A Milan szombaton 2-2-es döntetlent követően büntetőpárbajban maradt alul a Manchester United ellen az International Champions Cup tornán. Marco Giampaolo a mérkőzést követően nyilatkozott a Milan TV-nek és elmondása szerint a csapat játék és karakter szempontjából is fejlődött.

“Még mindig vannak olyan dolgok, amiken dolgoznunk kell, de ez időt vesz igénybe. A csapat megérti a nagy részét annak, amit próbálok átadni. Megfelelő mentalitással játszottunk és amivel a legjobban elégedett vagyok, hogy a játékosok mindent beleadnak és mindenki kiveszi a részét belőle. Ez azt jelenti, hogy hisznek abban, amit csinálnak. Az erőnléten, az összhangon és az apró részleteken még van mit dolgoznunk, de a srácok megértették az ötletek jelentős részét.” – mondta Giampaolo.

“Erős és minőségi játékosaink vannak. Ha mindannyian ugyanazon az ütemen fogunk játszani, akkor még erősebbek leszünk. Ha csapatként együtt játszunk, az egyénileg is jobbá teszi a játékosokat. Biztosan lesznek olyan periódusok, amikor kevesebb lesz a fejlődés, de ez normális és része a fejlesztési folyamatnak. Örülök, hogy a játékosok úgy játszanak, hogy hisznek abban, amit csinálnak.”

“Suso egy nagyszerű játékos, ehhez nem férhet kétség. Mondtam neki és a klubnak is, hogy ő nem jelent problémát és meg kell tartanunk a legjobb játékosainkat. Calhanoglu egy hihetetlenül sokoldalú játékos, szinte bármelyik pozícióban képes játszani a középpályán. Azért kértem, hogy húzódjon középre, mert Bigliának fizikai problémája volt és nem akartam kockáztatni. Ugyanakkor nagyon elégedett voltam Biglia teljesítményével is. Nagy profizmussal rendelkezik és tudja, hogyan kell mérkőzést játszani. Calhanoglu képes bármilyen szerepben játszani, de konkrét instrukciókat kell adni neki. Negyedórát játszott az új szerepkörben, de ha tudod hogyan kell játszani, akkor könnyedén alkalmazkodsz. Ami Bonaventurát illeti, úgy tűnik, hogy újjászületett. Nyolc hónapig nem volt bevethető és most végre egy 15 perc erejéig újra megízlelhette a játékot a pályán. Jobb formában volt, mint az edzéseken, ahol egy kicsit még visszafogta magát.”

“Még jobbnak láttam a dolgokat, mint a Benfica elleni meccsen. Az elkötelezettség is fontosabb volt. Úgy gondolom, hogy a játékosok látványos játékot játszottak és ez egy újabb előrelépés, amit meg kellett tennünk. Most legjobban az új játékosok integrációjára gondolok.”

“Daniel Maldini? Rendben van. Helyes döntés volt, hogy elvállalta a tizenegyest, ő volt kijelölve ötödik rúgónak. Sajnos kimaradt, de ez hasznos tapasztalat számára. A hozzá hasonló srácoknak mérkőzéseket kell játszaniuk, hogy fejlődjenek. Ha ez nem történik meg, akkor nem fejlődnek.”

Mateo MUSACCHIO: “Azt gondolom, hogy jól játszottunk. Az ellenfél hamarabb fogja megkezdeni a bajnokságot, így közelebb vannak a teljes erőnléti állapot eléréséhez. Hosszú ideig irányítottuk a mérkőzést. Nagyszerű volt, hogy Bonaventura visszatért, nagyon örülök neki. Keményen dolgozik és még ha egy kis időre is, de játszott. Jack egy nagyon fontos játékos a csapatban, így remek lesz őt visszakapni. Remélhetőleg nagyszerű szezonunk lesz. Keményen dolgozunk, hogy jól teljesítsünk az új idényben.”

5 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Én nem láttam a meccset csak összefoglalót és azóta felvételről részleteket. Mussa játéka egyenlőre gyenge láncszem a gépezetben. Olyan hibákat vét, amiket szerintem Gabbia sem követne el. Remélem,h a Brazil beválik, de nem merném elengedni kölcsönbe sem a fiatal olaszt. Sokan megtalálták Calabriát. Az első gólnál ő jól helyezkedett. Ebben a szituációban a szélső védőnek meg kell akadályoznia, hogy a támadó alapvonal felé induljon és ez által a védelem mögé kerüljön. Befele cselnél már ott kellett volna lennie a belső védőnek.

  Ami nagyon tetszett az a folyamatos pressing amit gyakorolunk. Persze még nagyon hézagos, de ezzel lehet igazán támadó focit játszani. Ehhez gyors védelem kell, Theo ebből a szempontból nagy segítség lesz. Újra elővehetjük Zapata elherdálását aki kora ellenére a leggyorsabb belsővédők egyike. Duarte-t nem ismerem, de Romagnoli sem épp gyorsvonat.
  Elvileg Carlo kedvenc taktikáját játsszuk, de emiatt egészen másképp. Ott a visszaállt védekezésből gyors ellentámadások mentek Kaká-val és a 2 támadóval elsősorban.

  • Calabria esetében nem értek egyet. A helyezkedését emeled ki ugyebár. Ha a kérdés, hogy engedte-e Rashfordot az alapvonal felé, akkor nyilván nemleges a válasz, ezt a feladatát megoldotta. De az a kocogásnál valamivel gyorsabb futás, amit Rashford művelt, amikor befelé hozta a labdát, úgy gondolom, követhető lett volna Calabria számára is, pontosabban követnie kellett volna. Ehhez képest onnantól, hogy eldőlt, hogy Rashford befelé viszi a labdát, Calabria gyakorlatilag kivonta magát a védekezésből. Kizárt, hogy van olyan védekezési rendszer, amely megengedi, hogy egy védő csak így “átadjon” egy másik védőnek egy támadót.

   A védőknek nemcsak a labdást és a labda nélküli ellenfelet, hanem a védőtársaikat is figyelniük kell, és a feladatuk poszttól függetlenül nem ér véget, amíg veszélyhelyzet van vagy lehet. Ha a Te gondolatmenetedből indulunk ki, akkor Calabria rendesen elvégezte a feladatát, mert nem engedte Rashfordot az alapvonal felé. Én viszont úgy gondolom, Calabriának – EBBEN A HELYZETBEN BIZTOSAN -tartania kellett volna a támadással, segítenie kellett volna a belső védőknek. Rashford elindult befelé, Calabria látványosan lelassított (gyakorlatilag kocogott), Musacchio elkésett, lövés, majd gól.

   Hogy szerintem miért hibázott? Teljesen nyilvánvaló, hogy látta vagy látnia kellett, hogy Rashford balján már nincs veszély (nem követte a támadást azon a szélen tőlük senki), tehát az ő feladata nem ért véget azzal, hogy egy bizonyos irányba nem engedte a támadót. Calabria feladata volt (lett volna) az is, hogy ennek következtében leköveti Rashford mozgását annak ellenére, hogy a csatár befelé tört. Úgy gondolom, ezt ebben a helyzetben attól függetlenül meg kellett volna tennie, hogy látta vagy nem látta, hogy a belső védő (Musacchio) ki fog-e lépni a vélhetően lőni készülő támadóra.

   Calabria helyezkedését egyszerűen nem lehet jónak minősíteni, mert védekezés közben úgy adta át az emberét Musacchiónak (aki elkésett), hogy csak sejthette, hogy az argentin érkezni fog. Úgy gondolom, egy ilyen helyzetben (vagyis, amikor tkp. egy szélső védő felől indul az akció, és a szélen vezetett támadást nem segítik az ellenfél részéről – itt pontosan ez történt!) viszont minden (szélső) védőnek a legrosszabbra kell gondolnia, azaz úgy védekezni, mintha ő lenne az utolsó ember, aki megakadályozhatja a gólhelyzetet.

   Ha jogilag akarnám minősíteni Calabria ténykedését, azt mondanám, hogy (tudatos) gondatlansággal járt el, mert könnyelmű volt, amikor abban bízott, hogy majd “beljebb” lesz olyan védőtárs, aki megakadályozza a veszélyhelyzetet (erre pedig jó oka volt, mert Musacchiónak valóban ki kellett volna lépnie). Hogy Musacchio nagyot hibázott, az nem lehet kérdés. Musacchio felelőssége azért nagyobb, mert egy belső védő sosem gondolhat arra, hogy “majd a szélső védő megállítja a támadót”. Calabriáé úgy gondolom, szituációfüggő volt. Neki ebben a konkrét helyzetben kellett volna másként döntenie, így valamivel kisebb fokú a felelőssége.

   • Ne haragudj, de ezeket úgy írod, mintha életedben nem fociztál volna. Calabria oldalazva helyezkedett az alap vonal fele. Már a serdülőbe is tanítják, hogy ilyenkor a társ hogyan zónázza illetve csapdázza be a támadót. Ment volna Rushforddal? Futhatott volna utána nagyon szépen,h közelebből lássa a gólt. De mást nem tudott volna tenni. Max felrúgja a 16-on belül.
    Európa második legtöbb labdát szerző védőjét szapulja itt mindenki. Erre mit lehet mondani? Szakmailag magyarázhatok bármit, ha életben nem volt valaki ilyen szituban. Ha egy védőnek fordulnia kell miközben a támadó épp ritmust vált (főleg Rush… sebességével) semmi esély nincs.

    • Akkor árnyalnám, amit írtam. Önmagában azért egy védőt nem lehet hibáztatni, mert mellette egy Rashford kaliberű (gyorsaságú) játékos elviszi a labdát. Senki sem vitatja Musacchio felelősségét. Azt elismerem, hogy Calabria esélyei – mondjuk így – minimálisak voltak Rashford megállításában (többször visszanéztem a gólt, úgy rémlett, hogy Rashford kocogva futott keresztbe, de valóban nagyobb sebességgel haladt). Azt a kifejezésemet mindenképpen “lecserélném”, hogy Calabriának “le kellett volna követnie” Rashford mozgását.
     Ettől függetlenül fenntartom, hogy Calabria többet is tehetett volna, esetleg kinézhetett volna úgy is, mint aki akar védekezni, azt követően is, hogy helyzeti előnybe került a támadó.

     Azért vagyok szkeptikus az általad leírtakkal kapcsolatban, mert ha tényleg ebből indulunk ki, akkor egy jobbhátvéd, aki egy olyan balról induló támadóval kerül szembe, aki azt teszi, amit Rashford (azaz befelé viszi a labdát), gyakorlatilag esélytelen, és ha azt a feladatát, hogy ne engedje az alapvonal felé a támadót, elvégzi, máris nem hibáztatható egy esetleges gólért. Ilyen egyszerű lenne?!
     Még a tegnapi Zagreb-Fradi meccsen is lehetett látni néhány szituációt, amikor hasonló helyzetbe került a szélső védő. Direkt ilyen célzattal keresgéltem meccsszituációkat, mert kíváncsi voltam. A Bayern-Chelsea BL-döntőn is több ilyet találtam. Érdekes módon a londoni szélső hátvédek a középre tartó Ribery vagy Robben esetében is húzódtak befelé, megpróbálták lereagálni, hogy vélhetően mi fog történni, még akkor is, ha mondjuk a lövéseket nem tudták megakadályozni. Calabria esetén éppen ez volt a gond, hogy onnantól, hogy Rashford befelé vitte a labdát, passzív maradt. Hogy nem tehetett róla? Hogy egy védőnek esélye sincs egy ritmusváltásnál? Megértem. De azt nem fogod nekem bebizonyítani, hogy Calabria ebben a helyzetben minden tökéletesen csinált, és hogy mindent megtett a gólhelyzet elkerülése érdekében.

  • Nahát, miket tudok meg ezen a fórumon! Zapata gyors játékos? Akkor barátom te még gyors belsővédőt nem láttál, Zapata jó sok sárga lapot kapott a pályafutása során pont azért mert késve érkezett és nem maradt más hátra mint leütközni az őt megkerülni szándékozó ellenfelet. Musacchio sajnos ugyanaz mint Zapata, őt sem marasztalnám. Nekem az elmúlt szezonban Abate belsővédőként mindkettőjüktől jobban tetszett.Romagnoli lehet hogy nem gyors de sokkal gyorsabban tud reagálni az eseményekre és ügyesen tudja elfoglalni a területet, messze a legjobb védőnk…