Saját szuperligát hoznának létre a sztárklubok?

15

A legnagyobb európai futballklubok azzal fenyegetőznek, hogy saját szuperligát hoznak létre, és kilépnek a FIFA-ból és az UEFA-ból, ha azok nem foglalkoznak a panaszaikkal. A csapatok főleg a válogatott mérkőzések és a pénzügyi szabályozás miatt lázadoznak. Az inforadio.hu írása.


Összeomolhat a futball régi világa, és a klubcsapatok megnyirbálhatják a felügyelőszervek hatalmát, forradalmi változás jöhet. Erre utaltak a német focilegenda, Karl-Heinz Rummenigge szavai.

De mit is hozhat ez a forradalom? Például azt, hogy a nagy klubok nem fogják elengedni sztárjátékosaikat a válogatottba.A londoni Arsenal a 2009-2010-es szezonban alaposan megszenvedte, hogy egy olasz-holland barátságos meccsen, Robin van Persie több hónapra lesérült.

A jelenlegi szabályozás, amelyről a klubok és az UEFA állapodtak meg, 2014-ig érvényes. Az Európai Klubok Szövetségének egyik igazgatósági tagja azt mondta a Guardian nevű brit lapnak: az a tény, hogy az intézményeket mindig is tisztelő Bayern München is hangosan tiltakozik, világos jele annak, hogy pattanásig feszült a húr. 2014 után nem kényszeríthetnek az FIFA és UEFA szabályainak követésére minket – mondta.

Bár a Bajnokok Ligáját milliók nézik, és a drukkereket szíven ütheti a hír, hogy megszűnhet a sorozat, a név nélkül nyilatkozó illetékes elmondta: “ne higgyék azt az UEFA-nál, hogy nem lesz alternatív kupa”.

Kilenc csapat lázadozik különösen erősen a szabályozás ellen: a Manchester United, a Real Madrid, a Milan, az Inter, a Barcelona, az Arsenal, a Liverpool, a Chelsea és a Bayern München. Angliában 20 éve hasonló dolog történt a Premier Liga létrehozásával, és az elszakadás hatalmas üzleti vállalkozássá tette azt.

A Guardian júniusban megszellőztette azt is, hogy a nemzetközi felügyelőszerv sokkal sűrűbbé tenné a válogatott mérkőzések naptárát, ami még inkább frusztrálja a klubokat. Az is zavarja őket, hogy szerintük az UEFA nem hajlandó biztosítást kínálni a válogatott meccseken pályára lépő sztárok után.

A klubok vezetése szerint a jelenlegi rendszerben a csapatok pénzt veszítenek, és csak a FIFA és a játékosok gazdagodnak. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: hogyan lehet elképzelni azt, hogy egy-egy nagy sztár ne képviselje hazáját a nemzetközi tornákon?

 

15 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Pár éve volt már 1 hasonló tervezet, akkor nem lett belőle semmi, szerintem most sem lesz. Szerintem többet veszítenének vele, mint nyernének és itt nem csak anyagiakról van szó.

 2. mindenki jol tudja hogy Blatter hogy maradt a tronon! 2-3 ember dönt a világ focijárol ez nem biztos hogy jo

 3. Szerintem mindkét félnek igaza van…
  Válogatottba a válogatott szó, a legjobbakat jelenti úgymond, ezért kellenek oda a sztárok (is). Az pedig tényleg eléggé rosszul van megoldva, hogy a válogatott meccsek, főleg a selejtezők valamilyen kupára, igen rövid időbe vannak besűrítve, 4-5 nap alatt 1-2 meccs, ezalatt össze kell szokni a honfitársakkal (újra), majd pár nap múlva pedig a bajnokságban kell teljesíteni.
  Valahogy meg lehetne oldani, hogy például kevesebb csapatok legyenek az első osztályokba, (18?), akkor picit lazább lenne a menetrend… De persze ezt senki nem fogja támogatni, elfogadni…
  A focistáknak is kell ugye szabadság, az egész éves gürcölés után, így a nyarat sem rövidíthetik le nekik…

  Az, hogy rengeteg csapat úszik az adósságban, míg egyes csapatok 100-150 milliókkal mennek a sarki boltba, az sem normális. A FIFA, UEFA gazdagsága pedig.. miért is van? Jó, kontinens, világkupák szervezésére, stadionok fejlesztésére kell a pénz, de az egyszer visszajön, mikor több tízezer szurkoló megy el ezekre a meccsekre…

  ???

 4. Persze hogy nem menne bele senki, hogy kevesebb csapat legyen az első osztályban. Minél több meccs annál több bevétel a klubnak és a játékos is többet kap, mert ha hamarabb lenne vége a bajnokinak 4 fordulóval akkor annyival kevesebbet kapnának, a focisták és a klubok is. Különben ezért bővítették a Serie A-t, ha jól emlékszem 2004-ben.

 5. Ja, amúgy a hozzáfűzni valóm a témához és ebben egyet értek kriszszel, hogy nincs válogatott a kulcs játékosai nélkül. Vajon kik játszanának, mondjuk egy spanyol vagy német válogatottban? Ennek ellenére -ha jól értem azt, hogy mivel is fenyegetőznek a sztár klubok- szívesen megnéznék egy Európa szintű bajnokságot (nem kupát, ahol kiesnek a gyengébbek), ahol csak a legjobbak vannak. Én kb. így állítanám össze a saját 20-as Sztár Ligámat. Milan, Juve, Inter, Roma, Lazio, Barca, Real Madrid, Valencia, Arsenal, Chelsea, Liver, a 2 manchesteri gárda, Tottemham, Bayern, Dortmund, Werder Bremen, Hamburg, Lyon, Marseille

 6. Hát ha ez be fog teljesülni akkor az összes bajnokság egy sz@r lesz :S Én is egyet értek krisszel, és Szigi csapataihoz annyi a hozzáfűzni valóm hogy szerintem egy Porto vagy benfica sokkal nagyobb klub jelenleg mint a Lazio. És amint néztem te 6 ország csapatait tetted csak be, de szerintem úgy kellene, hogy egy teljes bajnokság és minden Európai ország 3-4 csapata és akkor lenne első és 2. osztály 😀

 7. Szép gondolatmenet:Lenne egy szupercsapatok bajnoksága ahol minden héten láthatnánk néhány óriási meccset,3-4 múlva ugyanazon csapatokkal több átlagos meccset,10 év múlva+néhányan majd belekukkantunk mondjuk egy Real-MU meccsbe.A válogatottak meg nem kellenek!!!!A nagy csapatok kiváncsi lennék mit csinálnának ha a nézettség szépen átlagossá válna.Azért remek megméretettés egy EB,egy VB,egy olimpia mert nincs minden héten.

 8. jól van, hát csináljanak saját bajnokságot! De egyben biztosak lehetnek! ÉN OTT NEM FOGOK JÁTSZANI!

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

 9. sztem se jó ötlet!
  viszont ha megszületne az egész elég lenne 16-18 csapat. Ezek lehetnének a következők: Milan, Inter, Juve, Roma, Barca, Real, Valencia, Vilarreal, Porto, Lyon, Chelsea, MU, M.City, Arsenal, Tottenham, Bayern.
  Lenne egy másodosztály is ahol küzdhetne a Napoli, Lazio, Udinese, Sevilla, Atletico Madrid, Malaga(ahogy néztem elég jól iagzolgatnak), Benfica, Sporting, PSG, Marseille, Celtic, Rangers, Dortmund, Hamburg, Leverkusen, PSV, Ajax, Zenit, Besiktas, Fenerbache, Olympiakosz stb.
  De mondom ne valósuljon meg, elvesztenék a bajnokságok a különlegességeiket, plusz egy kis csapat (mint pl a Loki) az életbe nem juthatna oda az elitekhez.

 10. Érdekes ez a hír. Akárhogyan is nézzük, 35 BEK/BL serleg tulajdonosa pattog. Inkább bele se gondoljanak az illetékesek, hogy milyen lenne az a Bajnokok Ligája, ahol sem a két spanyol, sem a 4 angol, sem a 3 nagy olasz klub nem indulna… Nyilván roppant érdekes lenne az Anderlecht-Schalke 04 mint BL-döntő, de azért én inkább egy Real Madrid-Milan derbit néznék szívesebben.
  A klubok és az országok futballszövetségei között eddig is nagy volt az ellentét. Jó megoldás itt tkp. nincsen: a klubok féltik a játékosaikat (amikor Ronaldot, Messit vagy Ibrát páros lábbal szereli valami idióta, szerintem imára kulcsolja a kezét Mourinho, Guardiola meg Allegri is). A szövetségi kapitányok meg persze az állásaikat féltik, mert az ugyebár attól is függ, mennyire tudják beépíteni a klubokban jól teljesítő játékosokat a nemzeti csapatokba, hogy azokkal valamiféle válogatottbeli eredményt érhessenek el. A játékosok előtt pedig az a fura helyzet adódik, hogy 1) nem akarnak megsérülni egy-egy válogatott meccsen (akár barátságos, akár tétmeccsről van szó); 2) ugyanakkor nyilvánvalóan be akarnak kerülni a válogatottba is, mert ki ne akarná megnyerni brazilként, argentinként vagy olaszként a világbajnokságot, a Copát vagy az Európa-bajnokságot?!; Azt gondolom, a játékosokkal kellene ezt a dolgot a szerződésükben tisztázni nagyjából oly módon, hogy a kontraktusban azt rögzítsék, amennyiben klubbeli kötelezettségüket a válogatottbeli tevékenységük okán (edzésen/meccsen sérülés; fáradtság stb.) nem vagy nem megfelelő módon tudják teljesíteni – elsősorban a fáradtság miatt, másodsorban azért, mert megsérülnek, ami által nem tudnak a klub rendelkezésére állni -, akkor az esetleges orvosi kezelés költségét vagy ők maguk (a játékosok) legyenek kötelesek állni, vagy a klubnak legyen lehetősége kártérítésért folyamodni a válogatotthoz.
  Akárhogyan is nézzük, pl. Pato a Milan tulajdona. A válogatott szövetségi kapitánya lényegében egy kölcsönszerződést köt Patoval (a kapitány behívójának Pato részéről történő elfogadása egy ún. ráutaló magatartással realizálódik). A tulajdonos (jelen esetben a Milan) tehát dönthetne úgy – nem tudom, jelenleg van-e erre szabályozás -, hogy beperli a brazil szövetséget, ha a tulajdonában kár keletkezik. Ez azért bonyolult kérdés, mert a károkozás nyilván nem a brazil szövetség(i kapitány) miatt következik be – bár ez is előfordulhat, ha mondjuk edzésen sérül meg -, hanem pl. azért, mert egy uruguayi védő szétrúgja a bokáját. És igencsak érdekes kérdést vet fel az az eset, ha mondjuk egy Olaszország-Svédország meccsen Abate eltöri Ibrahimovic lábát (bár inkább az az életszerűbb, ha ez fordítva történik…). A lényeg az, hogy teljesen jogos, hogy a jelenlegi rendszer a kluboknak nem tetszik. Képzeljük el, hogy odaadjuk a havernak a kocsinkat, amit az totálkárosra tör, majd nekünk kellene állnunk a javítás költségeit. Mi is vernénk a fejünket a falba, ha ez így lenne.
  Nem véletlen, hogy a legnagyobb klubok fenyegetőznek a legjobban. Ha összeszámolnánk, hogy ez a tucatnyi klub hány válogatott játékost ad a nemzeti csapatoknak, bőven 100 fölött lennénk. Csak a Copára a Milan 4 játékost adott (a 3 brazilt és Yepest). Ezen kívül Abate potenciális válogatott, Taiwo, Van Bommel, Boateng, Ibra, Cassano, Emanuelson szintén… Ez 11 játékos. Gond van tehát azzal is, hogy megsérülhetnek a játékosok. De gond van azzal is, ha “csak” hullafáradtan érkeznek vissza egy meccsről. A fizetésüket ugyanis nem azért kapják Patoék a Milantól, hogy Venezuelának rugdossák a gólokat, hanem azért, hogy az Inter vagy a Napoli ellen gólokat szerezzenek vagy csak egyszerűen a lehető legjobban teljesítsenek. A San Siro, a Bernabeu, az Old Trafford meg a Camp Nou közönsége nem kóricáló játékosok miatt veszi meg a bérletét meg a jegyét. Ők látványt akarnak a pénzükért. Őket nem érdekli, hogy Ibrának, Ronaldonak, Rooneynak meg Messinek most azért megy kevésbé jól a játék, mert 2 napja még Örményország, Azerbajdzsán, Horvátország vagy Kolumbia ellen játszott. A klub meg nyilván eredményeket akar látni. Amikor a Real kiadott egy csomó pénzt Ronaldoért, azt – nyilván egyéb célok mellett – az eredmény(esség) miatt is tette.
  Én ebben a kérdésben egyértelműen a klubok érvelését fogadom el, mert a tulajdonjog egyik alapelemét, a rendelkezési jogot vonják el – és itt most mindegy, mi miatt – a tulajdonostól. Szokás szerint rövid voltam… 😀

 11. Az NHL-ből sosem engedik el a különböző nemzetek fiait, hogy hazájukat képviselhessék a Világbajnokságon. Ameddig tart az NHL rájátszás, addig senki sehova…..

 12. Ebből sosem lesz semmi. Akkor szerintetek mi lesz a Bajnokok Ligájával, meg más nemzetközi tornákkal? A FIFA az utóbbi időben kissé megingott, ez valóigaz, de nem fognak kilépni a csapatok.

 13. A 6 -14 felszámolása óta ez az első kísérlet hasonlóra. Előbb vagy utóbb elfog jönni vmi hasonló kezdeményezés ideje, vagy a fifa és az uefa mélyen a zsebébe kell h nyúljon. Nonszensz ami a játékosok helyzetét illeti hiszen manapság már szinte nem érdeke egy európai sztárjátékosnak h a saját nemzeti színeit képviselje. Változtatni kell ez nem kérdés. A hetente 100 km-eket utazni pedig egy jó nagy baromság, hiszen így is úgy is utazgatnak folyamatosan a csapatok.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet