2022. október 07., péntek

Óriások elismerő szavai El Shaarawyról

-

A futball legendái, Andrij Shevchenko, Dejan Savicevic, José Altafino és Maurizio Ganz is – elismerően nyilatkoztak a Milan fiatal játékosáról, Stephan El Shaarawyról.

Stephan El Shaarawy ebben a pillanatban a Milan, és talán Olaszország egyik legígéretesebb támadója. “A Fáraó” az elmúlt 4 mérkőzésen 5-ször volt eredményes, ilyet még Ibrahimovic sem produkált Milan mezben. A kiváló teljesítménynek köszönhetően most a futball legnagyobbjai is elismerőn szóltak róla.

“Ha új csapat építése van folyamatban, akkor a legjobb ha mindez a fiatal játékosokra épül. El Shaarawy gyors és technikailag is fejlett. Nagyon nagy szüksége van rá a Milannak ezekben a nehéz időszakokban. Nem tudom kihez lehetne hasonlítani – és az én véleményem hogy a más játékossal való összehasonlításnak nincs igazságalapja, mert minden bajnok más – de jelen esetben régi önmagamat látom Stephanben” – mondta Andrij Shevchenko, a Milan korábbi aranylabdás játékosa, aki nemrég vonult vissza az aktív profi futballtól.

“Fiam, Simone-Andrea szerint El Shaarawy egy jelenség a pályán. Pato és Robinho sérülésével Stephan bizalmat kapott, és élt vele. Az elmúlt mérkőzéseken bizonyosodott be a tehetsége. Elsősorban Neymarhoz hasonlítanám” – mondta Maurizio Ganz a La Gazzetta dello Sportnak.

“Kedvelem El Shaarawy játékát, mert jó a helyzetkihasználása, és mindig gólt akar szerezni. Ő egy intelligens játékos, aki most bizonyította be képességeit. Stephanból nagy játékos lesz, de még fejlődnie kell. Fontos, hogy olyan pillanatokban szerezte a gólokat, amikor csapatának a legnagyobb szüksége volt arra. El Shaarawynak minden képessége és tulajdonsága megvan ahhoz, hogy nagy játékos legyen” – nyilatkozta Dejan Savicevic, a Milan volt középpályása.

“Annak ellenére, hogy még fiatal, készen áll akár még egy világbajnoki döntőhöz is. El Shaarawy Neymarra és Lionel Messire emlékeztet, hisz mindegyikőjüknek alacsony a súlypontjuk, így elsősorban a földön való játékban jeleskednek” – mondta José Alfitano, aki a harmadik a Serie-A történetében a legtöbb gólt szerző játékosok között.

A Milan következő mérkőzése vasárnap este a városi rivális Inter ellen lesz, a csapatnak várhatóan El Shaarawy is tagja lesz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

14 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. norberto! Egy észrevétel! Valószínűleg csak elgépelted ( kétszer 😀 ) Altafini nevét. Én úgy emlékszem, hogy a “Mazzola klónt” Altafininek hívják, de lehet én tévedek!

  Én nem szeretem ezt az összehasonlítgatósdit, de ha már mindenképp össze kell vetni valakivel, akkor a Zenit elleni góljáról abban a pillanatban, arról a labdamegtolásról, illetve a pofátlan megoldásról nekem Kaká ugrott be, pontosabban a MU elleni gólja, amitől Heinze és Evra még mostanában is üvöltve kel fel rémálmából. 😀

  Azért mondom a brazilt, mert zseniálisan oldotta meg lendületből a dolgokat, egyszerűen, elegánsan, célratörően trükközött és nem fölöslegesen. A Fáraonál még azért van pár fölösleges csele, de majd kinövi. Neymarra és Messire nem lehet azt mondani, hogy fölöslegesen cseleznek, mert valami brutális százalékban kajálják be a cseleiket az ellenfeleik. Messihez hasonlítani szerintem kapufa, a súlypontjukkal kapcsolatos észrevételt nem is értem, hisz vagy 10 centivel alacsonyabb az argentín.

  Az igaz, hogy a srácra lehet építeni, de nem szabad elvennünk a kedvét azzal, hogy ő lesz az egyetlen klasszis és nem tud majd kivel játszani, mert nem igazolunk jó játékosokat. Nekem nagyon szimpatikus ez a fiatal támadó szekció Fáraoval, Bojannal, de a spanyol csak kölcsönbe érkezett és lehet, hogy a Barca olyan árat fog mondani, amennyiért mi nem fog véglegesíteni, pedig szerintem érdemes lenne. Örülök a Fáraó teljesítményének, de hiányolom Robinhot a pályáról. Azt viszont nem tudom, hogy ha Robika és Sári is a pályán lenne, akkor ki játszana kettőjük közül bal támadót, mert sajnos Pato és Bojan kivételével (de Patot akár ki is hagyhattam volna a felsorolásból, hiszen annyit játszik…) az egész támadó szekció bal és közép orientált, tehát van egy támadónk, aki a jobb oldalt meg tudja oldani. Pato nagyon jó volt a jobboson Leonardo keze alatt, de hogy építsen így rá az ember. Pedig nagyon szívesen megnéznék egy Robika-Sári-Pato hármast elöl Sárit beállítva “hamis kilencesnek”, aztán kicsit hátrébb kóricálva, mélyebbről lendületből indulva a két brazillal összejátszva ez a három srác meg tudná kavarni a védelmeket., az tuti!

  Egyébként szerintem Pato fizetését jövőre a felére kellene csökkenteni és lezavarni a primaverába, de talán még jobb lenne kölcsönadni egy gyengébb csapathoz és megnézni, hogy ott mennyit lenne sérült.

  Arra kíváncsi lennék, hogy ha lenne kiszolgáló személyzet, akikkel össze lehet szépen játszani, akkor mit tudna ez a támadó szekció!

  Egy szó mint száz, a Fáraó mellé azért igazolgatni is kellene, nehogy elmenjen a kedve a Milantól.

  Kíváncsi leszek Leonardo mennyit ajánl érte télen! 😀

  • Jókat írsz, pár észrevételem azért lenne.

   Először is Neymar több felesleges cselt csinál mint Sári. Ez egyszerűen benne van a genetikájában. A brazil cselgépek már csak ilyenek. Sári is hajlamos belebonyolódni a cselekbe, de sokkal kevésbé mint Neymar.

   Másfelől Sárit tilos előre tolni hamis kilencesnek. Nem véletlen, hogy így villogott az elmúlt fordulókban. Allegri ugyanis felfedezte azt amit itt a fórumon is sokan, csak másfél évvel ezelőtt: Sári szélen nagyon jó teljesítményre képes. Csak terület kell neki, hogy felgyorsulhasson és akkor nincs gond. A 4-3-1-2-ben vagy irányítót kellett volna játszania, vagy egyáltalán nem. Csatárként ugyanis nem képes megcsinálni azokat a cseleket amik egyébként a játékelemének alapjai. Felgyorsulni sem tud ott. A kilences szerepkörére ott van a mostani kilencesünk Pato.

   • Amiket El Shaarawyval kapcsolatban leírtál, helytállóak (széleken jól teljesít, terület kell neki, hogy kihasználhassa a gyorsaságát). Ugyanakkor csatárként játszatnád El Shaarawy helyett azt a Patót, akinek a cselei az utóbbi időben nem annyira sikerültek, és akinek a legnagyobb erénye, hogy gyors. Én úgy gondolom, Pato és El Shaarawy is tökéletesen alkalmatlan arra, hogy a 16-oson belül próbáljon érvényesülni. A brazil 180 centije meg kb. 70 kilója nem sokat ér a 10-15 kilóval nehezebb védőkkel szemben, és nagyjából hasonló El Shaarawy felépítése is. Pazzini sem az ideális oda, de ugye jelenleg nincs más (majd esetleg Niang).

    Ha már mindenképpen 4-2-3-1-et akar alkalmazni Allegri – az Atalanta elleni meccs értékelésénél kifejtettem, hogy szerintem ez nem a legmegfelelőbb formáció a Milannak -, akkor a javaslatom az lenne, hogy a védők előtt Montolivo és De Jong “takarítson”, El Shaarawy és Pato a két szélen, közöttük meg Boateng ügyködjön. Így egyetlen igazi ékünk lenne, mégpedig Pazzini. A két szélsőnek lenne helye és ideje is felgyorsulni, cselezhetnének befelé, Boateng pedig tüzelhetne, ha labdát kap, de nem helyeződne rá akkora teher. Pato helyett Robinho, El Shaarawy helyett meg Urby vagy Krkic is használható lenne a széleken, sőt, Robinho akár Boateng helyén is “szervezhetne”. Még annyi, hogy akár ki lehetne próbálni egy Boateng nélküli rendszert is, mégpedig úgy, hogy De Jong párja Nocerino lenne, Pazzini mögé pedig a gyengébben védekező Montolivo kerülne. Ha megmarad Allegri ennél a felállásnál, akkor Emanuelson és Nocerino helye igencsak labilissá válhat. De Jong jobb játékos, Montolivo meg technikásabb Nocerinónál. Emanuelsonnak pedig megint nem igazán maradna hely. Illetve maradna, de ugye…

    Ha én állíthatnám össze a 4-2-3-1-es alapcsapatot, akkor az így nézne ki:
    Abbiati – De Sciglio, Mexés, Zapata, Emanuelson – De Jong, Montolivo – Pato, Boateng, El Shaarawy – Pazzini (pár hónap múlva pedig Niang)

    • Bomba csapat lenne Lansky!
     De én még húznék egy merészebbet:

     ——————————-Abbiati———————————

     ———De Sciglio———-Mexes————Emanuelson—–

     Boateng———-Montolivo——-De Jong————Nocerino

     —————————El Shaarawy—————————–

     —————–Pato————–Pazzini/Bojan——————–

     • Hát ez a védelem nem lenne olyan jó. Mégpedig azért, mert 3 védős rendszerben 3 belső védő szokott játszani, De Sciglio és Emanuelson pedig inkább szélsőhátvédek.
      Így jobb lenne :
      ———————-Abbiati———————————-
      ——–Zapata——Mexés——Acerbi/Yepes———–
      —————-De Jong———Montolivo—————–
      De Sciglio/Abate/—–Boateng———–Emanuelson
      ——El Shaarawy/Robinho—Pato/Pazzini/Bojan

    • Lansky, nem gondoltam volna, hogy pont Te leszel aki Pato-t szívesen látná a kezdőben.

     Hogy kinek nem maradna hely? A felvetés teljességéhez szerintem nyugodtan hozzáírhatjuk még a Boatenget-Montolivo duót. Mit gondolsz? (Előbbi helyzete érdekesebb ügy véleményem szerint. Az idei produktuma ennek a kezdőnek a tükrében véleményem szerint semmire sem elég nem, hogy stabil kezdőre.

     • Nem arról van szó, hogy szívesen látnám, illetve nem ez a lényege a dolognak. Patót ott tudom elképzelni, ahová írtam. És hiába tartom nála egyébként jobbnak, hasznosabbnak Robinhót (az elmúlt két évet tekintve mindenképpen), Pato a szélen szerintem beválna, sokkal inkább, mint Robinho, aki lassabb Alexandre-nál. Más kérdés, hogy be fog-e válni, lesz-e olyan állapotban, hogy bizonyítsa, beválik. Szerintem játszik 2-3-4 meccsen, és ugyanaz lesz, vele, mint korábban. Persze ne legyen igazam…

    • Pato legfőbb erényei szerintem a gólokban nyilvánulnak meg. Messze nem teljesít ő olyan jól szélen. Ahhoz cselezni kellene, ráadásul tőle nem is várható el, hogy visszazárjon védekezni. (Illetve elvárható, de nem fog visszazárni. No meg emlékeim szerint kb. két alkalommal védekezett eddig a Milan színeiben, mind a kettő büntetőt eredményezett.) Azt pedig nem lehet elvárni De Scigliotól, hogy minden szélről érkező támadást egyedül védekezzen le. Erre még nálánál tapasztaltabb védők se lennének képesek. A 4-3-1-2-ben elég védekező középpályás van ahhoz, hogy szélre is besegítsenek, de a középső védekezése se sérüljön túlzottan. Amikor viszont csak kettő szűrő van (jelen esetben egy, mert Monti sem az) akkor ez nagyon kockázatos lenne. Jelenleg ebből adódóan csak Urby alkalmas a balszélső akit egy komolyabb csapat ellen is be lehet vetni ezen a poszton. Kisebb csapatok ellen, pedig Robika lehet a megoldás, mert akkor ugyebár nincsen akkora nyomás a védőkön.

     Pato testfelépítése valóban necces lehet, de nem is klasszikus kilences szerepkört várnék tőle. Sokkalta inkább azt, hogy visszalépjen a labdákért, becsatlakozzon a támadás építésébe is. Hasonló szerepkört szánnék neki mint amit Lewandowski is betölt. Arra szerintem Pato is alkalmas lenne. Mivel nem kapna annyi támogatást mint a lengyel kevesebb ziccere lenne, de a helyzetkihasználása lényegesen jobb. Anno Pippo is játszott előre tolt éket bár ösztönösség tekintetében Pato és Inzaghi nem említhető egy lapon.

     • Ha Robbenre gondolunk, akkor ő sem az a cselgép. Már minden védő tudja, hogy mit fog csinálni a labdával: befelé tol rajta, majd lő. A védekezés pedig neki sem nagy erőssége. De ha a 4-2-3-1-et nézzük, akkor a védekezés a következőképpen is kinézhet: a védők előtt kialakítható a hármas középpálya, amihez csak az kellene, hogy a két szélső közötti játékos visszalépjen a középpályára. Ha pedig még egy szélső is visszalépne (Pato és El Shaarawy közül akkor ez legyen az utóbbi), akkor már összesen 4 ember lenne a középpályán, így pedig akár ketten is végezhetnek zavarórepülést.

      Azzal az állításoddal vitatkoznék, hogy a széljátékhoz olyan nagyon kellene tudni cselezni. Az angolok játéka még mindig elsősorban erre épül, pedig annak idején McManaman, Anderton, Joe Cole vagy mostanság Nani, Valencia (tkp. Hulk is szélső a Zenit rendszerében) sem (volt) egy Jay-Jay Okocha… Nem azt mondom, hogy Pato szélsőként meg fogja váltani a világot! Azt mondom, hogy kirakni őt a szélre sokkal okosabb döntés, mint betuszakolni őt a védők közé, hogy birkózzon a nála jóval nagyobb védőkkel. Ráadáásul többször láttuk – ezt arra írom, hogy mit is várnál Patotól -, hogy olyan nagyon nem törte magát, hogy labdát kapjon, keveset mozgott, nem ment hátrébb lasztiért, mint Ibra tette sokszor. Nem is igazán volt sikerélménye, mert nem nagyon voltak olyanok, akik passzolni tudtak volna neki (illetve, aki volt, azt eladtuk…). Most sincsen túl sok ilyen játékosunk. Pato szélre pakolását tehát az is indokolja, hogy nincs a keretünkben egy igazi utolsó passzos játékos.

  • Én is megnéznék egy ilyen támadó alakzatot!
   De amit Pato fizetéscsökkentéséről írtál….nem is tudom…
   Ő nem egy haverokkal való sörözés utáni strandfocin szokott megsérülni,hanem a csapat edzésén illetve mérkőzésén.
   Továbbá nem hiszem,hogy szándékosan.
   És ő már rég nem az a kaliberű játékos akit leteszek a primaverába ill. kölcsön adok egy kis csapatba..

 2. Ibra azért produkált egy ilyen sorozatot:

  Milan – Barcelona (2011. 11. 23.) – 1 gól
  Milan – Chievo (2011. 11. 27.) – 2 gól
  Genoa – Milan (2011. 12. 02.) – 1 gól
  Bologna – Milan (2011. 12. 11.) – 1 gól
  Milan – Siena (2011. 12. 17.) – 1 gól
  Atalanta – Milan (2012. 01. 08.) – 1 gól

  Azaz 6 meccsen 7 gólt szerzett zsinórban.

  Én speciel nagyon büszke lennék magamra, ha ilyen legendák mondanának rólam ennyire szépeket. Nagyon jó vételnek tűnik a srác. Egy pofátlan kölyök, akit nem érdekel, hogy ki áll vele szemben, nem érdekli, hogy sikerül-e egy csel: ha úgy érzi, hogy menni fog, akkor megkísérli. Ez a bátorság, ami nagyon hiányzik némely játékosunkból, még a rutinosabbakból is. El Shaarawy egy ösztönlény. Ettől a teljesítménytől még azért nem kell elájulnunk, mindenesetre SES megmutatta, hogy micsoda potenciál van benne. Az biztos, hogy még fejlődnie kell, a labda nélküli mozgásoknál és a kiszolgálásban mindenképpen. Ez azonban rutin kérdése is. Ha csak a gólpasszokat nézzük, még Messi sem úgy indult, hogy passzológép lesz belőle. 5-6 évvel ezelőtt még “csak” a gólszerzésben jeleskedett, most viszont már majdnem minden második gólpassz az övé a Barcában. De Messihez sem érdemes El Shaarawyt hasonlítani, mert a Milan nem a Barcelona, a PD meg nem a Serie A a védekezést tekintve.
  Pár héttel ezelőtt kritizáltam a srácot, és azt írtam, ennyi idősen azért többet is mutathatna. Nos, mutatott, és én örülök ennek a legjobban! Annak meg még jobban örülök, hogy kezd körvonalazódni egy olyan fiatal generáció, amelyből majd a következő években egy esélyes olasz válogatottat lehet összeállítani. Balotelli már nem csak tehetség, Verratti, De Sciglio és El Shaarawy pedig már kopogtat a válogatott ajtaján… Nagyon meg kell becsülnünk a fiataljainkat. Szerintem kis túlzással Maldini óta várunk egy olyan védőtehetségre, mint De Sciglio. És szerintem El Shaarawy is nyugodtan tekinthető Milan-nevelésnek. Ezekre a fiatalokra kell hogy épüljön a jövő Milanja.

 3. Ha jól tudom Messi ennyi idősen 41 meccsen 17 gólig és 4 gólpasszig jutott. Tehát Lanskynak ebben is igaza van. Hozzáteszem Sári egy elég szétszakadt csapattal szerepel ilyen bravúrosan. Fiatal így biztosan lesznek hullámvölgyek és bizony sokaknak fel kell nőni, vagy felépülni mellè… (Hallod Alex…)

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS