2022. október 07., péntek

Az UEFA megbüntette a Milant – hivatalos

-

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy összesen nyolc klub – beleértve a Milant is – megsértette a Pénzügyi Fair Play szabályait és megállapodást írtak alá az érintett klubokkal, a pénzbüntetést azonban így sem kerülték el.

“Az UEFA Pénzügyi Ellenörző Testülete megállapította, hogy az AC Milan, az AS Monaco, az AS Roma, a Besiktas JK, az Internazionale, a Juventus, az Olympique Marseille és a Paris Saint-Germain nem felelt meg a Pénzügyi Fair Play szabályainak.” – olvasható az UEFA sajtóközleménye.

A vizsgálat a 2018-as, a 2019-es, a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es pénzügyi évre terjedt ki, figyelembe véve a COVID-intézkedéseket. A világjárvány miatt az UEFA enyhített a szabályokon és ezáltal a kluboknak lehetőségük volt összevonni és egyetlen időszakként kezelni a 2020-as és a 2021-es pénzügyi évet.

A fenti nyolc klub aláírta az úgynevezett “Settlement Agreement” elnevezésű megállapodást, amelynek célja, hogy segítse a klubokat abban a folyamatban, hogy maradéktalanul megfeleljenek a Pénzügyi Fair Play szabályainak. A megállapodásnak két fajtája van: a három éves egyezség értelmében a klubok vállalják, hogy megfelelnek a Pénzügyi Fair Play szabályainak a 2025/2026-os idényben illetve a köztes években. A négy éves megállapodás abban különbözik, hogy további egy szezont biztosít a klubok számára az előírásoknak való megfeleléshez, de a 2022/23-as idénytől kezdve feltétel nélküli korlátozást tartalmaz az új játékosok regisztrációjára vonatkozóan. Az Inter és a Roma a négy éves megállapodást választotta, míg az összes többi klub – beleértve a Milant is – a három éves időszak mellett döntött.

Az UEFA határozata alapján a Milan 2 millió eurós pénzbüntetést kapott. Amennyiben nem teljesíti a “Settlement Agreement”-ben foglalt megállapodás paramétereit, akkor további 13 millió eurós büntetéssel sújtják a klubot.

Kiszabott pénzbüntetések: Monaco és Marseille (300-300 ezer euró), Besiktas (600 ezer euró), Milan (2 millió euró), Juventus (3,5 millió euró), Inter (4 millió euró), Roma (5 millió euró), PSG (10 millió euró).

A Milan pénteken egy sajtóközleményben reagált az UEFA határozatára.

“Folytatjuk a pénzügyi fenntarthatóság felé vezető utunkat a Pénzügyi Fair Play jelzéseivel összhangban, mindezt fegyelmezetten és kitartással. Célunk, hogy elérjük a tökéletes egyensúlyt és összhangot a sport illetve a pénzügyi eredmények között. Ez az, amit az egész labdarúgás világának szem előtt kell tartania.”

Forrás:uefa.com

EZEKET OLVASTAD MÁR?

KOMMENT SZEKCIÓ

10 HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZ

  • El nem tudom képzelni, miért ne felelt volna meg, teljesen esélytelen volt, hogy itt legyenek a listán. A La Ligának van egy belső szabályrendszere, kb mint az FFP, csak még szigorúbb. Ha nekik meg tudtak felelni (“részesedéseladásból származó tőkével”), az FFP-nek is meg tudtak. Spanyol csapatot itt nem nagyon fogsz látni… A liga nagyon keményen szabályoz, ki is heréli közben a saját csapatait, lásd Sevilla.

   Szegény PSG, Mbappé kéthavi fizuját ki kell fizetniük büntetésképp. 😀

   • De ha ennyire szigorúak a szabályozások, és sosem költött többet a klub, mint a bevétel, akkor hogyan jött össze az a jelentéktelen mínusz 1,2milliárd? Mert ugye az FFP sem egy évet vizsgál, illetve igen régóta van FFP, és nem emlékszem, hogy a Barca büntetve lett volna valaha is. Valahol azért sántít a matek.
    Mondjuk én azt halllottam, hogy a Barca sem felelt meg most, de a covid miatti engedmények nekik jobban jöttek ki. Szóval mondhatjuk hogy úgy könnyítették ki a szabályokat, hogy megfeleljenek. A liga is ugyanezt tette.

    • Mindig a Barcát figyelik legjobban a világon, azért “hallhatsz róla” bármit, aminek köze nincs a valósághoz.
     Persze, az ámokfutó korábbi elnök valóban összehozott egy iszonyatos adóssághalmazt pár év alatt (plusz persze a a covid is kicsit belejátszott). Abból szereztek plusz tőkét, hogy eladták az értékeik, pl. a közvetítési jogok x%-át, így most lett direkt bevétel, hosszabb távon meg persze lesz kiesés. Elég komoly áldozat volt, nem csak a zsebébe nyúlt a sejk és kész. Ezt amúgy elsősorban a liga miatt is meg kellett volna csinálniuk, különben nem tudtak volna játékost regisztrálni. Szóval a liga mindent csinált, csak nem engedett. A spanyol csapatok fele alig tudta megoldani a regisztrációkat amúgy, ami a La Liga szigorúsága miatt létezik eleve, és közvetve az ffp-től védi őket így, az eladósodástól. Serie A-ban ugye ilyen nincs, szerencsére.

     Nálunk meg ugye az van, hogy hiába garasoskodunk, kb soha semmit nem mutatunk fel bevételi oldalon. Az elmúlt 2 nyarunk:

     21/22: 5,5M bevétel, 78,7M kiadás
     22/23: 13,05M bevétel 48,2M kiadás

     Jó lenne tudni eladni. Nem látom át a rendszert, de szerintem ha a 3 távozó nagyágyúnk közül csak ha az egyikért értékének kb megfelelő pénzt kaptunk volna, már nem állnánk rosszul…

     Persze ez az egész ffp úgy hülyeség, ahogy van, értem a szándékot, de nagyon nem sült el jól. Sapkák kellenének és kész.

     • Ez a liga kiskapuja. Forrás M4 sport

      A La Liga a koronavírus-járvány miatt valamelyest enyhített ugyanis a kritériumokon. Az „1:4 szabály” bevezetésével megengedték a túlköltekező kluboknak is, hogy minden négy megtakarított euró után egyet befektethetnek, azaz, ha például 100 millió euróért eladnak egy játékost, vagy például ugyanennyi pénzt sikerül a bérek csökkentésével megspórolniuk, akkor ebből 25 millió eurót újra befektethetnek, azaz akár igazolhatnak egy új labdarúgót. Ráadásul a liga a 2022-es nyári átigazolási időszakra az 1:4 szabályt 1:3-ra változtatta, azaz további mozgásteret nyitott meg például a Barcelona előtt.

LEGFRISSEBB HÍREINK

SZAVAZÁS