2022. december 03., szombat

A Fininvest bírsága után Berlu megválik a Milantól?

-

A Silvio Berlusconi olasz kormányfő tulajdonában lévő Fininvest cégnek 560 millió eurós kártérítést kell fizetnie egy rivális médiacsoportnak, mert a milánói bíróság szerint vesztegetéssel jutott piaci előnyökhöz.

Több mint két évtizedes jogvita végére tett pontot szombaton a milánói fellebbviteli bíróság, mely úgy döntött, hogy a Fininvestnek 560 millió eurós kártérítést kell fizetnie egy kiadó megszerzése miatt a CIR nevű rivális médiacsoportnak. A Fininvestet, a Berlusconi család pénzügyi holdingját jelenleg a miniszterelnök lánya irányítja. Berlusconi lánya a milánói bíróság döntését az apja elleni bírói agresszió termékének nevezte.

A CIR vezetője, Carlo de Benedetti és Berlusconi még a 80-as évek végén harcolt egymással az egyik legnagyobb olasz kiadóvállalat, a Mondadori-csoport birtoklásáért. A vád szerint a Fininvest 1991-ben igazságügyi személyeket vesztegetett meg azért, hogy a kiadót sikerüljön elhalásznia a CIR elől – Berlusconi meg is szerezte a kiadót. A milánói bíróság szerint a CIR-t azért kell kárpótolni, mert nem volt lehetősége a részrehajlástól mentes igazságszolgáltatásra. A felvásárlást szentesítő bírót korábban korrupció vádjával ítélték el – írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A Fininvestet legutóbb 2009 októberében egy milánói bíró csaknem 750 millió euró kártérítésre kötelezte. A fellebbviteli bíróság az első fokon megítélt kártérítést így ugyan csökkentette, de az összeg, figyelembe véve az első fokú ítélet óta eltelt időt, a kamatokkal mintegy 560 millió euróra emelkedik. Az ítéletet azonnali hatállyal kell végrehajtani.

Silvio Berlusconi a La Repubblica vasárnapi számának nyilatkozva politikai szándékot tulajdonított a milánói bíróság döntésének. Mint fogalmazott, a bírák célja az ítélettel “az volt, hogy politikailag ártsanak nekem, és megdöntsék a kormányomat”. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a bírósági döntés veszélybe sodorja médiavállalatának, a Fininvestnek a létét. “Munkahelyek ezrei forognak kockán, s mindez olyan időben, amikor bizonytalan helyzetben van az olasz gazdaság” – hangoztatta a 74 éves miniszterelnök, akinek vagyonát több milliárd euróra becsülik.

Az olasz sajtóban Adriano Galliani alelnök kommentálta a Silvio Berlusconi cégére kirótt hatalmas büntetés hírét, a Fininvest 560 millió eurós bírságot kapott. Galliani szerint fel kell készülni, hogy az olasz miniszterelnök üzleti sikerét megalapozó cégcsoportra kirótt pénzbüntetés a Milan helyzetére is kihathat.

„Beszéltem Berlusconival. ő egy fantasztikus ember, aki a legnehezebb időkben is reagál a megkeresésre. Nyilvánvalóan az 560 millió hatalmas összeg, a valaha volt legnagyobb kompenzáció Európában, ami így kiesik a vállalat költségvetéséből. Berlusconi kedden Milanellóba utazik és elmondja, mit jelent ez a klub jövője szempontjából. A Milan különleges helyet foglal el az elnökünk szívében, imádja a csapatot, amit ő tett ilyen sikeressé. Az elmúlt 25 évben a Milan a csőd közelében volt, mikor átvettük az irányítását és elindultunk, hogy mostanra a világ legeredményesebb klubja lehessünk. Az elnök dolga hogy beszéljen a helyzetről. Az egyértelmű, hogy ez az ügy nem jó a Fininvestnek és a Milannak, de várjuk meg mit mond Berlusconi. Tudom mennyire szereti a klubot és biztos vagyok benne, hogy mindent megtesz azért, hogy a csúcson tartsa a Milant.”

A sportvezető úgy véli, hogy a lombard klub elöljáróira kemény időszak vár, muszáj lesz tehermentesíteni az olasz miniszterelnöki posztot is megunó Berlusconit a közeljövőben. Az olasz sajtó szerint ez alapjaiban befolyásolhatja a Milan idei erősítési terveit, sőt, még az is felmerült, hogy a 25 éve a Milan élén álló Berlusconi megválik egyik kedvenc hobbijától.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

37 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

 1. Berlusconinak szüksége van a Milanra, mert a klub sikerei az ő sikereit is jelentik. Nem hiszem, hogy ez a kártérítés jelentős mértékben befolyásolná a Milan igazolási politikáját. Berlusconi eddig sem szórta a pénzt játékosokra, pedig a majdnem 10 milliárd eurós vagyonából nyilván azt vett volna meg, akit csak akar. Ugyanakkor érdekes, hogy ez a bírósági döntés röviddel azt követően született meg, hogy Berlusconi bejelentette, nem indul a két év múlva esedékes választásokon… Csődbe nyilván nem fog menni Berlu, bár az 560 M euro azért nem kevés. Majdnem annyi, amennyit a Real meg a City el fog költeni a nyáron…

 2. Hát ez durva…most köpni,nyelni nemtudok.
  Lansky-val eggyet értek hogy Berlunak Milan jelenti a sikert és remélem nemfog a csapat rovására menni ez a pénz dolog…pedig most kezdtünk kilábalni a gödörböl remélem nem csuszunk vissza!kiváncsi leszek hogy mit fog nyilatkozni Berlu evvel kapcsolatban…

 3. Ha minden igaz, az átigazoláskora külön van 50 millió, függetlenül Berlu vagyonától. Ha ez igaz, akkor nem fogja befolyásolni Mr. X érkezését. Egyébként ez súlyos veszteség neki, mert a magánvagyonába a cégeket, ingatlanokat is beleszámítják. Az nem mind a bankszámláján van.

 4. Szerintem Berlu papa ezt már évek óta tudja,és számított rá,hogy itt sok sok pénzt fog bukni.És még mindig jobb a 750 milliós 2009-es ítélet.Szerintem erre már régóta el van különítve a pénz.El tudom azt is képzelni,hogy Berlusconinak van egy korrupciós- egy vállás- és egy szórakozási alapja 🙂 Lehet ez a Mister X is csak arra jó,hogy egész nyáron csendben várjanak a szurkolók…..

 5. hát mivel hogy már 20 éve húzódik ez az ügy, biztosan nem érte meglepetésként. Na de akárhogy is vesszük fél milliárd az fél milliárd. Rengeteg pénz.Pl. egy új Stadion… vagy egy komplett új csapat. Ha ezévben tudunk is venni 1-2 játékost, jövőre bizonyosan sokkal kevesebbet költhetünk új igazolásokra….. Ez mindenképp rossz hír a csapatnak is.

 6. hát ez . . nagyon rossz hír . .:S

  Remélem azért a Mr. X. meglesz 🙂

  Jövőre meg megnyerjük a mesterhármast( négyest) aztán igazolunk sztárokat 🙂 ( Szuperkupa – Bajnokság- Olasz kupa- Bajnokok Ligája)

  az esély kevéske az utolsóra, de a remény hal meg utoljára 🙂

 7. Hát 560 millából elég sok játékost tudtunk volna venni. pl.: C.Ronáldot – ha már olyan nagy kedvence – meg mellé Fabregast, Gansot, Hamsikot, és visszahozhatta volna Kakát is. Sajnos ez most a rivális médiának megy és nem a Milannak, persze amúgy se kapta volna meg a csapat, de jó ábrándozni. 🙂

 8. Azért ne úgy nézzétek ezt a fél milliárdot,hogy átigazolásokra,stadionra lehetett volna költeni.Ez a privát vagyona,ebből ennyit sosem adott volna a csapatnak,max 10 év alatt.Semmi köze a kettőnek egymáshoz,maximum annyi,hogy az idén és jövőre nem fog annyi pénzt a csapatba invesztálni.

 9. Ez a mennyiségű pénz nem kevés! Durván ennyi a Real Madrid vagy a Barcelona játékoskeretének értéke, azonban ennek a befektetési ágazatnak nincs sok köze a csapathoz. Egy klub a tulajdonos számára ugyanolyan vállalkozás, mint egy média csoport vagy egy pénzügyi holding birtoklása és irányítása. Berlusconi nagyon jó üzletember (a maga módján) és a klub megvásárlása óta valószínűleg már bőven visszahozta profittal a csapat vételárát. Ez azt is feltételezi, hogy a klub külön kasszán van. Bízom benne, hogy Berlusconiék fognak venni pár jó játékost, akik nem csak jók, de van némi reklám erejük is, hiszen a csapatnak minden fronton a lehető legjobb helyen kell végeznie, hogy minél több bevételt produkáljon. Ez talán a többi cégcsoportnak is adhat némi segítséget.

  • Én nagyon sajnálom, de valószínűleg tovább is fog állni szépen lassan, hiszen a kis Barbara egyre többször tűnik fel a lelátón és át fogja venni a csapat irányítását is apától, mint ahogy tette azt a Fininvesttel is. Arab sejkekről én nem akarok hallani, mert a klub irányításához nem elég a pénz, kell némi szenvedély és elkötelezettség a csapat iránt és ez a Berlusconi családban (szerencsére) meg van. Elég csak a “Kopaszra” gondolni! Ha nem lenne ilyen ismert médiaszemélyiség, akkor biztos, hoyg félmeztelenül lengetné a Milan mezt az ultrák közt!

  • rikikaka22 hát nem is tudom hol kezdjem,adja el a milant? Ennyit a Milanért még nem tett senki mint a Presidente,ő hozott tehetségeket,és nagy neveket is az évek során(van Basten,Savicevic,Gullit,Desailly,Kaka,Sevchenko,Seedorf,Ibrahimovic,T.Silva,Boateng,)a telj.igénye nélkül,ha mondanak ezek a nevek neked valamit,és persze ő nem is úgy csinálja mint az eszetlen City.Végül pedig nem tudom honnan ez az arabimádat, de mint látjuk mostanában ez nem igazán jön be,ugyanis a foci világában ész is kell nem csak a pénz.

 10. Nem tudom látjátok-e a címet! Fininvest! Nem milan, marhára nincs egyiknek köze a másikhoz. A mediasetnek, és a többi vállakozásnak évente több milliárd eurós árbevétele van, ha mond valakinek ez a szó valamit. Ez magában foglalja a profitot, és a kiaásokat is. Nem fogja földhöz vágni az öreget. Aki arabokat akar látni itt szurkoljon a citynek.

  Mindig mindenkoron hálásak kell h legyünk Silvio apunak. ha ő nincs egyikötök sem, én sem szurkolnék ennek a csapatnak mert a másodosztályból ki tudja hova jutott volna nélküle a gárda…

  • Nem igaz, hogy a Fininvestnek nincs köze a Milanhoz. A cég tulajdonosai birtokolják a Milan jelentős részét, tehát a vállalat helyzete kihat a klubra is.

   Sajnos az árbevétel csak jó esetben “foglalja magában” a profitot, és a kiadásokat. Az árbevétel az értékesített szolgáltatások, termékek nettó értéke. Ha a ráfordítások magasabbak az bevételeknél, akkor veszteséges a cég.
   Egy ekkora büntetés pedig bármelyik céget érzékenyen érintene. Ennek ellenére én is úgy gondolom (remélem), hogy a Fininvestnél számoltak egy esetleges kedvezőtlen ítélettel, és tettek rá félre (képeztek rá céltartalékot).

 11. Szerintem itt az idwje, hogy a Milan is tegyen valamit Berluert. letre kellene hozni egy szamlaszamot, ahova minden Milan szyrkolo utalhatna, amennit tud. a kezdemenyezest meg ajanlani kellene a tobbi orezag hivatakos oldalanak is. szerintem mar a gesztus is meghato lenne neki, ami nekunk, szurkoloknak meg jo fele igazolasokat jelenthetne.

 12. Félek hogy nem jön Mr X … 25-40 millióért (vagy mennyit mondott Galliani..), mert ez egy jó indok, hogy a nagy sztárt megint ne igazoljon a Milanba… De még az is meglehet, hogy megismétlődjön Kaká esete.. “Berlusconi “bajban” van, elkell adni az egyik sztárunkat”.. dolog.. Ez esetben T.Silva vagy Pato lehet a vesztese az esetnek.. Remélem nem így lesz..

  • Vagy Ibra, és az ő esetében 9 millát spórolhatnak a fizetésén. Pato “be van biztosítva” a Milannál, úgyhogy ő biztos nem megy sehová. Thiago Silvát ha eladná, akkor az egész következő szezont lehúzhatja Berlu a budin, de nem hiszem, hogy az öreg ekkora hibát követne el és az általam felsorolt három játékos közül egyik sem távozik. Még mindig hiszem, hogy jön egy nagy név, aki max másfél év alatt visszahozza az árát. gondoljunk csak CR-ra. a 96 millát egy év alatt hozta vissza, pedig nem nyertek túl sok mindent az idei kupán kívül (mezek, ajándéktárgyak, jogok, stb…). Természetesen mi nem egy ilyen kaliberű játékost fogunk igazolni de valakit biztos fogunk.

    • Szerintem nem a válság miatt adta el Kakát. Nagy mágus a Berlu+Galliani. Kakát meg kellett műteni és ezt az öreg nagyon jól tudta és elég jó üzletet kötött a Reallal. Az utolsó pillanatban tudtak “megszabadulni” (bocsánat a kifejezésért) tőle. Annak ellenére, hogy azt hiszem pont abban az évben volt az első ítélet hirdetés, ami után fellebbeztek és két évük volt még alkudozni a bírságról. A válság duma inkább csak marketing fogás volt. Én sem vertem volna nagy dobra 65 millás üzletnél, hogy az embernek tropa a térde és a következő 1-2 szezon élete legrosszabbja lesz. Akkor inkább a válság duma.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS