Hétfőn délután egy sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a Milan újdonsült vezetőedzőjét, Marco Giampaolót. Az olasz szakember a Sampdoriától érkezett és 2 évre szóló szerződést írt alá a piros-feketékkel.

“Először is szeretnék mindenkit üdvözölni. Örülök és motivált vagyok, hogy itt lehetek. Megtiszteltetés a Milan edzőjének lenni. A klubnak dicsőséges és ragyogó történelme van, ez az egyik legismertebb klub az egész világon és ez egyértelműen egy nagy lehetőség számomra. Úgy gondolom, hogy sok kemény munka és áldozat révén megérdemlem ezt a lehetőséget, de ezt bizonyítanom kell a pályán. Az első és egyik legfontosabb dolog, amit a klub vezetői az első találkozón mondtak, hogy nem bíznak abban, aki még nem hibázott. Fontos, hogy tanuljunk a hibáinkból, csak ezeken keresztül tanulhatunk meg új dolgokat. Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Azt gondolom, hogy az edzői karrierem megfelelő szakaszában érkeztem ehhez a kihíváshoz.” – mondta Giampaolo az újságíróknak.

“Tárgyalások? Őszintén szólva egy hajón voltam a barátaimmal és éppen készültünk a nyaralásra. Csörgött a telefon és Paolo megkért, hogy találkozzunk, hogy beszéljünk. A barátaim elindultak Horvátországba nyaralni, én pedig az első géppel Milánóba repültem. Öt évvel ezelőtt elfogadtam, hogy a Serie C-ben edzősködjek. Azzal a döntéssel egy időre véget ért a profi edzői karrierem. Bátor, nehéz és talán őrült döntés volt újrakezdeni a harmadosztálytól, de szerettem volna visszajutni a Serie A-ba a legalacsonyabb osztályból. Öt évvel később kaptam egy hívást Maldinitől és a holdon éreztem magam. Nagy megtiszteltetés és kiváltság itt lenni a Milanban. Készen állok a kihívásra.”

“Szeretnék köszönetet mondani a belém vetett bizalomért. Számomra a Milannak világos identitása van a futball és a játékstílus kapcsán. A klub célja mindig az volt, hogy a csapat gyönyörű játékkal nagyszerű eredményeket érjen el. Ezt a célt gyakran sikerült elérni és jelen volt a klubhoz való tartozás érzete. Sok célunk van erre a szezonra és a jövőre nézve. Ez a szezon nagyon hosszú lesz, de az elsődleges célunk egy egyértelmű védjegy a csapatnak, amely könnyen felismerhető. A szurkolóknak érezniük kell a játékosokon, hogy adott a klubhoz való tartozás és a büszkeség, hogy a Milanban játszhatnak.”

“Az én mottóm a következő: ‘Emeld fel a fejed és focizz’. Nem hiszem, hogy meg kell különböztetni egymástól a kezdő- vagy cserejátékosokat illetve a gyengébb vagy erősebb játékosokat. Úgy gondolom, hogy az a fontos, hogy a játékosok motiváltak és ambiciózusak legyenek. Olyan játékosokat akarok, akik be akarják írni a nevüket a történelemkönyvekbe és valami fontosat akarnak véghez vinni. Látványos és szórakoztató játékkal kell előrukkolnunk a szurkolóknak és a közönségnek. A Milannak a legfőbb célkitűzésekre kell összpontosítania, de lépésenként kell eljutnunk a végső célhoz. Meg akarom érteni, hogy mik a játékosok ambíciói és szeretnék egy közös hitet teremteni a játékstílus terén. Az út hosszú, lépésekben kell előrejutnunk.”

“Azt gondolom, hogy nem lehet jó futballt játszani, ha nincsenek minőségi játékosaid. A gyönyörködtető játékhoz top játékosok szükségesek, akik rendelkeznek a kellő technikai képességekkel, hogy ténylegesen megvalósítsák az elképzeléseket. Az előző idényben meg voltam győződve arról, hogy a Milan lehet a meglepetés csapat. Emlékszem a Nápolyban mutatott fantasztikus teljesítményükre. A Milan 2-0-ra vezetett, ám kikapott, de egészen lenyűgöző teljesítményt nyújtott és megmutatta, hogy a csapat megcélozhatja a tabella elejét. Megvan az elképzelésünk és most meg kell valósítanunk.”

“Sok időt fog igénybe venni és az idő lehet az első számú szövetségesem illetve a legfőbb ellenfelem is. Egy nagyon fiatal csapatunk van, amely talán a legfiatalabb az egész bajnokságban. Először is át kell adnunk a megfelelő ambíciókat a játékosoknak. Szükség lesz a győztes mentalitásra. Egy kiegyensúlyozott bajnokságban nagyon kicsik a különbségek. Meg kell győződnünk arról, hogy minden játékosnak megvan az önbizalma és az ambíciója ahhoz, hogy a csúcsra törekedjenek. Boban és Maldini sok tapasztalattal rendelkezik. A Milanban játszani vagy a csapatot irányítani nem olyan dolog, ami minden nap szembejön veled. Aki megkapja ezt a lehetőséget, annak félelem nélkül kell szembenéznie a kihívással és ambiciózusnak kell lennie. Büszke és ambiciózus vagyok. Ez egy nagy kihívás és alig várom, hogy elkezdődjön. Szeretnék minden játékost jól megismerni.”

“Nagyon fontos, hogy megértsem, hogy hol vagyok, milyen játékosok állnak rendelkezésemre és milyen az összhang közöttük. A rendelkezésemre álló játékosok alapján fogom kiválasztani a formációt és a taktikát. Biztosan négy védővel fogunk játszani, de mielőtt bármilyen döntést hoznék, mindenkivel szeretnék beszélni.”

“24-25 fős keretünk van, beleértve a kapusokat. Minden játékosnak a csapat javára kell dolgozni és mindent beleadni a Milanért. Nincsenek primadonnák vagy kiváltságos játékosok.”

“Suso? Ő egy minőségi játékos és kedvelem az ilyen játékosokat. Jól cselez és karaktere van. Képes megverni az emberét és egyedül mérkőzéseket nyerni. Minőségi játékosok nélkül nem lehet győzni. Ahogy mondtam még nem választottam ki, hogy milyen formáció lesz. Ez attól függ, hogy milyen játékosok vannak. Suso egyike azoknak a játékosoknak, akik hatással vannak arra, hogy milyen felállással dolgozom. Meg kell találnom a legjobb egyensúlyt, hogy Susóból és a csapatból egyaránt a legjobbat hozzam ki. Mercato? Együtt dolgozunk az igazgatókkal az átigazolási piacon. Meghatározom a profilokat és a klub végzi a keresést.”

“Theo Hernández? A klub alaposan tanulmányozta. Ő egy minőségi játékos, aki fiatal és nagy potenciállal rendelkezik. Azért is választottak engem, hogy segítsek a fiatal játékosoknak a fejlődésben. Nagyon kíváncsian várom, hogy lássam játszani. Minden bizonnyal megvan benne a potenciál, hogy az egyik legjobb legyen a posztján. Hernández más típusú játékos, mint Ricardo Rodriguez, talán jobban hasonlít Laxalthoz.”

“Sampdoria? Köszönettel tartozom Ferrero elnöknek. Megteremtette a szükséges feltételeket, hogy nagyszerű munkát végezzek és lehetővé tette, hogy csatlakozzak a Milanhoz, pedig még néhány év hátra volt a szerződésemből.”

“Cutrone és Silva? Az első benyomásom, hogy két nagyon különböző játékosról van szó a képességeik alapján.”

“Nem akarok sok ígéretet tenni. Ez egy hatalmas munka. Megígérem, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni és keményen fogok dolgozni, amennyire csak tudok. Mindent beleadok. Azt tervezem, hogy reggel 8 órától Milanellóban leszek egészen késő estig. Szeretem az olyan játékosokat, akik megbízhatóak, felelősségteljesek és megvan bennük a klubhoz való tartozás érzete. Nem kedvelem azokat a játékosokat, akik nem szeretnek keményen dolgozni. A mai labdarúgásban nem engedheted meg magadnak, hogy ne profi megközelítéssel állj a munkához. A teljes elkötelezettség az egyetlen út, hogy fontos dolgokat érj el. Érzem a felelősséget. A szurkolóknak látniuk kell majd a kemény munkánk eredményét. Olyan edző vagyok, aki nagy szenvedéllyel dolgozik.”

“Európa Liga? Nyilvánvalóan sajnálatos, mert kimaradunk egy európai versenysorozatból, de ez lehetővé teszi számunkra, hogy többet dolgozzunk a hét folyamán és jobban felkészüljünk minden meccsre.”

“Felkészülési meccsek? Hat kulcsjátékos hiányzik, ezért korlátozott csapattal indulunk. Új ötleteket fogok kipróbálni a játékosokkal, de nem kell kísérleteznem. Meg kell értenem, hogy a játékosok milyen adottsággal rendelkeznek és ez alapján kell kiválasztanom, hogy mi illik a legjobban hozzájuk. A labdarúgás nem csak arról szól, amit vasárnap lát az ember. Minden nap fontos és minden edzés fontos.”

“Donnarumma? Ő egy fantasztikus játékos. Nagyon ritkán kérem el egy ellenfél játékosának mezét, de 3-4 évvel ezelőtt elkértem a Donnarummáét. Nyilvánvaló, hogy ha csak rajtam múlik, akkor ő lesz a kapus, de ez nem csak az én döntésem.”

9 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. “Cutrone és Silva? Az első benyomásom, hogy két nagyon különböző játékosról van szó a képességeik alapján.”

    Ez azért elég kemény szöveg. Mondhatta volna, hogy eltérő karakterek, mindkettő másban jobb, de ez alapján vélhetően inkább úgy gondolja, hogy Cutrone Silvához képest kevés. És bizony érdekes a Donnarummával kapcsolatos utolsó mondata is.

    • Ja, a lényeget kihagytam. Sokatmondó ez a megjegyzése Giampaolónak: “… az elsődleges célunk egy egyértelmű védjegy a csapatnak, amely könnyen felismerhető”. Ez alapján Giampaolo vélhetően megpróbál (új) stílust teremteni a Milan számára. Ami persze nem könnyű, de ha volt az elmúlt években valami, ami a gyengébb eredmények mellett szembetűnő volt, az a jellegtelenség, az arculat nélküliség. Remélhetőleg Giampaolo több sikerrel jár, mint elődei az elmúlt évekből.

  2. Előző szezonban 1 pont hiányzott a BL induláshoz, úgyhogy idén ez a minimális elvárás és valószínűleg a keret adott ehhez a célhoz, ha igazolnak is pár jobb játékost, akkor akár meg is lehet. Rade Krunic elég jónak tűnik a videók alapján és az Empoli elég jó támadásokat vezetett, de védekezésben olyan rosszak voltak, hogy kiestek, úgyhogy ez alapján nem mondanám, hogy kieső csapatból igazoltunk egy falábút. Én tőle olyasmi meglepetést várok, mint Kucka és Bonaventura esetében. Giampaulo szerintem azért lehet jó, mert nem fél a fiatalokat játszatni és a Milanban most nagyon sok a fiatal, úgyhogy pont ilyen típusú edző kell, mert egy Conte edző féle hozzá van szokva, hogy nagyobb nevekkel dolgozik, ami egy más fajta kihívást jelent, de az se egyszerű feladat, hogy kordában tartsa a sok egoistát.

    Néztem a sajtótájékoztatót és az is tetszett, hogy megfogta Boban és Maldini kezét, mikor Donnarummáról meg az igazolásokról beszélt, hogy egy kis nyomsát gyakoroljon a vezetőkre is, szóval ő nem az a fajta, hogy megelégszik, ha eladják minden sztárját és hoznak helyette selejtet, ami szintén fontos lehet.