Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében a 2018-tól megújuló Bajnokok Ligájában a négy legerősebb – az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokságból – egyaránt négy csapat szerepel majd a csoportkörben.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több javaslat hatására 2018-tól megváltozhat a legrangosabb nemzetközi kupa és az új intézkedéseket Nyonban a végrehajtó bizottság teljes mértékben jóváhagyta. Ez magába foglalja azt, hogy 2018-tól a jelenlegi 20.45-ös kezdési időpont helyett két idősávban, 19, illetve 21 órától játsszák a mérkőzéseket. Szintén változtatnak a kvalifikációs és a kiemelési szabályokon. A négy legerősebb bajnokságból egyformán négy csapat szerepel a 32 együttest felvonultató főtáblán.

Jelenleg az úgynevezett UEFA-együttható alapján a legjobb három bajnokságot – az angolt, a németet és a spanyolt – egyaránt három csapat képviseli a főtáblán és egy-egy a selejtezőben játszik, míg a negyedikként rangsorolt olasz Serie A-ból az első kettő kezdett a csoportküzdelmekben, míg egy a selejtezőben. A kvalifikációs sorozatban a bajnokok és a nem bajnokok ágáról egyaránt öt gárda került főtáblára.

A kiemelési szisztémában az elmúlt tíz év eredményeit veszik majd figyelembe, de plusz pontokat érnek a korábbi kupagyőzelmek, ezzel olyan patinás kluboknak kedveznek, mint a Manchester United, a Milan vagy az Internazionale, amelyek az utóbbi időszakban gyengébben szerepelnek.

9 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Hát ez érdekesen hangzik;rendben,hogy ez jelenleg kedvez nekünk,ha a kiemelés automatikus indulást jelent,de vannak azért fenntartásaim:
  -a 2007-es BL győzelmünkkel még éppen beférünk a 10 évbe;illetve az Inter a győzelmével,de ki lesz a másik kettő?A Juve biztos,de utána?Napoli?Fio?Roma?
  -ha a kiemelt csapat nem végez az első négyben akkor mi a helyzet?
  -vagy akkor is indulhat és akkor előfordulhat az a helyzet is,hogy egy országból 8!!!! csapat indulhat?
  Jó lenne ismerni a pontos részleteket,mert ez így valószínűleg nem tesz jót a kisebb futball nemzeteknek;hanem a tőkeerős,magas reklámértékkel rendelkező kluboknak kedvez.

 2. Az indulásba ne kavarjátok be a kiemeléseket. Az írász szerint a 4 top bajnokság első 4 helyezettje selejtező nélkül csoportkörbe kerül. Akkor is, ha teszem azt a Pescara-Crotone-Bologna-Cagliari négyes lenne a Serie A első 4 helyezettje.
  A kiemelésnek pl. a csoportok sorsolásánál van szerepe, hogy melyik csapat melyik kalapba kerül.

  • Én is így értelmezem, a plusz pontok a régi címekért csak kiemelés szintjén számítanak és az nem is az utolsó 10 évre vonatkozna. Kb. úgy tudom elképzelni hogy: utolsó 10 év teljesítménye + az eddigi megszerzett trófeák után járó plusz pontok= kiemelési pontszám.