Az Elliott Management Corporation hivatalosan is bejelentette, hogy átvette a Milan irányítását, miután Yonghong Li nem teljesítette határidőn belül a tartozás visszafizetését.

Közel 15 hónap után véget ért a kínai korszak. Yonghong Li 2017. április 13-án vásárolta meg a klubot Silvio Berlusconitól mintegy 740 millió euróért. A kínai üzletember egy jelentős mértékű hitelt (303 millió euró) vett fel az Elliott amerikai alaptól, hogy véghez vigye a klub átvételét. A fedezet maga a Milan volt. A kölcsön és a kamatok (összesen 380 millió euró) visszafizetésének határidejét 2018 októberére tűzték ki.

Idén nyáron a klubnál egy 32 millió eurós tőkeemelésre volt szükség Yonghong Litől, azonban nem teljesítette, így az Elliott átvállalta az összeg kifizetését 10 napos visszafizetési határidővel. Mivel a kínai elnök nem rendezte a 32 millió eurós kölcsönt, így a klub tulajdonjoga és az irányítása az Elliott kezébe került.

Az amerikai befektetési vállalat hivatalos közleményt adott ki.

“Az AC Milan tulajdonjoga és irányítása a mai napon az Elliott Advisors (UK) Limited vállalat kezébe került. Az átvétel annak eredményeképpen következett be, hogy a klub előző tulajdonosa nem teljesítette az Elliottal szemben az adósság visszafizetésének kötelezettségeit.”

“Az irányítás átvétele után az Elliott elképzelése egyértelmű az AC Milan működtetésével kapcsolatban. A cél a pénzügyi stabilitás megteremtése és egy megbízható menedzsment létrehozása annak érdekében, hogy az AC Milan sikereket érjen el. Az Elliott biztosítja azt, hogy a klub megfelelő tőkével rendelkezzen és olyan fenntartható üzleti modellt alkalmazzon, amely megfelel az UEFA pénzügyi fair play szabályainak. Az Elliott nagyra értékeli a kihívást és a felelősséget, amely egy ilyen nagy vállalat irányításával jár. Az Elliott nem csupán támogatja a klubot ezen nehéz időszakban, hanem szembe néz azzal a kihívással, hogy Gattusóval és a játékosaival ambiciózus célokat érjen el a jövőben”

“Első lépésként az Elliott 50 millió euró saját tőkével kívánja megvalósítani a klub pénzügyeinek stabilitását, majd idővel további tőke befektetésével támogatja az AC Milant.”

Paul Singer, az Elliott alapítója és vezérigazgatója: “A pénzügyi stabilitás és a megfelelő ellenőrzés a szükséges előfeltétele a pályán való sikernek és a világszínvonalú szurkolói élménynek. Az Elliott nagy várakozással tekint a kihívásra, hogy megvalósuljon a klubban rejlő potenciál és a Milan visszatérjen a legjobb európai labdarúgó-klubok közé, azaz ahova tartozik. Az Elliott erősen hisz az AC Milan értékteremtő lehetőségében.”

Az Elliott Management Corporation egy amerikai befektetési alapkezelő cég, ez a világ legnagyobb alapja. A vállalatot Paul Singer alapította 1977-ben és az Elliott jelenleg mintegy 35 milliárd dollárnyi vagyont kezel.

A társaság számos leányvállalata közül az egyik az Elliott Advisors (UK) Limited, amelynek kezében van a Milan.

[adrotate banner=”32″]

18 hozzászólás a bejegyzéshez

  • Ugyan ez a kérdés fogalmazódott meg bennem is. A tulajdonváltás Mr.Bee, Mr.Li-féle szarakodások közepette a csapat körülötti kommunikáció folyamatosan ezzel próbálta nyugtatni a kedélyeket… 😀 Vicc az egész történet,úgy ahogy van.

  • Elég valószínűnek tűnik, hogy Li csak Berlusconi Pénztáros Lőrince, és rajta (és számos offshore cégne) keresztül mosta tisztára a pénzét. Vagyis gyakorlatilag 300 millióért adta el a csapatot. Persze ez összeesküvés elmélet csak, de nagyon furcsa, hogy Li-ről gyakrolatilag semmit sem tudni, kicsoda, honnan van pénze, illetve miért hagyja kicsúszni a kezéből a csapatot, ha előtte 400-500 milliót elköltött rá, ami most gyakrolatilag elúszott… Az egész nagyon zavaros.

     • Egy korábbi cikkből itt:
      “…A kínai csoport komolynak tűnik és bízom bennük. Sokan mondták, hogy ne adjam el nekik a klubot. Ha nem találok vevőt, aki elfogadja a feltételeimet, akkor nem fogom eladni a Milant.” – mondta Berlusconi.”

     • Szerintem Gagacs jól mondja. Nem sok olyan barom van aki az Olasz adózási rendszer mellett 1 milliárdot tenne le az asztalra egyetlen klubbért. Lee illetve Li nem saját pénzből vette volna, ill. vette meg a csapatot.
      Ők brókerek, befektető csoportokat képviselnek. Gondolom elég sikeresen. Itt egyértelműen azon állt vagy bukott a story, hogy bejutunk vagy sem a BL-ben. Hiába nem hangoztatták. Szerintem nem a busás UEFA bevétel volt a fő cél. Sokkal komolyabb pénzek áramoltak volna keleten, csak a BL miatt.
      Nem kell ezt túlgondolni.
      Elliot pedig valószínűleg nem a jólelkű nagybácsi, hanem épp a háttérben sebzett vadra váró hiéna.
      Hogy melyikkel járunk jobban!? Ki tudja! De az biztos, hogy a drukkerek 80% tapsolt mikor Berlu árulni kezdte a klubbot, volt aki tüntetett is.

      Én szívesebben néztem volna egy fiatal tehetségekre és jó üzletekkel ide csábított játékosokra épülő Milan-t, mint szezononként 10 játékost igazolva ugyan úgy szenvedőt!
      Minden csapat legfontosabb eleme a jó szakmai vezetés. Sajnos Braida felmondott, de már ő sem talált megfelelő edzőt. Emiatt szenvedünk hosszú évek óta.
      Érdemes megnézni a legdrágább igazolásokat. Bonucci és Rui Costa szerepel a listán. De nem mi voltunk a múltban sem akik ész nélkül költöttek.

 1. Ez mind szép és jó, csak valahogy nem hagy nyugodni ez az egész. Nem hiszem, hogy az Elliott hosszú távra tervezne, hanem kicsit rendbe szedi a kertet, hogy szép summáért 1 év múlva már értékesíteni tudja majd a klubot. Jobban örültem volna, ha Commisso kezébe kerül, szimpatikus megnyilvánulásai voltak.

  Nagy szükség lenne egy erős, stabil irányításra, hiszen abból lehetne építkezni.

  Bárcsak az Elliott-tal már eljönne ez az idő…

 2. Ez az egész sztori megérne egy regényt és még lehetnek benne csavarok. Én örülök az Elliot-nak, ezzel végleg lezárult a Berlu korszak és végre tényleg egy üzleti befektetés veszi kezdetét. Nem hinném h. hosszú távon megtartaná Elliot a klubbot.

 3. Én is örülök Elliotnak így talán E.T. is visszatér
  A tavalyi nagy tulajváltásnál mikor nem tudott fizetni a ferdeszemű azért jó sokan védték.Pedig már akkor lehetett gondolni ,h ennek nem sok pénze lehet vagy egyáltalán nincs is.
  Aztán nem is lett itt gangnamstyle

 4. Kíváncsi vagyok ezt a lépést mennyire tartja enyhítő/pozitív tényezőnek az UEFA, amikor elbírálja a fellebbezést.
  Mindenesetre bő egy éve amikor ujjongtam az új tulajdonosoknak, nem hittem volna hogy csupán ennyi kell majd várni a következőre. Ez az Elliott nem éppen zöldfülű majmok gyülekezete, de kicsit olyan benyomásom van, hogy nekik oly mindegy hogy mi egy focicsapat vagyunk, vagy egy processzorokat gyártó informatikai vállalat. Cég=cég, befektetés=befektetés és kész.
  (Remélem súgtak nekik, hogy ne az EL pozíciókat stabilizálják 🙂 )

 5. Tisztelt Elnök Úr ( Berlusconi ), én nem haragszom rád 🙂 28 évig átlagon felül teljesítettél, a pénzt, kapcsolatot, politikát, családot, ismerősöket mindenkit bevontál a Milan életébe, hogy sikeres klubbot kovácsoljanak össze, ami sikerült is. Az utolsó 4 év nem sikerül vmi fényesen. Voltak olyan időszakok amikor pénzügyi bevételi szempontból Európa top 3 csapatába bent volt a Milan…Jó pár évig…
  Eljött az idő, egyszer mindenki nyugdíjba vonul. Add át a stafétát, egy sokkal modernebb-szervezettebb, pénzügy-üzleti szempontból is stabilabb vállalatnak. Li vissza megy az eredeti szakmájához sütni-főzni, tenni-venni, úgy Mészáros Lőrinc is majd egyszer gázt fog szerelni újra Felcsúton.
  Sok sikert!

  Tisztelt Elliott, reméljük ahogy a többi befektetéseidet is okosan, sikeresen, pénzügyi oldalról nyereségessé tetted, tedd ezt meg a Milannal is. Legyen újra a top klubbok között, amit megérdemel.
  Köszi! Peace.