2022. szeptember 29., csütörtök

Scaroni a Milanról, a célokról, a San Siróról és a BL-ről

Az olasz elnök kritikákat fogalmazott meg a korábbi tulajdonossal, Yonghong Livel szemben.

-

Paolo Scaroni, a Milan elnöke hosszú interjúban beszélt a klubról, az Elliottról, a célokról, a BL jelentőségéről és szót ejtett a korábbi kínai tulajdonosról is.

“Az Elliott javaslata alapján csatlakoztam az igazgatósághoz. Már korábban is mondták, hogy ha egyszer az Elliott lesz a Milan tulajdonosa, akkor számítanak rám az elnöki pozícióban. Rendelkezésre álltam, még akkor is, ha akkoriban nehezen volt elképzelhető, hogy ez meg fog történni. Ezt senki sem gondolta. Még a július 21-i bejelentés is váratlan volt, mert senki sem tudta elképzelni – ahogy én sem – azt, hogy Yonghong Li nem teljesíti a tőkeemelést. Mindenkit meglepett, hogy az utolsó tőkeemelés sikertelen volt. Duplán meglepetés volt. Egyrészt meglepő volt, hogy nincs pénze, másrészt pedig nem akarta eladni a klubot potenciális vásárlóknak. Így teljesen váratlanul a Milan elnöke lettem. Yonghong Li viselkedése megmagyarázhatatlan volt. Ő egy olyan kérdőjel, amelyre nincs válasz és talán soha nem is lesz. Egész életemben háromszor láttam őt és soha nem beszéltem vele, mert csak a kantoni nyelvet ismerte. Nem érdekel, hogy mi történt, csak előre tekintek. Természetesen az egy megmagyarázhatatlan történet volt, sok dolgot nem értettem.” – mondta Scaroni.

“Nagyon szerencsésnek tartom magam. Nem rossz egy Milan szurkoló számára, hogy ő lehet a klub elnöke. Még jobb lesz, ha megérkezik az új vezérigazgató. Mivel nagyon elfoglalt vagyok, ezért szükség van egy olyan szakemberre, aki állandó munkát tud vállalni. Nem sietünk, nincs határidő kitűzve. Azt mondhatjuk, hogy néhány héten belül megoldódik a probléma.”

“A labdarúgásban a siker és a kudarc egyértelműen látható. Az Elliott egyrészt pénzügyi szempontból tekint erre a befektetésre, másrészt a jó hírnevét szolgálja. Az Elliottot foglalkoztatja az, hogy a Milan újra az a Milan legyen, amelybe 400 millió ember lett szerelmes. Paul és Gordon Singer is nagy futball rajongó, így nagy figyelmet fordítanak a klubra. Van egy 3-5 éves terv. A Liverpool és az Arsenal értékét például 2 milliárd euróra becsülik. Értéket kell teremtenünk, de ehhez idő kell. A Milannak eredményeket kell elérnie. Gazdasági szempontból nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a Milannak 2003-ban 200-210 millió eurós bevétele volt és ez a szám a mai napig hasonlóan alakul. Ezzel szemben a Real Madrid, a Manchester United és a Manchester City négyszeresére növelte a bevételét. A pénznek és az eredményeknek együtt kell haladniuk. Ráadásul a pénzügyi fair play szabályok miatt van egy korlát, így a pénz önmagában már nem elég. Nagy lépést tettünk előre, amikor kineveztük Leonardót és Maldinit. Ők minőségi szakemberek, ismerik a klubot és kötődnek hozzá.”

“Ami a pénzügyeket illeti, 50 millió eurós tőkeemelést hajtottunk végre. A Milan pénzügyileg szilárd klub és ez döntő fontosságú az UEFA számára. Most növelnünk kell a bevételeinket. Ismétlem, 400 millió szurkolónk van világszerte. Arra van szükség, hogy a szponzorok érdeklődjenek a szurkolók elérése iránt, de ez nem hónapokat, hanem éveket vesz igénybe. Ezen a téren nagyon keveset tett a Milan az elmúlt években.”

“Stadion? Az első feltétel egy modern stadion. Ez akár lehet az önkormányzat tulajdonában is, ez nem alapvető szempont. Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy két csapat játsszon ugyanabban a stadionban, minden megoldásra nyitottak vagyunk. A San Siro egy ikonikus stadion, amelyhez mindkét milánói klub sikertörténete fűződik. Kétségtelen, hogy egy modern stadion döntően hozzájárul a bevételekhez. Akár egy felújított San Siro vagy egy új stadion. A San Siro rekonstruálása egy olyan opció, amely létezik, mivel az Interrel való együttműködés sikeres.”

“Gattuso? A klub teljes bizalmát élvezi, különösen Leonardo és Maldini részéről. Szilárd a bizalom és az eredmények őt igazolják.”

Scaronit arról kérdezték, hogy a Milan mikor lesz ismét Európa nyolc legjobb klubja között.

“Nem tűztünk ki menetrendet. Ez egy olyan cél, amely az Elliott tervei között szerepel, így 3-5 éven belül beszélhetünk erről. Egyébként is, a Bajnokok Ligája sokkal vonzóbb, mint a Scudetto. A Serie A-t illetően megnéztem a legutóbbi 7 szezont és az látszik, hogy manapság a Scudetto valamivel kevesebbet ér, mint 15-20 évvel ezelőtt. Gyönyörű a Scudetto, de a labdarúgás világa a Bajnokok Ligája. Számunkra az a fontos, hogy visszatérjünk a sorozatba. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem része az UEFA-nak benyújtott terveknek. Az Európa Ligáról beszéltünk, nem pedig a Bajnokok Ligájáról.”

“Silvio Berlusconi? A nyolcvanas évek közepén találkoztam vele először, amikor még nem az a Berlusconi volt, akit mindannyian ismerünk. Mondtam neki, hogy a fiammal milanisták vagyunk és másnap 100 ezer líra értékben Milan részvényeket kaptunk. Tehát még részvényes is vagyok.” – mondta nevetve.

“Kínai projekt? A mérkőzéseket a csapatok nyerik, de a bajnokságokat a klubok. Beszéltünk a hiányzó milliókról és bizonyos dolgokról, amelyek felmerültek az öltözőben. Szükség volt a híres utolsó 32 millió eurós tőkeemelésre, különben a Milan nem tudott volna regisztrálni a Serie A következő szezonjára. Ez mégis hogyan történhet meg egy olyan klubnál, mint a Milan? Ez megerősíti a bizonytalanságot, ami mindenki számára káros.”

“Önkéntes megállapodás az UEFA-val? Valójában ebben nem vagyunk biztosak. Várjuk a CAS válaszát, amely két héten belül megérkezhet. Lesz szankció, de hitelesnek kell lennünk a következő évre szóló tervekben. Ugyanakkor felvetettem azt az elképzelést, hogy a két tulajdonosváltás miatt az UEFA kicsit rugalmasabb lehet, legalábbis ebben reménykedem. Nem zárhatjuk ki az önkéntes megállapodást, mert a miénk egy különleges eset lesz. Ismeretlen területen haladunk, hiszen nincsenek ehhez hasonló precedensek. A CAS kimondja, hogy tisztességes szankcióra van szükség és remélem, hogy a lehető legkisebb büntetést fogjuk kapni. Ezt követően van egy hároméves időszak 2017/18-tól kezdődően. A Milannak hiteles tervet kell benyújtania. Mi készen állunk.”

Mit várhatnak a szurkolók ettől a Milantól? “Garantálunk egy klubot és egy szilárd csapatot. Ezzel a kombinációval bármilyen célt képesek lehetünk elérni.”

“Két dolog szükséges feljutni a csúcsra. Az egyik egy győztes csapat építése, a másik a pénzügyek talpra állítása. Ez a két dolog szorosan összefügg egymással. A sportrészleg a legfontosabb és úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben Maldini és Leonardo visszatérésével jelentős lépést tettünk előre. Az érkezettek által nőtt a bizalom a klub felé és ezt bizonyítja az eladott bérletek számának növekedése is. Az igazság a pályán mutatkozik meg. A csapat fiatalnak és erősnek tűnik számunkra és reméljük, hogy jönni fognak az eredmények. A második siker, hogy pénzügyileg erős lábakon áll a klub. Tavaly a legtöbb cikk arról szólt, hogy megérkezett vagy nem érkezett meg a 10 milliós tőkeemelés. Most szilárd a pénzügyi mérleg az UEFA szabályainak megfelelően. A harmadik nagy feladat a bevételek növelése. Célok? Nem állítottuk fel célkitűzésnek a Bajnokok Ligáját ebben a szezonban, még akkor sem, ha a BL az, ahol a Milannak lennie kell. Úgy gondolom, hogy manapság a Scudetto kevésbé fontos szerepet tölt be a futball fejlődésével. A Milan számára jobb lenne, ha ott lenne a Bajnokok Ligájában és jól teljesítene. Juventus és a BL? Kívánom nekik, hogy nyerjék meg Cristiano Ronaldóval. Hatalmas erőfeszítést tettek, hogy egy erős csapatot és klubot építsenek.”

“Meddig marad az Elliott? A terv középtávra szól, mondjuk háromtól öt évig. Kik foglalkoznak a Milannal gyakorlatban? Az igazgatók, Franck Tuil, Stefano Cocirio és Giorgio Furlani, utóbbi az, akivel többet beszélünk. Gordon Singer? Neki más feladata van. Nemrég Milanellóba látogatott, kétszer találkozott Gattusóval és elmentünk vacsorázni Rino éttermébe.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

2 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Hogy meg fog erősödni a Milan az Elliott alatt, az biztosnak tűnik. Kérdés, hogy a 3-5 éves időszakban a Milanra szánt forrásokért és a befektetett munkáért mekkora ellenértéket tartanak arányosnak. Két lehetőséget látok.

  1. Az Elliott ebben a bő fél évtizedben felépít egy olyan Milant, amely felveszi a versenyt a legnagyobb gazdasági potenciállal bíró klubokkal (Real Madrid, Barcelona, Manchester United), vagyis mindent megtesz ráfordítások terén, hogy megpróbálja maximalizálni a hasznát.

  2. A második lehetőség, hogy az amerikaiak – nem túl nagy energiát és pénzügyi forrást rászánva – csak annyira akarják felfejleszteni a Milant, hogy valamekkora haszonnal később el tudják adni.

  Ami miatt a 2. pontot nehezen tudom elképzelni, az az, hogy az élsportban – pláne a futballban – nagyon gyorsan változnak a dolgok, folyamatosan kell hozni egy igen magas szintet, mert ha nem teszed, visszazuhansz, mert a többiek nem várják meg, amíg magadhoz térsz. (Ezért leszek kíváncsi a Bayern Münchenre idén, mert úgy tűnik, mintha a németek az utóbbi években leálltak volna. Ez odahaza elég lehet, de a BL-ben…) Az Elliott csak akkor tud vevőt találni a termékére, ha az érdeklődő azt látja, hogy a Milannal nem kell túl sokat tenni, “csak” szintet tartani annak érdekében, hogy versenyképes legyen. Magyarán egy Fiorentina szintet hozó Milan nem fog sokakat érdekelni. De egy Liverpool vagy Chelsea erejű Milan iránt lesznek jelentkezők.

  Az amerikaiaktól tehát azt várom, hogy nem egy scudettóra esélyes Milant fognak csinálni, hanem egy olyan csapatot, amelynek a BL-elődöntőre is sansza van, azaz kb. egy Bayern München erősségű gárda lesz. Csak körül kell nézni, hogy Európában milyen pénzek mozognak. Az élklubok is rá vannak kényszerítve a pénzköltésre, mert jönnek a trónkövetelők.

  Scaroni teljesen egyértelművé tette, hogy a BL az, ami számít. És bár tök jó dolog, hogy a Juventusnak pár év múlva annyi scudettója lesz, mint a két milánói csapatnak, de ez alig érdekel valakit, mert lassan olyan a Serie A is, mint a Bundesliga, hogy csak azokat az éveket lehet megjegyezni, amikor nem a Bayern nyerte a bajnokságot.

  Úgy gondolom, abban az egyben biztosak lehetünk, hogy a Milan az amerikaiakkal el fog érni egy olyan szintre, hogy amikor majd az eladása szóba kerül, akkor nem ilyen nulla hátterű szerencsevadászok, hanem valóban komoly tőkével rendelkező üzletemberek fognak érdeklődni a Milan iránt. Még akkor is, ha az Elliottnak teljesen mindegy lesz, hogy ki veszi meg a klubot, csak haszna legyen.

 2. Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a scudetto nem annyira fontos cél. Egyszerűen bántja a szemem, ha valaki a Milan háza tájáról ilyeneket nyilatkozik 2018-ban. Mintha savanyú lenne a szőlő, vagy már előre magyarázkodnak a későbbi kudarcok miatt. A bajnokság az alap, amire fel lehet építeni egy csapatot, hiszen kiszámítható, előre tudott a menetrend, ismertek az ellenfelek, és főleg van a csomó mérkőzés. A BL kupasorozat, óriási szerepe van a szerencsének, a véletlennek, a pillanatnyi formának. Erre sztem nem lehet optimalizálni. Nem érzem reális lehetőségnek, hogy valakinek úgy legyen sansza a BL végjátékában, hogy közben a bajnokságban súlytalan a csapat. Egyszer talán a csillagok szerencsés együttállásánál megtörténhet az ilyen, de ez inkább egy mesébe illő történet, mint tudatos tervezés eredménye. Szóval, ha nem jön össze a BL döntő, akkor hadd vigasztalódjanak a Milan szurkolók a scudetto-val – bármennyire is kevesebbet ér, mint 15-20 éve.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS