Zlatan Ibrahimovicot, a Milan első téli igazolását pénteken délelőtt egy sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a klub főhadiszállásán, a Casa Milanban.

A 38 éves játékos tegnap érkezett Milánóba, majd teljesítette az orvosi vizsgálatokat és aláírta a szerződését, amely 2020. június 30-ig szól a piros-feketékkel. A megegyezés értelmében a szerződés az opció alapján további egy évvel meghosszabbítható.

“Érzem a szurkolók lelkesedését. Nagyon jó kapcsolatom van velük. A tegnapi fogadtatás is pozitív volt. Fontos, hogy a szurkolók támogassanak minket. Ha mellettünk állnak, akkor minden könnyebb.” – mondta Ibrahimovic.

“Amerikában az utolsó mérkőzésem után Paolo Maldini felhívott és beszéltünk. Szóba kerültek különböző dolgok, elképzelések és jövőbeli tervek. 38 évesen több klub lépett velem kapcsolatba, mint amikor 28 éves voltam. Azt mondtam, hogy egy jelentős kihívást akarok, érezni akartam az adrenalint. Ennyi idősen az ember nem a pénzért játszik. Ahogy teltek a hónapok, beszéltem Bobannal is, de az Atalanta elleni kudarc után a klub még inkább ragaszkodott a visszatérésemhez. Ez nem volt nehéz döntés számomra. Amikor legutóbb itt voltam, nem akartam távozni. Pénzügyi korlátok miatt kiszorultam a klubból és ha rajtam múlt volna, akkor maradok. Most visszatértem és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy segítsek a Milannak. A Milan olyan, mint az otthonom. Itt újra megtaláltam a boldogságot a futballban, amikor idejöttem a Barcelonától. Remélem, hogy valamit visszaadhatok én is a klubnak. Itt vagyok a legnagyobb vággyal. Nagyon tisztelem ezt a klubot és jót akarok a Milannak.”

“Visszavezetni Európába a Milant? Meglátjuk, hogy milyen kihívás lesz. Azért jöttem ide, hogy segítsek a csapatnak, de egyik napról a másikra dolgozom. Figyelemmel követtem a klubot és figyelemmel követtem a mérkőzéseket, de szeretnék egyszerre csak egy mérkőzésre koncentrálni és látni a fejleményeket. Az eredmények – különösen a legutóbbi meccset tekintve – nem túl jók. Meggyőződésem, hogy a csapat képes arra, hogy jobb teljesítményt nyújtson az eddigieknél. A szezon nem egy sprint, hanem egy maraton. Fontos, hogy az egész szezonban nagyon keményen dolgozzunk és mindig higgyünk magunkban. Minden kihívásnál, amit vállalok biztos vagyok abban, hogy minden tőlem telhetőt megteszek. Jobban kell játszanunk és ezért vagyok itt.”

Az elmúlt másfél évtizedben több játékosnak sem ment úgy a játék a Milanba való visszatérése után, mint azt szerette volna. Az újságírók azt kérdezték Ibrahimovictól, hogy ő miért hisz a sikeres visszatérésben.

“Mert én nem veszítettem el a szenvedélyt, hogy jól teljesítsek.”

“A Milanról kialakított kép mindig ugyanaz marad. A Milan történelmét nem lehet megsemmisíteni, a dicsőséges múltat soha nem lehet kitörölni. Az elmúlt években sok minden történt – a klubot kétszer adták el. Talán a csapat többé már nem ugyanaz, mint korábban, de ez nem az én hatásköröm. Én csak egy játékos vagyok és azért vagyok felelős, ami a pályán történik. Mindig pozitív vagyok. Ha nem hittem volna abban, hogy javulhat a helyzet, akkor most nem ülnék itt két legenda mellett. Bár jobb lenne, ha ők is ott lennének a pályán” – mondta nevetve.

“Nem gondolom azt, hogy ugyanaz a játékos lehetsz, mint amilyen az előző szezonban voltál. Az idő múlása hatással van az emberre, de az önbizalom nem változik. Magabiztos vagyok abban, amit csinálok. A tapasztalat megváltoztat és másképpen csinálod a dolgokat. Ha intelligens játékos vagy, akkor tudod, hogy mit tehetsz és mit nem. Tisztában vagyok azzal, hogy mit kell tennem a legjobb eredmények eléréséért és azért, hogy a csapatnak a legjobb legyen. Tapasztalat szükséges, hogy ezt képes legyél megtenni.”

“Kívülről milyen benyomást keltett a csapat és miben kell javulni? Ezt a kérdést nagyon nehéz megválaszolni, ha nem vagy része a csapatnak, mert nem tudod, hogy mi történik. Kívülről lehet véleményed, de nem tudod, hogy valójában mi zajlik. Amit kívülről láttam: az eredmények egyértelműen nem voltak elégségesek, de a csapat sokat változott.”

“Most, hogy van két gyermekem már megértem, hogy milyen nehéz feladat fiatalokat nevelni. Mindig önmagamat fogom adni. A csapattársaim tudják, hogy mit szeretek, hogyan edzek és tudják, hogy milyen vagyok a mérkőzéseken. Mindannyian tudjuk, hogy keményen kell dolgoznunk. Ha egy játékos nem tudja, hogyan kell mélyre ásni, akkor sohasem érheti el a teljes potenciálját. Nem minden játékos képes erre, hogy kihozza magából a maximumot. Mindig keményen dolgozom és elvárom, hogy a csapattársaim is ezt tegyék. Néha túl sokat várok el néhány csapattárstól, de az a fontos, hogy mindent beleadjanak.”

“A sérülésemet megelőzően sokat gondolkoztam azon, hogy mit tennék a jövőben. De amikor megsérültem, rájöttem, hogy nagyon boldog vagyok, hogy csak játszhatok. Az emberek leírtak engem és azt mondták, hogy lehetetlen számomra a visszatérés a sérülésből, ám hosszú ideig nagyon keményen dolgoztam. És amíg tudok játszani, addig továbbra is játszani fogok. Nagyon szeretnék jól teljesíteni, erős szellemem és erős mentalitásom van. Ezekkel képes vagyok a legmagasabb szinten játszani, de tudni kell jól kezelni a dolgokat. Nem fogok úgy játszani, ahogy 10 évvel ezelőtt játszottam. Ez lehetetlen, de egy intelligens játékos tudja hogyan alkalmazkodjon. A futás helyett lőhetsz 40 méterről kapura.”

“Többet tehetünk és meg is kell tennünk. A Milannál nagyon nagy a nyomás. Az egész világ azt akarja látni, hogy a Milan eredményeket ér el. Ha a Milanban játszol, az nem a szerencsén múlik. Azért vagy itt, hogy eredményeket érj el és jó munkát végezz.”

“Vannak célkitűzéseim a csapattal és önmagammal szemben is. Nyilvánvaló, hogy a csapatnak javítania kell a tabellán való helyezésen. Ami engem illet: jól akarom érezni magamat a pályán és a lehető legnagyobb mértékben segíteni akarok a csapattársaimnak. Minden egyes másodpercben érezni akarom a füvet a lábam alatt. Nem volt könnyű egy évig nem játszani. Nagyon különleges érzés, amikor érzed a légkört és a stadion atmoszféráját függetlenül attól, hogy a nézők éltetnek vagy fújolnak. Őszintén szólva jobban szeretem az utóbbit, mert jobban feltüzel.”

“Nagyon jól edzettem, mert szeretek aktív maradni. Labdával nem olyan sokat, de most nem ez a legfontosabb. Jó látni újra Cristiano Ronaldót, meglátjuk, hogy mi fog történni.”

“Jövő a Milanban a visszavonulás után? Soha nem tudhatod. Amikor jó kapcsolatod van a klubbal, a menedzsmenttel és az emberekkel, akkor bármi lehetséges. Amíg játszom, mindig nagy kihívásokat fogok keresni és nagy eredményeket akarok elérni, bárhová is megyek. Ha jól teljesítek a következő hat hónapban, akkor folytatom, különben nem. Nem azért vagyok itt, mert én vagyok Ibrahimovic. Mindent elölről fogok kezdeni. Most semmit nem számít, hogy mit tettem a múltban. Ez a kihívás sok adrenalint ad. Bizonyítanom kell, nem csak másoknak, hanem magamnak is, hogy még képes vagyok erre. Eredményeket akarok elérni és segíteni. Mindig próbára teszem magam. Ehhez megfelelő mentalitásra, elszántságra és munkamorálra van szükség. Ezek nélkül értelmetlen a pályán maradni. A cél az, hogy továbbra is mindent megtegyek, ameddig tudok. A játékstílusod az életkorodtól függően változik, de a tapasztalat alapján tudod, hogyan alkalmazkodj. Tudom, hogy mit kell tennem, hogy segítsek, megnyerjem a légi párbajokat és hasznos legyek. Nincs probléma.”

“Pioli? Csak néhány percet beszéltem vele. Az összes tesztet sikeresen teljesítettem. Későn érkeztem Milanellóba és sok mindent elmagyarázott. Beszélgettünk és megvitattuk, hogy neki mire van szüksége és nekem mire. Folytatni fogjuk a beszélgetést és megtaláljuk, hogy mi kell mindkettőnknek a csapat legjobbja érdekében.”

Ibrahimovicnak már egy évvel ezelőtt lehetősége lett volna visszatérni a Milanhoz.

“Akkoriban beszéltem Leonardóval a visszatérésről, de nem éreztem úgy, hogy készen állok, mivel csak egy évet játszottam a sérülésem után. Jól és többet akartam játszani, hogy jól érezzem magam, ezért úgy döntöttem, hogy maradok Los Angelesben és folytatom a játékot. Azért mentem Amerikába, mert élni akartam és új dolgokat megtapasztalni. Két szezon után sokkal inkább úgy érzem, hogy élek. Ezért döntöttem úgy, hogy eljött az idő, hogy visszatérjek és segítsek a Milannak.”

“Nagyon boldog vagyok. Nagyon ritka, hogy egy játékos 38 évesen aláírjon a Milanhoz. Van még valami, amit adhatok. Ha a Milan nem hitt volna bennem, akkor nem igazol le. Nem csak egy kabala vagyok, hogy álljak az ördög kabala mellett és táncoljak. Nagyon örülök a visszatérésnek, mert ez bizonyítja, hogy értéke volt annak, amit csináltam.”

“Milánói derbi? A derbik mindig nagyszerű mérkőzések. Nyertem a Milanban, nyertem az Interben. Ezek a meccsek mindig különlegesek. Sok városi rangadón játszottam, de ha megkérdezik, hogy melyik a legjobb, mindig a milánói derbit mondom.”

“A szezon elején mindig az a célkitűzés, hogy a csapat nyerjen valamit. A szezon közepén csatlakoztam a csapathoz, de továbbra is győztes mentalitásom van és megvan a vágy a sikerre. Az elsődleges cél egyértelműen az, hogy javítsunk a helyezésen és emeljük a csapat szintjét – a pályán és azon kívül egyaránt. Ha jól teljesítesz, akkor a következő cél életképes lesz.”

“Nocerino? Jól járt velem. Ő hány gólpasszt is osztott ki nekem? Nullát…” – mondta nevetve, majd folytatta: “Még nem ismerem jól a csapat tagjait, csak a televízióban láttam őket. Találkoznom kell a srácokkal és jobban meg kell ismernem őket. Aztán minden az edző döntésén múlik. Nem tudom, hogy ki kap ugyanolyan lendületet, mint Nocerino, de ez az egyénen múlik. Ez nem nehéz, ha bajnokokkal játszol, mert a dolgok automatikusan jönnek és természetesebbé válnak. Ha intelligens vagy, akkor képes vagy a legtöbbet kihozni a helyzetből.”

“Nem lehet minden egyedül megtenni – szükség van a csapatra is. A labdarúgás egy csapatsport. Megpróbálok segíteni, akár gólokkal, akár gólpasszokkal. Ha magabiztos vagy és hiszel önmagadban, akkor így vagy úgy, de elérheted a célokat.”

7 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. “Nocerino? Jól járt velem. Ő hány gólpasszt is osztott ki nekem? Nullát…”

  Ez egy szemét! 😀 😀

  Mit is mond Ibra: “Megfelelő mentalitásra, elszántságra és munkamorálra van szükség.”

  Ezt az elmúlt években majdnem minden játékos és edző valamennyi nyilatkozatában olvashattuk. Viszont sok év után ő az első olyan játékos, akinek ezt el is tudom hinni. Egyrészt azt, hogy ezt a “követelményrendszert” saját magára nézve is komolyan veszi, másrészt – ami a fontosabb -, hogy ezt bevasalja a csapat minden tagján. Lehet, hogy Ibrahimovictól félni fognak a többiek. Ha az edzőtől nem félnek, akkor legyen valaki a pályán, akitől tartanak. De inkább hiszem azt, hogy ez nem blokkolja le őket, hanem lelkesíteni fogja a csapatot. Alakuljon csak ki egy olyan a többiekben, hogy meg akarják mutatni Ibrának, hogy ők tudnak focizni. Az is lehet, hogy segíteni akarnak a svédnek, hogy jól teljesítsen. Nekem rohadtul mindegy, mi lesz a háttérben, ami feljebb húzza a csapatot, csak induljunk el felfelé.

 2. Imádom! Vér profi! Évek után az elsô ember aki hiteles, akinek úgy issza az ember a szavait, olvassa nyilatkozatát, hogy már csupán ennyitôl ég benned a vágy, gyúl a harci szellem s elhiszed amit mond. Karizma a faszi. Imádom!!!!!!!

 3. Akkora adrenalin függő a csávó, hogy a leglehetetlenebb ajánlatot választotta a kérők közül. 😀

  Remélem kp-ra is jön valaki hasonló kaliber.

  Ha a Suso, Kessie, Hakan dream team most nem táltosodik meg akkor soha és akkor szó nélkül mehet a levesbe mindegyik vagy bármelyik. Utolsó esély.

 4. Ibrahimovic már szerződése aláírása napján rekorder lett, nála idősebb – ráadásul légiós – mezőnyjátékost ugyanis még nem igazolt a klub. Ibrát 38 évesen, 2 hónaposan és 24 naposan szerződtette a Milan.

  Az addigi rekordot a mezőnyjátékosok között Pietro Vierchowod tartotta, akit 1996. szeptember 7-én 37 évesen, 5 hónaposan és 1 naposan igazolt le a Milan.

  Ibrahimovic előtt a legidősebb légiós, akit a Milan leigazolt, az akkor 35 éves, 10 hónapos és 1 napos Pepe Reina volt.

  A Milan posztoktól független rekordere egyébként Marco Storari, akit 2017. január 10-én szerződtetett a klub. Storari ekkor 40 éves és 3 napos volt.