Az olasz jobbhátvéd szerződése a szezon végén lejár és a klub még nem hosszabbított vele.

A Tuttosport szerint a klub vezetősége úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg Ignazio Abate lejáró szerződését, aki így a nyáron szabadon igazolhatóvá válhat és ingyen távozhat. A 32 éves játékos ebben a szezonban kiegészítő ember volt, 22 mérkőzésen lépett pályára és 1541 percet töltött a pályán.

Jó esély van arra, hogy Abate vasárnap az utolsó mérkőzését fogja játszani a San Siróban a Milan színeiben. A piros-feketék ellenfele a Frosinone lesz az idény utolsó hazai bajnoki meccsén, amelyre több mint 60 ezer nézőt várnak a stadionba.

A jelenlegi játékoskeretből Abate van a legrégebb óta a Milannál. Az olasz jobbhátvéd 1999-ben csatlakozott a Rossoneri utánpótlásához, majd 2003-ban mutatkozott be az első csapatban. Ezt követően a klub több alkalommal is kölcsönadta őt, majd 2009-ben visszavásárolta a játékjogát. Abate tavaly augusztusban a tizedik egymást követő szezonját kezdte meg a Milan játékosaként és eddig összesen 304 tétmérkőzésen játszott.

Abate mellett Riccardo Montolivo, Cristian Zapata, José Mauri és Andrea Bertolacci szerződése is lejár.

7 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Itt nem Ignazioval van a legnagyobb probléma… nem is Zapataval. Kettejük szerződését meg kellene hosszabbítani, mert megfelelő pótlást korán sem biztos, hogy tudnánk szerezni ingyen! Ráadásul nem is akkora kutyaütők mostanság mint egyesek. Laxaltot előbb értékesíteném, mint Abatét…

 2. Abate maradása (a vele való hosszabbítás vagy új szerződés kötése) leginkább azon múlik, hogy a Milannak milyen tervei vannak. Semmiképpen sem gondolnám jó döntésnek a megtartását: a helyzettől függően ez lehet kevésbé rossz vagy rossz.

  Függetlenül a céloktól és a lehetőségektől lehet úgy is gondolkodni, hogy amennyiben Calabria és Conti is megsérülne, akkor hasznos lehet vészmegoldásként Abate. Meg lehet úgy is, hogy 3 jobbhátvéd keretben tartása luxus még akkor is, ha három fronton küzd egy csapat, éppen ezért felesleges a megtartása. (Itt jegyezném meg, hogy ezért kellene magasabb szintű munkát végezni az utánpótlásban, mert ennek éppen az lenne a feladata, hogy vészhelyzetben mentőövként szolgáljon a nagycsapatnak.)

  Amennyiben nem éri el a BL-t a Milan, valamivel több értelmét látom Abate megtartásának, de ez a “kevésbé rossz” döntés kategóriája. Ha a BL hiányában nem lesz annyi pénze a klubnak, akkor tehermentesítési és spórolási okból a viszonylag olcsó Abatét éppenséggel meg lehetne tartani, főleg akkor, ha például a piacképesebb Contit eladná a Milan. Ebben a helyzetben persze kényszerpályán mozog a klub, abból kell főznie, amije van.

  Amennyiben viszont már idén bejut a csapat a BL-be, úgy kifejezetten rossz döntésnek tartanám Abate megtartását. A Milannak “fel kell nőnie” a bajnoksággal és BL-lel járó feladatokhoz, az edzőnek úgy kell felkészítenie a játékosokat, illetve észszerűen forgatnia a keretet, hogy ne legyen gond a terheléssel. Ha a jobbhátvéd poszt problémás, és nem bíznak Contiban, akkor őt el kell adni, és a helyére igazolni kell. “Mi lesz, ha” alapon egy “egyedi” mezőnybeli poszt (magyarul nem pl. a középső védőhöz vagy középső középpályáshoz) harmadik számú játékosát a keretben tartani pazarlás.

  Nyilván lesznek, akik amellett érvelnek majd, hogy maradjon, és lesznek, akik amellett, hogy távozzon. Azt nem tartom jó érvnek, hogy nem ő a legnagyobb problémája a keretnek, mert ezzel Abate értékét, fontosságát, megítélését relativizáljuk.

  “AC banan” azt írja, nem Abatéval van a legnagyobb probléma. Ezek szerint tehát másokkal. Ebből viszont logikusan következik, hogy szerinte ezeket a “másokat” kellene lecserélni. Ez eddig rendben van, de nem értem, ebből miért következne, hogy hosszabbítsunk is Abatéval. Egy BL-be jutó vagy BL-re hajtó AC Milanban egy 32-33 éves, harmadik számú játékos esetében szerződéshosszabbítást kellene hogy érjen az a tény, hogy nem vele van a legnagyobb gond?! Ennyi erővel mondjuk az idősebb Donnarummát vagy Bertolaccit is meg lehetne tartani, mert tkp. nem rajtuk múlott a csapat idei teljesítménye…

  A kérdés viszonylag egyszerű. Van-e realitása annak, hogy Abate van annyira jó, hogy a következő szezonban ha úgy alakul, hosszabb távon is hatékonyan tudná segíteni a csapatot? Megéri-e a keretben tartani? Nélkülözhetetlen-e? A posztján előtte lévők kiesése esetén az ő pótlásuk kizárólag Abatéval történhetne-e?

  Én úgy gondolom, hogy egy ideális keretben a védők létszáma és a játékosok megoszlása – 4 védős rendszert tekintve – úgy kellene hogy kinézzen, hogy legfeljebb 3 kapus, 2-2 szélső hátvéd és 4, legfeljebb 5 középső védő. Ha megoldható, az 5 középső védőből 2-3, illetve a 4 szélső hátvédből legalább 1 tudjon háromvédős rendszerben is játszani, vagyis a 9 védőből négyen.

  Ha rajtam múlna, nem hosszabbítanék Abatéval. Bár láttuk, hogy egy-egy meccsre oda tudja tenni magát, csak ezért valakit nem lehet a keretben tartani, mert ennyi erővel egy 40 fős keretnek is lehet létjogosultsága – a MilanLab utóbbi években végzett munkáját is figyelembe véve.

  A csapat teljesítménye semmiképpen sem a keret létszámától függ, hanem attól, hogy – ez persze evidens – a keret milyen minőséget képvisel, illetve hogy azt mennyire tudja forgatni az edző. Abate nem képes jobbhátvédként minőségi játékra (korábban sem nagyon volt erre képes), jövőre pedig vélhetően még kevesebb meccs és játékperc nézne ki neki, szinte csak eltiltás és/vagy sérülések következtében látna pályát. Azt a rizikót, hogy esetleg a kettőből egyik jobbhátvéd sem lesz bevethető, vállalni kell.

  • Nem értek most egyet Veled. Conti szerintem jelenleg egyáltalán nem piacképes, ha úgy dönt a klub, hogy megválik tőle, kinek, mennyiért tudná elpasszolni? Egyedül az szól mellette, hogy fiatal (25 éves, most kéne csúcsformában lennie), ellene viszont lehetne sorolni az érveket…borzasztó sérülékeny, egyetlen jó szezonja volt az Atalantában, pocsék formát mutatott az utóbbi mérkőzéseken is, amikor pályára lépett. Jelenleg még egy megbízható cserejátékos szintjét se hozza, Calabriától pedig nem lehet elvárni, hogy lehozzon egy szezont…ő is hajlamos a sérülésekre, illetve a rutin hiánya is fontos tényező lehet komolyabb mérkőzéseken.
   Abaténak pont az az előnye, amit Te is írtál, hogy képes 1-1 mérkőzésre beugrani és lehozni rutinból…nem mellesleg, képes elfogadni ezt a szerepkört. Nem azért kell megtartani, mert óriási, nélkülözhetetlen spíler. Azért kell megtartani, mert egy remek csereember, aki tudja mit jelent felhúzni a Milan mezét. Ez a rizikó, amit Te vállalnál, eléggé bátor egy ilyen szezon után…vagy a tavalyi után. Említetted az utánpótlást is, de hát látjuk, mekkora császárok még a saját korosztályukban is…akiben (a hírek alapján) lett volna lehetőség (Bellanova), bagóért megváltunk tőle.
   Valószínűleg a vezetőség is arra vár, hogy hol végez a csapat, ezért nem hosszabítgat még a játékosokkal. Ha nem lesz meg a BL, nyilván csökkentik a keret létszámát, aminek elsősorban a lejáró szerződésű játékosok láthatják a kárát. Vannak, akikért nem kár (Donnarumma, Bertolacci), de vannak nagyon hasznos csereembereink (Zapata, Abate), akiket valahogy, valamilyen formában pótolni kell…ami megint rizikó, illetve veszteséges üzlet a klub számára.

   • Teljesen egyetértek és nagyjából épp ezt akartam írni. Vannak realitások. Pénzt most nem fogunk kiadni hátvédre, mert őrültség lenne a jelenlegi pénzügyi helyzetben (főleg az FFP miatt). Caldara sérült, Conti formán kívül és nem látom Musacchio-t jó megoldásnak. Én Strinicet és Laxaltot engedném el. Calabria ha nagyon kell (remélem soha nem kell majd) tud baloldalon is játszani. Belső védőnek Zapata és akár Abate is egészen jó megoldás. Költséghatékonyan kipipálnék ezzel egy szekciót, ráadásul Laxalt-ért pénzt is kaphatunk.
    Középpálya megerősítését kell okosan kivitelezni. Erről korábban már sokat beszéltünk.

 3. Én is Rakuzannal és Jose82-vel egyetértek !!!

  Lansky ezt szerintem most nagyon nem kaptad el….

  és plusz Abate tud a szélén játszani ill a KH pozicióban is láttuk milyen jó magabiztos…nem nyekereg a padért sem….nem horror a fizuja…. óriási hiba lenne nem megkínálni egy szerződéssel !!! És tiszteletlen is lenne !!!

  Conti meg…..10 misit nem ér…sajnos…..

 4. Én is azt mondom, hogy szerintem hosszabbítani kellene vele, 1 évre ha nem többre… Az másik kérdés, hogy ő akar-e harmadik számú jobbhátvéd lenni. Lehet játszani akar, ezért lelépne. Nem tudhatjuk…

  De ismét azt tudom mondani, hogy eddig a klubtól senki nem foglalt állást erről. Ha emlékezetem nem csal Gattuso nyilatkozta h a klub a szezon végén megvizsgálja a lehetőségeket Abate és Zapata esetében.

  Ha csak 11 játékos teljesített volna úgy a képességein felül, mint ahogy ebben a szezonban Abate, akkor most ott állnánk a dobogón és a fejünk sem fájna. Soha nem volt a kedvenc játékosom és sokszor hajmeresztő hibái voltak, de tiszteletet érdemel. Amit idén mutatott, az pedig parádé volt.. középhátvédként és jobbhátvédként is.