Sajnos (vagy nem sajnos) nem láttam a meccset, remélem, utólag meg tudom nézni. Fonseca 51 éves, eddig túl sok mindent nem nyert edzőként. A szerződése alapján nem keres túl sokat. Minden szakmában vannak, akik elvileg elvégzik ugyanazokat a sulikat, tanfolyamokat stb.-ket. Guardiola, Klopp vagy Ancelotti is elvégezte az edzőképzőt, tehát a tanulható dolgokat. Ezek nem ma voltak. Mondhatjuk, hogy azóta már vélhetően az ő munkásságuk is tananyag itt-ott. De nem annyira az iskolán múlik. Annak idején az olasz edzőképzés ontotta magából a remek trénereket, most más a helyzet, de tény, hogy nincsenek olyan kaliberű edzők az olaszoknál. Az edzők elvileg ugyanolyan (hasonló) tudást halmoznak fel az edzőképzéseken, ugyanolyan (hasonló) tananyag van, ugyanolyan (hasonló) vizsgarendszer stb. Tehát nem arról van szó, hogy Guardiola azért jó edző, mert jobb könyvekből tanult. Van egy munkamorálja, esze van, intelligens. Nyilván szerencse is kellett ehhez, de gondolkodik, és amiket kitalál(t), azokat meg is tudja valósítani a pályán a játékosai által.
Tehát vannak ilyen edzők, akik értenek a szakmájukhoz, amit kigondolnak, az jó, működik, ÉS ezek mellett még a pályán is visszaköszön. És vannak olyan edzők, akik valahogy erre nem képesek, akik nem annyira tudnak problémákat kezelni, megoldani. Hogy Fonseca nem a legfelső polcról jött, azt tudtuk. Egy onnan jövő edző sem biztos, hogy azonnal eredményeket, sikereket ért volna el a Milannal. Ugyanakkor egy alsóbb polcos edző sem biztos, nem táltosodna meg a nagy lehetőségtől. Ugyanakkor inkább annak nagyobb a valószínűsége, hogy a jó (jobb) edző jó lesz, a gyenge pedig megbukik. Fonsecától az eddigi edzői pályafutása alapján nem volt várható, hogy majd megeszi reggelire a Serie A összes edzőjét. Az, hogy ő az eddigi edzői karrierje során eddig jutott, az nem lehet véletlen. Sajnos vagy nem sajnos, aki jó, az már többnyire fiatalon, szinte kezdőként is jó. Aki pedig nem egy nagy szám, az nem 50 felett fog megtáltosodni.
Nagyon érdekes a dolog a Milannál ezzel az edzőkérdéssel, hogy egy futballcsapatot úgy akarnak (elvileg) visszavezetni a csúcsra, hogy a legfontosabb elemén, az edzőn spórolnak, arra nem akarnak költeni. Sőt, szinte az a hozzáállás, hogy mintha direkt nem akarnának hozni az átlagosnál jobb edzőt. A Napoli szerződtette Contét. Meg tudta nyerni magának annak ellenére, hogy sehol sem indulnak idén. A Juventus szerződtette Mottát. De Zerbi a Marseille-hez ment. Flick a Barcánál van. Nem biztos, hogy nekünk ők jók lettek volna, ezek a szerződtetések azonban mutatják egy csapatnak a feljebb jutással kapcsolatos hozzáállását. Jobbak akarnak-e lenni. Egy edző személye fejezi ezt ki a legjobban, nem az, hogy igazolok-e egy sztárjátékost vagy megemelem valakinek a fizetését.
Fonseca egyelőre azt hozza, amit az eddigi edzői karrierje, a fizetése (sajnos ez is ezt tükrözi) alapján remélni lehetett tőle. Éppenséggel megtáltosodhatott volna, de egyelőre nem így tűnik.
Az, hogy jelenleg mit mutat a csapat, az egy dolog. Elolvasva a Fonseca-interjút, nekem inkább az a problémám, hogy a portugálnak nagyjából fogalma sincs, hogy mi nem működik, mi miért nem működik. Még két hónapja sem dolgozik a kerettel, de ez akkor sem menteség, mert alapvetően futballozni tudó játékosokkal van körülvéve. Máshol sem volt több idő a beszoktatásra. Nem lesz sok ideje Fonsecának, hogy kitaláljon valamit, ami működik. Ha a Lazio ellen sem lesz meg a három pont (amire az eddigiek alapján igen jó esély van), még az is elképzelhető, hogy az Inter ellen már nem Fonseca fog ülni a kispadon.
Itt is, máshol is megy az edző kérdés, ami nagyon érdekes. Nem hiszem, hogy az AC Milan kispadja ne lenne vonzó akár a Lansky által megemlített edzők számára is. Sokkal inkább olyan mintha vagy nem akartak volna határozott edzőt hozni, vagy ha másokkal is egyeztettek, azok nem akartak a felvázolt vezetői (pl igazolási és eladási területek kezelése) iránymutatással együtt dolgozni. Nem tudom, erre nagyon kiváncsi lennék, de ez az, amire soha nem kapunk választ (volt-e megkeresés, mik a fő szempontok egy kiválasztásnál)...
De a Fonseca esetében is abban biztos vagyok, hogy nem úgy küldte fel a pályára a csapatot, hogy csináljatok, amit akartok, meg szaladgáljatok... A letámadás esetében (amit szerintem ez a csapat nem tud jól és hatékonyan végezni, főleg nem 90 percen keresztül) jól lehetett látni, hogy 3-4 embernél több nem csinálta, vagyis egy hosszabb passzal egyből át lehet játszani. Vagyis a játékosok voltak, akik nem vitték véghez/végig az utasítást. És ha itt a fórumon meg az oldalon mindenki tudja, hogy mi a baj, akkor egy edzői képesítéssel és gyakorlattal rendelkező Fonseca is...
Szerintem a gond inkább az lehet, hogy 4-5 ember megcsinálta, amit kért az edző a többiek nem, amiből kialakult a teljes káosz, hogy ez edzői kérdés, vagy játékos azt nem tudom... de inkább az utóbbi (játékosok) szerintem a hibásabbak ebben a meccsben. A megoldásban már az edző szerepe lesz kérdés, én csak reménykedni tudok, hogy ez jobb lesz...
@levairs tudom, edző meccs, stb. A nyári felkészülés és a bajnokik között óriási a kontraszt. USA-ban kb a fél futuro meg partvonal melletti játékosok voltak nagyrészt. Ebből kifolyólag lehet benne valami amit írsz, hogy jelentős mértékben a játékosok a hibásak a bajnoki rajt miatt. Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy Fonseca meg tudja e regulázni a reniteseket (ha tényleg vannak). Szerintem nem az a típusú edző.
@gagacs Hasonlót kezdtünk el pedzegetni Anselmo kollégával a meccs után a chaten, de ha jól emlékszem még te is jelen voltál. Akkor felvetettem a teóriámat, hogy az Usa turné azért is működhetett jól a játék és eredmények szempontjából, mert olyan játékosok vettek rajta részt nagyrészt, akik bizonyítani akartak ilyen-olyan oknál fogva. Nem volt Leao, Theo stb... Ők azok, akiknek elvileg a tudásuk alapján vezéreknek kéne lenniük, és a teljesítményükkel húzniuk a csapatot, és irányt mutatni. Mindketten csk. helyettesek. De szvsz egyik sem alkalmas erre a szerepkörre, de amíg nincs mellettük/rajtuk kívül más, aki ezt a szerepet vállalná, addig nem kell csodálkozni a beleszarok stíluson.
Ezért is nyilatkozhatta meccs után a mester, hogy a látottakat nyáron a felkészülés alatt nem tapasztalta, hiszen a keretből jópáran nem is vettek részt az amcsi turnén, vagy csak épp becsatlakoztak, és félidőket játszottak max.