2022. november 29., kedd

Itt a BL-csoportkör leggyorsabb játékosai

-

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közlése szerint két Milan-játékos is szerepel a Bajnokok Ligája 2022/23-as kiírásának leggyorsabb futballistái között.

Rendhagyó módon a szezon őszi szakaszában mindössze két hónapon belül lebonyolították a Bajnokok Ligája csoportkörét a világbajnokság miatt. A Milan csoportmásodikként jutott tovább a Chelsea mögött, megelőzve az RB Salzburgot és a Dinamo Zagreb együttesét.

Az UEFA nyilvánosságra hozta a hivatalos adatokat, hogy kik voltak a csoportkör leggyorsabb játékosai. Az első helyen Mykhailo Mudryk szerepel az ukrán élvonalbeli Shakhtar Donetsktől az FC Barcelona támadójával, Ousmane Dembelével holtversenyben. A TOP 10-ben két játékos is szerepel a Milan keretéből, nevezetesen Rafael Leao illetve Theo Hernández.

A portugál válogatott támadó előkelő helyen áll és a sprintsebességben nagyon kevéssel lemaradt a Mudryk-Dembele párostól. Theo a 10. helyet foglalja el 35,7 km/h-s sebességgel.

A CSOPORTKÖR LEGGYORSABB JÁTÉKOSAI:

1. Mykhailo MUDRYK – 36,6 km/h
2. Ousmane DEMBELE – 36,6 km/h
3. Rafael LEAO – 36,5 km/h
4. Federico VALVERDE – 36,3 km/h
5. Nuno TAVARES – 36,2 km/h
6. Alphonso DAVIES – 36,2 km/h
7. Karim ADEYEMI – 36,1 km/h
8. Moussa DIABY – 36,1 km/h
9. Rafa SILVA – 35,9 km/h
10. Theo HERNÁNDEZ – 35,7 km/h

Forrás:UEFA

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

9 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Én meg inkább azon csodálkozom, hogy ezek – igaz, nem futócipőben, nem futópályán vagy aszfalton, és nem is pihenten elért – ugyebár sprintsebességek, miközben a legjobb maratonisták átlagsebessége ezen értékeknek kb. a fele. Nem a focisták eredményeit akarom degradálni, hanem a maratonisták eredményeit kiemelni. Látjuk, hogy ha pl. Leao megindul, akkor nem nagyon lehet vele tartani a lépést, miközben az ő sebességének a felét tudja hozni átlagban egy maratoni futó – 42 km-en keresztül.

  Érdekes egyébként, hogy Mbappé lemaradt a listáról.

  • Szerintem ebben az esetben inkább a rövidtáv futók adatait érdemesebb összehasonlítani, hisz a pályán sem nagyon van hosszabb a 60 méteres sprinteknél. Amiben ugye Usain Bolt elképesztő 44,72!!! Km/h végsebessége a legnagyobb (ember az ilyen egyáltalán?). Meg hát ugye teljesen más egyenletes tempóban hosszú távon futni, mint nyargalni, ahogy a csövön kifér. Erre a saját példámat is feltudom hozni, az egyik legjobb sprinter voltam anno a középiskolában, de volt egy hosszútávfutó lány osztálytársam, aki 5 km-en majdnem kört adott. 😅🤣

   • Igen, a maratonfutás én sem tudom, hogy jön ide, ahhoz max a futballista egész meccses átlagsebességét lehetne hasonlítani. Az mondjuk szintén érdekes adat lenne.
    Csak érdekességképp, Darwin Nunez pár hete döntött PL rekordot kereken 38 km/h-val, Kyle Walker 37,8-át előzte meg.

  • Dehogynem. 🙂
   Te a maratonisták átlagsebességét hoztad fel, hogy az kb 18-20km/h. De ők a megtett távot végig futják, többnyire egyenletesen, az erejüket beosztva. Ha egy focista fut 12 kilométert egy meccsen az már soknak számít. Ez 90 perc alatt is kb csak 8 km/h, viszont mivel sokat áll a játék, legyen nettó 60 perc tiszta játék, azzal számolva is 12 km/h. De ugye a focistának nem kell mindig futni. Szoval próbáltam értelmezni, hogy mit írtál, ami szerintem sikerült is, de hogy mire akartál ezzel rávilágítani, az még mindig homályos, de szívesen elolvasom, ha kifejted. 🙂

   • Arra, hogy brutálisabb teljesítménynekm tartom azt, hogy egy maratoni futó 2 órán keresztül folyamatosan futva csak kb. 50%-kal kisebb átlagsebességet tart, mint egy futballista egy 30-40 méteres sprint során. Ennyi.

    A körülményeket felesleges ecsetelni, nyilván a legtöbb szempontból felesleges az összehasonlítás (kb. mintha összevetnénk a ’30-as évek meg a jelen futballját), csak és kizárólag a teljesítményt, a sebességeket hasonlítottam össze. Hogy ki mekkora csúcssebességet ért el (Leao, Darwin Nunez, Usain Bolt), az nyilván durva. Csak én úgy gondolom, hogy egy maratonista teljesítmény még annál is durvább.

    • Így már értem, és valamilyen szinten egyet is értek a véleményeddel. Nyilván hatalmas teljesítmény egy maratont két óra körüli idővel lefutni, de ha már valamit brutálisnak neveznék, az a 25 km nyílt vízi úszás…sokan ennyit még futni sem tudnak, nemhogy úszni. 😁

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS