2022. szeptember 29., csütörtök

Isten éltesse, Mauro Tassotti!

-

A napokban ünnepelte 51. születésnapját a Milan csapatának egyik legfontosabb szereplője, Mauro Tassotti.


1960. január 19-én született Rómában. Pályafutását a Lazióban kezdte 18 évesen, 1978. november 5-én debütált az Ascoli ellen. Eleinte szélsőhátvédként, később középhátvédként is bevetették. 41 bajnoki mérkőzésen szerepelt a római égszínkék mezben. Első teljes idénye után, 1980-ban leigazolta őt a Milan. Liedholm mester egy remek védőtehetséget látott az eleinte kissé durván játszó Tassottiban. A piros-feketéknél Arrigo Sacchi idővel összerakta a világ talán valaha volt legjobb védelmét a Maldini, Baresi, Costacurta, Tassotti védőnégyest.


Ez a csapat végigverte Európát és világot. Tassotti 3 BEK-et és európai Szuperkupát, 2 világkupát, továbbá 5 Scudettót, 4 olasz Szuperkupát nyert a Milannal.

Válogatott karrierje egy emlékezetes esettel zárult, az egyetlen világverseny, amelyen részt vett az 1994-es világbajnokság volt. A negyeddöntőben Spanyolország ellen elkövetet egy könyöklést Luis Enriqével szemben, akinek felrepedt a szája. Ezt Puhl Sándor játékvezető azonnali kiállítással megtorolta, Tassotti az eset után 8! meccses eltiltást kapott, s ez jelentette válogatott pályafutásának a végét. Mindössze hétszer húzhatta magára az Azzurri mezt.

Az aktív játékkal 1997-ben hagyott fel 429 milanos meccsel és 17 milánói szezonnal a háta mögött!

Edzőként hamar sikereket ért el, a Rossoneri ifijeivel nyert 2 viareggiói tornát (1999 és 2001), majd a felnőttcsapat mellé került Carlo Ancelotti segédedzőjeként. 8 trófeát nyert a Milan kispadján! Ancelotti távozása után is megmaradt másodedzőnek Leonardo, majd jelenleg Allegri munkáját segíti.

Isten éltesse őt sokáig!


EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

4 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS