Cagliari-Milan közös történelem

6

Január 6-án csütörtökön idei első tétmérkőzésén lép pályára a Milan. A piros-feketék Szardíniára látogatnak, ahol a Cagliari vendégeként igyekeznek begyűjteni a bajnoki címhez szükséges újabb három pontot.

Röviden a csütörtöki ellenfélről, a szárdokról:

A csapatot 1920-ban alapították Cagliari Football Club néven. Először a szardíniai bajnokságban vett részt. Eközben egy másik városi csapat is létrejött, nevezetesen az Unione Sportiva Italia. 2 év múlva már a tartomány első osztályában szerepeltek. Ezt követően a két klub összeolvadt és Club Sportivo Cagliari néven szerepeltek a bajnokságban.

Az 1928-as szezonban csatlakoztak a bajnoki élvonal legalacsonyabb osztályához. 1931-ben megnyerték a harmadosztályt, így a Serie B-be jutottak. 4 év után a csapat kiesett, és pénzügyi gondok miatt csődbe ment a klub. Egy új társaság US Cagliari néven újraalapította  az egyesületet, ám így a legalsó osztályban kellett indulniuViszonylag hamar – 3 év után – ismét harmadosztályúvá léptek elő. A második világháború ellehetetlenítette a csapat félszigetre való folyamatos utazását, így egy külön bajnokságban Szardínia szigetén vettek részt. A háború befejeztével, mikor a gazdasági helyzet kezdett stabilizálódni valamint, a közlekedés is biztonságosabb volt, a szövetség engedélyezte a klub visszatérését, így a Serie B-ben indulhattak, ahonnan egy év után kiestek.[adrotate group=”3″]

Ezt követően egyre jobb eredményeket értek el, majd 1952-ben magabiztosan megnyerve csoportjukat és  az osztályozót, felkerültek ismét a másodosztályba. ’54-ben azonos pontszámmal végeztek a Pro Patriával a 2. helyen, ám a rájátszásban alulmaradtak. 2 évet kivéve egészen 1964-ig a B ligában szerepeltek.

Egyetlen bajnoki címüket 1970-ben nyerték el, amikor Gigi Riva is a csapat tagja volt. A Cagliari hivatalos színei a kék és a fehér. A klub stadionja, a Stadio Sant’Elia 23 486 néző befogadására képes.

Történet a Milan ellen:

46 esztendeje indult a párharc, 1965-ben egy verséggel kezdtek a piros-feketék Szardínia fővárosában (2:1 lett a vége.)

Egy év múlva sikerült a visszavágás, 2:1-re győztünk.

Az ezt követő meccseken elkezdődött egy döntetlen széria, amely meghatározza a párharc történetét. Ebből az eredményfajtából volt a legtöbb.


40 éve aratta a Milan legnagyobb győzelmét Szardínián.

1971. január 17-én 4:0-ra ütöttük ki a bajnoki címvédőt!


CAGLIARI – MILAN:    0-4

Gólok: 22′ Maldera I, 39′ Benetti II, 44′ Prati, 71′ Combin

CAGLIARI: Albertosi (46′ Reginato), Martiradonna, Mancin, De Petri, Niccolai, Tomasini, Domenghini, Nené, Gori, Greatti, Menichelli (46′ Brugnera) – All.: Scopigno

MILAN: Cudicini, Anquilletti, Rosato I, Maldera I, Schnellinger, Biasiolo I, Combin (85′ Rognoni), Villa II, Benetti II, Rivera, Prati – All.: Rocco


1972-ben egy 13 mérkőzéses veretlenségi szériát indított a Milan. 5 győzelem és 8 döntetlen mellett nem kapott ki egészen 1998. októberéig. Akkor, utoljára 1:0-ra nyertek a hazaiak, az azóta eltelt bő évtizedben 4-szer nyertünk és 3 iksz volt. Legutóbb 3:2 volt a Milan javára a végeredmény.


Közös játékosok, edzők:

Massimilano Allegri

Enrico Albertosi

Pietro Paolo Virdis

Alessandro Matri

Domenico Morfeo


Érdemes megemlíteni,  hogy a Cagliarinak a kezdeti időkben számos magyar edzője is volt, úgymint:  Winkler Róbert, Egri Erbstein Ernő, Kuttik András.


Köszönet a cikk megírásáért Pato7 barátunknak!

6 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

  1. Kemény dió lesz,de megoldható!Remélem Matri ügyében tudunk valamit intézni hogy leigazoljuk:D
    Én X-et tippelek de remélem rámcáfolnak a fiuk és 3pontot behuzzuk.

SZÓLJ HOZZÁ!

Please enter your comment!
Add meg a nevedet