Pioli: “Készen fogunk állni a bajnoki rajtra”

6

Stefano Pioli, a Milan trénere sajtótájékoztatót tartott a felkészülési időszak elején. A bajnoki címet nyerő olasz szakember számos érdekes témára kitért és beszélt többek között Rafael Leaóról, a mercato célpontjairól, Nelson Dida búcsújáról, Zlatan Ibrahimovicról, a Bajnokok Ligájáról, a szurkolókról, továbbá Franck Kessié illetve Alessio Romagnoli távozásáról is.

AZ ÚJRAKEZDÉSRŐL
“Az előző szezonban az volt a titkunk, hogy továbbra is hittünk a játékosainkban, a képességeinkben, a játékstílusunkban és az értékeinkben. Olyan szinergiát és szellemiséget teremtettünk, amely lehetővé tette, hogy diadalmaskodni tudjunk. Ezeket a jellemvonásokat meg kell őriznünk és fejlődnünk kell. Minden egyes nap meg kell kérdőjeleznünk önmagunkat. Meggyőződésem, hogy még egyik játékosom sem érte el a benne rejlő teljes potenciált.”

A NYÁRI SZÜNETRŐL
“Kiváló nyár volt, sikerült kipihennem magam. Jól éreztem magam a barátaimmal és családommal. Rengeteg szurkolóval találkoztam, akik örömet szereztek és lelkesedést adtak nekünk. Igazán izgalmas nyári szünet volt. Szeretném fenntartani ezt a lelkesedést az egész szezonban.”A MERCATÓRÓL
“Olyan játékosokat kell hoznunk, akik illeszkednek a játékrendszerünkhöz. Lehetőségeket kell teremtenünk és meg kell találnunk a megfelelő megoldásokat a megfelelő posztokra. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a csapat még nagyon sokat fejlődhet. Az előző szezon segített abban, hogy megismerjük a lehetőségeinket és a képességeinket, de tovább kell fejlődnünk és emelni a szintet, ha nyerni akarunk. Megvannak az elképzeléseink, van egy bizonyos mozgásterünk, de még csak most kezdődött az előszezon és a lehető legtöbbet kell kihoznunk a jelenlegi helyzetünkből. Pobega visszatért egy fantasztikus szezon után. Ő egy erős játékos és hozzá fog járulni a csapathoz. Adli is érkezett, aki egy nagyon érdekes és intelligens fiatal játékos. Meglátjuk, hogy milyen megoldások állnak rendelkezésre és milyen lehetőségeket kínál a mercato. Az igazgatók nagyon figyelmesek és tudni fogják, hogyan hozzák meg a legjobb döntéseket. Készen fogunk állni augusztus 13-ra.”

IBRAHIMOVICRÓL
“Mindenki tudja, hogy mit gondolok Zlatanról. Ma reggel beszéltem vele, jól van és lábadozik a sérüléséből. Remélem, hogy folytatni tudjuk a közös munkát, mert ő mindenben bajnok. Egy új megállapodásról tárgyal a klubbal és alig várom, hogy újra találkozzunk. Nyilvánvalóan időre lesz szüksége, hogy visszanyerje az erőnlétét.”

LEAÓRÓL
“Szerintem még többre képes és ez természetes, mert egy 23 éves játékosról beszélünk, aki jó tapasztalattal rendelkezik, de még nem teljesen kész játékos. Idén kétszámjegyű gólszámmal zárt, de továbbra is úgy gondolom, hogy meghatározó szerepe lesz a támadójátékunkban. Bármelyik mérkőzést képes eldönteni és állandósítania kell a teljesítményét.”

A SCUDETTÓRÓL
“Sikerült megemésztenem a Scudetto megnyerését. Hihetetlen érzés volt, de most egy új szezon kezdődik. Tisztában kell lennünk azzal, hogy miért sikerült véghez vinnünk azt, amit tettünk, mit adtunk bele, mennyire hittünk benne és mennyire voltunk magabiztosak. Most csak a csapat egy része állt edzésbe, de nagy motivációt láttam. Biztos vagyok abban, hogy a többi visszatérő játékos is motivált lesz. Tudom, hogy olyan játékosokkal dolgozom együtt, akik valódi emberek és játékosok. Tisztában vagyok a recepttel, folytatnunk kell a munkát, a fejlődésre összpontosítani és elérni a lehető legmagasabb szintet. A szint emelkedett, az elvárások nőttek, de ez normális, mert megnyertük a bajnokságot és továbbra is nyerni akarunk. A riválisaink pedig mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megnehezítsék a dolgunkat.”

A BAJNOKOK LIGÁJÁRÓL
“Úgy gondolom, hogy az előző szezon tapasztalataiból nagyon sokat tanultunk. Jelenleg nem gondolom elképzelhetőnek, hogy a Milan képes lenne megnyerni a Bajnokok Ligáját. Nem szeretek a költségvetésről és a pénzről beszélni, de vannak olyan csapatok, mint a Liverpool vagy a Manchester City, akik többet tudnak költeni egyetlen játékosra, mint mi az egész átigazolási piac alatt. Szerintem nagyon nehéz felvenni a versenyt az angol csapatokkal vagy éppen a Real Madriddal, a PSG-vel, a Bayern Münchennel… Ettől függetlenül a csapatom a BL-ben szerzett kemény tapasztalatok által fejlődött. Célunk, hogy Európában is versenyképesek legyünk. Várjuk az augusztus 25-én lévő sorsolást, amelyen kiderül, hogy kivel fogunk szembenézni a csoportkörben. Biztos vagyok benne, hogy meglesz a motiváció arra, hogy a nemzetközi porondon is jól szerepeljünk.”

ZIYECH-RŐL ÉS DE KETELAERÉRŐL
“Két nagyon különböző játékosról van szó, de tudom, hogy olyan igazgatókkal dolgozom együtt, akik nagy szakértelemmel rendelkeznek és ők fogják meghozni a csapat számára legjobb döntéseket.”

MALDINI ÉS MASSARA ELHÚZÓDÓ HOSSZABBÍTÁSÁRÓL
“Teljesen nyugodt voltam végig. Az alatt az idő alatt továbbra is napi szinten dolgoztunk együtt. Mindig nagyon proaktívak és pozitívak voltak, így egy pillanatig sem aggódtam. A klubon belül kialakult egység lehetővé tette számunkra, hogy véghez vigyük azt, amit tettünk az előző szezonban.”

A CÉLOKRÓL
“Az előző idény célja határozottan az volt, hogy javítsunk a pontszámunkon. Jelenleg nem annyira a konkrét célra koncentrálok, hanem sokkal inkább az útra, amelyet követnünk kell a cél elérése érdekében. Bátorságra, kitartásra és elszántságra lesz szükség, hogy minden mérkőzésünket megnyerjük. Csak a felkészülésre kell koncentrálnunk, mert egy nagyon különös szezon előtt állunk. Ez az első alkalom, hogy mindössze 3 hónap alatt 21 meccset fogunk játszani, majd szünet jön a világbajnokság miatt. Csak a munkánkra, a feladatunkra és a felkészülésünkre összpontosítunk.”

DIDA TÁVOZÁSÁRÓL
“Sajnos Nelson néhány nappal ezelőtt tájékoztatott minket arról, hogy vissza kell térnie Brazíliába. Nagyon sokat adott a csapatnak, ezért szeretnék neki köszönetet mondani, különösen azért, ahogyan segítette Maignan fejlődését.”

POBEGÁRÓL
“Az első edzés nem volt a legmegeröltetőbb, így nehéz megítélni, de úgy gondolom, hogy Tommaso egy olyan játékos, aki nagyon jól fog teljesíteni velünk.”

ADLIRÓL
“Yacine egy nagyon érdekes és technikailag képzett játékos. Nagyon jó az előrejátékban és abban, hogy lehagyja az emberét. Közvetlen futballt játszik, folyamatosan figyeli a csapattársak mozgását és kiugratja őket. Úgy gondolom, hogy még meg kell vizsgálnunk, hogy melyik poszt felelne meg a legjobban számára. Ő egy nagyon intelligens és felkészült srác, így ez a felkészülési időszak biztosan segíteni fog megtalálni az ideális helyét a pályán. Nem vagyunk kötve semmilyen konkrét formációhoz vagy szigorúan meghatározott posztokhoz. Mindig szükség van dinamikus és intelligens játékosokra a középpályán. Minden jó játékos, aki hajlandó a csapat érdekében játszani, az hasznos a Milan számára.”

KESSIÉ ÉS ROMAGNOLI TÁVOZÁSÁRÓL
“Üdvözletemet küldöm mindkét játékosnak, szeretettel. Két nagyszerű profi játékosról van szó, akikkel fontos időszakon mentem keresztül és a legjobbakat kívánom nekik a pályafutásuk hátralévő részére.”

A SZEZONRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSRŐL
“Biztos vagyok benne, hogy augusztus 13-án készen fogunk állni. Ha a Milan edzőjeként azt mondanád nekem, hogy holnap teljesen kész lesz a csapat, akkor nagyon boldog lennék, de ez lehetetlen. Az átigazolási időszak különböző helyzetei teljesen megváltoztathatják a dolgokat az eredeti tervhez képest. Nagyon szilárd alapról indulunk és ahogy Paolo mondta, július 15-től nagyon erős keret fog a rendelkezésemre állni.”

KJAER VISSZATÉRÉSÉRŐL
“Szeretném felhívni a figyelmet egy nagyon fontos dologra, ami nem más, mint Kjaer visszatérése. Hét hónapon keresztül egy nagyon fontos játékosunk hiányzott a technikai képességei, a pályán való jelenléte és az öltözőben betöltött szerepe alapján. Egy kis időre van szükség, mire teljesen visszanyeri az erőnléti állapotát, mert 7 hónap kihagyás nagyon sok idő, de vissza fog térni. A csapat jellemvonásai alapján egy lehetőségként tekintek a háromvédős rendszerre, de mindig a legjobb megoldásra fogunk törekedni, hogy versenyképesek legyünk.”

A VÉDELEMRŐL
“Tomori jobb lábas játékos, de a védelem közepének bal oldalán jobban játszik. Személy szerint én is jobb lábas voltam, de a bal oldalt részesítettem előnyben védőként, tehát nem gondolom sorsdöntő tényezőnek, hogy egy belsővédő jobb vagy bal lábas. Felmérjük a posztokon rendelkezésre álló játékosainkat és ettől függően lesz időnk beavatkozni az átigazolási piacon azzal a céllal, hogy mindig fejlődjünk. Ha van esély az erősítésre, akkor a klub készen áll megtenni.”

A BAJNOKI CÍMÉRT FOLYÓ VERSENYRŐL
“Ugyanazok a csapatok lesznek a riválisaink, mint a legutóbbi szezonban. Végül mi és az Inter harcoltunk a Scudettóért, de az erőviszonyok alapján legalább 5-6 csapat van, amely küzdhet a bajnoki címért, mint például az Inter, a Juventus, a Napoli, a Roma, a Lazio… Mindenki ugyanonnan indul, aztán a szezon előrehaladtával a munka, a játékosok minősége és a csapatszellem fogja a különbséget jelenteni a csapatok között. A legfontosabb az, hogy megőrizzük ezt a csapatszellemet, a lelkesedést és a fejlődés iránti vágyat. Mindig a csapat érdekeit kell előtérbe helyezni és soha nem szabad az egyénét.”

AZ OLASZ BAJNOKSÁGRÓL
“Az előző idény megmutatta: az olasz futball szintje olyan magas, hogy nincsenek könnyű mérkőzések. Megnéztem a meccsnaptárunkat, hogy melyik napokon fogunk játszani és láttam a meccsek sorrendjét, de annyira nem foglalkoztatott egyetlen ellenfél sem. Mindenkivel szembe kell nézni a szezonban és nagyon jól tudjuk, hogy mindenkinek célpont vagyunk. Minden csapat le akarja győzni a Milant, ezért az előző szezonhoz képest még jobban fel kell készülnünk minden mérkőzésre. Minden csapat keddtől szombatig készül, hogy nyerjen, de az az együttes fog győzni, amely a legjobban felkészül.”

A FELKÉSZÜLÉSI MECCSEKRŐL
“Nem gondolom, hogy sokat fogunk változtatni az előző szezon felkészüléséhez képest. Tavaly nagyon pozitív volt a felkészülésünk és a terhelések ezt tükrözik. Nyilvánvalóan az első 10 napban lesz változás és a felkészülési meccsekben is. Szét kell majd osztanunk a felkészülési mérkőzéseket a játékosok kondíciója alapján. Olyan menetrendet állítottunk össze, amellyel megbizonyosodhatunk arról, hogy teljes mértékben készen álljunk az első mérkőzésre. Nyilvánvalóan néhány stratégiát meg kell változtatnunk, mert egy héten többször fogunk játszani és előre meg kell terveznünk a játékidőt és a pihenőt.”

MESSIAS JÖVŐJÉRŐL
“Jó szezonja volt és remek képességekkel rendelkezik. Tudom, hogy képes ennél jobban teljesíteni. A döntéseket a vezetőség fogja meghozni.”

ORIGIRŐL
“A kezdőcsapat mindig az adott mérkőzéstől függ. Mindig is ez volt az edzésmódszerem és az erősségünk. Nincs egy konkrét kezdőcsapat a fejemben. Ebben a szezonban 22 kezdőjátékosom lesz a mérkőzések száma miatt. Sokan azt gondolják, hogy Theo Hernández – aki egy természeti erő a pályán – augusztus 13-tól november 13-ig minden egyes mérkőzésen játszani fog. Nem annyira lényeges, hogy a nyáron Olivier vagy Divock áll előrébb a rangsorban a kezdőcsapatba kerülésért. Az a fontos, hogy erős és különböző jellemvonásokkal rendelkező játékosaink legyenek és úgy vélem, hogy a két szempont közül az utóbbi a legfontosabb. Origi egy intelligens játékos, nagy tapasztalattal rendelkezik és sokat várok tőle.”

A BAJNOKI ESÉLYLATOLGATÁSOKRÓL
“Örülök neki, hogy nem tartanak minket bajnokesélyes csapatnak a következő szezonban. Tavaly is a 4-5. helyre tettek minket az esélyek alapján, szóval rendben van. A jóslatok csak papíron léteznek, de végül a pályán nyújtott teljesítmény dönt a végső helyezésről. Csak a pályára kell koncentrálnunk. Jelenleg túl bő a keretünk, hiszen 28-29 játékosunk van, ami túl sok. Mindenkinek ki kell vennie a részét. A különböző választási lehetőség nyilvánvalóan jó dolog a csapat összeállításakor, de a túl sok játékos akadályozhatja a munkánkat.”

BENNACERRŐL
“Ha van egy játékos, akiről úgy gondolom, hogy nagyon sokra képes és akiből top játékos válhat, akkor Bennacert mondanám. Sokat várok tőle a szezonban, mert tudom, hogy mire képes.”

A “PIOLI IS ON FIRE” ÉNEKRŐL
“Izgalmas belegondolni, hogy a Milan szurkolók egy éneket szenteltek nekem. Ez arra késztet, hogy még jobban teljesítsek, motiváltabb legyek és folytassuk a megkezdett utunkat. Továbbra is szeretnék örömet és elégedettséget szerezni a szurkolóknak, mert ők különlegesek.”

A CSAPATRÓL ÉS A HIBÁKRÓL
“Minden bizonnyal át kell vennünk néhány dolgot az előző szezonból. Egy fontos alapot teremtettünk, de minden olyan jól ment. Lehet, hogy követtem el hibákat, azonban a csapat minősége és szellemisége nagyszerű eredményt hozott, így a csapat még a hibáimat is kiküszöbölte.”

A BAJNOKI CÍM MEGVÉDÉSÉRŐL
“Meg kell próbálnunk. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy nem volt könnyű megnyerni a bajnokságot, de emelnünk kell a szintet. Megvan hozzá a kvalitásunk és erre kell összpontosítanunk.”

AZ ÚJ HAZAI MEZRŐL
“Szerintem nagyon gyönyörű, különösen a mellkasán lévő Scudetto emblémával.”

6 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Sokkal több taktikai elemet kell be iktatni az új szezonba mert a tavalyi szezon felétől kezdtünk el nagyon kiszámíthatóvá válni.
  Plusz legyen egy 20-22 fős keret akik azonos képességűek és mindegy hogy ki játszik mert 3 kupa sorozatban szeretnénk jelen lenni egészen a szezon végéig ami 50+ meccset jelentene + idén van egy világbajnokság is, úgy hogy nagyon kellenek az erősítések, hogy lehessen rotálni a keretet.
  Renato Sanches, De Ketelaere, Ziyech kellenek.

  • Én remélem, hogy legalább ugyanolyan “kiszámítható” lesz a csapat, mint tavaly. Az a nagy helyzet hogy a szezon második felében 19 meccséből csupán 1-et veszített el a csapat, azt is a Spezia ellen mindenki tudja milyen körülmények között. Brutál számok… Ezen kívül volt 13 győzelem és 5 döntetlen. Megvertük a Rómát, az Intert, a Napolit, a Laziót, a Fiorentinát, az Atalantát… Kíváncsi lennék, hogy utoljára mikor sikerült hasonló második félszezont produkálni a csapatnak, mint most. Nem mostanában, az biztos.

   Személy szerint a 20-22 fős kerettel sem értek egyet annak fényében, hogy az elmúlt években milyen mértékű sérüléshullámok voltak. Az előző szezonban tartósan 8-10 játékos hiányzott egyszerre. Ahogy írtad, ott lesz a vb-n is, szóval még inkább kell a 25-26 fős keret.

  • Az első mondattal nem értek egyet. Egyre kevésbé tudtak bármit is kezdeni velünk, az utolsó 10 bajnkin kptunk kb 1 vagy 2 gólt, a sok 1-0-űnűl meg vegyük figyelebe, hogy csak baloldalunk volt, meg 9sszevissz 1 centerünk, azért lettünk kicsit kiszámíthatóak, ez nem taktikai hiba, hanem játékosállománybeli. És én nem tartanám hibának, ha 56 meccsből 56-ot tolnánk le 4-2-3-1-el, én az erősségünknek tartom, hogy emiatt mindenki mindig tudja, mit csináljon, és ez nagyon látszott a pályán.

  • Bármennyire is fáj igaz a kiszámíthatóság. Nem tudom azt mondani, hogy ezeknek az 1:0-ás győzelmeknek egy része nem volt orbitális mák vagy elképesztően forró. Nem lehet arra építeni, hogy a szerencse mindig mellettünk áll majd. Sajnos arra is fel kell készülnie a csapatnak, hogy jönnek a sérülések és a formahanyatlások. Brutálisan elvakultnak kell lenni, hogy azt mondjuk ez egy határozott és megállíthatatlan győzelmi menetelés volt. Sajnos túl sokat rezgett a léc. Majd akkor leszek elégedett a csapat játékával, ha úgy verjük az ellenfeleinket ahogy a Juventus tette közel 9 éven át, vagy a Manchester City teszi már fél évtizede. Na azok a csapatok tényleg magabiztosak és erősek. Mi sajnos még csak a riválisaink gyenge szereplésének, a csapat összeszedettségének és a szerencsének köszönhetjük a bajnoki címet.

   Ha jövőre (ne adj Isten) a riválisaink hasonlóan jó formában játszanak majd, és nem lesz jópár kritikus pillanatban szerencsénk akkor is rendben lesz minden? Biztos vagyok benne, hogy egy rosszabb szériát követően rengetegen már Pioli fejét fogják a fórumon követelni.

   Remélem várhatunk lényegi erősítéseket és nem az 1:0-ás kínkeserves idegörlő meccseket kell majd végigszenvedni a Monza meg a Lecce ellen. Nekem az sem volt szórakoztató ahogy megvertük az Intert. Óriási dolog volt amit Giroud tett, de köszi de nem akarok 70 percen át azért imádkozni, hogy ne daráljon már be a kék csürhe. A győzelem értékéből ez nem von le, de az elmény ettől inkább keserédes lett.

   • Én ezt értem, de szerinted ez taktikai probléma volt? Volt egy balszélsőnk, mert Rebic az év nagy részében sérült/sérülés utáni rossz formában volt, volt jellemzően egy csatárunk, aki 35 éves, meg néha volt még egy negyvenéves. Jobboldali támadónk nem volt, tizesünk nem volt. Azért így nehéz sorra 3-0-ákkal nyerni a meccseket, mindegy milyen a formáció.

    A Juve amúgy sok évig lett bajnok, főleg a végefelé csupa 1-0-ával meg 2-1-el.

   • Olaszországban az nyer, aki tudja a nehéz meccseket hozni. Ezek általában X körüli meccsek de végül mégis megnyeri valaki 1 góllal.

    Ez az olasz bajnokság egyik jellegzetessége. A fekete-fehér bajnoki címek is sok 1-0 n vagy seggencsuszva megnyert 1 gólos meccseken alapulnak, mert aki képes a 85.-90+ ig betalálni bármikor az bajnok lesz.

    Na ezek tavaly mi voltunk.

    És a Bajnokok mi lettünk.

    Idén ha így lesz, jó lesz. Megint!

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet