A Milan győzelemmel fejezte be a 2018/19-es szezont, de nem sikerült bejutni a Bajnokok Ligájába. A piros-feketék 1 ponttal maradtak le a BL-induló harmadik Atalantától és negyedik Intertől. Gennaro Gattuso csalódottan nyilatkozott a szezon utolsó meccse után.

“Igazi paradicsom itt dolgozni, nagyszerű munkát végeztünk. Eltelt ez a 18 hónap és talán időnként nem mindig tudtam kezelni a rám nehezedő nyomást. Soha nem éreztem úgy, hogy csak egy edző vagyok itt. Mindent éreztem és csak ennél a klubnál lehet ilyet tapasztalni. Sokadik alkalommal szeretnék köszönetet mondani a klub vezetőségének. Hálával kell tartoznom a Milannak azért, amit adott nekem. Mindig kapcsolatban voltunk, mint ahogy az a nagy kluboknál szokás. Mindig az igazat mondtam. A Milan nagyszerű kezekben van. A következő napokban beszélni fogok a klubbal és megtesszük a szükséges értékeléseket.” – mondta Gattuso a meccs lefújása után a MilanTV-nek.

“Nem vagyok egyedül. Tíz ember áll mögöttem a szakmai stábban, akik mindent beleadnak és napi rendszerességgel hajtják a malmot. Meg kell beszélnünk egymással, hogy milyen irányba akarunk tovább haladni és milyen típusú futballt akarunk játszani. Mindig nagy volt közöttünk az őszinteség Gazidisszal, Leonardóval és Maldinivel. Mindig elmondtam, hogy a csapat hogyan fejlődhet. Hosszú évek óta nem vagyunk ott a Bajnokok Ligájában. Nagyok az elvárások és óriási a felelősség.”

“Ez a csapat nagy fejlődésen ment keresztül és olyan emberekre van szükség, akik a szükséges pluszt jelentik az öltözőben. A csapat fiatal és több tapasztaltabb játékosra van szükség. Nem csupán szakértelem kell ahhoz, hogy 11 játékost pályára küldj. Manapság bizonyos viselkedések miatt sok pontot lehet veszíteni. Ezek a játékosok sokat adtak nekem és hatalmas csalódás, hogy 1 ponttal lemaradtunk a Bajnokok Ligájáról. Az elveszített Inter elleni derbi után elveszett a csapatszellem.”

“Szurkolók? Mindig támogattak minket és a bajnokságot illetve az Európa ligát tekintve a nézőszám a mérkőzéseinken meghaladta az 1 milliót a San Siróban. Mindig is imádtam a Milan szurkolókat. Mindig bátorítottak minket és dicséretet érdemelnek.”

Gattuso szavai a DAZN mikrofonjainak: “Köszönettel tartozom a csapatnak. 68 ponttal fejeztük be a szezont és ez büszkeséggel tölt el, még akkor is, ha nagyon fáj, hogy nem kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligájába. A klubnak és a szakértőknek kell értékelniük egy edző munkáját. Találkozom a klubbal és megbeszéljük. Hallani szeretném, hogy mit gondolnak a munkámról. Hibákat követtünk el a szezon során, de hiszem, hogy ez egy pozitív év volt.”

“Sokan jóval a saját képességeik alatt teljesítettek, de még mindig olyan csapat vagyunk, amelyben ott a minőség és a potenciál. Az elmúlt 18 hónapban alig aludtam, mentálisan darabokra estem szét és valamit meg kell fontolnom.” – tette hozzá.

Fabio BORINI: “Büszkék vagyunk arra, amit elértünk, de csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült a négyben végeznünk. Engedtük, hogy más csapatok kezébe kerüljön a sorsunk, nem pedig a sajátunkba. Megnehezítettük az életünket ebben a szezonban, de a végsőkig harcoltunk. A csapatunk méltó ahhoz, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen. Fiatalok vagyunk, jól ismerjük egymást és együtt kell fejlődnünk. Folytatnunk kell egy pontos és következetes úton. Gattuso ismét megmutatta, hogy milyen ember. A szívét és a szenvedélyét beleteszi a munkájába és a mezért. Tudja, hogy mit is jelent valójában.”

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK A MILAN HÁZA TÁJÁRÓL

6 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Csak néhány megjegyzés a nyilatkozat kapcsán.

  Többször is említi Gattuso a fejlődés szót. Nos, nekem pontosan az volt a problémám a szezon, illetve a másfél szezon során, hogy nem tűnt úgy, hogy Gattuso alatt a csapat fejlődött. Voltak periódusok, amikor úgy tűnt, hogy összeállt a védelem, majd visszaesett a hátsó alakzat teljesítménye. Volt, hogy jöttek a gólok, majd egy idő után ez is eltűnt. Hogy egy csapat hullámzó teljesítményt nyújt, az természetes, de a 18 hónap alatt nem tudok olyan játékelemet említeni, amire azt tudnám mondani, hogy abban fejlődött a Milan. Esetleg a szögletek kivédekezése, de azért ennél több kellene.

  Elgondolkodtató Gattusótól ez a mondat: “Meg kell beszélnünk egymással, hogy milyen irányba akarunk tovább haladni, és MILYEN TÍPUSÚ FUTBALLT AKARUNK JÁTSZANI.” Nem tudom, hogy ez valóban így hangzott-e el, azt sem, hogy ezt Gattuso tényleg így értette-e, mindenesetre ez alapján úgy tűnik, az edző a talán legelemibb edzői feladattal, a csapat játékstílusának a kialakításával sem jutott egyről a kettőre. És a probléma pontosan ez. Ha valakit megkérdeznek, hogy HOGYAN játszik az Ajax, a Liverpool vagy akár az Atalanta, fog tudni mondani néhány jelzőt. A Milannal kapcsolatban szinte semmiféle jellegzetes vonást nem tudnék említeni. Kényszerítők? Háromszögjáték? Szélről belőtt labdák? Sok passzból álló kombinatív játék? A Gattuso-féle Milan sajnos egy jellegtelen, szervezetlen csapat benyomását keltette, a játékosok elhelyezkedése jelölte ki a legtöbbjük számára, hogy nagyjából mi a teendője (pl. Suso). Alapvető mozgásvariációk nem voltak meg. Néha persze történtek meglepő mozgások, amik működtek, de ezek csak villanások voltak, amiből arra kell következtetnem, hogy ezek nem annyira begyakorolt figurák voltak, csak ötletelések. Nagyon megható, hogy Gattuso alig aludt az elmúlt időszakban, de a Milan ennek ellenére a fejlődés halvány jelét sem mutatta. Mint az a gyerek, aki 1-est kapott, és azzal próbál érvelni, hogy “pedig annyit tanultam”… Az, hogy a Milan (játékának) fejlődése miért nem történt meg, egy mélyebb elemzés tárgya lehetne. Én speciel nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mit értenek az edzők és a játékosok (akik ezt gyakorta emlegetik) fejlődésen, illetve miben látják, hogy fejlődött a Milan. Továbbmenve: HOGYAN láthatják a fejlődést, ha egyszer még az az elképzelés sem alakult ki Gattusóban, hogy milyen típusú (vagyis: stílusú) futballt szeretne játszatni a csapattal? Nekem ez rejtély.

  Az 5. hely egyértelműen kudarc. Akkor is az lenne, ha egyszer sem lettünk volna BL-t érő helyen, de úgy, hogy a bajnokság nagyjából felében legalább a 4. helyen voltunk (azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy az Atalanta néhány forduló alatt 10 pontot vert a Milanra a legfontosabb időszakban), még inkább az. Mondanám, hogy 1 ponttal lecsúszni a BL-ről egy olyan dolog, amiből majd lehet tanulni. Csak éppen a Milan mintha nem tanulna a múlt hibáiból. Lehetne mondani, hogy a gondok már a Berlusconi-korszak harmadik harmadában elkezdődtek, hogy a kínaiak ittléte zsákutcának bizonyult, de mintha most az Elliott is bizonytalanabb lenne, mint vártuk. Azt gondolom, az első igazán fontos tulajdonosi lépések most fognak megtörténni, most derül majd ki, hogy milyen kemény is az amerikai tulajdonos. Mert Leonardót és Maldinit kinevezni még egyszerű lépés volt, de most a siker érdekében jönnek a nehezebb és nem is biztos, hogy népszerű döntések. Ez a kudarc csak abban az esetben jött jól – ha lehet ilyet mondani -, ha ebből tanulva a Milan jövőre odaér a BL-t jelentő negyedik helyre. Ha az Elliott egy hasznot hajtó profi klubot akar építeni, egyúttal elvárja, hogy a csapat jól teljesítsen, akkor ehhez a részéről is rideg, profi szemléletű döntésekre van szükség. Figyelembe kell vennie a tulajdonosnak, hogy a Serie A-ban jó edző nélkül eredményesnek lenni csak akkor lehetséges, ha kiemelkedően jó a csapat kerete, amelyből nagyon könnyű kiállítani egy csapatot.

  Gattuso elképzelhető, hogy egyszer majd jó edző lesz, de neki most hátrébb kell egyet lépnie, és egy kisebb csapatot kellene elvállalnia. Szerintem lesz kérője. A Milannak pedig minden követ meg kell mozgatnia egy tapasztalt tréner megszerzése érdekében. Már csak abból kiindulva, hogy az elmúlt évtizedekben szinte bármilyen sikert csak úgy ért el a Milan, hogy volt egy “rendes” edzője, vagy “csak” egyszerűen a legerősebb kerettel rendelkezett… Mivel utóbbira jövőre nem sok esély lesz, ezért marad az a verzió, hogy kell egy “rendes” edző. Ami már azt jelentené, hogy az Elliott belátta az idők szavát.

  • Szerintem nem fog egy edző se érdemlegesen elemezgetni és pontokba szedve elmondani, hogy miben fejlesztette a csapatot, mert ezt a sportigazgatókkal tárgyalja meg. Gattuso túlságosan őszinte és ezért könnyű belekötni a nyilatkozataiba, mert nem fényezi magát, ha egy kis érdeme is van valamiben. Egyetértek, hogy hátra kell kicsit lépnie, főleg azért, mert ő is említi, hogy mentálisan darabokra esett. Aki nem tudja ezt a nyomást elviselni, annak nem szabad még itt lenni, mert ő is tudja, hogy nincs meg az a tudása, hogy egy BL résztvevő csapatot irányítson. Viszont a korábbi edzőink se voltak azon a szinten, de ők nem voltak ennyire őszinték.

   Remélem ebből a kudarcból okulnak a tulajdonosok és nem csak edzőt váltanak, hanem a keretet is erősítik, mert a célok eléréséhez nem lesz elég félgőzzel nekilendülni a szezonnak, hanem magasabbra kéne célozni és ha nem sikerül akkor pont ott vagyunk a BL helyeken is. Ezt persze könnyebb mondani, mint megvalósítani, de igazából pénz nélkül nem lesz eredmény és eredmény nélkül nem is lesz pénz. Sajnos nem tudjuk mik a céljaik a tulajdonosoknak és bár a szurkolók annak örülnének, ha nagy csapat lenne újra a Milan, a jelenlegi tulajnak lehet hogy elég, ha pozitív könyvelést tudhat magáénak és néha beesik a 4. helyre szerencsével, mert akkor már jó pénzért tud továbbadni a tulajdonjogon.

   • Egyetèrtek, de miből erősitsenek? Nincs BL, nincs bevètel. Nyakunkon az UEFA. (megint) tökön lőttük magunkat. Benne vagyunk a mokuskerèkbe. Mèg egy ilyen lúzer futam nem hiszem h. lesz ès most sem tudtunk odaèrni.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet