2022. szeptember 30., péntek

Megtört az olaszok futballba vetett hite?

-

Egyre kevesebben járnak labdarúgómeccsre Olaszországban, és átalakulóban vannak a csapatok szurkolótáborai is. Az nso.hu cikkét változatlan formában közöljük.

Megtört az olaszok futballba vetett hite. A szurkolók menekülnek a stadionokból – kommentálta az olasz sajtó a La Repubblica napilapban megjelent felmérés eredményeit.

Az itáliai szurkolók világáról készült vizsgálat szerint az utóbbi három évben 13 százalékkal csökkent a stadionba járó olaszok száma. Tavalyhoz képest 3 százalékos volt a csökkenés, 2010-hez képest pedig 9 százalékkal esett vissza a nézők száma.

Két évvel ezelőtt minden második olasz vallotta magát szurkolónak, most tíz olaszból hat nyilatkozott úgy, hogy „kevésbé érdekli a labdarúgás, mint korábban”.

A stadionokat nemcsak a gazdasági válság ürítette ki. A szurkolói bizalomvesztést az olasz labdarúgást sújtó dopping- és bundabotrányok okozták. A megkérdezettek 84 százaléka azt mondta, „az olasz foci már csak a pénzről szól”, 53 százalék a bírói tévedések miatt nem jár már meccsre.

Ami a csapatok népszerűségét illeti, a legnagyobb szurkolótábora továbbra is a Juventusnak van. Az olasz drukkerek 28 százaléka a torinói csapatnak szurkol: a vezetőedző Antonio Conte fogadási csalásért való felfüggesztése is csak egy százalékkal csökkentette a csapat támogatottságát tavalyhoz képest.

A drukkerek táborából 16 százaléknyi a Milané, 14.5 – a tavalyi 18 után – az Internazionaléé, több mint 13 százalék az egyre népszerűbb Napolié, s 7 százalék a Roma csapatáé.

A felmérések szerint egyedül az olasz szurkolók agresszivitása erősödött: 56 százaléknak nemcsak kedvenc, hanem ellenségnek tartott csapata is van. Két évvel ezelőtt 14 százalék „utált” egy másik együttest.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

24 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. A szurkolói agresszivitás egyértelműen a Juventus miatt van. Amikor sehol sem voltak, csak a szurkolók 14 százaléka utált másik együttest. Tételezzük fel, hogy aki korábban is utált egy riválist (mondjuk egy Inter-drukker a Milant, vagy egy Roma-fan a Laziót), azok aránya nem változott számottevően (de legyen mondjuk 10%-nyi a változás körükben). Most tehát 14-ről 56%-ra növekedett azok aránya, akik utálnak valamilyen csapatot. Az előbbi gondolatmenetet követve, kb. 30-32% utálja (vagy kezdte el utálni) a Juventust…
  Azoknak, akik a Sas-kabarén szocializálódtak, tennék egy pontosítást. Mielőtt megkapnám, hogy “á, ez nem biztos, mert nem látunk a számok mögé”, rögvest leszögezném, hogy természetesen csak hülyéskedtem, ezt az írást nem gondoltam komolyan…

 2. Egyedül a Juventus profitál ebben a sanyarú olasz futballban.Saját stadion rekord mennyiségű bérlet eladások folyamatos teltház és egyre növekvő népszerűség.
  10 olaszból 6-ot kevésbé érdekel a futball ez lesúlytó.A maradék 28%-a meg a Juventust élteti ez meg elkeserítő.Nagy bajban van az olasz futball.Lassan kezdem azt érezni h egy Juventus lesz maga az olasz foci.Mint klub mint válogaott szintenmielőtt itt még egy két habzó szájú józsika nekem esne gyorsan hangsúlyozni szeretném h per pill a nemzetközi kupákat figyelmbe véve véleményem szerint egy Juve lehet egyedül versenyképes.A válogatott kezdőjében 5-6-7Juve játékos játszik rendszeresen.

  • 1) 2010-ben ÉPPEN AZÉRT volt gyenge az olasz válogatott, mert tele volt Juve-játékossal.

   2) A 2012-es EB-t ANNAK ELLENÉRE sikerült ezüstéremmel befejezni, hogy ők ott voltak.

   3) Az EB-döntőt viszont szintén ÉPPEN AZÉRT bukta el Olaszország, mert sok volt a csapatban a Juve-játékos.

   4) Hogy a brazíliai vb-n mi történik, kiderül. Az biztos, hogy bármilyen eredménnyel is térjen haza Olaszország (ha nem jut ki, azért természetesen a juvésokat fogom okolni), az legkevésbé a torinóiak érdeme lesz.

   🙂

 3. Azért ez összetett probléma! Olaszország gazdasági helyzete generálja az egész problémát véleményem szerint, Az embereknek nincs pénzük->Kevesebben járnak meccsre->Csapatoknak kevesebb a bevétele -> kisebb összeg jut stadion építésre, felújításra (Ez Juve kivételével tart a 0-hoz), nincs megfelelő háttér sztárok leigazolására-> még kevesebb néző kíváncsi a meccsekre.
  +a sokat emlegetett adózási rendszer sem támogatja a sztárok ide csábítását.
  Egy szó, mint száz: Nagyon nehéz a csapatok helyzete. A Milan jelenlegi csapatépítési elképzelése leginkább a lassan 10 éve semmiből feltörő Sevilla-ra hasonlít.
  Én bízom benne, hogy később még zsebbe is nyúlnak a vezetőink, akkor még be is jöhet.
  De elkanyarodtam! A legnagyobb hiba nyáron (persze nem láthatunk bele ezekbe teljes mértékben) Kaká megszerzésének elmulasztása. Nem elsősorban a játéka (bár az is nagyon!!), egyszerűen a személye miatti bevétel hiány is jelentős!

 4. Hagyjuk már nincs pénz kb olaszok fizetése 2000-2500 havonta, enyém 400 körül és én úgyis szánék annyi pénzt hogy kimenjek mindig a kedvenc csapatom meccsére még ennyi fizetés mellet is, egyszerűen hozzá voltak szokva, hogy a Milan ha nem is minden évbe de rengetek díjat hozott a szurkolók örömére ,és most mikor a legjobban kellene akkor nem támogatják a klubot.

 5. “Allegri újabb taktikát próbálhat ki, a legújabb a 4-3-3 lehet.”
  – Nos, a 4-3-3 nem taktika, hanem egy felállás, egy formáció. A Barcelonának sem a 4-3-3 “A” taktikája, hanem a labdabirtoklásra, a ritmusváltásokra és a épülő játék, kiegészítve (labdavesztés esetén) a letámadással. Mint ahogyan Allegri 4-3-1-2-es ötlete sem taktika. Erről ennyit.

  “A kapuban Abbiati helye továbbra is kirobbanthatatlan, a legbiztosabb pont a kezdőcsapatunkba.”
  – Abbiati helye nem kirobbanthatatlan. Abbiati a kirobbanthatatlan a kapuból. A kezdőcsapatunkBA a hová kérdésre válaszol, itt azonban a hol kérdés lesz az irányadó. Ennek fényében a kezdőcsapatunkBAN a helyes alak. Csak következtetni tudok a szerző éveinek számára, de gondolom, érettségi előtt állhat az illető. Ha a megjegyzéseimmel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy pár tucat ponttal kevesebbet vonjanak le tőle a leendő dolgozat(ai)nál, akkor már megérte…

  A “szokásos Boa-De Jong duó”-ra már ki sem térek.

  Kötelezni nem kötelezhetlek Benneteket semmire, de tényleg nem értem, miért kell világgá kürtölni a nagysemmit? Ez olyan, mintha csinálnék egy blogot, ami a vízről szólna. Egy bizonyos idő után azért rájönnék, hogy a víz képletén meg néhány vizes (jeges) képen túl talán más is kellene az oldalra. Mert tök jó dolog, hogy kedd után szerdán (meg csütörtökön) is megállapítom, hogy a víz 0 Celsius fokon fagy, és 100 Celsius fokon forr, de ebben nem igazán látnék perspektívát.

  De mondom, Ti tudjátok. Sok sikert a továbbiakhoz! Kápráztassatok el bennünket!

 6. Zolinho
  Te annyira buta vagy h az már kétsége ejtő.Olaszországban a hatóságok elég keményen lépnek fekete munkásokkal.Am a fekete munkások többsége nem olasz hanem afrikai bevándorló akik nem kapnának amúgy munkavállalási engedélyt.Olaszországban kinn él egy nagyon jó barátom 15éve már h kinn és és dolgozik.LEGÁLISAN!
  Észak Olaszban dolgozik Bolzanoban egy 5csillagos hotel éttermében mint étterem igazgató.1800eurot keres.Most költözött ki a hotelból egy 30négyzet méteres lakást bérel rezsivel együtt 600euroért /hó.
  Egy 1800euros fizetés nagyon jól hangzik persze de csak is úgy ha annak a pénznek a javát félre tudod tenni és itthon váltod be.De ha már kinn kell ebből megélned lakás napi kaja stb akkor már oda kell figyelni hiszen Észak Olaszban magasabbak az átlagfizetések mint mondjuk délen ez tény.De a mindennapi megélhetés is annyival többe kerül.Egy középkategóriás fodrász szalonban egy egyszerű férfi hajvágás 10euro itthon kijön ez 1000-1500ft-ból.Egy teljes kiörlésű magos zsemle 2euro/db.És még lehetne sorolni.Ne a fekete munkásokkal gyere akik nem kis kockázatot vállalnak ezzel hanem azokat vedd figyelembe akik olaszként Olaszországban élnek legálisan dolgoznak oda adóznak lakást családot tartanak fenn.Ezeket kell alapul venni.Nem a fekete piacot.

 7. Először is ad meg a tiszteletet mert én is megadtam. Másodszor akik afrikából jönnek azok egyáltalán nem fekete munkások hanem élősködők kérdezd meg a kedves barátodtól hány négert látott dolgozni. Harmadszor kelet európából bevándorló munkások nem azért nem hivatalosan dolgoznak mert úgy nem kapnának munkát hanem mert így több fizetést kapnak.Én mikor kint voltam se az étel se az ital se az üzemanyag nem volt drágább mint nálunk,most nem tudom mi a helyzet. Először is én oda akartam kilyukadni ,hogy nem a pénz miatt nincsenek szurkolók hanem az idei gyenge csapatszereplés,mert nem jött sztár játékos ,mert ami sztár játékosunk volt azt eladták. De nyugodtan hülyéz le meg okoskodjál a véleményem úgyis ez marad,ez az oldal eddig úgy ismertem ,hogy a véleményem kilehet nyilvánítani a hatalmas dühödet megtudnám érteni ha a hozzá szólásomban negatív jelzőkel illetem volna a csapatunkat de csak egy hozzá szólásvolt .

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS