A Milan és az olasz labdarúgó-válogatott egykori csillaga, Paolo Maldini szabadkártyát kapott a június 26-án kezdődő Aspria Tennis Cup Trofeo BCS elnevezésű milánói tornára. A 49. születésnapját éppen akkor ünneplő klasszis Stefano Landonio oldalán párosban indul.

A 126-szoros válogatott, 5-szörös BEK- és BL-győztes, vb-, illetve Eb-ezüstérmes korábbi védő, Paolo Maldini nyolc évvel a visszavonulása után újabb sportágban próbálja ki magát. A 49. születésnapján június 26-án ünneplő klasszis ugyanis barátja és edzője, a 45 éves Stefano Landonio oldalán szabadkártyát kapott a nyolc nap múlva rajtoló milánói ATP Challenger-tornán.

A páros egy előselejtezős tornát megnyerve jutott ehhez a szenzációs lehetőséghez.

“Tisztában voltunk azzal, hogy tudunk jól játszani. Ez volt az első igazi versenyünk, bár előtte néhány jótékonysági eseményen már felléptünk Paolóval.” – nyilatkozta Landonio az Il Tennis Italiano-nak.

“Így, hogy Paolo csak öt-hat éve kezdett el teniszezni, nehéz megmondani, mire vitte volna profiként ebben a sportágban. Technikailag akadnak problémái, viszont elképesztő mentális és fizikai képességei vannak.” – tette hozzá a profiként a világranglista 975. helyéig (párosban 1004.) jutó egykori teniszező.

19 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Az kimaradt a cikkből, hogy Maldini azzal a feltétellel vállalta a párost, hogy minden szakmai kérdésben ő dönt, ő választja ki az ütőket, állítja össze az edzéstervet, a taktikát, ő dönti el, hogy milyen öltözetben fognak pályára lépni, a sajtótájékoztatón pedig valamennyi kérdésre ő válaszol. Landonio csak minden negyedik labdát kísérelhet meg visszaütni, ennek fényében a mindenkori pénzdíjak 25%-ára tarthat igényt, viszont Maldini engedélyezi neki, hogy ugyanazt az öltözőt használja, amit ő – miután ő már átöltözött.

 2. Nem értem miért kell Maldini-t csesztetni mindenért.
  Ő mindent megtett a klubért játékosként. Ha nem akar elvállalni semmit a vezetőségben, akkor is hálásnak kellene lennünk.
  Teniszezik? Miért ne teniszezne?
  Ilyen erővel neki állhattok csesztetni a valaha Milan-ban játszott összes legendát, hogy miért nem vállalnak szerepet a vezetőségben.

  Anti-Maldini csoport. Szánalmas.

 3. Fölhecceltek minket Maldini idétlen szövegei a sajtóban? Igen! Szarkazmusunk mögött egy bálvány leomlása felett érzett keserűségünk áll! Ez egy vélemény nyilvánítási forma. Kétségtelenül nem a legintelligensebb, ezért bocs attól akit sért. Ez egy fórum, ahol a véleményem nem a legcsiszoltabb stilisztikai követelményeknek megfelelő jogi szöveg vagy sajtóközlemény formájában fejtem ki, mert az kevésbé lenne befogadható. Arra ott az MTI. A hétköznapi társalgási szokásokat követem ezen a felületen.

 4. Aki nem érti a szarkazmust, azt sajnálom, mert szerintem igen szórakoztató humor forrás.
  Maldini, számomra az örök Capitano, és a valaha élt legjobb védő.
  Nem azzal van baj hogy nem vállalt szerepet a klub életében, sőt.. az tényleg szíve joga.
  A gond sokkal inkább azzal van, hogy noha senki nem vitatja hogy rengeteget tett a klubért, de ő sokkal többnek hiszi magát a klubtól.
  Felajánlottak neki egy olyan szerepet, amit soha, sehol nem kapott volna, sőt hasonló legendák a foci világában nem kaptak. De ő nem azt mondta hogy köszönöm a megkeresést, de a családommal szeretném tölteni az időmet, és nem szeretnék szerepet vállalni a klub életében. Mert akkor ez egy korrekt dolog, és tiszteletben kell tartani!

  De, és most jön a de.. (Tudom ha ezt kifejtem akkor nem leszek népszerű, de ki kivánkozik)
  Maldini azt nyilatkozta nem is egyszer, hogy jönni akar segíteni a klubnak, de mi nem keressük őt.
  Utána megkeressük, végül nemet mond mert a családjával akar időt tölteni, amit tiszteletben tartunk.
  Majd eltelik egy két hónap, ismét lenyilatkozza hogy mennyire szereti a csapatot és jönne dolgozni ide, de mi nem keressük őt!
  Ismét felajánl a klub neki egy poziciót, amit ismég megköszön de elutasít.
  Természetesen ezt is tiszteletben tartva elfogadjuk!
  Aztán megint lenyilatkozza hogyha megkeresnénk, és felajánlanánk neki egy poziciót, ő szívesen jönne, mert a Milan a második otthona.
  Végül tulajdonos váltás, és az új tulaj első dolga hogy Maldininek felajánl egy igazgatói állást. (Gallianit váltotta volna)
  Lényegében olyan hatalmat ajánlott neki a Kínai tulaj, amire mindenki felkapta a fejét, hogy egy kvázi tapasztalatlan ember kezébe adnak ekkora hatalmat..(Senki nem mondta hogy nem érdemli meg, de azért meglepő volt)
  Egyetlen kikötése az volt a Kínai tulajnak, hogy a döntéseit egyeztesse Fassoneval.
  Ezt a megtisztelő megkeresést azzal utasította el, hogy nem kapott megfelelő poziciót, mert nem válallja a szerepet, hogyha neki bárkivel is egyeztetnie kell a döntéseit.
  Magyarán ettől a poziciótól, csak az van feljebb hogyha Yonghong Li megveszi a klubbot, és Maldini nevére iratja.

  Itt lehet húzni egy párhuzamot a jelenleg kialakult Donnarumma mizériával. (Nem hasonlítom össze őket mint játékosokat, mielött lehurrogtok, csak a kommunikációs problémák hasonlóak a két ügyben)
  Donnarummánál se az a fő probléma hogy nem akar hosszabbítani, mert azt mégha nehezen is de elfogadtuk volna, hanem az hogy teljesen mást kommunikál kifelé, mint amit tesz!

  Maldinivel se az a baj hogy nem vállalt szerepet, hanem az hogy nem egyszer lenyilatkozza hogy mi nem keressük, végül elutasít. Utána ismét elmondja hogy szeretne segíteni, mi felajánlunk egy nagyon nagyon hízelgő poziciót, de ő nem fogadja el, mert nem kap tejhatalmat. Ergo a klub elé helyezi önös érdekeit.
  Gattusot keresték Serie-A s csapatok is hogy leültessék a padra, de a Milan hívására idejött azonnal gyerekeket oktatni..mint mondta a Milan hívására nem mondhatott nemet! Pedig van különbség egy Igazgatói és egy primavera edzői pozició között, nem is kevés!

  Egy szó mint száz, Maldinit imádom, rajongok érte ahogy egész gyerekkoromban tettem, de én Ac Milan szurkoló vagyok első sorban, és a klubot minden játékos elé helyezem.

  Forza Milan!

  • ” de én Ac Milan szurkoló vagyok első sorban, és a klubot minden játékos elé helyezem. ”

   Pontosan ez a lényeg, és ez jut eszembe a Donnarummás esetről is..Sokan nem tudják kettéválasztani a dolgot, pedig marhára egyszerű.. Nem Donnarummának kell szurkolni, hanem az AC Milannak..

  • Tejhatalmat a Milannál nem fog kapni az biztos, de talán a Parmalatnál.

   Bocs, ezt muszáj volt. 🙂

   Mellesleg teljesen egyetértek, sokan csak az ötszörös BL győztest látják benne, pedig ahogy kifejtetted sokszor csak ellent mond magának és követelőzik.

  • Köszi a hosszas leírást, korrekt.

   Én nem egészen így láttam a dolgot, de van benne igazság. Az, hogy “Gallianit váltotta volna”, az egyszerűen nem igaz. Gallianit Fassone váltotta, kezdettől fogva ő volt az új főnök. Amit Maldini-nek ajánlottak, az egy a Mirabelliéhez hasonló pozíció volt, DE, úgy, hogy közben a Mirabelli is elfoglalta a pozícióját. Tehát marhára leszűkült az, amirért valójában Maldini felelős lett volna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Maldini-nek ajánlott pozíció helyére senki mást nem is vettek fel. Nekem ez azt mutatja, hogy inkább egy PR húzás volt ez a Maldini állás, és épp ezért nem vállalta el. Paolo elmen, meghallgatta a pozíciót, és úgy döntött, hogy ez nem megfelelő felelősség/kihívás. Szerintem ez teljesen korrekt az ő részéről. Nem értem azokat a vádakat, hogy azt várta volna, írják a nevére a klubot. Fassone és Mirabelli is előtte volt a ranglétrán, ez világosan kommunikálva volt.

   Egyébként egyetértek hogy senki nem nagyobb a klubnál, de ennek semmi köze ahhoz, hogy hogyan ítéljük meg most Maldinit.

   • Nah…ilyesmit akartam írni én is.

    Én is Milan szurkoló vagyok, nem Maldini szurkoló!
    1989 óta!!!

    A fentieknek fogalmuk sincs róla, Mi az amit nem vállalt el.
    Én se vállalnék el olyan munkát, amit nem szeretnék csinálni. Maldini nem is hozzánk hasonló ,,csóró,, hogy rá legyen szorulva és bármit elvállal csak jöjjön a zseton.

    Na mindegy is….csak nem szeretem, amikor Maldini-t csesztetitek már szinte bármiért, amit csinál vagy épp nem csinál, mond vagy nem mond.

 5. Kissé számító voltam, sejtettem, hogy a szarkasztikus hozzászólásom ilyen-olyan érzelmeket vált majd ki. De tkp. ez a lényeg.

  Maldinivel kapcsolatban már vagy ezerszer leírtam, hogy játékosként nekem ő “A BALHÁTVÉD”, a mindenkori álomcsapat megkérdőjelezhetetlen balbekkje. Amit a Milanért tett játékosként, az felbecsülhetetlen. Kilpin, Berlusconi, Nereo Rocco, Rivera mellett Maldini a Milan talán legfontosabb személyisége. DE.

  Minden idők legnagyobb játékosa, Maradona megbukott edzőként. Marco van Basten edzői karrierje ahhoz képest, hogy mekkora játékos volt, jelentéktelen. Ha azonban José Mourinhót vagy Alex Fergusont az alapján ítélték volna meg, hogy játékosként mit értek el, az edzői pálya közelébe sem kerültek volna.

  Szép dolog, ha valaki bízik magában, de Maldiniben – ILYEN ÉRTELEMBEN – semmiféle alázat nincs. Valamennyi nyilatkozata arról szólt – csak olvasni kell a sorok között -, hogy ő nem akar tanulni, ő már ezeket tudja. 8 éve vonult vissza, ezen időszak alatt nem rémlik, hogy bármilyen sulit is elvégzett volna, ami predesztinálná arra, hogy valamiféle klubvezetői posztra kinevezzék.

  Milyen összefüggés van azon két dolog között, hogy valaki jó játékos volt, és hogy milyen vezető lesz (lehet)?? Semmilyen. Kásás Tamás valószínűleg minden idők legtehetségesebb pólósa volt, de mint vezető (csapatkapitány), nem volt jó. Ehhez képest Benedek Tibi nem volt született tehetség, nála jobb kapitányt viszont nem lehetett volna találni. A példákat még lehetne sorolni. Paolo Maldini sportvezető szeretne lenni. Oké. De ha ő tudatosan készült volna erre a munkára, és nem csak várt volna a kinevezésére – MERT Ő PAOLO MALDINI -, akkor lehet, hogy már az lenne.

  Vannak, akik szerint Maldininek igazat kell adni, mert milyen sokat tett a Milanért, biztosan értene hozzá, mert micsoda sportpályafutás áll mögötte. Lehet. De lehet, hogy nem. Ha nem ilyen arrogáns módon próbálta volna pozicionálni magát, nem kamuzott volna, illetve mutatott volna némi alázatot, netán azt, hogy ő nem kívánja magát más elé helyezni, akkor sokkal pozitívabban ítélték volna meg. Ő semmi problémát nem látna abban, hogy őt csak azért nevezzék ki egy szinte mindenféle kontroll nélküli pozícióba, “mert ő Paolo Maldini, a klub volt ikonja”… Pedig a Milant (és egyéb nagy klubokat is) az emelte fel, hogy a teljesítmény számított, nem pedig az előjogok. Jöhetett valaki Grúziából vagy Libériából, lehetett fekete vagy fehér, aranyos vagy rosszfiú, igyekezett csak azt nézni a klub, hogy mire képes. Ez az, ami Maldininek magas.

  Hozzátenném, még egyáltalán nincs elkésve. Ha lejjebb ad az igényeiből, elvégez valamiféle (sport)gazdasági vagy pénzügyi sulit, és úgy kopogtat a vezetőség ajtaján, hogy szeretne tanulni, szerintem néhány éven belül eljutna olyan pozícióba, ahol teljhatalma lenne. Zidane a Real Madridnál, Zanetti az Internél, Beckenbauer a Bayernnél, sőt, ismereteim szerint Cruyff az Ajaxnál sem úgy kezdte a futball utáni életét, hogy ő lett a klub atyaúristene, korlátlan hatalommal felruházott tisztségviselője.

  • Értem amit mondasz. Szerintem az a gond, hogy egyikünk sem tudja mi az ami fel lett ajánlva neki, és visszautasított. Csak ő és a klub tudja a részleteket. De én nem éreztem olyat, hogy ő akart lenni az “atyaúriasten”.

   A jó játékos-jó vezető összefüggésről csak annyit, hogy Maldini nem csak egy jó balbekk volt, hanem a klub (és a válogatott) kapitánya és vezére éveken át. Egy vezető legfontosabb tulajdonsága az emberi adottságai, intelligencia és empátia, azt hiszem ez Paolonak megvan! Jó edzőhöz más is kell, de arról nem volt szó egyszer sem hogy edző szeretne lenni.