A klub az előző évhez képest nagyobb veszteséggel zárta a 2018/2019-es pénzügyi évet, azonban az Elliott elkülönítette a szükséges pénzösszeget a veszteségek fedezésére.

A hónap végén igazgatósági ülés lesz a Casa Milanban és nemrég kiszivárgott néhány információ a költségvetéssel kapcsolatban. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a klub 90-100 millió eurós veszteséggel zárja az előző időszakot, azonban valójában ez a szám jóval magasabb.

A Repubblica jelentései szerint a Milan pénzügyi kimutatásai a 2019. június 30-án véget ért évben 155,9 millió eurós veszteséget mutatnak. Antonio Vitiello, a MilanNews főszerkesztője megjegyzi, hogy a konszolidált pénzügyi beszámolóban 145,9 millió eurós veszteség szerepel a 2018/19-es pénzügyi évre vonatkozóan, ami körülbelül 20 millió euróval magasabb a 2017/18-as beszámolóhoz képest.

A Repubblica és a MilanNews szerint a nagy veszteség ellenére nincs ok aggodalomra. Ivan Gazidis, a klub vezérigazgatója – aki a költségvetést kezeli – tett egy meglehetősen kiszámítható és a pénzügyi életben megszokott lépést, amely gyakori cselekedet az igazgatók első hivatali évében. Gazidis elvégezte a költségvetés tisztítását, amely lehetővé teszi, hogy a klub a következő pénzügyi évben nulláról induljon.

A klub az előző pénzügyi évhez képest 16,5 millió euróval alacsonyabb jövedelemre tett szert a játékoskezelésből, továbbá 35,3 millió euróval nőttek a személyi költségek és 5 millió euróval a szolgáltatások költségei. Ezen kívül 6,8 millió euróval csökkentek a szponzori és a kereskedelmi tevékenységből származó bevételek. Az előző évvel összehasonlítva 4,5 millió euróval magasabb lett a bevétel a televíziós jogdíjakból.

Az Elliott Management már elkülönítette a szükséges pénzt a veszteségek fedezésére és az aktuális szezon finanszírozására. A MilanNews jelentése szerint a klub saját tőkéje a 2018/19-es pénzügyi évben 83,3 millió eurót tett ki, ami jelentős növekedés az előző évi -36 millió eurós negatív számhoz képest.

A klub kiadásai 373 millió eurót tettek ki (5,1%-os növekedés), míg a bevétel 241,1 millió eurót (6,1%-os csökkenés).

A MilanNews megjegyzi, hogy az Elliott nagy beruházásokat vitt véghez a klub javítása érdekében, ami szintén hozzájárult a jelentős veszteséghez. A tulajdonos mintegy 265,5 millió eurót költött a Milanra.

A játékosigazolások voltak a legnagyobb hatással a költségvetésre. A pénzügyi kimutatások szerint Krzysztof Piatek 35 millió euróért érkezett a Genoa együttesétől, míg Lucas Paquetáért 38,4 millió eurót fizetett a klub. Ezen kívül a Yonghong Li idejéből örökölt szerződések továbbra is súlyosan terhelték a számlákat.

A 2018/19-es pénzügyi évben a Milan 153,1 millió eurót költött igazolásokra és 49,9 millió euró folyt be az eladásokból. Az értékesítésből származó tőkenyereség 12,6 millió eurót tett ki, míg a tőkeveszteség 400 ezer euró volt. Érdekesség, hogy Gonzalo Higuaín 6 hónapos kölcsönvételéért 10,2 millió eurót utalt a Milan a Juventusnak, míg Tiémoué Bakayoko kölcsönszerződése 2,9 millió euróba került. Az összegek nem tartalmazzák a béreket.

4 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Kíváncsi vagyok, hány évbe telik, amíg sikerül egyenesbe hozni a klubot anyagilag is. Ha abból indulunk ki, hogy tavaly a megszűnés szélén állt a csapat némi szarkazmussal akár még lehet a fenti hírnek pozitív kicsengése is. “Nem jó, de nem is tragikus.”
    Azon kívül, hogy bízunk abban, hogy Gazidis tudja mit csinál a gazdasági oldalon, imádkozhatunk, hogy a sportszakmai részen is valami csoda történjen és a csapat kimozduljon a gödörből. Őszintén szólva jelenleg nagyobb esélyt látok arra, hogy a húzóembereink (Gigio, Romagnoli) megpattannak, mint hogy a többiek felnőljenek legalább az ő szintjükre.

  2. Én értem és elfogadom, hogy low budget van nálunk, egy kész romhalmazt vett át az Elliott. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valóban a csődtől mentették meg a klubot, hiszen a kínaiak (és előtte az öreg Berluék) nem igazán foglalkoztak a pénzügyekkel. DE, ha már itt van és előszeretettel belekotyog mindenbe Gazidis, nem kéne valamilyen apró, halvány jelének lennie annak, hogy ő mégis mit csinál itt a klubnál? Mert eddig minden tekintetben csak romlik a klub, amióta ő itt van. Tudom, igazán jövő ilyenkor láthatjuk munkája “gyümölcsét”, de aggasztó jelnek tekintem, hogy semmilyen szempontban sem sikerült fikarcnyit sem előre lépni.

    • Nem kell aggódni, Gazidis szerződése jövő nyáron lejár és ha nem villant valamit a nagy tudásából és nem ér el kézzelfogható eredményt, akkor repülni fog páros lábbal. Nem hiszem, hogy Elliott bácsi a szép kopasz fejéért fizet ki neki 4-5 millió eurót fizetés címen. Ugyanúgy a teljes vezetőség munkája értékelés alatt lesz. Elvileg megkezdődtek a tárgyalások az Emiratessel a lejáró mezszerződésről, amit Gazidis intéz.