Paolo Maldini felfedte, hogy miképpen zajlott a visszatérése a Milanhoz, beszélt a korábbi megkeresésekről, a játékosmegfigyelő és az edző szerepéről a mercato alatt, valamint szót ejtett arról is, hogy volt-e olyan játékos, aki csalódást okozott számára a szerződtetése után.

A VISSZATÉRÉSÉRŐL

“Azt hiszem, hogy 9 évig készültem a visszatérésre. pedig teljesen mást csináltam. Ez idő alatt megpróbáltam pótolni néhány dolgot, ami hiányzott az életemből. Több időt töltöttem a családommal, a feleségemmel, a gyerekeimmel és a barátaimmal. Több időm volt figyelemmel kísérni a gyerekeim fejlődését az iskolában és a futballpályán. Élveztem az elmúlt néhány évet. Úgy készültem az új pozíciómra, hogy valamennyire elszakadtam a labdarúgástól. Más szögből követtem a Milant és a futballt. Talán soha nem álltam készen arra, hogy visszatérjek.” – mondta Maldini a DAZN-nak.

“Minden nagyon hirtelen történt. Éppen Miamiban voltam, amikor Leonardo felhívott és azt mondta: »10 napon belül Milánóban kell lenned. Együtt kell mennünk. Azt akarom, hogy térj vissza velem együtt a Milanhoz.« Nem titkolom, hogy könnyű volt igent mondani. Nem sokkal előtte lett volna alkalmam visszatérni a Milanhoz és csatlakozni Fassone illetve Mirabelli projektjéhez, de túl sok szempontból eltérő véleményünk volt.”

“Előtte Barbara Berlusconi is felajánlotta, hogy jöjjek vissza a Milanhoz, de nem voltam hajlandó. Akkoriban lehetőséget kaptam arra is, hogy a PSG-hez menjek Leonardóval.”

AZ ÚJ IGAZOLÁSOK KIVÁLASZTÁSI FOLYAMATÁRÓL

“Lehetetlen megnézni az összes mérkőzést. Lennie kell egy megfigyelőnek a klubnál, aki a kezed alá dolgozik. Világosan meg kell határozni, hogy milyen típusú játékosra van szüksége a csapatnak. A megfigyelők elmondhatják, hogy mi történt a játékossal és hogyan teljesített legalább 5 évre visszamenőleg. Ez a futballforradalom. Mondok egy konkrét példát: egy jó védő megtalálása nagyon egyszerű feladat számomra, de szélesebb látókörre van szükség. Mielőtt szerződtetnék egy védőt, aki csak jól teljesít a pozíciójában, előtte inkább egy erős védőt keresnék, aki jó az 1 az 1 elleni párharcokban, majd megpróbálnám megtanítani arra, hogyan legyen jó a posztján. Nagyon nehéz megtanítani egy játékosnak, hogy erős legyen az 1 az 1 elleni párharcokban és a koncentrációban, éppen ezért rendkívül fontos a kiválasztás.”

“Az edző fontos szerepet játszik a mercato során, mert megvan az elképzelése és a játékfilozófiája. Közelről látja a csapatot és tisztában van a hiányosságokkal. Mindig arra kérjük az edzőt, hogy adjon néhány javaslatot és tippet, hogy milyen típusú játékost kér. Azt gondolom, hogy bizonyos neveket a klubnak közösen kell kiválasztania és a döntést minden lehetséges nézőpont alapján meg kell vizsgálni: gazdasági és életkori szempontból, valamint a jövőkép alapján is. Olyan vízióval kell rendelkezni, ami túlmutat a következő éven.”

AZ EDZÉSEK LÁTOGATÁSÁRÓL

“Átigazolási időszakokban nehéz megnézni az edzéseket. Egy héten legalább 3-4 alkalommal jövünk Milanellóba és minden nap beszélünk az edzővel. A taktikai dolgokban szembesítjük a gondolatainkat. Van, amit csak akkor lehet látni, ha ott vagy az edzésen. Ezek apró dolgok, amelyeket azonnal felismerek.”

A JÁTÉKOSOKKAL VALÓ KAPCSOLATÁRÓL

“Igyekszem megérteni a játékosokat. Vannak különböző helyzetek és ettől függ, hogy hogyan kell kezelni. Ha el kell mondani valakinek, hogy rosszul játszik, akkor oda kell menni hozzá megértően és meg kell próbálni segíteni neki és megérteni, hogy mi a nehézsége az adott játékosnak. Ha valaki rosszul viselkedik, akkor keménynek kell lenni. Arra törekszem, hogy mindenkivel beszéljek.”

IBRAHIMOVIC LEIGAZOLÁSÁRÓL

“Ibra leigazolása 2019 januárjában merült fel, ekkor beszéltünk róla Leonardóval. Egyeztettünk Zlatannal és Raiolával is, de Ibra a szavát adta a Galaxynak, hogy ha elér egy bizonyos eredményt, akkor marad.”

“Véleményünk szerint ő volt a megfelelő ember, hogy egy keverék jöjjön létre a csapatban a fiatal és a tapasztalt játékosokból. Ő és Kjaer hihetetlen eredményeket értek el. Mindig voltak referenciapontok a csapatban, de nem sokan. Lehet, hogy valaki kevesebbet játszott és ezáltal kevésbé lett fontos, mint egy olyan játékos, aki Ibrához hasonlóan rendkívüli személyiséggel rendelkezik. Nem engedhettük meg magunknak, hogy olyan játékost igazoljunk, akit a tulajdonos nem engedélyezett. Ibra biztosan kockázatos volt, hiszen két év amerikai kaland után érkezett és a Serie A teljesen más. Amikor egy 18 hónapos szerződést javasoltunk, ő maga azt mondta: »Legyen 6 hónap, mert nem tudom, hogy mit adhatok nektek.«”

“Zlatan lenyűgöző a pályán. Versenyképes csapatnak számítottunk, de talán a srácokat visszafogta a nyomás és a felelősség. Ibra megérkezett és mindent átvállalt.”

A VAN BASTENNEL VALÓ ÖSSZEHASONLÍTÁSOKRÓL

“Két szuper bajnokról van szó. Nehéz lenne rangsort felállítani. Marcónak sajnos a legjobb időszakában kellett abbahagynia a játékot. Ibra az alapján, amit eddig véghez vitt és amit jelenleg tesz kétségtelenül ezen a szinten van. Nem csak a pályán, hanem azon kívül is bajnoknak kell lenned. A mindenki által elismert bajnok az a személy, aki valójában mindenben az.”

A KORÁBBI VEZETŐKRŐL

“Még ezekben a nehéz években sem volt egyáltalán rossz a hangulat Milanellóban. Fontos játékosaink voltak, mint Biglia és Reina, akik segítették a fiatal játékosok fejlődését. Lucas és Pepe is keveset játszott, ezért mindketten úgy döntöttek, hogy máshol folytatják.”

AZ IGAZOLÁSOK SIKERÉRŐL

“Nehéz lenne olyan játékost mondani, aki csalódást okozott volna nekem. Duarténak nem volt szerencséje a sok sérülés miatt. Rafael Leao tehetsége mindenki számára látható és hihetetlen szintet érhet el. Saelemaekers leigazolása a játékosmegfigyelői munkánk eredménye volt. Én nem ismertem Alexist. Akkoriban egy jobbhátvédet kerestünk, aztán megláttuk ezt a srácot, aki akár a jobb oldalon, a bal oldalon, hátvédként vagy támadó-középpályásként játszott, mindig nagy intenzitást mutatott.”

A MILAN IRÁNYVONALÁRÓL

“Azt gondolom, hogy ez a helyes irány. Egy olyan projekttel kezdtünk, amely egy nap önfenntartóvá válik és ennek egy ilyen nagy válság idején még nagyobb értéke van.”

A FIÁVAL, DANIELLEL VALÓ KÖZÖS MUNKÁRÓL

“Nem egyszerű, ha az édesapád a klubnál dolgozik, én ezt pontosan tudom. Tudom, hogy a legnehezebb pillanat, amikor egy mérkőzés után az apáddal mész haza és ő elmondja neked, hogy mit kell tenned a pályán. Szerencséje, hogy más poszton játszik, mint korábban én. Christian számára még nehezebb volt ez a helyzet, hiszen ő védő.”

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ibra nagyon fontos volt, ha pont ezért hozta ide, akkor valóban nagyon jó szakember Maldini, mert ő hozta ide és nem csak a játékost látta benne, hanem azt is, hogy mennyi segítséget jelenthet a fiataloknak.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet