsan szoktam ítéletet mondani emberekről, a legtöbbször bejön, párszor nem. Piolit szerintem igen korán elkönyveltem egy középszerű edzőnek, és amikor felmerült, hogy kivágják, biztosra vettem, hogy távozik. Maradt, mert azokba az utolsó szalmaszálakba mindig bele tudott kapaszkodni. Ezeket többször leírták-leírtuk.

Nyilván lehetne ez egy “na ugye, én már akkor megmondtam” jellegű hozzászólás, de nem innen közelíteném meg. Nagyon érdekes, hogy Pioli, aki fölött többször lengett Damoklész kardja, akit a csapat a pályán vagy az öltözőben, illetve a vezetőség mentett meg a kirúgástól, mennyire nem tudott vagy akart megváltozni, változtatni. Az biztos, hogy ha én lettem volna olyan helyzetben, hogy megúszom a kirúgást, valamit másként kezdek el csinálni. Változtatok a csapaton, merészebb lettem volna, talán azért, mert megkönnyebbültem. De mintha Pioliban erősödött volna bizonyos játékosok iránti lojalitása. Voltak ugye pletykák arról, hogy a csapat néhány erős embere állt ki Pioli mellett, és ezt elfogadva tartotta meg őt a vezetősèg. Nem tudni. De elképzelhetőnek tartom.

Az a helyzet, hogy DDR-t látva, azt az intenzitást, energiát érzékelni lehetett a tévén keresztül is. Irigykedtem, az az igazság. A Milanban valahogy az az energia nincs meg, ami bizonyos meccseken nem is annyira kell, mert egyértelmű és ki is jön a tudásbeli különbség, de az ilyen meccseken továbbjutás mehet el rajta. Pioli ezt az energiát nem tudja előhozni a társaságból, egyszerűen azért, mert nem egy szuggesztív szemèlyisèg. Nem attól az valaki, hogy ordibál az oldalvonal mellett, mint egy hülye, hanem attól, hogy látszik rajta az energia. Simeone ilyen, Klopp is ilyen, még Simone Inzaghi is ilyen. Bizonyos edzőknek (Ancelotti vagy Guardiola) erre nincs szükségük, mert a játékosaiknak azt közvetítik, hogy minden rendben van vagy lesz, mindenre fognak tudni reagálni, a csapat biztos kezekben van. Klopp esetében is megvan ez, de ő valahogy nem tudja magára erőltetni a nyugalmat. Pioli esetében tkp. egyik sincs meg. A szokásos reklamációi, legyintései a negyedik bírónak afféle pótcselekvések, azt mutatják, hogy ő mennyire nagyon akar… A játékosai számára pedig miféle nyugalmat tudna árasztani vakaki, aki pályafutása során egyetlen bajnoki címet tudott összehozni?! Ha egy olyan csapatban játszana bárki, amit Ancelotti irányít, pusztán ez a tény olyan magabiztosságot kölcsönözne a játékosnak, amitől megtáltosodna.

Pioli lehet, hogy annak idején jó választás volt. Valahonnan el kellett indulni. Hogy mikor kellett volna megköszönni neki, jó kérdés. Bizonyos feladatokra Pioli megfelelő edző. Kicsit ilyen Gasperini vagy Donadoni jellegű tréner, aki valamilyen szintig rendben van, de top csapat, nagyobb célokat maga elé tűző csapat nem való neki. Rossz választás tehát, ha a csapat nagyban gondolkodik.

A dilemma viszont éppen az, amin pár napja itt is ment az eszmecsere, hogy a Milan mit is akar voltaképpen. Szintet lépni, amint azt Scaroniék emlegetik? Mert erre vagy ehhez Pioli nem alkalmas. (Egyébként a munkahelyi jelszavam a “Piolialkalmatlan2024”…) Ha viszont Piolit tartogatják, akkor nem is cél a szintlépés?

A szentségeléseknek van-e értelme részünkről? Ki lennénk-e borulva, ha tudjuk, hogy a következő években a stadionra koncentrálunk, a BL-részvételt célozzuk meg, de a magasabb polcról ne is álmodjunk? Nem hiszem. A kiborulás oka a nagyratörő tervek és a több meccsen, legutóbb a tegnapin látható eredmény+teljesítmény+hozzáállás kombináció közötti kontraszt.

Nyilván nem arról van szó, hogy a Mezőkövesd BL-címről álmodik, de mindenki látja, hogy milyen szint van a BL negyeddöntőjében, hogy milyen kidolgozott játékkoncepciókat látunk, hogy a támadójátékáról híres Real Madrid milyen szintű csapatvédekezést mutatott be a Manchester City ellen… Szóval a dolog anyagi rèszén túl van az is, hogy ezekbe a csapatokba iszonyatos melót is beletesz a stáb. Ez pedig a Milanon nem látszódik. Így pedig nem lehet.

A nyár egyértelmű választ fog adni a fő kérdésekre. Ha Pioli marad, akkor teljesen mindegy, mit mond a vezetőség a BL-célokról, a trófeákról, hogy a Milant vissza akarják juttatni ide meg oda, az hazugság lesz.

Azt gondolom, Piolinak azért nem kellene egy újabb esélyt adni, mert azt annak kell adni, akiben az a teljesítmény, eredmény már megvolt, és akiből az ki is jött, úgy, hogy az nem volt annyira meglepő. Jövőre lehet Guardiolának újabb esélyt adni arra, hogy BL-t nyerjen, mert benne van a tudás. Pioli közel 60 évesen egy bajnoki címig vitte. Ez volt élete fő műve.

A Milannak viszont egy olyan tréner kell, aki èhes a sikerre. A kérdés, hogy mikor lesz ilyen trénerünk: még idén, vagy csak 2025-ben? Esetleg még később?…

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 19:29
hodyzoli, bubu971 and Gagacs reacted
HegyalJani
(@hegyaljani)

@lansky Írtam, de a stílus és a szóhasználat nem volt a legszalonképesebb.. 🙂

Törölték az illetéskesek.. 

De nincs gond, nem az első volt és nem is az utolsó.. 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 20:33
Anselmo
(@anselmo)

@hegyaljani Nem baj, mi így (is) szeretünk 😃

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 20:43
Gagacs reacted
HegyalJani
(@hegyaljani)
  • @anselmo érzek egy kis iróniát.. 😁
VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 20:45
Anselmo
(@anselmo)

@hegyaljani Kivételesen pedig nincs. Ünnepnapokon fordul csak elő, de ma az van :D.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 20:50
Anselmo
(@anselmo)

@lansky Nagyon nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy Pioli maradhatna a szezont követően is. Ha kikapunk hétfőn este is, akkor meg kizártnak. Miután a Curva Sud is nyílt levélben követeli a távozását, és tegnap este is elég explicite kifejezték a nem tetszésüket a meccs után, elég nyilvánvaló lett, hogy nagyobb kockázat a vezetőségnek megtartani, mint megválni tőle. Ettől nem tartok. 

Amitől viszont igen, hogy egy olyan utódot jelölnek ki, akinek van némi neve, de ezerszer leszerepelt már. De Laurentiis is ezt a hibát követte el. A Milannak most egy fiatal, agilis, revolucionista edző kell, aki képes szenvedély hozni, atmoszférát teremteni, és megvan benne az a "képesség" is, amit említettél. Legalább a kezdeményei, ha még nem is kiforrott formában. 

Sokkal könnyebb lenne ilyen edzőt találni, mint egy Benitez, Lopetegui, vagy Potter féle kóklert, de sajnos az amerikai gondolkodáshoz ez sokkal közelebb van, mint intuitív alapon megbízni egy névtelen, de feltörekvő szakemberben. Ezt egyedül itt ronthajuk el. 

Amit már csak én kívánok, az Leão távozása egy nagyon csinos összegért, amelyből 4 klasszis potenciállal rendelkező játékost is lehetne venni helyette. De ez nem fog megtörténni. 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 21:20
Gagacs
(@gagacs)
Írta:: @anselmo

Amitől viszont igen, hogy egy olyan utódot jelölnek ki, akinek van némi neve, de ezerszer leszerepelt már.

Csak, hogy erősítsem ezt. Nagyon megy Julen Lopetegui neve a médiában. Tudom azt mondtam, hogy bárki, csak a kopasz ne, de ez azért túlzás lenne. 😀 Akkor inkább nyomjuk edző nélkül... 🤣 

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 21:25
Anselmo
(@anselmo)

@gagacs Igen, olvasom én is, nem véletlenül neveztem nevén a gonoszt 😃

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 21:30
Gagacs reacted
Gagacs
(@gagacs)

@anselmo de, hogy rádobjak egy lapáttal. Már Fonseca neve is szóbeszéd tárgya. 🤣

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.19. 22:03
bubu971
(@bubu971)

Én azt olvastam, hogy az AC Milan.hu - ról is van jelölt. 😀

VálaszIdéz
Közzétéve : 2024.04.20. 09:24
Oldal 2 / 3