Leonardo, a Milan technikai igazgatója az átigazolási időszak utolsó napján beszélt az igazolásokról, a távozókról, Sergej Milinkovic-Savicról, a hétvégén rajtoló olasz bajnokságról, Gonzalo Higuaínról és Paolo Maldiniről.

A 48 esztendős szakember július végén tért vissza a Milanhoz és kevesebb mint 1 hónap állt a rendelkezésére, hogy lebonyolítsa az átigazolásokat. Az Elliott hatalomátvétele után még 5 játékos érkezett ezen a nyáron, nevezetesen Gonzalo Higuaín, Mattia Caldara, Tiemoué Bakayoko, Diego Laxalt és Samu Castillejo.

“Az első hónap? Örülök, nem érzek fáradtságot. Nagyon intenzív hónap volt, de sikerült elérni a céljainkat. Van egy jó csapatunk, a légkör kiváló és egyensúly van a csapaton belül. A labdarúgás világát is elérte egy új generáció, példaként elég a közösségi médiára vagy a játékosok viselkedésére gondolni. Ez oda vezethet, hogy teljesen elszakadnak a klubtól, éppen ezért a játékosoknak meg kell érteniük, hogy mit jelent a klubért játszani. Fontos, hogy megfelelő légkör, megfelelő egyensúly és megfelelő kapcsolat legyen a klub, az edző és a játékosok között.” – mondta Leonardo.

Az olasz sajtóban számtalan alkalommal felröppent Sergej Milinkovic-Savic neve, mint lehetséges érkező. Leonardo megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint a szabályok miatt nincs lehetőségük leigazolni őt és valójában nem voltak tárgyalások a két klub között.

“Nem volt kapcsolat és nem volt tárgyalás a Lazióval. Nem tudom, hogy a sajtó miért hitte azt, hogy volt. Igaz, hogy ismerem az ügynökét, Mateja Kezmant, de soha nem tárgyaltunk és nem volt semmi valóságalapja a Milinkovic-Savic üzletnek. Mindig azt mondtam, hogy jelenleg egyszerűen nem lehetséges az ő megszerzése. Milinkovic-Savic egy nagyon drága játékos és tiszteletben kell tartanunk a pénzügyi fair play szabályait.”

“Igazolások? Nem volt könnyű, de sikerült. Fontos volt, hogy egyensúly legyen az érkezők és távozók között. A szurkolók eredményeket és cselekedeteket akarnak látni, de nagyon fontos az egyértelműség és az átláthatóság a rajongókkal. Laxalt érkezése kapcsolódott Lapadula átigazolásához. A könyvelés kiegyenlítése volt az egyik fő célunk és nagyon örülünk, hogy ezt teljes egészében sikerült elérnünk.”

“Boldogok vagyunk, hogy sikerült megszereznünk a kiszemelteket, mint például Bakayokót, aki az egyik célpontunk volt a középpályára.”

“Gattusón múlik, hogy megtalálja a megfelelő pozíciót és játékrendszert a pályán. Bakayoko nagyon fontos játékos és rendkívül sokoldalú. Ez egy lehetőség volt a klub számára és Gattuso szeretett volna egy olyan játékost, aki hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Bakayoko. Elérhető volt, jött a lehetőség és megragadtuk. Castillejo? Mindkét szélen tud játszani, akár csak Borini és Laxalt. Számos joker van a csapatban és több különböző játékrendszert alkalmazhatunk. Nem hiszem, hogy hiányozna valami. Calhanoglu az egyik, aki képes nagyon jól teljesíteni a középpályán, valamint Bonaventura bevethető a középpályán és a támadósorban is.”

“Július végén érkeztem a klubhoz, így nagyon nehéz volt elhozni az összes játékost, akiket akartunk. Nem volt könnyű ilyen rövid idő alatt megvalósítani ezt, de sikerült. Nagyon elégedettek vagyunk azzal, amit véghez vittünk és úgy gondoljuk, hogy egy nagyon jól kiegyensúlyozott csapatot állítottunk Gattuso rendelkezésére. Maldini? Azt hiszem, hogy jól kiegészítjük egymást. Különböző személyiségünk van, de nagyon jól tudunk együttműködni. Nagyon izgalmas együtt dolgozni és pozitív partneri kapcsolat van közöttünk. Emellett barátok vagyunk és kölcsönösen tiszteljük egymást. Ez az egészséges kapcsolat az alapja annak, hogy jól teljesítsünk. Nem én irányítok és nem Paolo követ engem vagy fordítva, hanem együtt dolgozunk egy emberként. Minden tárgyalásnál és minden átigazolásnál együtt dolgoztunk ugyanazon a hullámhosszon.”

Leonardót arról kérdezték, hogy véleménye szerint valóban a Juventus-e az egyetlen és toronymagas esélyes a bajnokság megnyerésére.

“Nem gondolom, hogy ez egyértelmű lenne. Nem hiszem, hogy a Juventus már most – a bajnokság kezdete előtt – megnyerte a Scudettót. Lehet, hogy az elmúlt 7 szezonban az első helyen végeztek, de a sorozatok előbb-utóbb véget érnek. A Juventus nagyon a Bajnokok Ligája megnyerésére összpontosít, ami nyilvánvaló. Az Inter is nagyon jól erősített, a Roma pedig nagyon stabil. Ancelotti visszatért Olaszországba és nem szabad megfeledkezni a Lazióról sem. Ha megnézzük a csapatunkat a többiekhez képest, akkor nem hiszem, hogy félnünk kellene. Mindenképpen a jó úton haladunk és most rajtunk múlik, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból a pályán.”

“Melyik volt a legnehezebb tárgyalás? Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan fogadtak minket. Nagy tiszteletet mutattak felénk és hajlandóságot a közös munkára. Nagyon fontos más klubokkal jó kapcsolatot kialakítani, ez soha nem könnyű. Számos nehéz üzletet kellett megkötnünk az átigazolási időszakban. A Villarreallal két játékosról tárgyaltunk. A Juventusszal való tárgyalás volt a legnehezebb, mert három játékos volt részese a transzfernek. Szintén nehéz volt a Chelsea-vel Bakayokóról és a Genoával. A legnagyobb elégedettség számunkra, hogy sikerült nagyon pozitív kapcsolatot teremteni az összes klubbal.”

Az elmúlt évekkel ellentétben az új szabályok értelmében idén nyáron két héttel korábban, azaz augusztus 17-én zárult az átigazolási időszak Olaszországban.

“Egyetértek Paolo szavaival. Viszont némi problémát okozhat, hogy a többi bajnokságban még van lehetőség játékosokat igazolni. Jobb lett volna, ha egységes szabályt hoznak a különböző bajnokságokra. Lehet, hogy néhány játékos még távozni fog, de nincs semmi napirenden. Nem tudunk semmit, mivel – ahogy mondtam – más országokban az átigazolási időszak még tart.”

“Higuaín? Az ő érkezése nagyon fontos volt a klub számára. Ő egy vezér és az elmúlt években nagyon sok gólt szerzett, ráadásul a Serie A-ban megdöntötte a gólkirályi rekordot.

“Mino Raiola? Kiváló kapcsolatom van vele. Mindenkivel nagyon jó a kapcsolatunk és ennek nagyon örülök.”

“André Silva? Nincs semmi álcázás az üzletben. Pontosan ki vannak dolgozva a szerződések és nincs semmi álca. Egyértelműek, világosak és átláthatóak vagyunk. Higuaín kölcsönbe érkezett egy vásárlási opcióval, Silva pedig ugyanígy távozott. Bakayoko szintén kölcsön+opcióval csatlakozott hozzánk.”

2 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Gattuso felkotheti a gatyat mert lehet erezni Leonardo szavaibol hogy ala tegtek azokat akiket kert azokra a poziciokra! Tobb felallasi lehetoseget is kapott igy!

    A masik dolog ami meg megfigyelheto a szavaibol, hogy nem lesz konnyu dolga egyik natekosnak sem! Vagy megmutatjak mit tudnak es hozzak az elvart jatekot es kuzdenek a mezett vagy lapatra teszik oket barki legyen az!

    En ja ugy gondolom hiaba szeretem Gattusot hogyha esetleg nem menne a csapatnak akkor nem szabad varni es hozni kell egy Neves edzot! Jelenleg szerencsere olyan tulajdonosi kezben van a klub hogy szo nelkul elzavarjak azt aki nekik nem kell mert nem hozza a format es mivel egyenesen van penzuk egy komoly edzot ok akarmikor leultetnek a padra! Es az edzo pedig szivesen jonne mert latja hogy nem Fassone es Mirabelli ul a szekben hanem Leo es Maldini plusz majd az uj vezerigazgato!