Paolo Maldini, a Milan igazgatója exkluzív interjút adott a DAZN mikrofonjainak.

A GATTUSÓVAL VALÓ KAPCSOLATÁRÓL

“Tisztelned kell azokat az embereket, akikkel dolgozol. A nézetek lehetnek különbözőek, de a kapcsolatunk segít a nehézségek leküzdésében. Hideg fejjel kell értékelnem a munkáját. Különböző szerepeink vannak a klubnál és már nem vagyunk csapattársak.”

A VEZETŐSÉGBEN BETÖLTÖTT POZÍCIÓJÁRÓL

“A Milan stratégiai igazgatójának lenni egy olyan munka, amely sok dolgot magában foglal. Leonardo egy teljes körű vezetői pozíciót vett át és arra kért, hogy csatlakozzak hozzá ebben a kalandban. A szerepek meghatározása nem fontos. Az számít, hogy mi vagyunk a sportrészleg vezetői. Ez egy csodálatos kihívás, tele érzelemmel. A sportéletem mindig kapcsolódott a Milanhoz, a színekhez és a városhoz, így ezzel bezárult a kör. Természetesnek tűnt, de nem volt biztos, hogy ez megtörténik.”

A KÖVETKEZŐ CÉLOKRÓL

“A következő cél, hogy a Milan főszereplővé váljon. Ez némi időt vehet igénybe, de az az elképzelés, hogy a csapatnak egy saját, magas színvonalú stadionja legyen, talán közösen az Interrel, talán nem. Röviden: ez az egész egy hosszú távú projekt.”

A TAVALY NYÁRI VISSZATÉRÉSÉRŐL

“Soha nem volt állásinterjúm. Talán nem is mentem volna át” – mondta nevetve. “Az első találkozás alkalmával az amerikai tulajdonos megkérdezte, hogyan látom az aktuális helyzetet. Pont az ellenkezője volt a meglátásom annak, mint amit ő gondolt.”

A STRESSZ ÉS A NYOMÁS KEZELÉSÉRŐL

“Volt egy apró trükköm, amit bevetettem a Juventus elleni BL-döntő előtt 2003-ban. Kilenc év után játszottunk újra döntőt és sok olyan játékos volt a csapatban, akik azelőtt soha nem játszottak Bajnokok Ligája-finálét. Úgy tettem, mintha én lennék a legnyugodtabb ember a világon és mindenki megkérdezte tőlem, hogy lehetek ilyen nyugodt. Azt válaszoltam, hogy ez egy megszokott rituálé a döntők előtt. Az igazság az volt, hogy belül nagyon ideges voltam, de sikerült kezelnem a nyomást. Csodálkoztak, hogyan tudtam aludni a mérkőzés előtti éjszaka. Altatót vettem be anélkül, hogy tudták volna. Ezek az apró füllentések magabiztosságot adtak a csapatnak.”

A FIÁRÓL, DANIEL MALDINIRŐL

“Ő a Maldini-dinasztia első támadója. Ő az egyetlen, aki olyan képességekkel rendelkezik, hogy irányító legyen és előkészítse a gólokat. Mindkét lábát kiválóan tudja használni és nagyon sok szempontból magamat látom benne, különösen a karaktert tekintve. Természetesen ez a genetika is. Az emberek ugyanazt látják Danielben, mint ahogyan az apámat látták bennem.”

A 2005-ÖS BAJNOKOK LIGÁJA DÖNTŐRŐL

“Elveszítettünk egy Bajnokok Ligája döntőt, mert hat perc alatt három gólt kaptunk. Nem azért veszítettünk, mert azt hittük, hogy megcsináltuk. Egy százalék volt a lehetősége. A tapasztalat mindig azt mondta, hogy addig nincs vége, amíg a játékvezető le nem fújja.”

ARRIGO SACCHIRÓL

“Amikor megérkezett a Milanhoz nem tudtunk találkozni, mert Szardínián vakáción voltam. 1987 volt és akkoriban nem voltak mobiltelefonok. Egy szám volt kitűzve a falamra, így felhívtam ezt a számot egy telefonfülkéből. Sacchi volt a vonal másik oldalán, aki a következőket mondta nekem: ‘Választanod kell, hogy focista vagy playboy akarsz lenni.’ Gondoltam: na, ez jól kezdődik.”

A FELESÉGÉRŐL

“Egy Milan-Avellino meccs volt az első, amikor meghívtam őt a San Siróba. Azt gondolta, hogy az egész kanyart kibéreltem a lelátón miatta. A feleségem vezetékneve Fossa és látta a ‘Fossa dei Leoni’ transzparenst. Azt hitte, hogy az ő tiszteletére szól. Azon a mérkőzésen gólt is szereztem, az egyetlent abban a szezonban.”

9 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Kell az ilyen ember a vezetőségbe, annak ellenére, hogy nem egy tapasztalt szakember, mert ő az a fajta ember, aki a klubb érdekeit nézi és nem azt, hogy mennyi pénzt tehet zsebre. Leo-t sajnálnám, ha elüldöznék, mert ő bizonyított már, hogy ért a munkájához és Maldini is jobban ismeri, úgyhogy szót értenek egymással.

 2. Maldini személyében egy legendát tudott maga mellé állítani az új tulajdonos, ami az előzmények ismeretében nem lehetett egyszerű, mert Maldini komoly feltételeket szabott annak fejében, hogy visszatérjen…

  Szerintem egyáltalán nem lenne hátrány, ha tudnánk, pontosan mit is csinál Maldini. Mert egyelőre úgy tűnik, hogy ő afféle oldalkocsi Leonardo mellett, akivel lehet, hogy megosztják a teendőket, de mintha a brazil vinné vásárra a bőrét a döntésekért és eredményekért. Ami meg azért furcsa, mert Maldini azzal a feltétellel tért vissza, hogy komoly hatalmat kap. Ezek szerint mégsem kapott? Ha Leonardót kirúgják, Maldini pedig marad, akkor ez azt jelenti, hogy Maldininek nem sok köze volt az igazolásokhoz, mert a logika szerint akkor őt is ki kellett volna vágni. Így viszont visszakanyarodunk oda, hogy ha Leonardót az elhibázott transzferek miatt akarják(?) eltávolítani, akkor mégis mi a feladata Maldininek? Miért nem képes leírni a feladatkörét vagy annak legfontosabb elemeit két-három mondatban? A tevékenységéről csak annyit tud mondani, hogy a sportrészleg vezetője, és hogy ez sok dolgot magában foglal?! Ha ő a sportrészleg egyik vezetője, miért csak Leonardót csesztetik az igazolások miatt, amikor – elvileg – mindent megbeszélnek Leonardóval?

  Maldini annak idején azt akarta, hogy ne csak egy báb legyen a vezetők kezében, hanem komoly befolyással bírjon. Miután igazgató lett belőle, vélelmezhető, hogy eléggé széleskörű döntési joggal bír. Ehhez képest nekem úgy tűnik, hogy azon kívül, hogy időnként felbukkan meccseken meg edzéseken, ő nem több, mint egy báb.

  • Neked komoly Maldini-fóbiád van.
   Leonardo-t pedig nem menesztik, hanem felmond.
   Gazidis érkezésével, már nem ,,csak,, ők döntenek ki jöjjön, ki menjen.
   Leonardo nem csak fiatalokat akar igazolni.
   Gazidis viszont igen. Ki-ki döntse el mi a helyes irány.

   Különben Maldini is simán felmondhat. Messze a nyár vége. Majd akkor újra csámcsoghatsz rajta.

   • Nem hinném, hogy ez fóbia lenne. Egész egyszerűen Maldini a visszavonulása óta olyan nyilatkozatokat tesz, mint egy politikus. Az elmúlt évtizedben – már igazgatóként is – utalgatott, célozgatott, ködösített, meglebegtetett dolgokat, közben kritizált… Nagyon furcsa az egész.

    Nekem ez jutott eszembe a cikkről, mert a gattusós részén kívül nem volt benne olyan, ami számomra érdekes lett volna.

    Egyébként csak jelezném, hogy érdemben nem sikerült reagálnod a hozzászólásomra.

    “Leonardo nem csak fiatalokat akar igazolni. Gazidis viszont igen. Ki-ki döntse el mi a helyes irány.”
    Ennek a három mondatnak nem tudom, mi köze ahhoz, amit írtam, mert nem a Gazidis és Leonardo közötti transzferekkel kapcsolatos nézetkülönbségről volt szó, hanem Maldini szerepéről. Ehhez semmi köze annak, hogy Gazidis magasabb polcon van, mint Leonardo, és hogy a brazillal szemben a dél-afrikai kiket szeretne igazolni.

    Valóban, nem menesztik Leonardót, hanem a brazil mondhatna le a posztjáról. Más kérdés, hogy olyan helyzetbe hozzák, hogy ha ezt nem teszi, akkor kivágják, tehát a végeredmény ugyanaz.

    Miután az utolsó mondatoddal (is) finoman utalsz arra, hogy én Maldinivel kapcsolatban gyakran kritikus hangot ütök meg, hadd jelezzem, hogy az, hogy min szoktam vagy tervezek “csámcsogni”, hadd maradjon az én döntésem. Ha érdemben akarsz reagálni a leírtakra, nyugodtan. A “témaválasztásomhoz” viszont a világon semmi közöd nincs.