2022. december 02., péntek

Stefano Pioli ma 57 éves

-

Stefano Pioli, a Milan vezetőedzője ma ünnepli az 57. születésnapját.

Pioli 1965. október 20-án született Parma városában, Olaszországban. Fiatalon csatlakozott a Parma utánpótlásához, majd a felnőtt csapatban is lehetőséget kapott. 1984-ben búcsút intett a szülővárosának és a Juventus játékosa lett, amelynek színeiben 18 évesen, 10 hónaposan és 27 naposan debütált a Serie A-ban egy Como elleni mérkőzésen. Három év alatt 57 mérkőzésen játszott a Juventusban, aztán 1987-ben a Hellas Veronához szerződött.

1989-ben bejelentkezett érte a Fiorentina és itt töltötte játékospályafutásának leghosszabb időszakát, szám szerint hat évet. Pioli összesen 185 meccsen játszott a firenzei alakulatban. A pályafutása végén 1995-ben a Padovához szerződött, majd a Serie C-ben szereplő Pistoiesében és a Fiorenzuolában is megfordult. Végül 1999-ben a Colorno együttesében akasztotta szögre a stoplist.

VÁLOGATOTT:

Összesen 5 alkalommal játszott az U21-es olasz válogatottban, amelyben együtt szerepelt többek között Paolo Maldinivel és Roberto Mancinivel is.

EDZŐI KARRIER:

A visszavonulást követően edzői pályát választott és 1999 illetve 2002 között a Bologna utánpótlásában dolgozott, majd a Chievóban is megfordult. 2003 és 2011 között nyolc csapatot irányított, nevezetesen a Salernitanát, a Modenát, a Parmát, a Grossetót, a Piacenzát, a Sassuolót, a Chievót és a Palermót. 2011 októberében a Bologna trénere lett, ahol két év alatt 97 meccsen ült a kispadon. Az elkövetkező években a Laziónál, az Internél és a Fiorentinánál is edzősködött, mielőtt 2019 októberében megbízták a Milan irányításával Marco Giampaolo menesztése után.

Akkor talán nagyon kevesen gondolták, hogy az 57 esztendős tréner irányításával véget ér a hosszú évekig tartó középszerűség és sikerül talpra állítani a Milant. Az első hónapok kezdeti nehézsége és az Atalanta elleni katasztrofális 5-0-s vereség után 2020 januárjától látványos javulás kezdődött, mind a játék, mind az eredmények tekintetében. A világjárvány hatására felfüggesztették a bajnokságot, majd nyártól folytatódtak a küzdelmek és a Milan fantasztikus szezonhajrával fellépett egészen a 6. helyre és kiharcolta az Európa Liga-indulást a 2019/20-as szezonban.

A következő idényben a Rossoneri a második helyen zárta a Serie A-t és hét év után visszatért a Bajnokok Ligájába, majd a 2021/22-es szezonban a legoptimistább várakozásokat felülmúlva 11 év után újra a Milan lett Olaszország bajnokcsapata.

A sikerekben vitathatatlan szerepe volt Piolinak, aki a csapattal együtt fejlődött és lépett magasabb szintre. A szurkolók az évek során olyannyira megkedvelték, hogy neki szentelték a “Pioli is on fire” dalt, amely minden mérkőzés előtt felcsendül a San Siróban.

Pioli az elmúlt három évben összesen 150 tétmeccsen irányította a Milant, a mérlege 85 győzelem, 37 döntetlen és 28 vereség.

Isten éltesse sokáig!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

2 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS